Ако търсите ново любимо ястие за семейна вечеря, имаме удоволствието да ви представим рецепта за топящи се в устата кюфтета на фурна с кашкавал и сос Маринара.

Сочни, ароматни, изпечени до златисто… Убедени сме, че вече сме ви заинтригували. Друг плюс е, че това ястие е с ниско съдържание на въглехидрати, което го прави идеално, ако спазвате кето режим.

 

Рецепта за кюфтета на фурна с кашкавал и сос Маринара

Сигурни сме, че тези кюфтета на фурна, обгърнати от топящ се кашкавал и вкусен сос, ще намират редовно място на вашата трапеза.

Време за приготвяне: 60 минути

Порции: 8 (всяка от по 3 кюфтета)

Хранителна стойност в порция: 5 г въглехидрати

Необходими продукти:

За кюфтетата:

  • 900 г кайма, свинска или смес
  • 150 г кашкавал или моцарела, настъргани
  • 1 малка тиквичка, настъргана
  • 1 яйце
  • 2 ч. л. чесън на прах
  • 2 ч. л. сушен босилек
  • 1 ч. л. сол
  • 1 с. л. краве масло Гхи, за намазване
  • 1 с. л. пресен магданоз, за поръсване

За соса:

  • 245 г сос Маринара (кликнете върху името на соса, за да видите рецептата в нашата кулинарна секция)
  • 220 г кашкавал или моцарела, настъргани (може да използвате и микс от двете)
Краве масло Гхи18.40лв.38.00лв.

 

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 200 градуса. Намажете тава или плосък гювеч с маслото.
  2. Комбинирайте всички съставки за кюфтенцата и разбъркайте добре. Направете 24 кюфтенца и ги сложете в тавата.
  3. Печете 30 минути или докато кюфтенцата се сготвят. Внимателно отцедете течността, отделила се от тях, и ги залейте отгоре със соса и настъргания кашкавал. Печете още около 15 минути или докато той се разтопи и запече.
  4. Поръсете със ситно нарязан магданоз и сервирайте готовите кюфтета на фурна топли.

 

Любопитни факти за кюфтетата

 

Кюфтета на фурна-рецепта

 

Всички обичаме кюфтета, независимо дали са пържени, печени, задушени на пара или в сос.

Тези малки топки от кайма имат дълга кулинарна история. Съществуват много видове, в които се използват различни видове меса и подправки. Терминът понякога се разширява до безмесни версии на основата на зеленчуци или риба.

Още в древноримската готварска книга „De re coquinariа“ са включени много рецепти. Такива има и в някои от най-ранните известни персийски книги.

Там кюфтетата обикновено включват агнешко мляно месо и са глазирани с яйчен жълтък и понякога шафран. Този метод е пренесен на Запад и е известен като „позлатяване“.

Съществуват много регионални вариации, сред които се забелязва необичайно голямото kufte Tabrīzī от Иран, което е със среден диаметър от 20 сантиметра.

Средновековна Европа също се наслаждава на кюфтета. Poume d’oranges е характерно „позлатено“ ястие с топки от свинско мляно месо. Те са се приготвяли така, че да наподобяват цвета на портокалите, като за целта отново се е използвала глазура от жълтък.

Често е сервирано на придворни английски празници, включително за коронацията на английския крал Хенри IV.

А сега наистина ще ви изненадаме с един любопитен факт – най-голямото кюфте в света тежи невероятните 499 кг и е създадено от италианци в американския щат Охайо през 2011 г. Рекордьорът е включен в Книгата на рекордите Гинес, а приготвянето му е отнело цели три дни.

Нашата рецепта за кюфтета на фурна със сигурност ще отнеме много по-малко време, а резултатът наистина е зашеметяващ.

 

Сос Маринара – класиката в италианската кухня

 

Кюфтета на фурна със сос Маринара

 

Сосът Маринара произхожда от Южна Италия, като Неапол и Сицилия се считат за негово предполагаемо родно място. Името му се превежда на български като „моряшки сос“, а за произхода му има две теории.

Едната е, че неговите съставки, включващи зехтин, доматен сос, чесън и сушени билки, не се развалят лесно при пътуване, за разлика от месото или рибата. Приготвя се много бързо и лесно заедно с паста и е засищащо и евтино ястие.

Другата по-романтична история гласи, че когато жените на моряците забелязвали на хоризонта кораби, пътуващи към дома, те бързали да приготвят този сос, за да могат гладните им мъже да хапнат топла храна в минутата, когато влязат през вратата.

Макар да не сме сигурни коя версия отговаря на истината, този сос е истинска кулинарна класика, с която не можете да сбъркате.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Калий. Заешко на фурна. Класически кето доматени сосове.

 

Доматените сосове са перфектна основа за пица, паста, кюфтета на фурна и много други ястия, затова ви предлагаме нашите кето варианти за класически сосове на доматена основа.

С тях няма да нарушите своята кетогенна диета и ще се насладите на редица вкусни и режимни рецепти.

Ако нашите предложения са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!