Кето пай с кокосов крем – без захар и глутен
Продължаваме с летните и леки рецепти за сладкиши – днес приготвяме кето пай с кокосов крем. И понеже се поднася охладен, е чудесен начин да се спасим от високите температури навън.
Кокосовият крем е вкусен и въздушен, паят не съдържа захар и глутен и е абсолютно подходящ за вашия кето режим.
Освен това рецептата съдържа и изключително здравословна съставка – хуск.
Нека да видим какво е необходимо, за да си приготвим това кето изкушение.
Рецепта за кето пай с кокосов крем
Необходими съдове и уреди: форма за пай (ако имате с падащо дъно, ще ви бъде по-удобно), блендер, миксер, сладкарски пош
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
50 минути (+ минимум 1 час за охлаждане) | 12 | 2,70 г |
Необходими продукти
За блата:
- 1 с. л. протеинов прах (колаген) или хуск (можете да използвате и кокосово брашно)
- 55 г стевиола на прах
- ¼ ч. л. сол
- ¼ ч. ч. (56 г) разтопено кокосово масло
- 135 г пресято бадемово брашно
- 1 с. л. лешников тахан (около 15 г)
За кокосовия крем на нашия кето пай:
- 2 ч. ч. (500 мл) неподсладено кокосово мляко или заквасена сметана
- 2/3 ч. ч. (135 г) стевиола на прах
- 1 с. л. кокосово брашно 1.23
- ½ ч. л. сол
- 3 яйчни жълтъка
- 1 ч. л. стевиола ванилия (или ванилов екстракт)
- По избор – 1 с. л. ром или кокосов ликьор
- ¼ ч. ч. (56 г) кокосово масло
- 1 ч. ч. (50 г) настърган кокос (неподсладен)
Топинг от бита сметана:
- 1 ч. ч. (250 мл) заквасена сметана
- 3 с. л. стевиола на прах
- 1 ч. л. екстракт от ванилия
За декорация:
- ½ ч. ч. препечени кокосови стърготини
- 1 шоколад със стевиола
Изпълнение на рецептата за кето пай с кокосов крем
- Загрейте фурната на около 165°C. Подгответе формата за пай, като намажете тънък слой кокосово масло върху дъното (по желание можете да сложите лист хартия за печене, който да намазните, за да отделите блата по-лесно след това).
- В голяма купа миксирайте добре съставките за блата. Поставете във формата за пай, като натиснете хубаво сместа и избутате краищата, за да заемат формата на съда и да се получи хубав блат за пай. Изпечете за около 15-20 минути, до златисто кафяво.
- В блендер смесете всички съставки за кокосовия крем, освен настъргания кокос и маслото. Блендирайте, докато сместа добие хомогенност и добавете кокосовите стърготини след това.
- В по-дълбок тиган изсипете сместа от блендера и на средна температура разбърквайте постоянно, докато заври. Изключете котлона и продължете да разбърквате крема още 30-ина секунди, докато се сгъсти. Накрая добавете кокосовото масло и разбийте до пълното му разтваряне в крема.
- Оставете крема да се охлади на стайна температура, след това го изсипете и разпределете в изпечената кора във формата за пай. Приберете в хладилника за половин час (най-много за 8 ч.), докато изстине напълно.
- Преди да сервирате порции кето пай, подгответе топинга, като разбиете сметаната, докато се образуват меки връхчета. След това добавете стевиолата на прах и екстракта от ванилия и разбивайте до хомогенност. Можете да използвате пош, в който да изсипете получената смес, за да оформите розички върху пая. Ако разполагате с диспенсър за сметана – можете да използвате и него, за по-голямо удобство.
- За финал – в тиган леко запечете кокосовите стърготини, без мазнина, до златисто. Поръсете ги върху вашия пай с кокосов крем. Настържете върху тях от шоколада със стевиола.
Някои интересни факти около рецептата за пай
Всеки от нас е срещал в американските филмови продукции паят като основен герой на американската трапеза.
Корените на ястието, всъщност, са европейски, но когато рецептата е пренесена в Америка, кухнята там приспособява съставките и техниките, с които разполага. Те започват да пълнят блата на пая с месо, зеленчуци или плодове.
Дори предпочитат пая пред хляба, тъй като той се прави с по-малко брашно и може да се експериментира с разнообразни съставки.
Забавна статистика потвърждава любовта на американеца към това ястие:
- 47% от американците асоциират чувството за комфорт с пай.
- 1 на всеки 5 американци потвърждава, че поне веднъж е изяждал цял пай сам
„Лесно като пай“ (As easy as pie) е американски израз, който се използва, когато за някакво действие не се изисква много усърдие.
На Деня на благодарността се сервират птици и дивеч, често включени в рецептата за пай. Но рецептите за пай вече са хиляди – от месни и солени до сладки и кремообразни.
Тиквеният пай е въведен за първи път на празничната трапеза на Деня на благодарността през 1623 г.
Още от здравословната ни кухня
Ако тази рецепта за здравословен кето пай с кокосов крем ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог. Повече за хуска като част от кулинарията и здравето можете да прочетете в нашата страница по темата.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит и слънчево лято!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Днес приготвяме две рецепти за домашен кето кекс с кокосово брашно с ниско съдържание
Днес пробваме рецепта за пай с пекани - ядките са супер полезни и затова ги добавяме към една здравословна и лесна кето рецепта.
Скоро не сме споделяли рецепти от френската кухня, затова решихме днес да приготвим един