Скоро не сме споделяли рецепти от френската кухня, затова решихме днес да приготвим един френски пай. С шоколадов пълнеж и блат от бадемово брашно – чудесно подхожда на хладните есенни следобеди.

Нека да видим какво ще ни бъде необходимо, както и стъпките за приготвянето му.

 

Френски пай – кето вариант

Не само блата е с бадемово брашно, но и не сме използвали захар, което е типично за здравословните ни навици. Използвахме кокосово масло, за чийто полезни качества неведнъж сме писали в нашия блог. Започваме с приготвянето на блата.

Необходими продукти за блата:

  • 300 г бадемово брашно
  • 4 с. л. кокосово масло
  • ½ ч. л. сол
  • 30 г крема сирене
  • 1 ч. л. оцет
  • 1 яйце

 

Приготвяне:

  1. В миксера комбинирайте бадемовото брашно, солта, маслото и крема сиренето. Бъркайте, докато стане на трохи.
  2. Добавете яйцето и оцета и разбъркайте, докато се получи тесто.
  3. Разточете на топка и завийте с найлоново фолио. Охладете в хладилника за около 2 ч., за да може маслото д се втвърди.
  4. След това го извадете и го разнесете във формата за пай или тавичката, която използвате, като разпределите тестото и на 2 пръста от основата по стените на съда .
  5. Печете на 170 градуса до златисто.

За шоколадовия пълнеж в рецептата за френски пай:

 

Френски пай. черен шоколад с какао

 

  • 200 г заквасена сметана
  • 4 яйца
  • 150 г стевиола на прах
  • 200 г шоколад със стевиола
  • 300 г кокосово масло
  • 2 ч. л. ванилов екстракт

Приготвяне:

  1. Разбъркайте сметана до получаването на меки върхове. Тя ще бъде добавена към шоколадовия пълнеж по-късно.
  2. Разбийте яйцата и заедно с подсладителя ги сложете на слаб огън и бъркайте, докато сместа се загрее. Сложете настрани, разтопете шоколада в микровълновата и го изсипете при яйцата.
  3. Разбийте кокосовото масло с миксер, докато стане меко и пухкаво, изсипете шоколадовата смес върху него и разбийте на средна скорост, докато сместа стане хомогенна.
  4. Смесете със сметаната от стъпка 1 и разбъркайте добре.
  5. Напълнете вече приготвения блат за пай с шоколадовата смес и разнесете равномерно.

За топинга в рецептата за френски пай:

  • 200 г заквасена сметана
  • 2 ч. л. стевиола на прах
  • 1 ч. л. екстракт от ванилия
  • 100 г малини и боровинки
  1. Разбъркайте всички съставки, без плодовете, до получаването на меки върхове.
  2. Разнесете върху шоколадовия слой. Декорирайте отгоре с малини и боровинки.

Оставете в хладилника да се охлади, около 1 час, преди да сервирате.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето пай с авокадо е готов за сервиране. Текс-мекс. Френски Пай.

Предлагаме ви да опитате и рецепта за солен пай – с авокадо. Рецептата ще откриете в кулинарната ни секция.

 

Ако нашето предложение за френски кето пай ви е харесало, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!