Ароматът на току-що приготвен нисковъглехидратен огретен с патладжан се носи из цялата къща и събира семейството на вкусна трапеза. Топлината и уютът, който носи със себе си това ястие, е в хармония с топлите есенни дни.

Днес сме ви приготвили две вкусни кето рецепти за огретен с патладжан. Едната със сметана и ароматни билки, а другата с три вида сирена и доматен сос.

 

Нисковъглехидратен огретен с патладжани и сметана

Пригответе си домашен кето огретен с патладжани и кремообразна сметана. Поръсете с настъргана моцарела или кашкавал, за да поднесете ястие, което се топи в устата.

 

Време за приготвяне: 15 + 30 минути

Порции: 4

Хранителен състав в 1 порция: 14 г нетни въглехидрати, 37 г мазнини, 16 г протеин и 467 калории

Необходими продукти:

  • 900 г патладжан
  • 2-3 с. л. екстра върджин зехтин
  • 2 стръка пресен лук
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 1 с. л. сушена или прясна мента
  • 6 г пресен магданоз, наситнен
  • 160 г краве сирене (или фета сирене)
  • 110 г настъргано сирене моцарела (или кашкавал)
  • 180 мл готварска сметана
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете патладжана на филийки с дебелина около 1 см.
  2. Намажете ги със зехтин и поръсете със сол от двете страни. Подредете парчетата патладжан на дъното на покрита с пергаментова хартия тавичка.
  3. Изпечете в загрята на 200 градуса фурна до златисто.
  4. Междувременно нарежете пресния лук на ситно. Запържете в тиган на умерен огън, докато омекне (за около 5-7 минути). Подправете със сол и черен пипер.
  5. Подредете в тава за печене един ред печени филийки патладжан, след това половината от изпържения пресен лук, ментата, магданоза и 2/3 от натрошеното краве сирене (или фета).
  6. Добавете последния слой печен патладжан и останалата част от запържения пресен лук, натрошено сирене и настъргана моцарела отгоре.
  7. Залейте със сметаната и поставете нисковъглехидратния огретен да се пече в загрята до 220 градуса фурна за 30 минути или докато придобие златист цвят.
  8. Гарнирайте с пресен магданоз и поднесете.

 

Кето огретен с патладжан и три вида сирена

Вкусна и нисковъглехидратна рецепта за огретен с патладжан, доматен сос и топящи се три вида ароматни сирена.

Време за приготвяне: 25 минути

Порции: 6

Хранителен състав в 1 порция: 14 г въглехидрати, 22 г мазнини, 12 г протеин и 313 калории

Необходими продукти:

  • 4 с. л. екстра върджин зехтин
  • 2 стръка пресен лук
  • 2 с. л. нисковъглехидратно доматено пюре
  • 2 ч. л. сушен босилек
  • 2 ч. л. сушена мащерка
  • 1 ч. л. сол
  • ½ ч. л. черен пипер смлян
  • 340 г пресен домат, нарязани на кубчета

За патладжана:

  • 3 патладжана, нарязани на дебели филийки (18 броя)
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 ч. л. сол
  • 85 г прясно сирене моцарела
  • 55 г настъргано сирене пармезан
  • 55 г настъргано сирене моцарела
  • 1 с. л. пресен магданоз, наситнен

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса.
  2. Поставете голяма тенджера на силен огън и добавете зехтин. Запържете пресния лук, докато омекне.
  3. Добавете доматеното пюре, босилека, мащерката и подправете със сол и черен пипер. Гответе 2-3 минути, след което изсипете нарязаните на кубчета домати.
  4. Намалете огъня до средно силен, покрийте наполовина с капак и оставете сместа да къкри за 15-20 минути или докато доматите омекнат. След това свалете тенджерата от котлона и оставете настрана.
  5. Намажете парчетата патладжан със зехтин и поръсете със сол.
  6. Поставете чугунен грил тиган на средно силен огън и запържете филийките патладжан за 2-3 минути от двете страни. Може да ги изпечете и на скара или барбекю.
  7. Подредете изпечени парчета патладжан по дъното на касерола. Намажете всяко парче с ароматната доматена смес, поставете парче прясно сирене моцарела.
  8. Повторете със следващия слой и така, докато свършат продуктите.
  9. След това поръсете най-отгоре със супена лъжица доматен сос, настъргано сирене пармезан и моцарела.
  10. Изпечете за 25 минути в загрятата фурна или докато сиренето стане златистокафяво.
  11. Поръсете с пресен магданоз и сервирайте ароматният и нисковъглехидратен огретен с патладжани и сирена.

Съвет

  • Може да замените доматения сос със сос маринара. Имайте предвид, че това ще повлияе на хранителната стойност на ястието.

 

Още здравословни и нисковъглехидратни рецепти ще откриете в нашата кулинарна книга „Кето фантазии„.

Кето фантазии29.00лв.
Гръцки студено пресован зехтин "екстра върджин" 1L.18.60лв.

Още от здравословната ни кухня

 

Огретен нисковъглехидратен. Кето гръцка мусака.

Ако обичате да разнообразявате, представяме ви още една вкусна и нисковъглехидратна рецепта с патладжани – кето гръцка мусака.

 

Ако предложенията ни за нисковъглехидратен огретен с патладжан са ви харесали, можете да разгледате още здравословни рецепти в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!