Папая – екзотично изкушение за сетивата

В централната кухина на плода има множество малки, черни, кръгли семена. Въпреки че са годни за консумация, те обикновено се изхвърлят поради горчивия им вкус.Папаята обикновено се бере, когато е зряла, но все още твърда, тъй като продължава да зрее след бране.
История и произход
Папаята произхожда от тропическите райони на Централна Америка и Южно Мексико. Тя е била култивирана и консумирана от местните народи в продължение на векове.
Европейските изследователи, предимно испански и португалски мореплаватели, се натъкват на нея по време на пътуванията си до Америка през 15-ти и 16-ти век и я представят в други тропически региони като Карибите, части от Азия и Африка.
Местните жители на Америка ценят папаята не само заради сладкия им вкус, но и заради лечебните й свойства.
Тя намира своя път към Азия и по-специално области като Филипините, Индия и други страни от Югоизточна Азия, където лесно бива приета и интегрирана в местните кухни и земеделски практики. Придобива популярност и в тропическите африкански региони, където вирее в подходящ климат и става част от традиционните диети.
До 20-ти век отглеждането се разширява в световен мащаб, тъй като тя се превърна в търговски жизнеспособен плод. Страни като Бразилия и Хавай стават като големи производители и износители.
С течение на времето са разработени различни сортове папая чрез селективно размножаване и хибридизация, съобразени с различни климатични условия и потребителски предпочитания.
Хранителна стойност
В 100 г зряла папая можете да очаквате следните приблизителни хранителни стойности:
- 43 калории
- 11 г въглехидрати
- 1,7 г фибри
- 0,5 г протеин
- 0,3 г мазнини
Приложения на папаята
Да разгледаме къде вкусният и екзотичен плод намира приложение.В кулинарията
Папаята предлага широк спектър от възможности за консумация поради своята гъвкава природа. Може да й се насладите като лека закуска, като нарежете зряла папая или я смесите в смутита с други плодове като банани или манго. Резултатът е една страхотна, здравословна и освежаваща напитка. Може да допълни салати, независимо дали са на основата на плодове или смесени зеленчуци. Извличането на сока от плода или използването му в салца може да допълни перфектно различни ястия. При печене, пюрираната зряла папая върши чудеса в сладкиши, мъфини и хляб, осигурявайки едновременно влага и вкус. Освен това нарязана на кубчета може да подобри вкуса на морски дарове или вегетарианско севиче, като добави щрих тропически привкус.Медицински употреби
В някои култури папаята се използва в традиционната медицина за подпомагане на храносмилането. Освен това нейните екстракти и мехлеми с папаин се използват за лекуване на рани.Козметика
Екстракти и масла от този плод се включват в различни козметични продукти като лосиони, кремове и серуми заради своите подхранващи кожата свойства. Ензимите, използвани в продуктите за грижа за кожата за естествено ексфолиране, помагат за премахване на мъртвите кожни клетки и насърчават по-гладка текстура на кожата.
Маските или балсамите за коса на базата на папая могат да осигурят хидратация и подхранване, насърчавайки по-здрава коса.
Естествено почистване
Пулпата или сокът от папая се използва като естествен препарат за премахване на петна от тъкани или като съставка в почистващи разтвори за домашни любимци поради съдържанието на ензими.Храна за животни
Неузрелите плодове или листа понякога служат за храна за добитък, защото са добър източник на хранителни вещества.Ползи
Ще разгледаме всички потенциални ползи от екзотичния плод.Храносмилателно здраве
Съдържанието на фибри в плода също допринася за тези ползи.Папаята съдържа папаин – ензим, подпомагащ разграждането на протеините, улесняващ храносмилането и потенциално облекчаващ храносмилателни проблеми като запек и подуване на корема.
