Устната кухина има много голяма роля в ежедневието ни. Това е така, тъй като чрез нея говорим и през нея преминават храната и напитките, които консумираме. Те, от своя страна, са есенциални за здравето и енергията ни.

Защо тогава рядко се замисляме за грижата към нея? А когато това се случи и организмът ни сигнализира за проблем, обикновено той е в доста по-напреднал стадий. Следва посещение при зъболекаря и различни процедури, които тежат както на нас, така и на портфейла ни.

Природата обаче не ни е оставила беззащитни – има пет билки, за които е доказано, че помагат за превенция на заболяванията на устната кухина. Те облекчават проблемните състояния и техните симптоми.

Части на устната кухина

За да разберем от какво има нужда устната ни кухина, е важно да знаем какви са нейните части и слабите им места.

Тя има две основни части – предверие и същинска устна кухина. В предверието се намират по-меките части, които познаваме много добре – нашите устни, бузи и венци. Същинската устна кухина включва езика и зъбите.

Функцията на месестите части – устните, бузите и венците, е да защитават нашите зъби и чувствителните вкусови рецептори, разположени върху езика ни. Без тях не бихме могли да усещаме вкуса на храната, но и потенциални опасности в храните и напитките си.

В действителност, именно устните и венците, заедно с езика, са частите, които най-често алармират при здравословен проблем в устната кухина.

Често срещани заболявания на устната кухина

Зъболекар и пациент

В различно време от продължителността на живота си, всеки един от нас се сблъсква с редица проблеми, свързани с устната кухина.

Най-честите от тях, разбира се, засягат зъбите ни и по-точно – разрушават твърдите им части. В този смисъл в световен мащаб кариесът е най-разпространеното заболяване и засяга около 95% от населението.

Кариесите се развиват вследствие на зараждането и размножаването на бактерии, живеещи в зъбната плака. Постепенно, в зависимост от организма, повърхността на зъба се разрушава, а след това кариесът продължава да се развива във вътрешността му. Уловен в начален стадий, кариесът е лечим със зъболекарска намеса чрез отстраняване на бактериите механично или химично. Ако се забавите с намесата обаче, той може прогресивно да унищожи целия зъб и да премине в пулпит. Той, от своя страна, води до умъртвяване на зъба или дори до неговата загуба.

Основна причина за възникването на кариес е бактериалната плака. Тя се натрупва вследствие на неглижиране на оралната хигиена. Така започват процеси на гниене и множене на бактериите. Процесът може да бъде подсилен и от външни фактори: прекомерна консумация на храни с високо съдържание на захар, сол или киселини, които биха могли да увредят зъбния емайл. Важно е да вземем предвид и вида на зъбите: мъдреците, например, заболяват по-често от кариеси заради структурата си.

Втори по честота на заболявания са венците. Възпаленията при тях водят до неестестен цвят, болка, чувствителност в началото. След това обаче то прераства в отдръпване на венеца от зъбите и това може да доведе до пародонтоза и в краен стадий – загуба на един или повече зъба.

Неподозирани сигнали и проблеми на устната кухина

От друга страна, здравето на устните и вътрешните месести части – бузите, се влияе много от цялостното състояние на организма. При понижен имунитет или различни хронични или еднократни болести може да се забележи развитието на гъбички, афти или друг тип образувания, които да повлияят краткотрайно или в по-дълъг период на устната ни кухина и нейните функции.

Лошият дъх, макар и често подценяван, също е символ за проблеми. Той много често се причинява от бактерии, които живеят  върху езика ни, но има и много силна връзка с недобра хигиена на устната кухина.

Друг често пренебрегван фактор е, че възпаленията в устната ни кухина влияят силно на имунната ни система. Затова и е важно да следим за тях и да ги лекуваме навреме.

Стресът и здравето на устната кухина

Друга причина за нарушено здраве на устната кухина може да се окаже така познатият ни стрес.

В последните години той е все по-често срещан проблем, който влияе на целия ни организъм и всички системи в него. И макар да звучи изненадващо, зъбите и венците ни също страдат от него. Причината се крие в това, че стресът влияе на нервната ни система. Това, от своя страна, води много често до стискане и търкане на зъбите. По този начин се  уврежда зъбния емайл и води до образуване на кариеси и още по-голяма вреда за венците.

Природни лекове за здравето на устната кухина

Various fresh herbs hanging on a leash in front of a wooden wall

Много от проблемите на устната кухина се лекуват и премахват единствено с намесата на специалист – зъболекар.

Част от тях обаче можем да облекчим с природни лекове. Представяме ви 5 билки, които помагат за подобряване на здравето на устната ни кухина без намесата на лекарства, механични и химични средства.

  1. Зелен чай – толкова обичаната, широко разпространена, билка с източен произход е една от най-силните в борбата със заболяванията на устната кухина. Той укрепва повърхността на зъбите и успокоява възпаленията на венците.
  2. Невен – добре позната билка, която се използва в много чайове и лекарства. Той действа добре срещу вирусни инфекции и бактериални възпаления в устната кухина.
  3. Лайка – малка, деликатна и красива, лайката крие в себе си слабо известни свойства за устната кухина. Има антибактериално и обезболяващо действие. Освен това, лайката е известна като успокояващо средство за нервите и намалява стреса.
  4. Черен оман – една изключително любопитна билка, която често се препоръчва за домашни лекове. И неслучайно – тя има противовъзпалително действие и ускорява зарастването на раните – включително и в устната кухина.
  5. Смрадлика – добре известна билка за здрави венци. Действа особено добре при начални фази на отдръпване на венците и пародонтоза.

Поддържайки добра устна хигиена, в комбинация с по-честата употреба на гореизброените билки, можем да предотвратим честите посещения при стоматолог и да се радваме на добро орално здраве.