Рататуй с ароматни билки и кремообразен сос
Днес приготвяме едно класическо френско ястие, за което сме сигурни, че всички са чували – рататуй. Не само заради анимационния филм с мишката-готвач, но и заради лесното, но ефективно изпълнение на рецептата. Богатството на зеленчуци в нея я прави полезна за всеки режим, а възможностите за оптимизирането й, според вкуса на всеки, са много.
Кето рецепта за рататуй с ароматни билки и кремообразен сос
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 30 минути | 6 | 11 г |
Необходими продукти:
- 1 голям домат
- 1 средно голям патладжан
- 2 големи тиквички
- 4 гъби печурки
За соса:
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 1 червена чушка, нарязана
- 1 връзка пресен лук
- 1 ч. л. чесън на прах
- 2 ч.л. пушен пипер
- 1 с. л. сушени билки по избор
- 1 ч. л. сушена мащерка
- 1 и ½ ч. л. сол
- 1 ч. л. черен пипер
- 400 г доматено пюре
- 1-2 с. л. оцет
- 8-10 листенца пресен босилек
- 200 мл сметана за готвене
За заливка:
- 2-3 с. л. зехтин
- 1 с. л. прясна мащерка
- 20 г настъргано сирене пармезан
Изпълнение на рецептата за рататуй:
- Първо пригответе соса. В дълбок тиган загрейте кравето масло Гхи на умерен огън. След това добавете нарязаните чушка и пресен лук. Сотирайте за 4-5 минути или докато зеленчуците омекнат.
- Подправете соса с чесън на прах, пушен пипер, сушени билки, мащерка, сол и черен пипер. След това изсипете доматеното пюре, стевиолата* (смляна предварително в кафемелачка) и оцета.
- Гответе на слаб огън, като оставите сместа да къкри за около 5 минути.
- След това добавете нарязания босилек заедно със сметаната. Разбъркайте и свалете от котлона.
- Загрейте фурната до 170°C.
- Нарежете доматите, патладжана, тиквичките и гъбите на кръгчета с дебелина около 1 см. След това ги подредете в кръгла тава като ги редувате.
- Залейте равномерно с готовия доматен сос.
- Разбъркайте зехтина с мащерката и го изсипете върху зеленчуците.
- Покрийте тавичката с алуминиево фолио и изпечете за 30 минути. След това махнете фолиото и продължете да печете за още 30 минути или до готовност.
- Накрая поръсете с настъргания пармезан и оставете във фурната за 5 минути да се разтопи.
Съвети:
- Това е класическата рецепта за рататуй. По желание, можете да разнообразите, като добавите свинска кайма в соса.
- А с подправките и билките имате огромна свобода – създайте вашия любим вкус и аромат на домашна билкова градина.
- Поднесете вашия рататуй с вкусни кето облачни хлебчета.
-
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
А знаете ли, че…
Думата рататуй произлиза от окситански (ratatolha) и е свързана с френските ratouiller и tatouiller, форми на глагола touiller, който означава „да разбъркам“. От края на 18 в. рецептата е известна като обикновена яхния.
Съвременната рецепта се появява към средата на 1930 г. До тази класическа френска рецепта се доближава до традиционния на Балканите гювеч. В унгарската кухня гулашът е подобна рецепта на вегетарианското ястие. Ястието рататуй е най-характерното за Ница, главният град на Прованс, Франция.
Също така – едноименното анимационно филмче, носещо заглавието на рецептата, печели престижните награди „Златен глобус“, „BAFTA“, „Оскар“, „Ани“ и „Grammy“.
Още от здравословната ни кухня
За десерт ви предлагаме да сервирате лешников кето мус – чудесен за летните, топли дни.
Ако тази рецепта за рататуй ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог. Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, както и безплатната ни Вайбър група, в която споделяме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, достатъчни за нисковъглехидратно хранене цяла седмица.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Зеленчукови кюфтета и сос от синьо сирене - как да ги приготвим и защо са толкова добра комбинация?
Рецептата за зеленчуково къри с кокосово мляко и халуми е подходяща за вегетарианци на
https://youtu.be/g02ieNSGeV4 Днес отново сме в кухнята, за да приготвим едно обичано в