Подкрепа на имунната система
Папаята е пълна с витамин С, мощен антиоксидант, известен с това, че подсилва имунната система, бори се с инфекциите и поддържа цялостното здраве.Антиоксидантни и противовъзпалителни свойства
Плодът може да се похвали с разнообразна гама от антиоксиданти като каротеноиди и флавоноиди, помагащи за неутрализиране на свободните радикали и намаляване на оксидативния стрес, потенциално намалявайки риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания и някои видове рак. Някои съединения в папаята притежават противовъзпалителни свойства, като помагат за намаляване на възпалението и дискомфорта, свързани със състояния като артрит.Ползи за кожата и косата
Витамин С насърчава производството на колаген, допринасяйки за здрава, стегната кожа и потенциално подпомагайки заздравяването на рани. Витамин А подпомага производството на себум, като поддържа скалпа овлажнен и допринася за здрава коса.Сърдечно-съдово здраве
Съдържанието на калий може да помогне за регулиране на нивата на кръвното налягане, като намалява напрежението върху сърдечно-съдовата система и поддържа здравето на сърцето.Здраве на очите
Витамин А и бета-каротин, които папаята съдържа, са от съществено значение за доброто зрение и потенциално намаляват риска от свързана с възрастта макулна дегенерация. Включването на папая в менюто може да осигури доста ползи за здравето, но въпреки това е от съществено значение да се храним балансирано и да си осигуряваме всички нужни хранителни вещества.Странични ефекти
Въпреки че предлага различни ползи за здравето, плодът може да предизвика определени странични ефекти за някои хора. Алергичните реакции могат да включват сърбеж, подуване или копривна треска.
Прекомерният прием, особено на неузрели плодове, може да доведе до храносмилателни проблеми като диария или стомашно разстройство поради високото съдържание на фибри и ензими.
Взаимодействието с лекарства за разреждане на кръвта налага консултация със здравен специалист поради съдържанието на витамин К. Боравенето с листа или сок от папая може да доведе до дразнене на кожата или алергични реакции, особено при чувствителни хора.Бременните жени трябва да бъдат внимателни, тъй като съединенията в плода, особено в семената, могат да стимулират контракциите на матката и потенциално да причинят усложнения по време на бременност.
Заключение
Папая e тропическо растение, който се отличава с забележително бърз растеж и кратък живот. Има големи, назъбени листа, подобни на палма, и дава малки цветя през цялата година, като плодовете растат директно от ствола. Процъфтяваща в топъл, тропически климат с добре дренираща почва, папаята е известна с висок добив на плодове и множество едновременни етапи на зреене. Плодът произхожда от Централна Америка и Мексико, като е бил култивиран от местните народи и въведен в други тропически региони от европейски изследователи. Потенциалните ползи от папая включват поддържане здравето на храносмилането и подсилване на имунната система. Може да съдейства за здравето на сърдечно-съдовата система и да подобри състоянието на кожата, косата и очите. Въпреки това прекомерната консумация, особено на неузрели плодове, може да доведе до храносмилателни проблеми. Бременните жени и хората, които приемат лекарства за разреждане на кръвта, трябва да бъдат внимателни при консумация.Често задавани въпроси
Откъде произлиза папая?
Папаята произхожда от тропическите райони на Централна Америка и Южно Мексико.
Какви интересни характеристики има?
Отличава с забележително бърз растеж и кратък живот. Плодът е известен с висок добив на плодове и множество едновременни етапи на зреене.
Какви са ползите от папая?
Потенциалните ползи включват поддържане здравето на храносмилането и подсилване на имунната система. Плодът има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Може да съдейства за здравето на сърдечно-съдовата система и да подобри състоянието на кожата, косата и очите.
Източници
- Leitão, M. et. al. Benefits of Fermented Papaya in Human Health. Foods. 2022 Feb 16
- Spritzler, F. 8 Evidence-Based Health Benefits of Papaya
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Дуриан е плод, който вирее на тропически климат, затова у нас се знае малко за него.
Кои са популярните екзотични плодове и с какво е полезна консумацията им, ще разгледаме в статия по темата.
Консумацията на драконов плод е чудесен начин да си набавим фибри и полезни антиоксиданти.







