Ако не сте пробвали тези ядки, днес ви предлагаме един десерт – пай с пекани, който със сигурност ще ви направи фенове на полезната ядка. Рецептата не е трудна за изпълнение, така че можете да си я приготвите по всякакъв повод и да й се насладите. Нека видим какви са стъпките за изпълнението й.

 

Пай с пекани и бадемово брашно

Както винаги – готвим кето, без захар и безглутеново. Така че не се замисляйте върху това дали да си приготвите десерта – той е полезен и подходящ за всяко нисковъглехидратно меню.

Да пристъпим към изпълнението на рецептата.

Необходими продукти за 10 парчета пай с пекани:

За блата:

  • 300 г бадемово брашно
  • 4 с. л. кокосово масло
  • ½ ч. л. сол
  • 30 г крема сирене
  • 1 ч. л. оцет
  • 1 яйце

За пълнежа на нашия пай с пекани:

  • 150 г масло Гхи
  • 100 г стевиола на прах
  • 5-6 капки стевиола ванилия
  • 350 г готварска сметана
  • ½ ч. л. сол
  • 1 ч. л. желатин
  • 1 яйце
  • 300 г пекани, начупени на едри парчета

Приготвяне на блата:

  1. В миксера комбинирайте бадемовото брашно, солта, маслото и крема сиренето. Бъркайте, докато стане на трохи.
  2. Добавете яйцето и оцета и разбъркайте, докато се получи тесто.
  3. Разточете на топка и завийте с найлоново фолио. Охладете в хладилника за около 2 ч., за да може маслото да се втвърди.
  4. След това го извадете и го разнесете във формата за пай или тавичката, която използвате, като разпределите тестото и на 2 пръста от основата по стените на съда . Направете дупчици с вилица по дъното.
  5. Печете на 170°C до златисто.

Приготвяне на пълнежа на пая с пекани:

  1. Разтопете маслото и стевиолата на прах в средна тенджерка. Разбърквайте и гответе около 7 минути, докато сместа добие златистокафяв цвят.
  2. Бавно добавете 300 г от сметаната, докато разбърквате и оставете да къкри за 15-20 минути, докато се сгъсти и добие карамелен цвят.
  3. Отстранете от огъня и добавете стевиолата с ванилия, разбъркайте пак. Оставете да се охлади.
  4. Междувременно разтворете желатина в останалата част от сметаната и оставете 5 мин.
  5. Разбийте яйцето в чиста купа, добавете бавно, с бъркане, охладената сметанова смес. След това добавете и разтворения желатин.
  6. По дъното на охладения блат наредете част от натрошени пекани. Изсипете пълнежа, като покриете равномерно блата. Наредете останалите пекани отгоре.
  7. Печете около 40 минути на 170°C. Оставете да се охлади за 20 минути, преди да сервирате.

Пеканите съдържат много витамини, минерали и естествени антиоксиданти. Минералният им профил включва селен и цинк, магнезий и желязо, калций и калий, както и манган и витамин Е.

Още от здравословната ни кухня

 

Кето мус с лешниково мляко. Рататуй. Пай с пекани.

Друго ядково изкушение, което можете да опитате, е нашия кето лешников мус – рецептата ще откриете в кулинарната ни секция.

 

Ако нашият кето пай с пекани ви е харесал, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!