Краставици – 7 ползи за здравето и красотата

Обновена: 12.07.2024|
Краставици.

Краставиците осигуряват различни хранителни вещества, но са с ниско съдържание на калории, мазнини, холестерол и натрий. Хората в Индия ги отглеждали за хранителни и медицински цели от древни времена. Отдавна са част от средиземноморската диета.

В статията разглеждаме хранителното съдържание на краставиците, нейните възможни ползи за здравето, рискове и съвети за употребата й в козметиката.

Краставици – ботаническо описание

Краставиците са питателна храна с високо съдържание на вода. Те могат да помогнат за облекчаване на дехидратацията и съдържат много важни витамини и минерали. Краставиците също могат да бъдат от полза за здравето на кожата. Краставицата е представител на семейство Cucurbitaceae. Други членове на семейството включват и различни видове пъпеш.

Краставицата (Cucumis sativus) е пълзящо растение, широко култивирано заради ядливите си плодове. Хранителната й стойност е ниска, но деликатният й вкус я прави предпочитана за салати, сандвичи и други. Краставици могат да се отглежда на рамки, мрежи или в оранжерии на хладен климат. Култивира се като полска култура и в домашни градини в по-топлите райони.

Растението е крехко, едногодишно, с грапаво, влачещо се стъбло. Окосмените листа имат три до пет заострени дяла, а стъблото носи разклонени пипала, чрез които растението може да се приучи към опори. Жълтите цветя с пет венчелистчета са еднополови и произвеждат вид зрънце.

Изискването за топлина е едно от най-високите сред обикновените зеленчуци. Плодовете могат да станат горчиви, ако са изложени на неравномерни условия на поливане. Растенията са податливи на редица бактериални и гъбични заболявания, включително мана, антракноза и фузариозно увяхване.

 

Плод ли е краставицата?

 

Пресни краставици.

 

Въпреки че много хора смятат краставиците за зеленчуци, научната дефиниция показва, че те са вид плод. Това разграничение се основава предимно на биологичната функция на самата краставица.

В ботаниката (изучаването на растенията) плодовете позволяват на цъфтящото растение да се възпроизвежда. Плодът се образува от яйчника, който съществува в цветето и съдържа семената, които в крайна сметка прерастват в нови растения.

Обратно, „зеленчук“ е термин, запазен за други части на растението, като листата, стъблата или корените.

Краставиците растат от цветя и съдържат десетки семена, които могат да се използват за отглеждане на бъдещи поколения краставици. Тази основна функция ги прави плодове, а не зеленчуци, според науката.

 

Състав на краставицата

Според Министерство на земеделието на Съединените щати (USDA от United States Department of Agriculture), 142 г сурова, нарязана краставица съдържа следните хранителни вещества:

  • 137 г вода
  • 17 калории
  • 0.8 г белтъчини
  • 0.2 г мазнини
  • 3.1 г въглехидрати, от които 2 г захари
  • 1 г фибри
  • 19.9 г калций
  • 0.3 мг желязо
  • 17 мг магнезий
  • 29.8 мг фосфор
  • 193 мг калий
  • 2.8 мг натрий
  • 4.5 мг витамин Ц
  • 19.9 мкг фолат
  • 44 мкг бета каротин
  • 22.7 мкг лутеин + зеаксантин
  • 10.2 мкг витамин К

 

За да се увеличи максимално съдържанието на хранителни вещества, краставиците трябва да се консумират необелени. Беленето им намалява количеството фибри, както и някои витамини и минерали. В днешно време това важи най-вече за домашните краставици, тъй като за купешките често се препоръчва да се белят.

 

Ползи от краставиците

Разглеждаме как със състава си краставиците могат да бъдат от полза за здравето и красотата ни.

1. Хидратация

Краставиците се състоят предимно от вода. Също така в тях има налични важни електролити. Те могат да помогнат за предотвратяване на дехидратация в горещо време или след тренировка. За хората, които не обичат да пият просто вода, добавянето на краставица и мента може да я направи по-привлекателна за вкуса им.

Хидратацията е от съществено значение за поддържане на здрави черва, предотвратяване на запек, избягване на камъни в бъбреците и други, а краставицата е една от най-хидратиращите храни.

2. Здраве на костите

Витамин К помага при съсирването на кръвта и може да поддържа здравето на костите. 142 г нарязана, небелена, сурова краставица осигурява към 10.2 мкг витамин К, според USDA. Диетичните насоки за американците за периода 2015–2020 г. препоръчват прием на:

  • 90 мкг на ден за жени на възраст над 19 години
  • 120 мкг за мъже на същата възраст

 

Краставицата също така съдържа 19.9 мг калций. Възрастните се нуждаят от 1000–1200 мг калций на ден, в зависимост от пола и възрастта. Витамин К помага за подобряване на усвояването на калций. Заедно тези хранителни вещества могат да допринесат за доброто здраве на костите.

3. Потенциални ползи срещу рак

Като член на семейството на растенията Cucurbitaceae, краставиците съдържат високи нива на хранителни вещества с горчив вкус, известни като кукурбитацин.

Според статия в International Journal of Health Services, кукурбитацините могат да помогнат за предотвратяване на рак, като спират възпроизвеждането на раковите клетки. 133 г нарязана краставица с обелката също осигурява около 1 г фибри, а те могат да предпазят от колоректален рак, потенциално.

4. Сърдечно-съдово здраве

 

Нарязани краставици.

 

Американската сърдечна асоциация (АСА от American Heart Association) отбелязва, че фибрите могат да помогнат за контрол на холестерола и предотвратяване на свързани сърдечно-съдови проблеми.

142 г необелена краставица също така осигурява 193 мг калий и 17 мг магнезий. Диетичните насоки препоръчват възрастните да консумират 4700 мг калий всеки ден и 310-410 мг магнезий, в зависимост от пола и възрастта.

Намаляването на приема на натрий и увеличаването на калий може да помогне за предотвратяване на високото кръвно налягане. Кукурбитацините в краставицата също могат да помогнат за предотвратяване на атеросклероза.

5. Диабет

Краставиците могат да играят роля в контрола и предотвратяването на диабета. Съдържа вещества, които имат възможността да помогнат за понижаване на кръвната захар или да спрат прекалено високото й повишаване.

Една от теориите е, че кукурбитацините в краставицата помагат за регулирането на освобождаването на инсулин и метаболизма на чернодробния гликоген, ключов хормон в преработката на кръвната захар.

Проучване установява, че кората на краставицата помага за справяне със симптомите на диабет при мишки. Това би могло да се дължи на съдържанието на антиоксиданти.

Фибрите също могат да помогнат за предотвратяване на диабет тип 2, според AСA. Краставиците имат нисък гликемичен индекс (ГИ). Това означава, че осигуряват основни хранителни вещества, без да добавят въглехидрати, които могат да повишат кръвната глюкоза.

6. Възпаление

Възпалението е функция на имунната система, а краставиците може да имат противовъзпалителни ползи. Експертите смятат, че възпалението може да е сред причините за развитието на различни здравословни състояния, като:

  • Сърдечно-съдови заболявания
  • Диабет
  • Автоимунни състояния
  • Депресия
  • Рак

 

7. Грижа за кожата

 

Маска с краставици.

 

Някои изследвания предполагат, че хранителните вещества в краставицата могат да осигурят ползи за здравето на кожата. Прилагането на нарязана краставица директно върху кожата може да помогне за охлаждането, намаляване на подуването и раздразнението й.

Парчетата краставици също имат способността да облекчат слънчево изгаряне.

Поставени върху очите, краставиците могат да помогнат за намаляване на сутрешния подпухналост.

Други съвети за красота с краставици включват:

  1. Тонер – блендирайте и изцедете краставицата, за да съберете сока за естествен тоник. Оставете върху кожата за 30 минути, след което изплакнете. Краставицата може да има стягащи свойства и да допринесе за изчистване на порите.
  2. Маска за лице – смесете равни количества сок от краставица и кисело мляко, за да направите маска за лице, която помага за намаляване на сухата кожа и черните точки.

Краставицата е безопасна за повечето хора при употреба върху кожата. Хората трябва да започнат с прилагане на малко количество. Ако не получат нежелана реакция, вероятно е безопасно да се използва.

 

Противопоказания

 

Странични ефекти от краставици.

 

Краставицата е безопасна за ядене от повечето хора, но има някои точки, които трябва да имате предвид:

  1. Храносмилателни проблеми – има хора, които намират някои видове краставици за трудно смилаеми. Източник предполага, че конвенционалната, голяма краставица, която се предлага в много магазини, е лесна за смилане от повечето хора.
  2. Съсирване на кръвта – краставицата е с относително високо съдържание на витамин К. Яденето на твърде много от нея може да повлияе на съсирването на кръвта на човек. Хората, които използват лекарства за разреждане на кръвта, не трябва да увеличават драстично или внезапно приема на краставици, без да се консултират с лекар.
  3. Токсичност – някои кукурбитацини са токсични за консумация от хората. Яденето на калабаш, например, е причинило заболяване при някои хора.
  4. Алергия – хора съобщават за алергична реакция към краставица. Всеки с известна алергия трябва да избягва всякакъв контакт с краставици.

Симптомите на реакция включват:

  • Копривна треска
  • Подуване
  • Затруднено дишане

 

Ако човек има проблеми с дишането, той се нуждае от незабавна медицинска помощ. Анафилаксията е тежка алергична реакция, която не трябва да се подценява, тъй като може да бъде животозастрашаваща.

 

Заключение

Краставиците могат да бъдат освежаващо, питателно и универсално допълнение към всяка диета. С освежаващ вкус, краставиците обикновено се консумират пресни или мариновани във всичко – от салати до сандвичи.

Съдържат важни витамини и минерали, но концентрацията на вода в нея е най-голяма. Могат да помогнат за различни ползи за здравето и красотата, благодарение на състава си. Рядко се случва човек да изпита страничен ефект от консумацията на краставици, но все пак не е невъзможно. Поради тази причина, както с всяка друга храна, не трябва да прекаляваме.

 

Често задавани въпроси

Плод или зеленчук са краставиците?

Въпреки че много хора смятат краставиците за зеленчуци, научната дефиниция показва, че те са вид плод. Това разграничение се основава предимно на биологичната функция на самата краставица.

Какви са ползите от краставици?

Благодарение на състава си, краставиците допринасят за хидратацията, здравето на костите, сърдечно-съдовото здраве и грижа за кожата. Има потенциални ползи срещу рак и диабет.

Какви са страничните ефекти от краставиците?

Страничните ефекти се проявяват рядко, но не са невъзможни. Те биват: токсичност, алергии, храносмилателни проблеми и съсирване на кръвта.

 

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 12.07.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

d5a6ee0dc4d6425be2bedd837da00d782764509ae835d7c6893ee9c2146ecbeb?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар