Днес приготвяме едно класическо френско ястие, за което сме сигурни, че всички са чували: рататуй. Не само заради анимационния филм с мишката-готвач, но и заради лесното, но ефективно изпълнение на рецептата. Богатството на зеленчуци в нея я прави полезна за всеки режим, а възможностите за оптимизирането й според вкуса на всеки са много.
Необходими продукти за 4 порции рататуй:
- 4 големи домата
- 2 средни патладжана
- 2 тиквички
За соса:
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
- 1 червена чушка, нарязана
- 1 връзка пресен лук
- 4 с. л. чесън на прах
- 2 ч. л. пушен пипер
- 1 с. л. сушени билки по избор
- 1 ч. л. черен пипер
- 1 и ½ ч. л. сол
- 4 клончета прясна мащерка
- 1 и ½ ч. ч. смлени домати
- 1 ч. л. стевиола на прах
- 2 с. л. оцет
- 8-10 листенца пресен босилек
- ½ ч. ч. сметана за готвене
За заливка:
- 2-3 с. л. зехтин
- 1 с. л. прясна мащерка
- ½ ч. ч. настърган пармезан
Изпълнение на рецептата за рататуй:
- Първо приготвяме соса. В по-дълбок тиган, на среден огън, загряваме зехтин. След това добавяме нарязаните чушка и лук. Сотираме 4-5 минути, докато омекнат и добавяме чесъна.
- Подправяме соса с билките, черния пипер, солта, нарязаната мащерка. След което слагаме и смлените домати, стевиолата и оцета. Готвим на слаб огън, като оставим сместа да къкри около 5 минути. Последно добавяме нарязания босилек заедно със сметаната. Разбъркваме и сваляме от котлона.
- Загряваме фурната на 170 градуса. Приготвяме зеленчуците, като ги режем на кръгчета с дебелината около 1 см. След това, редувайки ги, ги подреждаме в кръгла тавичка във формата на спирала. За да е по-лесно: правим малки купчинки, които след това пренасяме и застъпваме в тавичката.
- Когато са подредени, заливаме равномерно с готовия сос.
- За заливката – разбъркваме зехтина с мащерката и с помощта на четка намазваме зеленчуците.
- Покриваме тавичката с фолио и печем около 50 минути. След това го махаме, разстиламе отгоре настъргания пармезан и печем още 10-ина минути.
Това е класическата рецепта за рататуй. По желание, можете да разнообразите, като добавите свинска кайма в соса. А с подправките и билките имате огромна свобода – създайте вашия любим вкус и аромат на домашна билкова градина.
Поднесете вашия рататуй с вкусни и кето облачни хлебчета.
А знаете ли, че…
Думата рататуй произлиза от окситански (ratatolha) и е свързана с френските ratouiller и tatouiller, форми на глагола touiller, който означава „да разбъркам“. От края на 18 в. рецептата е известна като обикновена яхния.
Съвременната рецепта се появява към средата на 1930 г. До тази класическа френска рецепта се доближава до традиционния на Балканите гювеч. В унгарската кухня гулашът е подобна рецепта на вегетарианското ястие.
Още от здравословната ни кухня
За десерт ви предлагаме да сервирате лешников кето мус – чудесен за летните, топли дни.
Ако тази рецепта за рататуй ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит и слънчево лято!
Оставете коментар