Магарешко мляко при коклюш и други ползи

Обновена: 26.04.2024|
Магарешко мляко, коклюш.

Магарешкото мляко е познато от хиляди години насам. В последно време то се превръща във все по-популярен продукт в някои части на Европа. Както за хора, търсачи на нови вкусове, така и за тези, които искат естествена храна с ползи за здравето.

Авицена е приеман за „баща на медицината“ заедно с Хипократ и Имхотеп.

Той препоръчва използването на магарешко мляко за укрепване на зъбите и при лечение на кашлица, кръвохрачене, язви, рани и асцит.

Магарешко мляко при коклюш

Магарешкото мляко може да помогне за насърчаване на растежа на бактерии, полезни за червата. В някои страни, например Судан, се използва като народно лекарство за вируси като коклюш – магарешка кашлица. Все още не е научно потвърдено, но изследванията са обещаващи.

astaks 400
02 drob 600 copy
astaks 400
02 drob 600 copy

 

В Индия магарешкото мляко се използва за лечение на чикунгуня (треска и силни болки в ставите), вероятно поради високото си съдържание на имуноглобулин. Във Франция и Италия – като заместител и в производството на козметични сапуни и кремове. Магарешкото мляко не е податливо на туберкулоза и може да се съхранява дълго време при замразяване.

 

Състав

 

Магарешко мляко и кърма.

 

От хранителна гледна точка, магарешкото мляко е много подобно на кравето и човешката кърма.

Магарешко мляко Пълномаслено, обогатено с
витамин D краве мляко
Кърма
Калории 49 61 70
Протеин 2 г 3 г 1 г
Въглехидрати 6 г 5 г 7 г
Мазнини 2 г 3 г 4 г
Холестерол 3% от DV 3% от DV 5% от DV
Витамин Д 23% от DV 9% от DV 1% от DV
Калций 7% от DV 11% от DV 3% от DV
Рибофлавин 2% от DV 13% от DV 2% от DV

*% DV (% of the daily value; % от дневната стойност)

По-голямата част от протеина в млечното мляко идва от казеин и суроватка. Казеинът е протеинът, към който повечето хора с алергия към краве мляко реагират.

Магарешкото мляко е подобно на човешката кърма, тъй като е с ниско съдържание на казеин и по-високо на суроватка. Суроватъчният протеин в магарешкото мляко се отличава със своите антимикробни свойства.

Съдържа съединения, които могат да предотвратят растежа на вируси и бактерии.

В лабораторни изследвания е показано как магарешкото мляко предотвратява разпространението на бактерии, включително Listeria monocytogenes, Escherichia coli и Staphylococcus aureus.

Другите основни протеини биват: имуноглобулини, лактоферин, лактопероксидаза и лизозим.

1. Имуноглобулини

Те подобряват функцията на имунната система чрез идентифициране и неутрализиране на вредни патогени. Тези антитела осигуряват пасивен имунитет, особено при новородени, като предлагат защита срещу инфекции, докато собствената им имунна система не се развие напълно.

2. Лактоферин

Съдържа се в изобилие в магарешкото мляко и показва многостранни ползи за здравето. Като желязосвързващ протеин, той регулира усвояването и метаболизма на желязото, като същевременно упражнява антимикробни и противовъзпалителни ефекти.

Помага за инхибиране на бактериалния растеж чрез отделяне на желязо, като по този начин подобрява естествените свойства на млякото за запазване.

3. Лактопероксидаза

Този ензим допринася за запазването на свежестта и безопасността на магарешкото мляко, особено в региони, където охлаждането е ограничено.

4. Лизозим

Той допринася за цялостните ползи за здравето на магарешкото мляко, като предпазва от микробно замърсяване и насърчава стомашно-чревното здраве.

Магарешкото мляко съдържа сходно количество лактоза като кърмата и повече от кравето.

Именно лактозата е отговорна за вкуса на продукта и улеснява абсорбцията му от червата.

Това е полезно за правилната минерализация на костната система на кърмачетата, тъй като лактозата е причина за по-високата усвояемост на калция.

Богато е на различни витамини и минерали, въпреки че точният състав може да варира в зависимост от фактори като диетата на животното и обработката на млякото.

