Днес приготвяме едно класическо френско ястие, за което сме сигурни, че всички са чували – рататуй. Не само заради анимационния филм с мишката-готвач, но и заради лесното, но ефективно изпълнение на рецептата.

Богатството на зеленчуци в нея я прави полезна за всеки режим, а възможностите за оптимизирането й, според вкуса на всеки, са много.

 

Кето рецепта за рататуй с ароматни билки и кремообразен сос

Време за приготвяне: 1 час и 30 минути

Порции рататуй: 6

Въглехидрати за 1 порция: 11 г

Необходими продукти:

Рататуй. Цели зелени тиквички в платняна торбичка на масата.

  • 1 голям домат
  • 1 средно голям патладжан
  • 2 големи тиквички
  • 4 големи гъби

За соса:

  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 1 червена чушка, нарязана
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 2 ч.л. пушен пипер
  • 1 с. л. сушени билки по избор
  • 1 ч. л. сушена мащерка
  • 1 и ½ ч. л. сол
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 400 г доматено пюре
  • 1-2 с. л. оцет
  • 8-10 листенца пресен босилек
  • 200 мл сметана за готвене

 

За заливка:

  • 2-3 с. л. зехтин
  • 1 с. л. прясна мащерка
  • 20 г настъргано сирене пармезан

Изпълнение на рецептата за рататуй:

  1. Първо пригответе соса. В дълбок тиган загрейте кравето масло Гхи на умерен огън. След това добавете нарязаните чушка и пресен лук. Сотирайте за 4-5 минути или докато зеленчуците омекнат.
  2. Подправете соса с чесън на прах, пушен пипер, сушени билки, мащерка, сол и черен пипер. След това изсипете доматеното пюре, стевиолата* (смляна предварително в кафемелачка) и оцета.
  3. Гответе на слаб огън, като оставите сместа да къкри за около 5 минути.
  4. След това добавете нарязания босилек заедно със сметаната. Разбъркайте и свалете от котлона.
  5. Загрейте фурната до 170°C.
  6. Нарежете доматите, патладжана, тиквичките и гъбите на кръгчета с дебелина около 1 см. След това ги подредете в кръгла тава като ги редувате.
  7. Залейте равномерно с готовия доматен сос.
  8. Разбъркайте зехтина с мащерката и го изсипете върху зеленчуците.
  9. Покрийте тавичката с алуминиево фолио и изпечете за 30 минути. След това махнете фолиото и продължете да печете за още 30 минути или до готовност.
  10. Накрая поръсете с настъргания пармезан и оставете във фурната за 5 минути да се разтопи.

Съвети:

  • Това е класическата рецепта за рататуй. По желание, можете да разнообразите, като добавите свинска кайма в соса.
  • А с подправките и билките имате огромна свобода – създайте вашия любим вкус и аромат на домашна билкова градина.
  • Поднесете вашия рататуй с вкусни кето облачни хлебчета.
  • Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

Краве масло Гхи18.40лв.25.00лв.

 

А знаете ли, че…

Думата рататуй произлиза от окситански (ratatolha) и е свързана с френските ratouiller и tatouiller, форми на глагола touiller, който означава „да разбъркам“. От края на 18 в. рецептата е известна като обикновена яхния.

Съвременната рецепта се появява към средата на 1930 г. До тази класическа френска рецепта се доближава до традиционния на Балканите гювеч. В унгарската кухня гулашът е подобна рецепта на вегетарианското ястие.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето мус с лешниково мляко. Рататуй.

За десерт ви предлагаме да сервирате лешников кето мус – чудесен за летните, топли дни.

 

Ако тази рецепта за рататуй ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!