Мини зеленчукови пици от патладжан
Мини зеленчукови пици от патладжан може да са интересен начин да поднесете този зеленчук на малчугани, които обичат да хапват нови неща.
Рецепта за мини зеленчукови пици от патладжан
В съчетание с ароматна разтопена моцарела и пресни чери домати мекият печен патладжан става неустоим.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 4 | 222 калории 9 г нетни въглехидрати 11 г белтъчини 15 г мазнини |
Необходими продукти:
- 1 брой патладжан (~600 г)
- 150 г доматен сос
- 150 г зряла моцарела, настъргана
- 6-8 чери домати
- 8-10 листа пресен босилек (по желание)
- 1 ч. л. сушен риган
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 220 градуса.
- Измийте патладжана и го нарежете на дебели шайби.
- Наредете парчетата патладжан върху хартия за печене, без да се застъпват.
- С помощта на четка ги намажете със зехтина.
- Печете патладжана за 10-15 минути, за да омекне.
- Извадете го от фурната и оставете леко да изстине за 5 минути.
- С помощта на лъжица разпределете доматения сос върху парчетата патладжан.
- Поръсете всяко парче с щипка риган.
- Разпределете поравно моцарелата.
- Нарежете чери доматите на 4 и внимателно ги поставете върху моцарелата, като леко притиснете, за да се прикрепят.
- Нарежете пресния босилек на ситно и поръсете вашите мини зеленчукови пици от патладжан.
- Върнете във фурната за още 5 минути, докато моцарелата се превърне в златиста разтопена вкусотия.
- Сервирайте мини зеленчукови пици от патладжан топли за неустоимо предястие или полезно нисковъглехидратно междинно хапване.
Съвет: За още по-вкусни мини зеленчукови пици от патладжан може да опитате да гриловате патладжана, за да му придадете невероятен опушен аромат.
Много зеленчукови предложения, както и такива за режимни пици сме приготвили и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.
Хранителни стойности
Тази зеленчукова вариация на световно любимата пица носи изобилие от полезни витамини и минерали. Тя се вписва чудесно в кето режима на хранене и може да помогне да се почувстваме здрави и тонизирани.
В 1 порция мини зеленчукови пици от патладжан се откриват:
- 37% фосфор
- 29% калций
- 26% витамин Б12
- 26% манган
- 23% калий
- 22% мед
- 22% цинк
- 21% витамин К
- 20% витамин Б2
- 20% селен
- 10% омега-3 мастни киселини
Как да премахнем горчивината от патладжана?
Патладжаните понякога могат да имат горчив вкус, особено по-старите или по-големите, но има няколко начина да намалим или премахнем горчивината.
Ето няколко съвета как да приготвим патладжан, без да горчи.
Осоляване
Осоляването извлича влагата от патладжана, което помага за намаляване на горчивината и го предпазва от поглъщане на твърде много мазнина по време на готвене.
Как да го направим?
- Нарязваме патладжана на филийки или на кубчета, както е необходимо за нашата рецепта.
- Поръсваме със сол (за предпочитане едра) щедро върху патладжана.
- Оставяме го да престои около 30 минути до 1 час.
Ще забележим капчици вода, образуващи се на повърхността. Изплакваме солта и подсушаваме патладжана с кърпа или кухненска хартия преди готвене.
Избиране на правилния патладжан
По-малките, по-млади патладжани са по-малко горчиви в сравнение с по-големите и по-зрелите. Когато избираме патладжани, е добре да се спрем на средни такива, с лъскава, гладка кора и сравнително леки за размера си.
Старателно приготвяне
Недосготвеният патладжан може да запази горчив вкус, но когато се сготви добре, става кремообразен и приятен. Методите за готвене на висока температура, като печене при 200°C за 20-30 минути, могат да помогнат за постигане на по-добра текстура и вкус.
Отстраяване на семената
Семената понякога могат да допринесат за горчивината, особено при по-старите патладжани. Можем да разрежем патладжана и да извадим семките. По-младите патладжани обикновено нямат толкова много семена и са по-малко горчиви.
Замразяване
Замразяването на патладжан е друг метод, който може да помогне за намаляване на горчивината, но също така леко променя текстурата и го прави по-мек при готвене.
