Маракуя – 9 ползи от консумацията на плода

Обновена: 23.02.2024|
Маракуя плод.

Със сигурност ви се е случвало да попаднете на козметичен продукт, в състава на който присъства маракуя. Или на красива свещ с екзотичния аромат на този плод.

А колко от вас са го пробвали на вкус? Всъщност маракуята е източник на мощни антиоксиданти и носи със себе си още редица ползи за здравето.

 

Какво представлява?

Маракуя е плодът на растението пасифлора. Тя, от своя страна, представлява увивно растение и е представител на семейство Страстоцветни. Въпреки че е тропически плод, някои сортове могат да оцелеят в субтропически климат. Поради тази причина те се отглеждат по целия свят.

Състои се от мека пулпа и много семена в твърда кора. Хората могат да ядат семената и пулпата, да ги изцеждат или да ги добавят към други сокове. Въпреки че е вкусна и много ароматна, от всеки плод се получава само малко количество ароматен сладко-тръпчив сок – една до две супени лъжици на плод.

Макар да звучи екзотично, видът на плода не е толкова необичаен поне на пръв поглед. Често срещани видове маракуя са Passiflora edulis (с лилава кора) и Passiflora flavicarpa (с жълта кора), но има различни видове и понякога може да се нарича още гранадила.

Най-разпространени са лилавите и жълтите сортове. Ако отдалеч видите маракуя, често може да я сбъркате с малък лимон или слива – докато не я разрежете наполовина.

Отвътре е пълна със семена, поместени в сочна жълта пулпа. Само пулпата и семената са годни за консумация. Но това не е никакъв проблем. Само няколко лъжици са достатъчни, за да донесат многобройни ползи за здравето.

Вкусът на маракуята е сладък и тръпчив, а ароматът й е специфичен – като наподобява мускус. Поради тази причина често се използва в продукти за баня и свещи.

 

Скритата символика в пасифлората

 

Пасифлора, маракуя плод.

 

Любопитен е фактът, че различните части на необичайното цвете са символ на страстите на Исус Христос (последните часове от живота му, включително разпятието).

От там идва и символизмът на английското наименование на пасифлората – „passion flower“.

Пурпурните и белите жилави нишки на короната представляват трънения венец, петте тичинки – петте рани на разпнатия Христос, а трите ципи напомнят за гвоздеите, с които е бил прикован към кръста. Петте чашелистчета и петте венчелистчета на цветето представляват 10 от апостолите – всички, с изключение на Юда, който предявя Исус, и Свети Петър, който се отрича от него три пъти в нощта на процеса.

 

Произход и разпространение

Маракуя се отглежда в Австралия, Калифорния, Южна Флорида, Нова Зеландия и Хаваите, наред с други места. В Южна Флорида и Калифорния се предлага в месеците от януари до ноември. На Хавайските острови, където плодовете се наричат лиликои – може да се намери целогодишно.

Бразилия пък е най-големият производител (около 60% от световното производство) и потребител на пресни и преработени плодове от маракуя в света. Колумбия и Перу са други водещи световни производители.

 

За какво да внимаваме, когато купуваме маракуя?

 

Маракуя плод.

 

Плодът трябва да е сочен, твърд и тежък за размера си. Избирайте плодове, които са напълно и наситено оцветени – тъмнолилави или тъмножълти. Избягвайте неузрелите плодове, които са зелени или имат зелени петна, както и тези с гладка кожа. Набръчканата кора най-често означава, че плодът изсъхва.

Бонус съвет за почистване: Въпреки че кората по принцип не се яде, измивайте я добре. В противен случай, когато я режете, ножът може да пренесе вредни бактерии от кората във вътрешността.

 

Състав

Маракуята е полезен плод с богат здравословен асортимент. Може да се похвали с високо съдържание на витамин А, който е важен за кожата, зрението и имунната система, както и с витамин С, който е силен антиоксидант. Също така е добър източник на фибри, калций, желязо и калий. Съдържа още и фосфор, ниацин и витамин В-6.

В 100 г прясна маракуя се съдържат:

  • 97 kCal
  • 2 г белтъчини
  • 10 г фибри
  • 23 г въглехидрати
  • 0.7 г мазнини

 

9 ползи от консумацията на маракуя

 

Маракуя плод.

 

Маракуята е пълна с витамини, които укрепват имунната система, фитонутриенти, които се борят с болестите, и близо над 20 витамина и минерала. А има и още ползи за здравето, които да споделим. Веднага започваме да изброяваме.

1. Подобрява инсулиновата чувствителност

Някои изследвания показват, че съединение, открито в семената на маракуя, може да подобри инсулиновата чувствителност на клетките. Това, от своя страна, помага за намаляване на риска от много заболявания, включително диабет.

2. Има нисък гликемичен индекс

Това означава, че не предизвиква рязко повишаване на кръвната захар след консумация, което я прави добър избор за хора с диабет.