Магарешкото мляко съдържа разнообразни витамини:

 • Витамин А
 • Витамини от групата Б (Б1 (тиамин), Б2 (рибофлавин), Б3 (ниацин), Б6 (пиридоксин), Б12 (кобаламин)
 • Витамин Ц (аскорбинова киселина)
 • Витамин Д (калциферол)
 • Витамин Е (токоферол)

 

Те играят съществена роля в различни телесни функции, включително имунната функция, енергийния метаболизъм и здравето на кожата.

Също и минерали:

 • Калций
 • Калий
 • Фосфор
 • Магнезий
 • Натрий
 • Цинк
 • Желязо
 • Селен

 

Тези минерали са жизненоважни за здравето на костите, мускулната функция, предаването на нервите, баланса на течностите и антиоксидантната защита.

 

Ползи от магарешко мляко

 

Ползи от магарешко мляко.

 

Освен използването му в народната медицина срещу коклюш, през времето са установени и други ползи от приема му. Дори се счита за „фармацевтична храна“, защото има толкова забележителни ефекти върху организма.

Нисък риск от алергии

Едно от предимствата на магарешкото мляко е колко е подобно на човешкото.

То е по-добър заместител на кърма от кравето. Използва се за хранене на бебета от векове.

Като се има предвид значително по-ниското съдържание на казеин, много хора с алергия към протеини от краве мляко могат да понасят магарешко мляко, тъй като установяват, че магарешкото мляко не предизвиква такава алергична реакция.

Въпреки това, ако имаме известна алергия, консултацията с лекар е препоръчителна преди да пием магарешко мляко. Дори и да съдържа по-малко казеин от кравето мляко, може да има опасност дори следа от казеин да причини анафилаксия при някои хора.

Антимикробно действие

Магарешкото мляко обикновено не съдържа хранителни патогени, които може да намерим в други видове мляко. Това означава, че то има по-дълъг срок на годност, преди да започне да се разваля.

Учените смятат, че съдържанието на протеин в магарешкото мляко му придава антимикробни ефекти. Някои проучвания показват, че може да помогне за намаляване на стомашни заболявания, причинени както от вируси, така и от бактерии.

Положителното му влияние в тази сфера най-вероятно е и причината, поради която в някой държави се използва срещу коклюш.

Ползи за имунната система

 

Магарешко мляко за имунитет.

 

В лаборатория се е видяло, че може да стимулира освобождаването на мощни клетки за имунен отговор, наречени макрофаги, естествени клетки убийци и цитотоксични Т клетки. Те могат да намалят възпалителните реакции на тялото ни.

Магарешкото мляко също може да стимулира отделянето на азотен оксид. Този химикал има способността да разшири кръвоносните ни съдове, за да подобри кръвообращението, намали кръвното налягане и да предотврати натрупването на плаки в артериите.

Изследователите предполагат, че магарешкото мляко може да подобри цялостната имунна функция сред възрастните хора.

Антидиабетно действие

Някои учени смятат, че магарешкото мляко може да допринесе за лечение на диабет тип II. Причината е, че то има високо съдържание на суроватъчен протеин, който може да подобри метаболизма на глюкозата и инсулиновата резистентност.

Все още няма достатъчно медицински изследвания, които да доказват това. Необходими са повече проучвания, преди ясно да могат ясно да идентифицират всички ползи за здравето от магарешкото мляко.

 

Откъде да си закупим магарешко мляко?

 

Магарешко мляко от ферма.

 

Най-вероятно няма да може да намерим магарешко мляко в кутия за млечни продукти в местния магазин за хранителни стоки. То се произвежда трудно, тъй като магаретата не дават много мляко.

В момента в Европа има повече производители, отколкото в САЩ.

Някои специализирани магазини могат да предлагат сирене, кисело мляко или напитки, които съдържат магарешко мляко. Предлага се и под формата на прах. Обикновено може да го намерим онлайн – от търговци, местни фермери или производители.

 

Магарешко мляко в козметиката

Магарешкото мляко е известно със своите ползи за грижа за кожата. Богато е на протеини, витамини и минерали, които са от съществено значение за поддържането на здрава кожа.

Съставът му много наподобява човешката кърма, което го прави нежен и подходящ за всеки тип кожа, включително за чувствителна и деликатна.

Твърди се, че Клеопатра се е къпала в магарешко мляко всеки ден, за да поддържа кожата си млада. Количеството мляко, използвано за тази цел било набавяно от 700 женски магарета.