За замразяване на патладжан и намаляване на горчивината следваме тези стъпки:
- Бланширане. Нарязваме патладжана на филийки или кубчета, след което бланшираме във вряща вода за 3-4 минути. Веднага охлаждаме в ледена баня.
- Замразяване. Подсушаваме, нареждаме един слой върху лист за печене и замразяваме. След като са замразени, прехвърляме в торбички и връщаме във фризера.
- Употреба. Замразеният патладжан е най-подходящ за готвени ястия като яхнии, гювечи или сосове и може да се съхранява до 12 месеца.
Как да приготвим замразени патладжани?
- Можем да използваме замразения патладжан директно в рецепти, без да го размразяваме, особено ако го добавяме към супи, яхнии или печени ястия.
- Ако трябва да задушим, изпечем или изпържим патладжана, първо го размразяваме и подсушаваме, за да отстраним излишната влага.
Накисване в мляко
Накисването на патладжана в мляко може да помогне за намаляване на горчивината и да допринесе за кремообразна текстура.
Как да го направим?
- Нарязваме патладжана на филийки или кубчета и го накисваме в купа с мляко за около 30 минути.
- Отцеждаме, подсушаваме и продължаваме с рецептата.
Следвайки тези съвети, ще бъде по-малко вероятно нашият патладжан да има горчив вкус, гарантирайки вкусно и приятно ястие.
Как се хапва патладжан по света?
Патладжанът не е от най-популярните зеленчуци по нашите ширини, но някои хора с удоволствие го хапват често. Този зеленчук е особено разпространен в Средиземноморската кухня. Идеята за мини зеленчукови пици от патладжан е комбинация на любими съставки, с които постигаме бързо нисковъглехидратно хапване.
Има различни разновидности на патладжана, но за кулинарни цели най-често се използва познатия голям тъмносин или тъмнолилав зеленчук с латинското наименование Solanum melongena.
Той се хапва най-често печен, като може да се пълни с вкусни добавки като кайма, кашкавал, сирена, домати и други продукти. Използва се и в комбинация с други подобни зеленчуци за яхнии и печени ястия като световно известния френски Рататуй и невероятното ястие Parmigiana di Melanzane на италианците.
Испанците го хапват, пълнен с кайма и поръсен с моцарела – те го наричат Berenjenas Rellenas.
Голямо количество патладжани хапват грузинците, но те го правят доста по-различно от средиземноморците. Те приготвят гриловани рулца, пълнени с орехи и чесън – изключително ароматно и лесно за приготвяне ястие. Открива се и под формата на яхнии или разядки.
Патладжан е също и основната съставка в неустоимата разядка, идваща от Близкия Изток, баба гануш. Още малко на изток можем да намерим патладжан в различни индийски кърита – нарязан на парченца или смлян.
Светът обича да хапва патладжани под различни форми и ние също. Освен мини зеленчукови пици от патладжан сме ви подготвили още няколко неустоими рецепти с този зеленчук.
Още от нашата здравословна кухня
Заедно с мини зеленчукови пици от патладжан може да приготвите пълно патладжанено меню:
- Пълнен патладжан с кайма по идея на испанците.
- Нисковъглехидратен огретен с патладжани
- Патладжан с пармезан и моцарела – кето рецепта
Може да добавите и лек десерт към хапването – предлагаме ви обаче да е без патладжани:
Продължете да се вдъхновявате за вкусни кето храни, като разгледате нашата споделена кухня във Фейсбук. Пригответе любимото си нисковъглехидратно хапване и го споделете с нас и хилядите съмишленици на кето храненето.
Ако пък идеите ви са се изчерпали, не се колебайте да се присъедините към Вайбър групата на ForLife. Нашият екип подготвя вкусно и лесно нисковъглехидратно меню всяка седмица, а за още повече удобство към него получавате и списък за пазаруване, за да не забравите нито един продукт.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Класическата рецепта за кьопоолу включва само патладжан и счукан чесън. Но в почти всяка къща се обогатява допълнително
Днес отново сме в кухнята, за да приготвим едно обичано в България ястие, а именно мусака с
Днес сме подготвили една рецепта за кето запеканка с ниско съдържание на въглехидрати, която да приготвим за обяд