Маникюр на ноктите е една доста обичана от съвременните хора козметична процедура. В нея може да приложим цялата си креативност и да създадем картина върху ноктите си.

 

Какво представлява маникюрът?

Маникюр на ноктите е козметична процедура за разкрасяване на ръцете и краката. Това обикновено включва оформяне, пилене, полиране на ноктите и грижа за кожичките. Както и лакиране, ноктопластика или поставяне на друг вид декорация за по-добър външен вид.

Преди маникюр на ноктите, те доста често се накисват в топла вода или някакъв специализиран разтвор, за да може кожичките да се омекотят. След това те се избутват назад и подрязват, а ноктите се оформят в желания от нас стил.

След тези стартови процедури вече може да започнем да нанасяме лака. Полага се основен слой, след това довършваме с 1-2 слоя лак (зависи от плътността на лака) и накрая нанасяме топ лак за допълнителен блясък и защита.

biotin 02 400
kolagen 02 600

Ако искаме малко по разнообразен и персонализиран маникюр на ноктите, може преди нанасянето на топ лака да добавим различни елементи за украса, като рисунки, лепенки, камъни и други.

Правенето на маникюр на ноктите няма за цел само да разкраси ръцете ни, но и да подпомогне цялостното здраве и добро състояние на ръцете ни – премахване на мъртви кожни клетки, подобряване на кръвообращението и насърчаване на растежа на ноктите.

 

История на маникюра на ноктите

Може да проследим правенето на маникюр на ноктите хиляди години назад. В древен Египет грижата за кожата на ръцете и ноктите била много ценена. По онова време мъже и жени използвали къна, за да боядисат ноктите си, и комбинации от различни пудри и масла, за да подобрят цялостния външен вид на ръцете си.

В древен Китай благородниците използвали различни материали, като злато и сребро, за да украсят и удължат ноктите си. Там правенето на маникюр на ноктите бил важна част от цялостното поддържане на външния вид.

В древна Вавилония за направата на маникюр се използвали инструменти от злато, а цветът на ноктите представлявал социалния статус на човек.

В древен Рим и древна Гърция поддържането на маникюр на ноктите било символ на добра хигиена и социален статус. Тогава хората използвали пили и пемза, за да оформят ноктите си.

По време на период на Ренесанса, хората отново започнали все по-често да използват специални масла и пудри, за да поддържат добър външния вид на кожичките си.

През Средновековието дългите нокти се свързвали с богатство и благородство. Хората от висшата класа си пускали дълги нокти, за да демонстрират охолния си начин на живот.

Маникюрът, какъвто го познаваме днес, започва да се заражда през 18-ти век. Във Франция е измислен терминът „маникюр“, който произлиза от латинските думи manus (ръка) и cura (грижа).

Когато маникюрът става все по-популярен сред висшите класи, започнали да се разработват инструменти като пили за нокти, буфери и ножици. През 19-ти век поддържането на маникюр на ноктите започнало да става все по-достъпно и за по-обикновените хора.

Днес маникюрът е широко практикуван, предлагат се всякакви стилове и дизайни, има много голямо разнообразие от цветове и всеразлични украси.

 

Видове

 

Френски маникюр на ноктите.

 

Има няколко вида процедури за ноктите и маникюри, предлагащи различни стилове на лакиране, спрямо индивидуалните предпочитания на човек, ето ги и тях:

 • Класически – това включва стандартната стартова процедура за маникюр на ноктите – оформяне, махане на кожички и нанасяне на лак. Този стил е фокусиран за поддържане на цялостното здраве на ноктите и външен вид.
 • Френски – това е класически стил, с разликата, че в този случай върховете на ноктите се боядисват с бял лак (или телесен цвят), а останалата част от нокътя се лакира с прозрачно или леко розово. Френският маникюр придава елегантен, нежен, естествен и чист външен вид.
 • Маникюр с гел – тук за основа се използва лак под формата на гел, който се втвърдява под UV или LED лампа. Този тип маникюр е по-дълготраен и прави ноктите по-устойчиви на начупване.
 • Акрил – акрилните нокти се създават чрез нанасяне на течен мономер и прахообразен полимер върху естествените нокти или удълженията им. Те се втвърдяват и създават здрава, издръжлива повърхност. Акрилните нокти могат да се оформят, пилят и, по желание, рисуват.
 • Парафинов маникюр – той включва използването на топъл парафинов восък за овлажняване и омекотяване на ръцете и кожичките. Ръцете се потапят в разтопения восък, след което се увиват и се оставят за няколко минути. Тази процедура помага за подобряване на кръвообращението, хидратира кожата и осигурява релаксация.
 • Спа – този тип маникюр съчетава традиционна грижа за ноктите със спа изживяване. Включва масаж на ръцете, ексфолиране и овлажняващо лечение, често придружени от използването на горещи камъни за масажиране на ръцете и ръцете.
 • Рисуване и дизайн – включват създаване на сложни дизайни, шарки или декорации върху ноктите. Може да се направи с помощта на различни техники, като рисуване с ръка, щамповане, шаблониране или поставяне на стикери за нокти и скъпоценни камъни.