Овлажняващите свойства на магарешкото мляко помагат за хидратиране и подхранване на кожата, оставяйки я мека, еластична и сияйна.

Съдържанието на високи нива на витамини A, B1, B2, B6, C, D и E, заедно с минерали като калций, калий, магнезий и фосфор, работят в унисон, за да подхранят кожата, да насърчат производството на колаген и да предпазят от увреждане околната среда.

В козметиката магарешкото мляко се използва в различни продукти за грижа за кожата като:

 • Овлажнители
 • Почистващи препарати
 • Серуми
 • Маски

Способността му да успокоява раздразнението, да намалява зачервяването и да подобрява текстурата на кожата го прави търсена съставка в естествени и органични формули за грижа за здравето на външния вид.

Тъй като магарешкото мляко не е толкова често срещане, при необходимост от определени витамини и минерали, може да си ги набавим от добавки или храна.

 

Употреба на магарешко мляко в древността

 

Клеопатра и магарешко мляко.

 

Споменаваме някои интересни исторически факти за употребата на магарешко мляко пред годините:

1. Полин, сестрата на Наполеон Бонапарт, се къпала с магарешко мляко. Тогава това се е смятало за скандално, тъй като по онова време млякото е било изключително рядко.

2. Римляните също са използвали магарешкото мляко заради неговите терапевтични свойства. Попея, съпругата на император Нерон, употребявала тази ценна течност, за да поддържа блясъка и еластичността на кожата си.

3. Месалина, римска императрица, съпруга на император Клавдий I (10 г. пр. н. е.-54 г. сл. н. е.) използвала маски за лице с магарешко мляко, напоени върху филийки хляб.

4. През 19 век магаретата се скитали по улиците на големите европейски градове и били водени от търговци, които подвиквали населението с викове

„Магарешко мляко, добро магарешко мляко!“

Елегантното висше общество редовно консумирало тази напитка, но бедните семейства го запазвали, тъй като го смятали за много ценен еликсир.

5. През същия този период магарешкото мляко започва да се използва редовно в родилните домове. Всъщност се е използвало за лесно за хранене на бебета, които пият директно от вимето.

6. Франсоа I, крал на Франция, изтощен от войни и ексцесии, последвал съвета на лекар, родом от Константинопол. Той направил лек от магарешко мляко, което било чудотворно за него, по думите му:

„Един ден от магаре млякото ми върна здравето.“

7. Магарешкото мляко се предлага на пазара до началото на 20-ти век за изхранване на бебета сираци и за грижи за болни деца и възрастни хора. В традицията на тази употреба на магарешко мляко се раждат асинерии в Италия, Франция, Белгия, Швейцария, Германия.

8. Настоящият успех, постигнат от тези конкретни ферми, експлоатиращи магарешко мляко, потвърждава репутацията на предците на продукта и важността на важната му роля.

Днешната научна общност признава предимствата на магарешкото мляко. Прието е като несравним заместител на кърмата и естествен продукт с хранителни и козметични свойства, толкова редки, колкото и ценни.

 

Заключение

Вкусното магарешко мляко е забележителна естествена съставка с богата история и набор от потенциални ползи за здравето и грижата за кожата. Неговият богат на хранителни вещества състав, наподобяващ човешката кърма, го прави нежен и подходящ за различни приложения.

От имуностимулиращите си свойства до овлажняващите и подхранващи ефекти върху кожата, магарешкото мляко продължава да привлича интерес както в традиционния, така и в модерния контекст.

 

Често задавани въпроси

Помага ли магарешкото мляко срещу коклюш?

То може да помогне за насърчаване на растежа на бактерии, полезни за червата. В някои страни се използва като народно лекарство за вируси като коклюш - магарешка кашлица.

Откъде се купува магарешко мляко?

Някои специализирани магазини могат да предлагат сирене, кисело мляко или напитки, които съдържат магарешко мляко. Предлага се и под формата на прах. Обикновено може да го намерим онлайн - от търговци, местни фермери или производители.

Полезно ли е магарешкото мляко?

Магарешкото мляко се смята за по-полезно от кравето мляко. По състав наподобява човешката кърма. Смята се, че има антимикробни, антидиабетни свойства, подпомага имунната система и не предизвиква алергии като обикновеното мляко.

 

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 26.04.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 26 април 2024 в 16:43 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни