Нисковъглехидратен огретен с патладжани
Ароматът на току-що приготвен нисковъглехидратен огретен с патладжан се носи из цялата къща и събира семейството на вкусна трапеза. Топлината и уютът, който носи със себе си това ястие, е в хармония с топлите есенни дни.
Днес сме ви приготвили две вкусни кето рецепти за огретен с патладжан. Едната със сметана и ароматни билки, а другата с три вида сирена и доматен сос.
Нисковъглехидратен огретен с патладжани и сметана
Пригответе си домашен кето огретен с патладжани и кремообразна сметана. Поръсете с настъргана моцарела или кашкавал, за да поднесете ястие, което се топи в устата.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
15 + 30 минути | 4 | 14 г нетни въглехидрати, 37 г мазнини, 16 г протеин и 467 калории |
Необходими продукти:
- 900 г патладжан
- 2-3 с. л. екстра върджин зехтин
- 2 стръка пресен лук
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 1 с. л. сушена или прясна мента
- 6 г пресен магданоз, наситнен
- 160 г краве сирене (или фета сирене)
- 110 г настъргано сирене моцарела (или кашкавал)
- 180 мл готварска сметана
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете патладжана на филийки с дебелина около 1 см.
- Намажете ги със зехтин и поръсете със сол от двете страни. Подредете парчетата патладжан на дъното на покрита с пергаментова хартия тавичка.
- Изпечете в загрята на 200 градуса фурна до златисто.
- Междувременно нарежете пресния лук на ситно. Запържете в тиган на умерен огън, докато омекне (за около 5-7 минути). Подправете със сол и черен пипер.
- Подредете в тава за печене един ред печени филийки патладжан, след това половината от изпържения пресен лук, ментата, магданоза и 2/3 от натрошеното краве сирене (или фета).
- Добавете последния слой печен патладжан и останалата част от запържения пресен лук, натрошено сирене и настъргана моцарела отгоре.
- Залейте със сметаната и поставете нисковъглехидратния огретен да се пече в загрята до 220 градуса фурна за 30 минути или докато придобие златист цвят.
- Гарнирайте с пресен магданоз и поднесете.
Кето огретен с патладжан и три вида сирена
Вкусна и нисковъглехидратна рецепта за огретен с патладжан, доматен сос и топящи се три вида ароматни сирена.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 6 | 14 г въглехидрати, 22 г мазнини, 12 г протеин и 313 калории |
Необходими продукти:
- 4 с. л. екстра върджин зехтин
- 2 стръка пресен лук
- 2 с. л. нисковъглехидратно доматено пюре
- 2 ч. л. сушен босилек
- 2 ч. л. сушена мащерка
- 1 ч. л. сол
- ½ ч. л. черен пипер смлян
- 340 г пресен домат, нарязани на кубчета
За патладжана:
- 3 патладжана, нарязани на дебели филийки (18 броя)
- 2 с. л. зехтин
- 2 ч. л. сол
- 85 г прясно сирене моцарела
- 55 г настъргано сирене пармезан
- 55 г настъргано сирене моцарела
- 1 с. л. пресен магданоз, наситнен
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса.
- Поставете голяма тенджера на силен огън и добавете зехтин. Запържете пресния лук, докато омекне.
- Добавете доматеното пюре, босилека, мащерката и подправете със сол и черен пипер. Гответе 2-3 минути, след което изсипете нарязаните на кубчета домати.
- Намалете огъня до средно силен, покрийте наполовина с капак и оставете сместа да къкри за 15-20 минути или докато доматите омекнат. След това свалете тенджерата от котлона и оставете настрана.
- Намажете парчетата патладжан със зехтин и поръсете със сол.
- Поставете чугунен грил тиган на средно силен огън и запържете филийките патладжан за 2-3 минути от двете страни. Може да ги изпечете и на скара или барбекю.
- Подредете изпечени парчета патладжан по дъното на касерола. Намажете всяко парче с ароматната доматена смес, поставете парче прясно сирене моцарела.
- Повторете със следващия слой и така, докато свършат продуктите.
- След това поръсете най-отгоре със супена лъжица доматен сос, настъргано сирене пармезан и моцарела.
- Изпечете за 25 минути в загрятата фурна или докато сиренето стане златистокафяво.
- Поръсете с пресен магданоз и сервирайте ароматният и нисковъглехидратен огретен с патладжани и сирена.
Съвет
- Може да замените доматения сос със сос маринара. Имайте предвид, че това ще повлияе на хранителната стойност на ястието.
Още здравословни и нисковъглехидратни рецепти ще откриете в нашата кулинарна книга „Кето фантазии„.
Още от здравословната ни кухня
Ако предложенията ни за нисковъглехидратен огретен с патладжан са ви харесали, можете да разгледате още здравословни рецепти в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Вкусна рецепта за кето ястие, приготвено в лодки от пълнен патладжан с кайма.
С поднасянето на рулца от патладжан с орехова плънка не можете да сбъркате –
Когато сме на кетогенен режим на хранене, често използваме тиквичките, патладжана или чушките като