Нисковъглехидратен огретен с патладжани

Обновена: 03.07.2024|
niskovuglehidraten ogreten patladjani

Ароматът на току-що приготвен нисковъглехидратен огретен с патладжан се носи из цялата къща и събира семейството на вкусна трапеза. Топлината и уютът, който носи със себе си това ястие, е в хармония с топлите есенни дни.

Днес сме ви приготвили две вкусни кето рецепти за огретен с патладжан. Едната със сметана и ароматни билки, а другата с три вида сирена и доматен сос.

 

Нисковъглехидратен огретен с патладжани и сметана

Пригответе си домашен кето огретен с патладжани и кремообразна сметана. Поръсете с настъргана моцарела или кашкавал, за да поднесете ястие, което се топи в устата.

 

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
15 + 30 минути 4 14 г нетни въглехидрати, 37 г мазнини, 16 г протеин и 467 калории

 

Необходими продукти:

  • 900 г патладжан
  • 2-3 с. л. екстра върджин зехтин
  • 2 стръка пресен лук
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 1 с. л. сушена или прясна мента
  • 6 г пресен магданоз, наситнен
  • 160 г краве сирене (или фета сирене)
  • 110 г настъргано сирене моцарела (или кашкавал)
  • 180 мл готварска сметана
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете патладжана на филийки с дебелина около 1 см.
  2. Намажете ги със зехтин и поръсете със сол от двете страни. Подредете парчетата патладжан на дъното на покрита с пергаментова хартия тавичка.
  3. Изпечете в загрята на 200 градуса фурна до златисто.
  4. Междувременно нарежете пресния лук на ситно. Запържете в тиган на умерен огън, докато омекне (за около 5-7 минути). Подправете със сол и черен пипер.
  5. Подредете в тава за печене един ред печени филийки патладжан, след това половината от изпържения пресен лук, ментата, магданоза и 2/3 от натрошеното краве сирене (или фета).
  6. Добавете последния слой печен патладжан и останалата част от запържения пресен лук, натрошено сирене и настъргана моцарела отгоре.
  7. Залейте със сметаната и поставете нисковъглехидратния огретен да се пече в загрята до 220 градуса фурна за 30 минути или докато придобие златист цвят.
  8. Гарнирайте с пресен магданоз и поднесете.

 

Кето огретен с патладжан и три вида сирена

Вкусна и нисковъглехидратна рецепта за огретен с патладжан, доматен сос и топящи се три вида ароматни сирена.

 

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
25 минути 6 14 г въглехидрати, 22 г мазнини, 12 г протеин и 313 калории

 

Необходими продукти:

  • 4 с. л. екстра върджин зехтин
  • 2 стръка пресен лук
  • 2 с. л. нисковъглехидратно доматено пюре
  • 2 ч. л. сушен босилек
  • 2 ч. л. сушена мащерка
  • 1 ч. л. сол
  • ½ ч. л. черен пипер смлян
  • 340 г пресен домат, нарязани на кубчета

За патладжана:

  • 3 патладжана, нарязани на дебели филийки (18 броя)
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 ч. л. сол
  • 85 г прясно сирене моцарела
  • 55 г настъргано сирене пармезан
  • 55 г настъргано сирене моцарела
  • 1 с. л. пресен магданоз, наситнен

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса.
  2. Поставете голяма тенджера на силен огън и добавете зехтин. Запържете пресния лук, докато омекне.
  3. Добавете доматеното пюре, босилека, мащерката и подправете със сол и черен пипер. Гответе 2-3 минути, след което изсипете нарязаните на кубчета домати.
  4. Намалете огъня до средно силен, покрийте наполовина с капак и оставете сместа да къкри за 15-20 минути или докато доматите омекнат. След това свалете тенджерата от котлона и оставете настрана.
  5. Намажете парчетата патладжан със зехтин и поръсете със сол.
  6. Поставете чугунен грил тиган на средно силен огън и запържете филийките патладжан за 2-3 минути от двете страни. Може да ги изпечете и на скара или барбекю.
  7. Подредете изпечени парчета патладжан по дъното на касерола. Намажете всяко парче с ароматната доматена смес, поставете парче прясно сирене моцарела.
  8. Повторете със следващия слой и така, докато свършат продуктите.
  9. След това поръсете най-отгоре със супена лъжица доматен сос, настъргано сирене пармезан и моцарела.
  10. Изпечете за 25 минути в загрятата фурна или докато сиренето стане златистокафяво.
  11. Поръсете с пресен магданоз и сервирайте ароматният и нисковъглехидратен огретен с патладжани и сирена.

Съвет

  • Може да замените доматения сос със сос маринара. Имайте предвид, че това ще повлияе на хранителната стойност на ястието.

 

Още здравословни и нисковъглехидратни рецепти ще откриете в нашата кулинарна книга „Кето фантазии„.

Още от здравословната ни кухня

 

Огретен нисковъглехидратен. Кето гръцка мусака.

Ако обичате да разнообразявате, представяме ви още една вкусна и нисковъглехидратна рецепта с патладжани – кето гръцка мусака.

 

Ако предложенията ни за нисковъглехидратен огретен с патладжан са ви харесали, можете да разгледате още здравословни рецепти в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар