Кето ньоки с домашно босилеково песто

Обновена: 27.02.2024|

Една страхотна рецепта за кето ньоки, наподобяващи традиционните италиански. Вместо картофи за приготвянето им, използваме карфиол и поднасяме с вкусно домашно босилеково песто. Представяме ви рецепта за нисковъглехидратно ястие, което ще ви стане любимо допълнение към спазването на кето диетата.

 

Рецепта за кето ньоки с домашно босилеково песто

Пригответе си вкусна и бърза рецепта за различни ньоки в кето стил с ароматно песто от босилек и бадеми. Използваме висококачествен зехтин, за да направим пестото още по-вкусно и здравословно. Повече за полезните качества на зехтина, може да прочетете в статията по темата в нашия блог.

 

husk 400
keto 01
Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
1 час и 15 минути + 15 минути 4 6 г нетни въглехидрати, 80 г мазнини, 32 г протеин и 881 калории

 

husk 400
keto 01

Необходими продукти:

  • 220 г карфиол
  • 60 г настъргано сирене пармезан
  • 110 г бадемово брашно
  • 2 яйчни жълтъка
  • 1 ч. л. лук на прах (по желание)
  • 1 ч. л. псилиум хуск фибри
  • ½ ч. л. сол
  • 120 г настъргано сирене моцарела
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин или краве масло Гхи

За домашното песто:

  • 120 мл зехтин екстра върджин
  • 60 г сирене пармезан
  • 55 г бадеми
  • 30 г пресен босилек
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Карфиола:

  1. Измийте и почистете карфиола, разделете го на малки цветчета.
  2. Сгответе на пара за няколко минути или в микровълнова фурна, докато омекне.
  3. Блендирайте в кухненски робот на висока степен до гладкост.
  4. Поставете пюрето от карфиол върху чиста кухненска кърпа и изстискайте колкото е възможно повече течност.

Пригответе тестото за ньоки:

  1. Прехвърлете карфиола обратно в кухненския робот.
  2. Добавете настърганото сирене пармезан, бадемовото брашно, жълтъците, лука на прах (ако използвате), хуск фибрите и солта. Не слагайте все още настърганото сирене моцарела.
  3. Блендирайте всички съставки, докато се смесят добре.
  4. Разтопете в микровълнова фурна настърганото сирене моцарела за няколко минути. Друг вариант е да го разтопите в тенджера на средно слаб огън, като разбърквате непрекъснато.
  5. Добавете разтопената моцарела в кухненския робот и блендирайте със сместа от карфиол, докато получите гладко тесто.
  6. Оформете 4 рула и ги оставете да се охладят в хладилник или във фризер за поне 1 час.
  7. От всяко руло изрежете 12 малки топчета с формата на ньоки.
  8. Внимателно натиснете с вилица, за да им придадете малки ивици, ако желаете.

Два начина за приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса, покрийте тавичка с хартия за печене. Намазнете ньоките със зехтин или краве масло Гхи и ги изпечете до получаване на лек и приятен златист загар.
  2. Друг вариант е да ги изпържите в загрято краве масло Гхи на средно силен огън до готовност.

Домашното босилеково песто:

  1. Смесете всички съставки за приготвянето на домашното песто заедно с няколко супени лъжици зехтин.
  2. Блендирайте в кухненски робот или в блендер, добавете останалия зехтин и пулсирайте отново.

Сервирайте:

  1. Поднесете вкусните кето ньоки като ги полеете с ароматно домашно приготвено босилеково песто и им се насаладете.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

 

Съвети

  • Сервирайте кето ньоките с доматен сос без захар и ситно нарязан пресен магданоз вместо с домшно кето песто.
  • Поднесете и със заквасена сметана, доматено пюре и подправка ранч за допълнителен вкус.
  • Можете да затоплите ньоките, като ги запържите в краве масло Гхи на средно силен огън или претоплите отново в сос.
  • Съхранете кето ньоките в хладилник до една седмица, а също може и да ги замразите.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Ньоки. Кето гофрети с горски плодове.

Пригответе си един неустоимо вкусен десерт с аромат на ванилия и подсладен с натурална стевиола – кето гофрети с горски плодове.

 

Ако ви е харесала нашата рецепта за кето ньоки, можете да разгледате още много интересни предложения в секцията „Кето рецепти“.  Ако искате да се запознаете със същността на кето диетата, може да прочетете подробна информация в статиите по темата в блога ни.

Присъединете се към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 17:31 | Публикувана: 17 декември 2021 в 16:45 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф