Казеин – тайните на млечния протеин

Казеин е протеин, който откриваме в млечните продукти, като той е около 80% от всички белтъци, налични в краве млякото. Той се открива и под формата на хранителна добавка като протеин на прах. Използва се най-често за подобряване на спортните постижения и подпомагане на растежа на мускулите.
Наименованието идва от латински – caseus, което означава „сирене“.
Когато е без примеси, изолираното вещество е твърдо, без вкус и има бял цвят. Казеин се открива в млякото на всички бозайници. Това съединение е естествен емулгатор, който позволява на водата и мазнините в млякото да се смесят. Поради тези функции се добавя в много храни, за да се постигне правилната им консистенция.
В човешката кърма се съдържа около 40% от този белтък, докато в кравето мляко количеството е двойно по-голямо.
Специфично за този протеин е, че има забавено усвояване в организма. Това означава, че се отделя по-бавно в кръвта и по този начин захранва тялото с нужните аминокиселини в продължение на дълго време. Поради това може да се приема дори преди лягане, за да захранва тялото в следващите 8-10 часа. При забавеното усвояване се задържа ситостта и по естествен начин се намалява апетитът.
Другите видове протеин на прах имат по-бързо разграждане и са по-подходящи за прием преди тренировка и интензивно физическо натоварване.
Хранителни стойности
В зависимост от млечните продукти, чрез които приемаме този протеин, хранителните стойности може да варират.
Под формата на протеин на прах се препоръчва прием от 30 г дневно. Преди да го консумираме, трябва да се консултираме с инструкциите за прием, които са дадени от производителя. В порция от 30 г се съдържат 60% от дневната доза калций и умерено количесто фосфати.
За какво се използва?
Както споменахме, казеинът подпомага растежа и възстановяването на мускулната тъкан. Това съединение забавя естественото разграждане на мускулите и съответно предотвратява загубата на мускулна маса. В комбинация със спорт и редовно движение, балансирано хранене и добър сън, редовният прием на този протеин може да е подходяща добавка за укрепване на тялото, физическия тонус и мускулната маса.
Заедно с това важно свойство помагаме на тялото, като си набавяме калций, който е особено важен за здравето на костите. В научни изследвания се наблюдава понижаване на холестерола след редовен прием на протеин от казеин.
Като протеинова добавка се използва чистото вещество, което помага за по-бързо възстановяване на тялото след интензивно физическо натоварване. Добавя се към храни, лекарства, козметични продукти, хранителни покрития, ядливи опаковки, хранителни добавки и други. Казеинът се използва и за естествен сгъстител, който се добавя към храни и напитки.
Този протеин откриваме в адаптираното мляко за кърмачета. При бебета с алергия към млечни продукти се използва хидролизиран казеин, който да достави нужните белтъчини, без да предизвика реакция.
Извън храната протеинът има интересни приложения. Открива се в лепила, бои, лакове, пластмаси, различни видове изкуствени влакна и други материали. Боя с казеин се е използвала преди много години още от древните египтяни. В края на 19 век Адолф Спителер синтезира пластмаса, като използва казеин и формалин. Този процес бързо се замества от нефтените полимери. Все още обаче има хора, които любителски се занимават със създаването на подобни пластмасови продукти.
Прием на казеин
Казеинът се приема в чиста форма като хранителна добавка или протеин на прах. Естествено можем да си набавим този важен протеин, като по-често консумираме млечни продукти. С тяхна помощ можем да си набавим и допълнително количество калций за организма. Този минерал е важен за здравето на костите и тяхната плътност, което също е от значение при преследване на по-високи спортни постижения.
Този протеин на прах е подходящ за смесване с вода, мляко или плодово смути, за да се консумира по удобен и вкусен начин. При прием на казеин на прах трябва да следваме инструкциите, отбелязани на опаковката.
Можем естествено да си набавим полезният протеин, като хапваме повече:
- Краве масло Гхи
- Сирене и кашкавал
- Сладолед
- Прясно и кисело мляко
Когато ядем млечни продукти, е хубаво да сме сигурни за произхода и чистотата им.
Противопоказания
Приемането на казеин в умерени дози не е причина за странични ефекти и не са наблюдани противопоказания. Възможно е да предизвика негативни реакции при хора, които имат алергия към мляко и продукти, които го съдържат.
Трябва да се има предвид, че алергията към млечните белтъци не е същата като лактозната непоносимост. Възможно е да имаме едната, но не и другата отрицателна реакция. В някои случаи се наблюдават и двете алергии, но това е рядко срещано.
Забелязва се, че по-голям риск от алергия към този протеин имат децата в аутистичния спектър. Алергията в тези случаи обикновено остава и в зряла възраст. Учените се занимават с потенциалната връзка между тези два признака, но за момента проучванията са много малко.
Заключение
Млечният протеин казеин съдържа всички аминокиселини, които са нужни на тялото и които не можем да произведем сами. Може да се набавя чрез редовното хапване на млечни продукти, но се предлага и под формата на протеин на прах, който да консумираме с течност по избор.
Често задавани въпроси
Какво представлява казеинът?
Казеин е протеин, който откриваме в млечните продукти, като той е около 80% от всички белтъци, налични в краве млякото. Той се открива и под формата на хранителна добавка като протеин на прах. Използва се най-често за подобряване на спортните постижения и подпомагане на растежа на мускулите.
За какво се използва?
Казеинът подпомага растежа и възстановяването на мускулната тъкан. Това съединение забавя естественото разграждане на мускулите и съответно предотвратява загубата на мускулна маса. Редовният прием на този протеин може да е подходяща добавка за укрепване на тялото, физическия тонус и мускулната маса.
Как да го приемаме?
Казеинът се приема в чиста форма като хранителна добавка или протеин на прах. Естествено можем да си набавим този важен протеин, като по-често консумираме млечни продукти. При прием на казеин на прах трябва да следваме инструкциите, отбелязани на опаковката.
Може ли да ни навреди?
Приемането на казеин в умерени дози не е причина за странични ефекти и не са наблюдани противопоказания. Възможно е да предизвика негативни реакции при хора, които имат алергия към мляко и продукти, които го съдържат.
Източници
- Swaisgood, H.. Review and Update of Casein Chemistry, Science Direct, Journal of Dairy Science Volume 76, Issue 10, October 1993, Pages 3054-3061
- Fox, P. & Mulvihill, D.. Casein, Springer Link, Food Gels, pp 121–173
- Horne, D.. Chapter 6 - Casein micelle structure and stability, Science Direct, Milk Proteins (Third Edition) From Expression to Food 2020, Pages 213-250
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
При алергия към белтъка на кравето мляко реакцията е насочена към протеин в състава му. Честотата варира между 1-70 на 100 000 кърмачета.
2/3 от хората глобално имат лактозна непоносимост, но има разнообразни алтернативи на прясно мляко без съдържание на лактоза.
Извара е вид млечен и естествен продукт. Използва в кулинарията и крие много ползи, благодарение на високото наличие на протеин.