Вече сме пред прага на лятото. Според астрономическия календар то ще започне на 21 юни и ще продължиш до 23 септември. През този период отново ще се срещнем с обичайните инфекции през лятото.

Но заедно с тях СОVID-19 ще продължи да напомня за себе си, независимо от проведените ваксинации и стихващия напоследък брой на заразените хора.

Експерти по обществено здраве от Университета на Вашингтон прогнозират, че коронавирусът SARSCoV2 ще следва сезонен модел на поведение. Микроскопичният агресор ще се укроти в горещините, но няма да изчезне.

А захладнее ли времето може би ще се развихри с нова сила, предупреждават специалистите и напомнят, че маските, честата дезинфекция и спазването на дистанция са бариера. Както пред СОVID-19, така и срещу множество други заболявания.

Eто какви инфекции през лятото е най-вероятно да ни притесняват.

 

Инфекции през лятото: Микози

Причиняват се от различни видове гъбички. Идеални условия за появата им създават горещините и влагата през лятото.

Например дългият престой с мокър бански може да доведе до микотични инфекции в областта на слабините и гениталиите, а ползването на затворени, запарващи обувки създава условия за развитие на гъбички по краката.

В такива случаи се появяват зачервени петна, придружени от силен сърбеж. При липса на лечение петната нарастват и се оформят бледочервени, лющещи се ръбове. Лечението е продължително.

Класически средства за локално приложение са:

 • салицилова киселина
 • ундециленова киселина
 • формалдехид
 • калиев перманганат
 • урея
 • калиев хлорид
 • йод и йодни съединения

Ефективни са и специални антимикотични препарати, изписани от лекар.

Предпазването изисква: добро подсушаване на тялото след вземане на душ; смяна на банския костюм веднага след плуване; носене на памучно бельо през лятото; поддържане на безупречна лична хигиена.

 

Зарази, предавани чрез кърлежи

 

Инфекции през лятото.

 

Тези паразити се срещат в тревисти места, където се разхождат кучета, пасат овце и други домашни животни. Кърлежите пренасят причинители на разнообразни инфекции. У нас най-чести са Лаймската болест и Марсилската треска. По-редки са Кримската хеморагична треска, Кърлежовият енцефалит, Ку-треската, и др.

Заразата се предава след ухапване от инфектиран кърлеж. Това може да се случи и след смачкване на насекомото с пръсти, попадане на стомашното му съдържимо върху тях и докосване на очите с недезинфекцирани ръце.

 

 • Лаймска болест

Типично за нея е, че в мястото на ухапване кожата се зачервява до 5 см в диаметър, а близките лимфни възли се увеличават. Настъпват отпадналост, главоболие, болки в мускулите и ставите.

Тези прояви може да изчезнат без лечение, но причинителят на болестта се спотайва в организма и след месеци избухва с голяма сила, причинявайки неврологични, очни, ставни, сърдечно-съдови и други проблеми.

При липса на лечение се стига до необратими състояния като загуба на памет и атрофия на зрителния нерв. Лечението зависи от стадия на болестта. Обикновено се прилагат големи дози антибиотици.

 

 • Марсилска треска

При тази инфекция в мястото на ухапване се образува неболезнено, тъмно уплътнение, покрито с коричка. След скрит период от 3 до 7 дни пострадалият се оплаква от:

 • главоболие
 • болки в мускулите и ставите
 • висока температура
 • отпадналост
 • гадене
 • повръщане
 • конюнктивит

След още няколко дни го поразява обрив във вид на петна и пръчици, които обхващат цялото тяло, включително дланите и стъпалата. Температурата остава висока.

Ако заразеният не се лекува, може да получи увреждания на черния дроб, бъбреците и нервната система. При своевременна терапия с антибиотици настъпва пълно оздравяване.

 

Не пипайте кърлеж с голи ръце!

При изваждане на впит в тялото паразит е добре да се използват латексови ръкавици или парче плат. Ако насекомото се докосва с незащитени ръце, те могат да станат входна врата за инфекция.

Не е добра идея да накапвате кърлежа с олио. При такъв подход насекомото наистина ще се отпусне, но може да повърне, което увеличава риска от инфекция.

По правило кърлежът се откачва с въртеливи движения като се действа много внимателно. При грубо и продължително движение хоботчето на паразита се впива по-дълбоко и се разширява. Тогава то може да се скъса. Ако това се случи, необходима е незабавна хирургическа намеса.

След като кърлежът се отстрани, върху мястото на ухапване се поставя стерилна превръзка. Консултацията с лекар е задължителна. Много важно е паразитът да не остава в т.нар. гостоприемник повече от 12 часа. След този период рязко се увеличава рискът от заболяване.

Предпазването от инфекции през лятото, пренасяни чрез кърлежи, налага: когато сте сред природата, да пазите краката си с туристически обувки и тялото си с подходящи дрехи. И още – да не лягате без постелка върху зелена трева, независимо че това е освежаващо и приятно.

 

Инфекция с легионела

 

Инфекции през лятото. ХОББ. Лечение на плеврит.

 

Нарича се още легионерска болест. Причина за появата й е ползването на климатични инсталации и водни резервоари, чиято профилактика е занемарена.

В такива условия, при липса на редовна дезинфекция, се размножава бактерията легионела. Развиват се и сродни на нея микроорганизми. Болестта се изявява до 14 дни след вдишване на заразени с легионела водни капчици (аерозоли).

Настъпват главоболие, слабост и треска, последвани от тежка пневмония с кашлица, храчки и задух. Предпазването се състои в почистване на вероятните източници на зараза.

Например, ако се налага да останете в хотел, чиято поддържа ви изглежда съмнителна, разумно е да отворите за няколко минути всички водопроводни кранове и душове, за да оставите водата да тече докато достигне непоносими за легионелата температури (60°C за топлата и под 20°C за студената вода).

Разбира се, през това време не бива да стоите в сервизните помещения, за да нямате контакт с отделените аерозоли.

 

Хранителни разстройства

Редица продукти (мляко, сметана, яйца, майонеза, месо, морски дарове и пр.) при неправилно съхранение в горещините се превръщат в благоприятна среда за размножаване на опасни микроби.

След консумацията на такива храни се развиват тежки инфекции, особено у деца или възрастни хора. Болестните състояния се проявяват с повръщане и диария. Появят ли се тези симптоми, трябва бързо да се компенсира изгубената течност, за да не се дехидратира пострадалият.

Ако до ден храносмилателното разстройство не покаже тенденция към заглъхване, а се усложни с повишена температура, отпадналост, гадене и други оплаквания, трябва да се търси помощ от специалист по инфекциозни болести.

 

 • Хепатит А

Причинява се от вирус, който е много устойчив в околната среда. Среща се често в местата, където тече замърсена вода.

Инфекцията настъпва при консумация на лошо измита храна или при обработването й с немите ръце.

Проявите на хепатит А са:

 • краткосрочно повишаване на телесната температура
 • пожълтяване на кожата и очните склери
 • усещане за слабост
 • гадене и липса на апетит
 • уголемяване на черния дроб, понякога и на далака
 • потъмняване на урината и изсветляване на фекалиите

Инфекцията може да се развие и в нетипична форма, при която кожата не пожълтява. Лечението е симптоматично и се извършва чрез вливания на подходящи медикаменти. За да се активират обменните процеси в организма, препоръчва се балансирана витаминозна диета.

Ограничават се всички пържени и лютиви храни, газирани напитки, сладкиши и пресен хляб. Тази диета трябва да се спазва през целия възстановителен период, който трае около 6 месеца.

 

Азбучни правила спасяват от инфекции през лятото

 

Инфекции през лятото. Хигиенни навици. Шлемове за лице.

 

Най-сигурният начин за защита от инфекции през лятото, а и не само, е спазването на основните хигиенни правила. Отбелязваме ги, не защото са нови или неизвестни, а защото въпреки тяхната широка популярност и доказана полза, сме склонни да ги нарушаваме.

И така:

 1. Измивайте ръцете си с вода и сапун преди всяко хранене, почиствайте ги с дезинфектант, когато сте сред много хора.
 2. Избягвайте храната, която се продава на улицата.
 3. Пазете продуктите от попадане на болестни микроорганизми върху тях.
 4. Измивайте плодовете и зеленчуците обилно и продължително с течаща вода.
Публикувана: 8 юни 2021 в 13:11 | Категория: Здраве