Кето ньоки с домашно босилеково песто
Една страхотна рецепта за кето ньоки, наподобяващи традиционните италиански. Вместо картофи за приготвянето им, използваме карфиол и поднасяме с вкусно домашно босилеково песто. Представяме ви рецепта за нисковъглехидратно ястие, което ще ви стане любимо допълнение към спазването на кето диетата.
Рецепта за кето ньоки с домашно босилеково песто
Пригответе си вкусна и бърза рецепта за различни ньоки в кето стил с ароматно песто от босилек и бадеми. Използваме висококачествен зехтин, за да направим пестото още по-вкусно и здравословно. Повече за полезните качества на зехтина, може да прочетете в статията по темата в нашия блог.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 15 минути + 15 минути | 4 | 6 г нетни въглехидрати, 80 г мазнини, 32 г протеин и 881 калории |
Необходими продукти:
- 220 г карфиол
- 60 г настъргано сирене пармезан
- 110 г бадемово брашно
- 2 яйчни жълтъка
- 1 ч. л. лук на прах (по желание)
- 1 ч. л. псилиум хуск фибри
- ½ ч. л. сол
- 120 г настъргано сирене моцарела
- 2 с. л. зехтин екстра върджин или краве масло Гхи
За домашното песто:
- 120 мл зехтин екстра върджин
- 60 г сирене пармезан
- 55 г бадеми
- 30 г пресен босилек
- 1 ч. л. чесън на прах
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Карфиола:
- Измийте и почистете карфиола, разделете го на малки цветчета.
- Сгответе на пара за няколко минути или в микровълнова фурна, докато омекне.
- Блендирайте в кухненски робот на висока степен до гладкост.
- Поставете пюрето от карфиол върху чиста кухненска кърпа и изстискайте колкото е възможно повече течност.
Пригответе тестото за ньоки:
- Прехвърлете карфиола обратно в кухненския робот.
- Добавете настърганото сирене пармезан, бадемовото брашно, жълтъците, лука на прах (ако използвате), хуск фибрите и солта. Не слагайте все още настърганото сирене моцарела.
- Блендирайте всички съставки, докато се смесят добре.
- Разтопете в микровълнова фурна настърганото сирене моцарела за няколко минути. Друг вариант е да го разтопите в тенджера на средно слаб огън, като разбърквате непрекъснато.
- Добавете разтопената моцарела в кухненския робот и блендирайте със сместа от карфиол, докато получите гладко тесто.
- Оформете 4 рула и ги оставете да се охладят в хладилник или във фризер за поне 1 час.
- От всяко руло изрежете 12 малки топчета с формата на ньоки.
- Внимателно натиснете с вилица, за да им придадете малки ивици, ако желаете.
Два начина за приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса, покрийте тавичка с хартия за печене. Намазнете ньоките със зехтин или краве масло Гхи и ги изпечете до получаване на лек и приятен златист загар.
- Друг вариант е да ги изпържите в загрято краве масло Гхи на средно силен огън до готовност.
Домашното босилеково песто:
- Смесете всички съставки за приготвянето на домашното песто заедно с няколко супени лъжици зехтин.
- Блендирайте в кухненски робот или в блендер, добавете останалия зехтин и пулсирайте отново.
Сервирайте:
- Поднесете вкусните кето ньоки като ги полеете с ароматно домашно приготвено босилеково песто и им се насаладете.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
Съвети
- Сервирайте кето ньоките с доматен сос без захар и ситно нарязан пресен магданоз вместо с домшно кето песто.
- Поднесете и със заквасена сметана, доматено пюре и подправка ранч за допълнителен вкус.
- Можете да затоплите ньоките, като ги запържите в краве масло Гхи на средно силен огън или претоплите отново в сос.
- Съхранете кето ньоките в хладилник до една седмица, а също може и да ги замразите.
Още от здравословната ни кухня
Ако ви е харесала нашата рецепта за кето ньоки, можете да разгледате още много интересни предложения в секцията „Кето рецепти“. Ако искате да се запознаете със същността на кето диетата, може да прочетете подробна информация в статиите по темата в блога ни.
Присъединете се към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Със сигурност имате много въпроси преди започване на кето диета за начинаещи. Ние сме тук да ви отговорим.
Днес избрахме да приготвим кето руладини с пилешко месо – то не само е