Киселец – вкусна и здравословна зеленина + 2 рецепти

Обновена: 31.01.2024|

Един от запомнящите се вкусове от детството е любимата супа от киселец на баба. Но тази зеленина е не само невероятна за готвене, но и богата на важни хранителни вещества. В днешната статия ще ви разкажем повече за здравословните й ползи.

 

Киселец – какво представлява?

Това е вид зелен листен зеленчук, който е в едно семейство с ревена (малко познат, но също много полезен). И двата имат отличителни кисели нотки благодарение на високите нива на оксалова киселина, които съдържат.

Обикновеният киселец расте над метър височина, със средно големи, продълговати, зелени листа. Френският сорт, от своя страна, има по-мек вкус и по-малки листа. И двата вида се срещат в България.

 

Хубавото на този зеленчук е, че можете да го приготвите по различни начини или да го хапвате суров в салата. Но независимо от това как го консумирате, ще се заредите с много полезни вещества като витамини А, В1, В2, В9 и C.

Киселецът е богат и на калий, калций, фосфор, натрий и жлязо, както и на флавоноиди.

 

Здравословни ползи

 

Киселец. Тахикардия, учестено сърцебиене. Сепсис. Понижаване на кръвното налягане.

 

Киселецът се използва от векове не само като източник на храна, но и като лек. В следващите редове ще ви разкажем за най-известните му полезни приложения.

  • Регулира кръвното налягане

Зеленчукът е богат на калий, важен за поддържането на баланса на течностите в тялото. Това означава, че намалява стреса върху сърдечно-съдовата система, като отпуска кръвоносните съдове и артериите.

Пониженото кръвно налягане намалява шансовете за съсирване на кръвта и прекомерно натоварване на сърцето. Киселецът може да намали рисковете от хипертония и дори инсулт.

  • Укрепва здравето на венците

Свойствата на киселеца могат да помогнат за предотвратяване на заболяване на венците (пародонтоза). Това състояние е свързано с около 15 до 20 бактериални вида, но бактерията P. gingivalis е най-често срещана при хронични и агресивни форми.

Киселецът е богат и на полифеноли, които също са свързани с по-нисък риск от заболяването. Така че, при болка във венците, опитайте да сдъвчете няколко листенца от него, за да получите облекчение.

  • Помага при кожни проблеми

Листата от киселец се използват по два начина за успокояване на кожни раздразнения. Изсушени като билка, те могат да се консумират под формата на чай и да облекчат трихофития (силно заразна кожна инфекция, причинена от гъбички) и сърбеж.

Сокът от пресни, смлени листа пък се прилага локално върху засегнатата област, за да се намалят обривите и дразненето.

Всичко това вероятно се дължи най-вече на съдържанието на витамин С и витамин А в листата, както и на другите хранителни вещества, открити в тази полезна зеленина.

  • Укрепва имунната система

Вече споменахме, че киселецът е с високо съдържание на витамин С, който е много важен за имунната система. Той помага на тялото да лекува рани, да се бори с инфекциите и да усвоява повече желязо от храната.

Зеленчукът също е чудесен източник на витамин А, който пък е от съществено значение за правилното функциониране на имунната система и гарантира, че клетките могат да реагират на всякакви зловредни атаки.

  • Може да помогне в борбата с килограмите

Листата са богати на много витамини, минерали, протеини и въглехидрати. Те съдържат незначително количество мазнини и са с ниско съдържание на калории.

Ето защо зеленчукът е добър вариант за хора, които се грижат за здравето си, и искат да свалят няколко килограма. Определено киселецът трябва да има място в една здравословна диета за отслабване.

  • Помага при безсъние

Ако страдате от безсъние и търсите средство за решаване на проблема, ето едно възможно. Изпийте чаша чай от киселец или добавете няколко листа към салатата си. Опитайте, със сигурност няма да навреди!

Можете да приготвите чай с подправки като канела, кардамон и джинджифил или да добавите рициново масло за по-добър ефект.

  • За подобряване на храносмилането

Можете да подобрите храносмилателното си здраве, като добавите това чудно растение към диетата си, за да предотвратите различни състояния като запек, подуване на корема, диария и много други стомашно-чревни разстройства.

Листата от киселец са пълни с диетични фибри, които улесняват движенията на червата. Зеленчукът също така помага за намаляване на нивата на холестерола в тялото.

 

Как да включите киселеца в менюто си?

 

Нарязани листа киселец.

 

Най-често се използва за приготвяне на сосове и супи. Супата от киселец е известно бабино ястие, приготвено със застройка, пилешки бульон и сметана. Сос от пасиран киселец пък е чудесна добавка към рецепти с риба. Пресните листа се добавят към салати заради характерния вкус.

Нека ви дадем идеи за 2 рецепти.

Чай от киселец

Необходими продукти:

  • Шепа сушени листа от киселец
  • Канела
  • 2-3 зърна карамфил
  • 200 мл гореща вода
  • стевиола на прах, на вкус

Как да го приготвите?

  1. Кипнете водата. Добавете сушени листа от киселец и подправките. Оставете да престои.
  2. Прецедете сместа след пет минути и добавете подсладител. Вашият чай е готов за сервиране.

Пригответе и студен чай, като за целта ще трябва да държите подправките и киселеца една нощ в хладилника.

 

Супа от киселец

 

Супа от киселец с яйца.

 

Необходими продукти:

  • 300 г листа от киселец, измити и подсушени
  • 2 с. л. масло Гхи
  • 1 стрък зелен лук
  • 400 мл пилешки или зеленчуков бульон
  • 1 яйце
  • сол и черен пипер на вкус
  • гарнирайте с резенчета кориандър или кисело мляко, по избор

Как да я приготвите?

Нарежете листата от киселец на ленти и ги оставете настрани. Междувременно разтопете маслото на среден огън в голяма тенджера. Добавете лука и сотирайте до омекване.

Добавете киселеца и бульон, колкото да покрие съставките. Оставете сместа да заври. Намалете котлона и гответе около 15 минути.

Време е да пасирате половината от съдържанието в гладко пюре. Повторете с другата половина, докато цялото съдържание се пюрира. Прехвърлете обратно в тигана и разбийте яйцето с част от супата. Гответе, докато сместа се сгъсти.

Вашата супа е готова! Добавете сол, черен пипер и гарнирайте със съставки по избор. Освен че много вкусна, рецептата е подходяща и за кето режим, така че непременно трябва да я изпробвате.

 

Предпазни мерки при консумацията на зеленината

 

Нарязани листа киселец.

 

Както всичко друго, киселецът също може да има някои неблагоприятни ефекти, ако не се консумира правилно.

Зеленчукът съдържа голямо количество оксалова киселина. Тя намалява способността на тялото да усвоява калций, което води до образуване на камъни в бъбреците.

По-старите листа имат по-високо количество оксалова киселина. Така че е по-добре да използвате по-млади, те са и с по-добри вкусови качества.

Поради наличието на оксалова киселина, киселецът не трябва да се готви в алуминиеви или железни съдове, тъй като киселинната реакция с метала го прави токсичен и негоден за консумация!

Консумирането на големи количества може да причини диария, болки в стомаха, гадене, повръщане, замаяност и чернодробни проблеми.

Въпреки всичко това, ползите са много повече от противопоказанията. Освен че е невероятно допълнение към вашите ястия, той насърчава цялостното здраве. И така, ако го консумирате отговорно, ще се насладите само на полезните му свойства.

Да ви е вкусно!

Категории: Билки, Хранене и видове храни|Публикувана: 28.04.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 31 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 28 април 2022 в 15:29 | Категория: Билки, Хранене и видове храни