 

Начини за оформяне на маникюр

 

Маникюр на ноктите - видове.

 

Когато става въпрос за маникюр на ноктите, има различни форми, от които може да изберем този, който би ни паснал най-добре.

Те са следните:

 • Квадрат – класическа и ясна форма на ноктите, при тях върхът на нокътя е квадратен. Придава чист и спретнат вид.
 • Кръгли – те следват натуралната форма на върха на пръста, ръбчетата са леко извити, създавайки по-меко и женствено излъчване. Кръглите нокти са по-малко склонни да се закачат или счупят.
 • Овални – това е издължена версия на кръглите нокти. Те са заоблени и изпилени към върха, за да се създаде ефект за по-голяма дължина. Това е универсална форма, отиваща на почти всички форми на пръстите.
 • Бадем – представляват по-изострена форма, със заоблен връх. Счита се, че тази форма създава илюзията за по-дълги пръсти на ръцете.
 • Стилет – това е доста “смела“ форма, много издължена и заострена, наподобяваща формата на камата стилет.
 • Балерина/Ковчег – това е модерна и изтънчена на вид форма, наподобяваща формата на пантофките, носени от балерините, или ковчег.
 • Квадратно-овални – това е хибридна форма, съчетаваща квадрат и овал. Нокътят се пили, за да придобие квадратна форма, след което ръбовете леко се заоблят. Твърди се, че това е “най-доброто от двата свята“, осигурявайки издръжливост и ласкателна форма.

Това са едни от най-често срещаните форми на ноктите. Важно е да изберем такава, която ще си подхожда с формата на пръстите и стила ни.

 

Как правилно да ги оформим?

 

Маникюр на ноктите - правилно оформяне.

 

Правилното оформяне на ноктите е важно за това да постигнем чист и прилежен вид на ръцете.

Ето някои насоки за това как да постигнем този ефект:

 • Започваме с чисти и сухи нокти.
 • Взимаме подходяща пила за нокти.
 • Избираме желаната от нас форма.
 • Започваме да пилим ноктите симетрично.
 • Избягваме прекалено късите нокти.
 • Проверяваме за симетрия.

Всеки има различни предпочитания за това каква да бъде формата на ноктите, затова по-горе изброените стъпки са основни и общи за всеки вид форма. Ако мислим, че не може да се справим добре, е най-подходящо да посетим професионален маникюрист, където добрият резултат ще бъде сигурен.

 

За какво трябва да внимаваме?

 

Маникюр на ноктите - дезинфекция.

 

Когато си правим маникюр на ноктите си сами у дома, е важно да внимаваме с някои неща, свързани с процеса:

 • Първо трябва да проверим дали не сме алергични към някой от необходимите продукти.
 • Дезинфекция на необходимите пособия и ноктите, за да предотвратим инфекции.
 • Да се погрижим добре за кожичките, без да ги разкървим, за целта трябва да използваме остри приспособления за отстраняването им.
 • Правилно и внимателно пилене, за да не станат криви ноктите или да не повредим плочката им.
 • Внимателно и равномерно нанасяне на лака за нокти.
 • Накрая е подходящо да завършим с някой крем за ръце или олио за нокти.

Една от най-често срещаните трудности при маникюр на ноктите, е обработването на кожичките, което води до разкървавяне. Следователно, ако не сме сигурни, че може да се справим, е най-добре да отидем при маникюрист.

Също така, недостатъчната грижа за ноктите може да ги направи много податливи на чупене. Ако усетим, че започват да омекват, или искаме да предотвратим това, може да използваме колаген или биотин, които ще заздравят не само ноктите ни, но ще отключат ползи за косата и кожата.

 

Заключение

Маникюр на ноктите е една много обичана и срещана козметична процедура, имаща за цел да подобри външния вид и цялостното здраве на ноктите и кожата на ръцете. Този занаят се практикува от много дълго време, като през по-големия период маникюрът на ноктите се е считал за символ на богатство и дори благородничество.

 

Какво е маникюр на ноктите?

Маникюр на ноктите е козметична процедура за разкрасяване на ръцете и краката. Това обикновено включва оформяне, пилене, полиране на ноктите и грижа за кожичките.

Какво включва маникюрът на ноктите?

Маникюрът на ноктите може да включва лакиране, ноктопластика или поставяне на друг вид декорация за по-добър външен вид.

Какви форми на нокти има?

Съществуват много форми, по които може да оформим маникюра на ноктите си, но едни от най-познатите са бадем, овални, кръгли, квадратни, балерина и квадратно-кръгли.

Как да оформим ноктите си правилно?

Това са основни и общи стъпки, но започваме с чисти и сухи нокти, взимаме подходяща пила за нокти, избираме желаната от нас форма, започваме да пилим ноктите симетрично, избягваме прекалено късите нокти и накрая проверяваме за симетрия.

С какво да внимаваме при правенето на маникюр на нокти?

Едни от най-важните неща са – да дезинфекцираме пособията си, да се уверим, че нямаме алергия и да внимаваме да не разкървим пръстите си при махането на кожичките.

Публикувана: 21 юни 2023 в 17:18 | Категория: Kрасота и грижа за тялото