Продължаваме с летните и леки рецепти за сладкиши – днес приготвяме кето пай с кокосов крем. И понеже се поднася охладен, е чудесен начин да се спасим от високите температури навън. Кокосовият крем е вкусен и въздушен, паят не съдържа захар и глутен и е абсолютно подходящ за вашия кето режим. Нека да видим какво е необходимо, за да си приготвим това кето изкушение.

 

Необходими продукти за кето пай с кокосов крем:

Порции кето пай: 12 средни, триъгълни парчета

Необходими съдове и уреди: форма за пай (ако имате с падащо дъно, ще ви бъде по-удобно), блендер, миксер, сладкарски пош

За блата:

  • 1 с. л. протеинов прах (колаген) или хуск (можете да използвате и кокосово брашно)
  • 55 г стевиола на прах
  • ¼ ч. л. сол
  • ¼ ч. ч. (56 г) разтопено кокосово масло
  • 135 г пресято бадемово брашно
  • 1 с. л. лешников тахан

 

За кокосовия крем на нашия кето пай:

 

Кето пай.

 

  • 2 ч. ч. (500 мл) неподсладено кокосово мляко или заквасена сметана
  • 2/3 ч. ч. (135 г) стевиола на прах
  • 1 с. л. кокосово брашно
  • ½ ч. л. сол
  • 3 яйчни жълтъка
  • 1 ч. л. стевиола ванилия (или ванилов екстракт)
  • По избор – 1 с. л. ром или кокосов ликьор
  • ¼ ч. ч. (56 г) кокосово масло
  • 1 ч. ч. (50 г) настърган кокос (неподсладен)

 

Топинг от бита сметана:

  • 1 ч. ч. (250 мл) заквасена сметана
  • 3 с. л. стевиола на прах
  • 1 ч. л. екстракт от ванилия

За декорация:

  • ½ ч. ч. препечени кокосови стърготини
  • 1 шоколад със стевиола

 

Изпълнение на рецептата за кето пай:

  • Загрейте фурната на около 165°C. Подгответе формата за пай, като намажете тънък слой кокосово масло върху дъното (по желание можете да сложите лист хартия за печене, който да намазните, за да отделите блата по-лесно след това).
  • В голяма купа миксирайте добре съставките за блата. Поставете във формата за пай, като натиснете хубаво сместа и избутате краищата, за да заемат формата на съда и да се получи хубав блат за пай. Изпечете за около 15-20 минути, до златисто кафяво.
  • В блендер смесете всички съставки за кокосовия крем, освен настъргания кокос и маслото. Блендирайте, докато сместа добие хомогенност и добавете кокосовите стърготини след това.
  • В по-дълбок тиган изсипете сместа от блендера и на средна температура разбърквайте постоянно, докато заври. Изключете котлона и продължете да разбърквате крема още 30-ина секунди, докато се сгъсти. Накрая добавете кокосовото масло и разбийте до пълното му разтваряне в крема.
  • Оставете крема да се охлади на стайна температура, след това го изсипете и разпределете в изпечената кора във формата за пай. Приберете в хладилника за половин час (най-много за 8 ч.), докато изстине напълно.
  • Преди да сервирате порции кето пай, подгответе топинга, като разбиете сметаната, докато се образуват меки връхчета. След това добавете стевиолата на прах и екстракта от ванилия и разбивайте до хомогенност. Можете да използвате пош, в който да изсипете получената смес, за да оформите розички върху пая. Ако разполагате с диспенсър за сметана – можете да използвате и него, за по-голямо удобство.
  • За финал – в тиган леко запечете кокосовите стърготини, без мазнина, до златисто. Поръсете ги върху вашия пай с кокосов крем. Настържете върху тях от шоколада със стевиола.

 

Някои интересни факти около рецептата за пай

Всеки от нас е срещал в американските филмови продукции паят като основен герой на американската трапеза. Корените на ястието, всъщност, са европейски, но когато рецептата е пренесена в Америка, кухнята там приспособява съставките и техниките, с които разполага. Те започват да пълнят блата на пая с месо, зеленчуци или плодове. Дори предпочитат пая пред хляба,  тъй като той се прави с по-малко брашно и може да се експериментира с разнообразни съставки.

Забавна статистика потвърждава любовта на американеца към това ястие:

  • 47% от американците асоциират чувството за комфорт с пай.
  • 1 на всеки 5 американци потвърждава, че поне веднъж е изяждал цял пай сам

„Лесно като пай“ (As easy as pie) е американски израз, който се използва, когато за някакво действие не се изисква много усърдие.

На Деня на благодарността се сервират птици и дивеч, често включени в рецептата за пай. Но рецептите за пай вече са хиляди – от месни и солени до сладки и кремообразни.  Тиквеният пай е въведен за първи път на празничната трапеза на Деня на благодарността през 1623 г.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето пай. Бонбони Рафаело в кето вариант - в процес на приготвяне.

 

Ако тази рецепта за здравословен и кето пай ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит и слънчево лято!