Френски пай – нисковъглехидратно изкушение
Скоро не сме споделяли рецепти от френската кухня, затова решихме днес да приготвим един френски пай. С шоколадов пълнеж и блат от бадемово брашно – чудесно подхожда на хладните есенни следобеди.
Нека да видим какво ще ни бъде необходимо, както и стъпките за приготвянето му.
Френски пай – кето вариант
Не само блата е с бадемово брашно, но и не сме използвали захар, което е типично за здравословните ни навици. Използвахме кокосово масло, за чийто полезни качества неведнъж сме писали в нашия блог. Започваме с приготвянето на блата.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
50 минути (+3 часа общо за охлаждане) | 12 | 5,7 г |
Необходими продукти
За блата:
- 300 г бадемово брашно
- 4 с. л. кокосово масло
- ½ ч. л. сол
- 30 г крема сирене
- 1 ч. л. оцет
- 1 яйце
За шоколадовия пълнеж:
- 200 г заквасена сметана
- 4 яйца
- 150 г стевиола на прах
- 200 г шоколад със стевиола
- 300 г кокосово масло
- 2 ч. л. ванилов екстракт
За топинга:
- 200 г заквасена сметана
- 2 ч. л. стевиола на прах
- 1 ч. л. екстракт от ванилия
- 100 г малини и боровинки
Приготвяне на френски пай:
- В миксера комбинирайте бадемовото брашно, солта, маслото и крема сиренето. Бъркайте, докато стане на трохи.
- Добавете яйцето и оцета и разбъркайте, докато се получи тесто.
- Разточете на топка и завийте с найлоново фолио. Охладете в хладилника за около 1 час, за да може маслото да се втвърди.
- След това го извадете и го разнесете във формата за пай или тавичката, която използвате, като разпределите тестото и на 2 пръста от основата по стените на съда.
- Печете на 170 градуса около 30 минути, до златисто.
- През това време разбъркайте сметаната за пълнежа до получаването на меки върхове. Тя ще бъде добавена към шоколадовия пълнеж по-късно.
- Разбийте яйцата и заедно с подсладителя ги сложете на слаб огън и бъркайте, докато сместа се загрее. Сложете настрани, разтопете шоколада в микровълновата и го изсипете при яйцата.
- Разбийте кокосовото масло с миксер, докато стане меко и пухкаво, изсипете шоколадовата смес върху него и разбийте на средна скорост, докато сместа стане хомогенна.
- Смесете с разбитата сметана и разбъркайте добре.
- Напълнете вече приготвения блат за пай с шоколадовата смес и разнесете равномерно. Оставете да се охлади за около час, за да стегне пълнежа.
- Разбъркайте всички съставки за топинга, без плодовете, до получаването на меки върхове.
- Разнесете върху стегналия шоколадов слой. Декорирайте отгоре с малини и боровинки.
Оставете в хладилника да се охлади още 1 час, преди да сервирате.
Още от здравословната ни кухня
Предлагаме ви да опитате и рецепта за солен пай – с авокадо. Рецептата ще откриете в кулинарната ни секция.
Ако нашето предложение за кето френски пай ви е харесало, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници