Една страхотна рецепта за кето ньоки, наподобяващи традиционните италиански. Вместо картофи за приготвянето им, използваме карфиол и поднасяме с вкусно домашно босилеково песто. Представяме ви рецепта за нисковъглехидратно ястие, което ще ви стане любимо допълнение към спазването на кето диетата.
Рецепта за кето ньоки с домашно босилеково песто
Пригответе си вкусна и бърза рецепта за различни ньоки в кето стил с ароматно песто от босилек и бадеми. Използваме висококачествен зехтин, за да направим пестото още по-вкусно и здравословно. Повече за полезните качества на зехтина, може да прочетете в статията по темата в нашия блог.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 15 минути + 15 минути | 4 | 6 г нетни въглехидрати, 80 г мазнини, 32 г протеин и 881 калории |
Време за подготовка: 1 час и 15 минути
Време за приготвяне: 15 минути
Порции: 4
Хранителен състав в 1 порция: 6 г нетни въглехидрати, 80 г мазнини, 32 г протеин и 881 калории
Необходими продукти:
- 220 г карфиол
- 60 г настъргано сирене пармезан
- 110 г бадемово брашно
- 2 яйчни жълтъка
- 1 ч. л. лук на прах (по желание)
- 1 ч. л. псилиум хуск фибри
- ½ ч. л. сол
- 120 г настъргано сирене моцарела
- 2 с. л. зехтин екстра върджин или краве масло Гхи
За домашното песто:
- 120 мл зехтин екстра върджин
- 60 г сирене пармезан
- 55 г бадеми
- 30 г пресен босилек
- 1 ч. л. чесън на прах
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Карфиола:
- Измийте и почистете карфиола, разделете го на малки цветчета.
- Сгответе на пара за няколко минути или в микровълнова фурна, докато омекне.
- Блендирайте в кухненски робот на висока степен до гладкост.
- Поставете пюрето от карфиол върху чиста кухненска кърпа и изстискайте колкото е възможно повече течност.
Пригответе тестото за ньоки:
- Прехвърлете карфиола обратно в кухненския робот.
- Добавете настърганото сирене пармезан, бадемовото брашно, жълтъците, лука на прах (ако използвате), хуск фибрите и солта. Не слагайте все още настърганото сирене моцарела.
- Блендирайте всички съставки, докато се смесят добре.
- Разтопете в микровълнова фурна настърганото сирене моцарела за няколко минути. Друг вариант е да го разтопите в тенджера на средно слаб огън, като разбърквате непрекъснато.
- Добавете разтопената моцарела в кухненския робот и блендирайте със сместа от карфиол, докато получите гладко тесто.
- Оформете 4 рула и ги оставете да се охладят в хладилник или във фризер за поне 1 час.
- От всяко руло изрежете 12 малки топчета с формата на ньоки.
- Внимателно натиснете с вилица, за да им придадете малки ивици, ако желаете.
Два начина за приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса, покрийте тавичка с хартия за печене. Намазнете ньоките със зехтин или краве масло Гхи и ги изпечете до получаване на лек и приятен златист загар.
- Друг вариант е да ги изпържите в загрято краве масло Гхи на средно силен огън до готовност.
Домашното босилеково песто:
- Смесете всички съставки за приготвянето на домашното песто заедно с няколко супени лъжици зехтин.
- Блендирайте в кухненски робот или в блендер, добавете останалия зехтин и пулсирайте отново.
Сервирайте:
- Поднесете вкусните кето ньоки като ги полеете с ароматно домашно приготвено босилеково песто и им се насаладете.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Бадемово брашно 300 гр | 13.00лв. | ||
Хуск фибри 200 г - за готвене и пречистване | 11.50лв. | ||
Краве масло Гхи | 18.40лв. – 38.00лв. |
Съвети
- Сервирайте кето ньоките с доматен сос без захар и ситно нарязан пресен магданоз вместо с домшно кето песто.
- Поднесете и със заквасена сметана, доматено пюре и подправка ранч за допълнителен вкус.
- Можете да затоплите ньоките, като ги запържите в краве масло Гхи на средно силен огън или претоплите отново в сос.
- Съхранете кето ньоките в хладилник до една седмица, а също може и да ги замразите.
Още от здравословната ни кухня

Пригответе си един неустоимо вкусен десерт с аромат на ванилия и подсладен с натурална стевиола – кето гофрети с горски плодове.
Ако ви е харесала нашата рецепта за кето ньоки, можете да разгледате още много интересни предложения в секцията „Кето рецепти“. Ако искате да се запознаете със същността на кето диетата, може да прочетете подробна информация в статиите по темата в блога ни.
Присъединете се към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Оставете коментар