Днес отново се спираме на познати и любими рецепти – тиганици и кокоски. Една сладка и една солена, за да си имаме и от двете, когато апетитът ни се обади. За закуска и за следобедното кафе. Започваме с нашите кето тиганици – вероятно сте чували за тях или дори сте си ги приготвяли, рецептата е известна по нашите ширини. Вижте какво ще ви бъде необходимо, за да си приготвите техен нисковъглехидратен вариант, подходящ за вашия кето режим.
Кето тиганици със сирене
За 4 бр тиганици са необходими следните продукти:
- 1 с. л. хуск
- 1 яйце
- 1 с. л. кисело мляко
- 2 с. л. прясно мляко ( можете да използвате и вода)
- Около 50 г сирене
- 1 ч. л. куркума на прах
- Мазнина за пържене – зехтин или масло Гхи
- Домашно сладко (вижте как да си направите малиново такова в рецептата за кето палачинки)
Изпълнение на рецептата:
- Смесете всички продукти без сладкото и мазнината. Оставете за около 5 до 10 минути – да набъбне хускът.
- В незалепващ тиган загрейте мазнината и с черпак разпределете на 4 купчинки сместа.
- Пържете равномерно и от двете страни.
- Сервирайте с домашно сладко без захар или с пресни бери плодове по избор. Подходяща комбинация е и резени домат с босилеково песто. Рецептата за домашно босилеково песто ще откриете в рецептата за сьомга на фурна в блога ни.
Кокоски без захар
Това е един от най-лесните и вкусни десерти, които можете да си приготвите. И да взимате със себе си на работа. Идеално допълват всяка чаша с кафе, чай или като финал на вкусна вечеря. Ето какво ще ви е необходимо за приготвянето на кокоски без захар:
- 300 г кокосови стърготини
- 3 яйца
- 100 г стевиола на прах
- 1 ч. л. стевиола ванилия
Приготвяне на кето кокоски:
- Първо разбийте с миксер яйцата и стевиолата до гладка консистенция. Не е препоръчително яйцата да са извадени директно от хладилника – извадете ги по-рано на стайна температура.
- След като разбиете яйцата и стевиолата, добавете кокосовите стърготини и бъркайте до получаването на кокосово тесто.
- С ръка оформяйте малки топчета и ги нареждайте върху хартия за печене.
- Печете около 10 до 12 минути на 180°C – докато вашите кокоски придобият лек златист оттенък.
Кокосовите стърготини са полезни за правилното храносмилане и редовно изхождане, тъй като са богати на фибри. 100 г от тях осигуряват на организма 4 г диетични фибри.
Те засищат за по-дълго време и затова са подходящи за кето и нисковъглехидратни диети. Освен това са чудесно допълнение към рецептите за торти -крем, блатове и декорация.
Още от здравословната ни кухня

Ако обичате кокосовия вкус, предлагаме ви и рецепта за кето бонбони Рафаело + видео към нея.
Ако нашите предложения за тиганици и кокоски са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
ЧУДЕСТНИ РЕЦЕПТИ