Когато говорим за хранителни добавки, мненията са противоречиви. Някои ги използват за всичко – от превенция на заболявания, през загуба на тегло до изграждане на силна и здрава мускулатура, докато други предпочитат изобщо да не ги използват.

Дори да няма универсален отговор на въпроса обаче, фактите говорят сами за себе си. Тази индустрия се развива всеки ден.

В тази статия ще разгледаме историята на хранителните добавки и как те се вписват в днешната здравна култура.

 

Как са открити първите хранителни добавки – витамините?

В началото на 20-ти век учените смятали, че само три основни вещества се съдържат в храната: протеини, въглехидрати и мазнини. През 1912 г., заради многобройни здравословни проблеми, специалистите започват да изследват по-обстойно храната и откриват още важни съставки.

kola 400
calc magn 600

Първоначално те се наричат ​​„допълнителни вещества“, които по-късно се променят в термина, познат днес – витамини.

Казимир Функ е признат като откривателят на витамините. Той предположил, че различни заболявания могат да бъдат излекувани, ако тези хранителни вещества присъстват в храните.

Това породило и възникването на нови продукти на пазара, които съдържали основно витамин В от дрожди.

Mastin’s Yeast Vitamon Tablets, създадени през 1916 г., най-много приличат на днешните мултивитамини.

Те съдържали витамини А, В и С, желязо, калций и Nux vomica, хомеопатично лекарство за киселини. Продуктът трябвало да послужи за подобряване на апетита, подпомагане на храносмилането, изчистване на кожата и повишаване на енергията.

Постепенно все повече хора отварят очите си за огромния брой болести, които могат да бъдат предотвратени и решават да направят промени в храненето и профилактиката.

Така хранителните добавки стават нeизменна част от здравословния начин на живот.

 

Историята на още няколко хранителни добавки

 

Първите хранителни добавки. Витамини при covid-19. Антибиотик-асоциирана диария и псевдоМорбили. Как да се пазим през лятото. Предозиране с витамин. Цинк и селен. Биологично активни вещества в растенията.

 

След откриването на витамините, започва да се експериментира и с други вещества. Слага се началото на различни комбинации, за да се постигне максимално здравословен ефект за различни нужди.

Ето и малко за историята на други, популярни днес хранителни добавки.

Калций

Ако трябва да сме точни, калцият се използва с медицински цели още от средата на 19-ти век. Оттогава повечето изследвания върху хранителни добавки с калций се основават на първоначалните открития за терапията.

И докато целта на добавките с калций остава почти същата през последните няколко десетилетия, дебатът за най-добрия източник на калций все още продължава.

Ранната употреба на калциев хлорид е критикувана заради неговия неприятен, солен вкус и склонност да причинява проблеми с храносмилането.

А калциевият карбонат, получен от черупки на стриди и миди, очи от раци и дори корали, не е особено природосъобразен. Те са заменени от синтетичен карбонат в началото на 20-ти век.

През последните години стремежът е да се премине към хранителни добавки с калций на растителна основа. Той се състои от сложна матрица от минерали в естествена структура на пчелна пита.

Има по-малко странични ефекти от алтернативите и е много по-полезен, след като се усвои.

 

Омега-3

Докато е известно, че протеините и въглехидратите са жизненоважни хранителни компоненти, до първото десетилетие на 20 -ти век мазнините не се считат за такива, тъй като мастните киселини могат да се произвеждат в тялото от въглехидрати.

Това е така до откритието на семейство учени – Джордж и Милдред Бър. След редица изследвания, те са заключили, че напълно обезмаслена диета причинява дефицити, които водят до редица здравословни проблеми.

Откриването на есенциалните мастни киселини като омега-6 и омега-3 променя парадигмата и днес се счита за едно от забележителните открития в изследванията на храненето.

Отнема обаче повече от 40 години, за да се разкрие пълния потенциал на омега-3. В края на 60-те години на миналия век датските учени, изучаващи хората в Гренландия, са изненадани колко здрави са те, въпреки мазната диета, която поддържат – предимно от тюленово месо, риба и китове.

Така решили да изследват кръвта им и открили, че тя съдържа две мастни киселини, на които никой преди не е обръщал внимание – EPA и DHA, които сега са познати на много хора.

Установили, че средният прием на EPA и DHA сред инуитите е около 13 г на ден, докато повечето хора приемали под 200 мг, а почти 25% изобщо не са приемали омега-3.

През следващите години още изследвания стигат до същия извод. Днес Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) още подкрепя твърдението, че 300 мг DHA и EPA на ден, приемани под формата на хранителни добавки, могат да поддържат както здраво сърце, така и нормално кръвно налягане.

 

Колаген

 

Хранителни добавки. Възрастите, в които се синтезира колаген.

 

Научните изследвания за получаване на биологично активен колагенов пептид датират 60-те години, когато Пол Бьорнщайн разработва метод за получаване на колаген, базиран на екстракция.

След много години обаче той признава, че това, което е получил, всъщност не е биологично активен колаген, а само частични и непълни фрагменти от неговата тройна спирала.

Въпреки това по-късните опити за получаване на колаген все още се основават на методология за екстракция.

Докато дегенерираният „колаген“ може да се окаже полезен в някои козметични приложения, той в никакъв случай не може да се сравни с биологично активния колаген и неговата роля в човешкото тяло.

Началото на пробива в изследванията на колагена датира от 80-те години на миналия век. През 1985 г. полски химици извличат колаген от рибна кожа. Постепенно изследванията им продължават, методите им се подобряват.

Това, което учените откриват и усъвършенстват, е методът на хидролиза.

Хидролизата запазва деликатните връзки на колагеновата спирала и по този начин дава възможност да се получи тропоколаген, идентичен с колагена, синтезиран в организмите на гръбначни животни.

Най-важното е, че произведеният колагенов пептид е биологично активен и подобен на синтезирания в човешкото тяло.

Ето защо в днешно време хранителните добавки с колаген постигат това, което преди е било невъзможно. Именно хидролизираният колаген може да попълни дефицита на колаген в органите на човешкото тяло. За да изглеждаме по-млади и да бъдем по-здрави.

 

Бъдещето на хранителните добавки

Днес потребителите са по-информирани за активните и неактивните съставки в хранителните добавки.

Това означава, че дори все още повечето хора да се влияят от добрата реклама, вече има и такива, които се интересуват какво всъщност е качествено. Те не желаят просто да се задоволят с това, което е на пазара, рекламирано като здравословно.

Не винаги цената определя качеството. Всъщност и най-скъпите продукти могат да съдържат някаква форма на ГМО.

Бъдещето на индустрията е именно в предлагането на напълно натурални продукти. Все пак търсенето определя предлагането и вече много компании работят в тази посока.