3. Богата на антиоксиданти

Маракуята е богата на антиоксиданти, които подобряват притока на кръв към мозъка и благоприятстват за работата на нервната система. Освен това намаляват клетъчния стрес и възпаленията в организма, които са свързани с болести като сърдечни заболявания и болестта на Алцхаймер. Най-общо казано, съдържа витамин С, бета-каротин и полифеноли, които понижават риска от хронични възпаления и заболявания.

4. Добър източник на фибри

Пулпата от маракуя е богата на фибри, а те са важен компонент на всяка диета. Помагат за регулиране на храносмилателната система и поддържане на червата здрави, като предотвратява запек и чревни разстройства.  Ето защо и редовното консумиране на плода помага за предотвратяване на запек и подобрява храносмилането.

5. Поддържа здравословно кръвно налягане

Ако кръвното ви налягане е твърде високо, то натоварва прекомерно артериите и може да доведе до инфаркти и инсулти. Маракуята има алкалоиди, които поддържат ниско кръвно налягане и предлагат седативни и спазмолитични ползи. Плодовете на пасифлората са с високо съдържание на калий и ниско съдържание на натрий – отпускат кръвоносните съдове и подобряват притока на кръв.

6. Помага за спокоен сън

Проблеми със съня? Хапнете маракуя. Тя съдържа лечебни алкалоиди и няколко фитонутриента, които служат като мощни успокоителни. Редовната консумация на плода се препоръчва при смущения в съня, тъй като алкалоидите намаляват безсънието, безпокойството и облекчават тревожността.

7. За добро зрение и сияйна кожа

Друга чудесна причина да включите маракуя в диетата си е, че тя е чудесен източник на витамин А. Съдържанието му в плода предотвратява риска от катаракта, нощна слепота и макулна дегенерация. Освен това той е полезен за подобряване на здравето на кожата, като намалява бръчките. Проучванията сочат, че витамин А участва пряко в правилното функциониране на клетъчните мембрани.

8. Предотвратява остеопорозата

Консумацията на маракуя може да увеличи минералната плътност и здравината на костите благодарение на съдържащите се в състава ѝ магнезий, калций, желязо фосфор, калий и натрий. Тези минерали са важни и за ускоряване на възстановяването на костите. Освен това те облекчават симптомите на остеопорозата, включително болката и възпалението.

9. Срещу анемия

Когато нивото на желязо в кръвта ни е ниско, може да се стигне до състояние на анемия. Симптомите включват постоянна умора, задух, причерняване и замаяност. Ако остане дълго време без контрол и без да му обръщаме внимание, това може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Чудесен бонус е, че екзотичният плод подсилва имунитета.

 

За какво да внимаваме?

Алергичните реакции към маракуя са рядкост, но се срещат понякога. Хората с алергия към латекс са изложени на по-голям риск.

Звучи странно, нали? Но това си има своето обяснение.

Някои от растителните протеини в плода имат структура, подобна на тази на латексовите протеини, които могат да предизвикат алергична реакция при определени хора.

Пулпата на маракуята съдържа и токсин, наречен цианогенен гликозид. Този химикал може да причини цианидно отравяне в големи количества. Той е най-висок в много младите, неузрели плодове. След като плодовете узреят, те са безопасни за консумация. Така или иначе, твърдата външна кора на плода обикновено не се яде и по принцип се смята за негодна за консумация.

 

Заключение

Маракуята е екзотичен плод, който може да бъде здравословно допълнение към всяка балансирана диета. Тя съдържа високи нива на основни витамини и минерали и е богата на антиоксиданти. Допълнително нехно предимство е, че е нискокалорична и същевременно богата на хранителни вещества и фибри. Всичко това я прави отлично допълнение към здравословното и балансирано хранене.

Може да включим маракуя в менюто си, като я консумираме сурова или я добавим към напитки, сосове за салати, десерти или кисело мляко. Хубавото е, че е възможно плодът да се съхранява за дълъг период от време – чрез замразяване.  Само чиста пулпа или в съотношение едно към едно на маракуя и вода в тавичка за лед може да улесни добавянето ѝ по-късно към всички рецепти, които искате да опитате.

Какво представлява маракуята?

Маракуя е плодът на растението пасифлора. Тя, от своя страна, представлява увивно растение и е представител на семейство Страстоцветни.

Какви полезни елементи съдържа плодът маракуя?

Маракуята е полезен плод с богат здравословен асортимент. Може да се похвали с високо съдържание на витамин А, който е важен за кожата, зрението и имунната система, както и с витамин С, който е силен антиоксидант. 

За какво е полезна маракуята?

Подобрява инсулиновата чувствителност, има нисък гликемичен индекс, поддържа балансирано кръвно налягане и др.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 04.05.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

b62de4c4a5eedad27dfe9e55a693b8f3?s=96&d=mm&r=g

Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 16:40 | Публикувана: 4 май 2023 в 10:09 | Категория: Хранене и видове храни