Как да се справим със стреса след отпуската?

Обновена: 29.02.2024|
Млада дама, в офиса, отегчена от задължения. Стрес след отпуска в офиса. Липса на работно настроение. Есенна умора.

Лятната отпуска е прекрасно бягство от еднообразното ежедневие, време да си починем и да прекараме приятно в компанията на най-близките си хора и да изследваме нови, непознати места. За съжаление, тя не трае вечно и когато мисълта за връщането в офиса започва да се прокрадва в главите ни, се намесва един от най-големите ни неприятели – стресът. Знаем, че задължението да се върнете на работа и да прекарвате ден след ден в офиса от 09:00 до 18:00, вместо на плажа с книга в едната ръка и коктейл в другата, няма как да предизвика положителни емоции. Но имаме няколко съвета, които ще ви помогнат да направите по-плавен преход към стария си работен режим и да ограничите стреса в първите работни дни.

Разчистете още преди да тръгнете на почивка

Това се отнася както за работното ви място, така и за вашия дом. Въведете всичко в ред, преди да се отдадете на заслужена почивка. По време на последните работни дни довършете належащите задачи, организирайте бележките на бюрото си и пощата си. Тази стъпка ще ви гарантира, по-добра отправна точка като се върнете и с чиста съвест ще си починете. Същото се отнася и за вкъщи  – почистете, изхвърлете боклука, не оставяйте нищо за след отпуската. Това може да се окаже трудно, когато мозъкът ви вече е в режим „почивка“, но се съсредоточете и върху ежедневните задължения у дома, защото по-трудно ще се справите с тях след почивката. Времето ви със сигурност ще бъде ограничено и отново ще позволите на стреса, дори и в малки дози, да се намести около вас.

Удължете времето за автоматичните отговори на работния имейл

Да, на всеки е познато чувството, когато отваря пощата си след отпуска, а там го чакат хиляди неотворени писма, а междувременно пристигат и още. Нашият съвет е да увеличите с ден-два времето на автоматичния отговор, за да имате време да обърнете внимание на неотговорените имейли, докато сте „инкогнито“ за част от колегите си. Например връщате се във вторник, но автоматичният отговор стои до четвъртък и в него като време, когато отново ще сте на разположение, посочвате петък. Поне от части ще ограничите хаоса и ще имате време да отхвърлите някои задачи, а няма да се натрупват всички накуп. Резултатът, разбира се – по-малко от стреса в офиса.

Върнете се в средата на седмицата

Млада дама, съсредоточена в работата си на компютъра. Работи заседнало, в офис.

Повечето хора избират да се върнат от отпуска в понеделник, но защо това е грешно? Съгласете се, че само мисълта, че трябва да работите 5 дни подред след почивката, ви създава напрежение. По-добре се върнете в средата на седмица. Така ще съкратите работните дни и те ще минат по-леко. Макар и да са натоварващи, мисълта, че уикендът е близо и скоро пак ще си отдъхнете, ще ви крепи. Така няма да позволите на стреса да се настани за дълго време.

omega3 400
stev tabletki 600
omega3 400
stev tabletki 600

Работете от вкъщи първия ден след отпуската

Ако фирмата и професията ви го позволяват, непременно си вземете популярния напоследък “home-office” първия ден след отпуската. Това обаче не трябва да се превръща в още един ден за мързелуване у дома! Нагласете се удобно, изпийте си кафето, разходете кучето и се заемете с изостаналите задачи една по една. Няма как това да не е по-приятно в домашна обстановка, отколкото в шумния офис, където колеги ще ви причакват с въпроси на всяка крачка. Дайте си поне ден за предварителна настройка, преди да си го причините.

Приоритизирайте задачите – анулирайте стреса

В никакъв случай не позволявайте на перфекциониста във вас да ви кара да искате да свършите всичко веднага. Това е невъзможно и е излишно подлагане на стрес. Ако нещо може да изчака до утре, то нека почака. Направете си план с най-важните задачи за първия ден, седмица и дори месец след завръщането си на работа и го следвайте. Отмятайте първо най-важните неща и никога не се заемайте с повече от една наведнъж, особено в първите дни. Както казват, работата няма да избяга, тя е ваша отговорност и ще я свършите, но всяко нещо с времето си. В противен случай, хаосът ще доведе до увеличаване на стреса, който избягваме.

Качествения сън намалява стреса

Млада красива жена, която е заспала в легло с бели чаршафи.

Може би сте покупонясвали много добре по време на отпуската, но това може да ви изиграе и лоша шега… Ненапразно хората понякога имат нужда и от почивка след почивката. Най-добрият начин да влезете в ритъм е като си осигурите спокоен сън. Недоспали ще вършите задачите си по-трудно и със сигурност стресът няма да е малко. Наслаждавали сте се на хубав сън по време на отпуската? Създайте си подобни условия у дома, за да могат сладките сънища да продължат. Лягайте си рано и се уверете, че в спалнята ви е тихо, удобно, тъмно, хладно и проветрено. Можете да се възползвате от съветите за по-добър сън и тук.

Във всички ни се заражда желанието изобщо да не се завръщаме на работното си място след прекрасната лятна отпуска, но тъй като това е невъзможно, е в нашите ръце да си помогнем това усещане да премине по-бързо, леко и без стрес. Ако се чувствате така, задължително се придържайте към горепосочените съвети и ви гарантираме, че мъчението няма да бъде толкова голямо. А сега кажете „не“ на стреса и хайде обратно на работа!

Автор: Кристина Тонева

Категории: Любопитно|Публикувана: 05.08.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 16:27 | Публикувана: 5 август 2019 в 10:37 | Категория: Любопитно