Лимонена киселина – 11 ползи и употреба

Обновена: 23.04.2024|
Лимонена киселина, ползи и употреба.

В нашия организъм лимонената киселина заема съществено място, като участва във важни метаболитни процеси, сред които е Цикълът на Кребс, наричан още и цикъл на лимонената киселина. Използваме я в ежедневието си, практически навсякъде, а в тази статия ще ви разкажем подробно какво точно представлява и как можем да използваме нейните ползи.

История и получаване на лимонена киселина

Лимонената киселина е слаба органична киселина, която се среща естествено в множество цитрусови плодове. Тя е бяло кристално вещество, лесно разтворимо във вода, което се използва широко в хранителната промишленост за подсилване на вкуса, консервиране на хранителни продукти и като добавка в козметични и фармацевтични продукти.

Лимонената киселина е била известна още през Средновековието и за неин откривател се смята иранският алхимик Джабир Ибн Хаян – Гебер. За първи път е била изолирана през 1784 година от шведския химик Карл Вилхелм Шееле, като се счита за първия открит антиоксидант.

През 1881 година Карл Вемер забелязва, че плесенни гъби от род Penicillium са способни да продуцират органични киселини. През 1917 година Карл открива, че плесента Aspergillus Niger произвежда лимонена киселина от захар, която се характеризира със значително по-бърз растеж от Penicilium, при което микробното й производство започва да придобива икономическо значение.

За получаване на лимонена киселина в глобален мащаб се използват още гъбите Botritis cinerea, Mucor piriformis и други.

 

Лимонена киселина – същност и роля

 

Вода с лимон. Лимонена киселина.

 

На химичен език това е органично съединение със слаба киселинност, което участва в жизненоважни вътреклетъчни процеси на почти всички живи същества. Тя е посредник в така наречения Цикъл на Кребс, кръстен на неговия откривател Ханс Кребс, и е крайният път на окисление на въглехидрати, липиди и белтъци.

За разлика от гликолизата, която може да се извършва и при анаеробни условия, този метаболитен път е строго аеробен. Това означава, че за извършването му е необходим кислород, или още наречено клетъчно дишане.

В биохимично отношение, чрез този цикъл се обезпечават енергийните нужди на организма. Посредством серия от катаболитни (разграждащи) реакции, благодарение на ензими, се извършва пълното метаболизиране на хранителните вещества до въглероден диоксид и вода.

 

Как работи цикълът на Кребс?

Аминокиселините, мастните киселини и пироватът (образуван от процеса на гликолиза) се превръщат до ацетил-КоА, който впоследствие се свързва с молекула оксалацетат и се преобразува в лимонена киселина.

По време на отделните стъпки лимонената киселина се разгражда, като се отделят молекули вода и водород. След което чрез серия от ензимни процеси се отделя енергия. Тя се включва в макроергичното съединение, познато като аденозин трифосфат (АТФ). Този процес се осъществява в митохондриите на клетките, които са основните енергийни електроцентрали на организма.

Цикълът на Кребс е универсален катаболитен път за разграждането на белтъци, липиди и въглехидрати едновременно.

 

Лимонена киселина – къде можем да я открием?

Тя присъства в почти всяко домакинство – на външен вид представлява бяло кристално вещество, без мирис и кисел вкус, с висока разтворимост във вода и алкохол. Във вкусовата промишленост е позната като хранителна добавка Е330 и се използва като естествен консервант и регулатор на киселинността.

Съдържа се свободно в множество плодове, като най-високо съдържание има в лимоните. Други плодове и зеленчуци, които съдържат лимонена киселина, са:

 • Лайм
 • Портокали
 • Мандарини
 • Грейпфрути
 • Вишни
 • Грозде
 • Ананас
 • Череши
 • Помело
 • Ягоди
 • Броколи
 • Моркови
 • Някои сортове чушки

 

Употреба

 

Лимонена киселина, ползи и употреба.

 

Лимонената киселина намира особено широко приложение – от хранително-вкусовата и козметичната промишленост до ефективно и бактерицидно средство при дезинфекция.
Тя присъства в състава на огромен брой хранителни продукти, напитки и козметика, но освен това е и по-безопасна алтернатива при почистване и дезинфекция от конвенционалните препарати.

 • В кулинарията

Използва се при приготвянето на сладка, различни сладкарски изделия (бонбони, желета), напитки (вина, бири, газирани изделия) и при консервирането на плодове и зеленчуци.
Влиза в състава и на множество сосове (майонеза, кетчуп), замразени храни, както и някои млечни продукти.

 • В козметичната индустрия

Лимонена киселина откриваме и в много козметични гелове, шампоани, лосиони, кремове, бои за коса и др.

 • В медицината и фармацията

Добавя се в лекарствени препарати за стабилизиране и запазване на активните вещества, като замаскира и подобрява вкуса. Лимонената киселина се прилага и в медицината при преливане на кръв. Използва се за подобряване абсорбцията и повишаване на бионаличността на минералите в някои някои хранителни добавки, под формата на цитрат.

 • Като основна съставка в различни видове препарати

Поради способността си да се свързва с металите и да ги прави разтворими, лимонената киселина се използва като хелатиращ агент. Това я прави ефективно и почистващо средство при премахването на варовик. Тази киселина можем да използваме и като безопасно и ефективно средство при избелването на тъкани и упорити петна от дрехите.

 • При приготвяне на мастила
 • За дъбене на кожи
 • В химичната промишленост, при производството на алкидни смоли

 

Рецепта за домашна майонеза с лимонена киселина

 

Лимонена киселина. Пилешка салата. Рибни кюфтета. Кето пица с блат от тиквички. Майонеза.

 

Ако желаете да си направите вкусна домашна майонеза, идеална за дресинги, сандвичи или за каквото друго пожелаете, са ви нужни само пет съставки.

Необходими продукти:

 • 225 мл екстра върджин зехтин
 • 3 яйца
 • 2 с. л. лимонов сок (или лимонена киселина на прах)
 • 2 ч. л. сол
 • 1 с. л. вода

Начин на приготвяне:

 1. Разбийте жълтъците в кухненския робот. Добавете солта, лимоновия сок и водата.
 2. Пасирайте съставките, докато сместа се хомогенизира, след което изсипете и зехтина и оставете две-три минути, за да се сгъсти.

 

11 полезни свойства на лимонената киселина за организма

 

Лимонена киселина. Ползи от пиенето на топла вода. Кето храни за зимата. Чай от джинджифил с лимон

 

 1. Притежава антиоксиданти свойства и предпазва организма от вредните оксидативни процеси.
 2. Спомага за детоксикацията и почистването на шлаките от организма.
 3. Подобрява храносмилателните процеси и улеснява изгарянето на въглехидрати.
 4. Повишава имунитета на организма.
 5. Подобрява метаболизма и енергийния обмен.
 6. Почиства дихателните пътища от слуз и облекчава симптомите при бронхит и пневмония.
 7. Предотвратява образуването на камъни в бъбреците, действайки като алкализиращ агент, намаляващ киселинността в тялото.
 8. Притежава антикоагуланти свойства под формата на цитрат.
 9. Повишава еластичността на кожата и допринася за освобождаването от мъртвите клетки.
 10. Хидратира, омекотява, изсветлява кожата и отпушва порите.
 11. Ускорява разграждането на етилов алкохол и облекчава неприятното чувство при синдрома на махмурлук.

 

Противопоказания

Въпреки че лимонената киселина притежава множество ползи за организма, не се препоръчва нейното предозиране, тъй като може да раздразни лигавицата на стомаха. При язви на стомаха или хранопровода, нейният прием е нежелателен. Контактът на кожата и очите със силно концентрирана лимонена киселина може да доведе до изгаряне.

 

Какво е лимонената киселина?

Лимонената киселина е органично съединение, естествено съдържащо се в почти всички живи същества.

Защо лимонената киселина е полезна за здравето?

Лимонената киселина притежава антиоксиданти и детоксикиращи свойства.

Може ли лимонената киселина да бъде вредна?

В нормални количества лимонената киселина не носи рискове за здравето на организма.

Категории: Любопитно, Хранене и видове храни|Публикувана: 29.09.2022|

Източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 април 2024 в 16:41 | Публикувана: 29 септември 2022 в 15:00 | Категория: Любопитно, Хранене и видове храни