Кето меденки с шоколадова глазура

Днешната рецепта за кето меденки е не само удоволствие за небцето, но и начин да заменим бялата захар, рафинираното брашно и всички други врагове на нисковъглехидратния режим. Сладкото, но здравословно изкушение е подходящо както за задоволяване на глада за сладко в ежедневието, така и за почерпка за специални поводи. Не се колебайте да го споделите с близки и приятели, защото то ще впечатли всеки, който го опита!
Кето меденки с шоколадова глазура
| Време на приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
|---|---|---|
| 40 минути + ок. 20 мин. за стягане | 9 | 270 калории 2 г нетни въглехидрати 3 г белтъчини |
Необходими продукти:
- 65 г еритритол
- 80 г краве масло Гхи
- 130 г орехи
- 20 г кокосово брашно
- 10 г натурално какао на прах (без захар)
- 1 ч. л. канела на прах
- 1 ч. л. карамфил на прах
- 1 ч. л. джинджифил на прах
- 1/2 ч. л. индийско орехче
За шоколадовата глазура:
- 65 мл какаово масло
- 40 г какаова маса
- 40 г еритритол
Начин на приготвяне:
- Смелете орехите на ситно и ги сложете в дълбока купа. Към тях добавете сухите съставки и подправките, като блендирате преди това еритритола. Добавете и маслото.
- Замесете до получаване на лепкаво, хомогенно тесто. Ако ви се струва прекалено сухо, омесвайте малко по-дълго – топлината от ръцете ще помогне на маслото да се разпредели по-добре.
- Откъснете малки парченца тесто (около 20 г всяко) и започнете едно след друго да оформяте топчета. След това леко ги сплескайте, за да добият форма на меденки.
- Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене, като оставите малко разстояние между тях (около 1 см). Печете в предварително загрята фурна на 180°C с горен и долен реотан за 15 минути. Целта е меденките да станат леко златисти.
- Извадете тавата от фурната и оставете кето меденките да изстинат напълно върху решетка или друг подходящ съд.
- За да приготвите шоколадовата глазура, в малка тенджерка комбинирайте останалите съставки.
- Разтопете ги на умерена температура и бъркайте непрекъснато с шпатула, докато получите гладка и хомогенна смес.
- Използвайте лъжица, за да полеете всяка меденка с шоколадовата глазура. За по-декоративен ефект може да експериментирате с различни шарки. Ако желаете по-дебел слой глазура, може да потопите горната част на всяка меденка директно в шоколада.
- Поставете готовите кето меденки в хладилник за поне 3 часа, за да стегнат добре.
Защо тази рецепта е перфектна за кето?

Тези кето меденки съдържат внимателно подбрана комбинация от режимни алтернативи. Всяка съставка е съобразена с целите на диетата, като крайният резултат е подходящ както за задържане, така и за сваляне:
- Кокосовото брашно е отличен заместител на традиционното брашно. То е богато на фибри, като подпомага храносмилането, стимулира усещането за ситост и поддържа стабилни нивата на кръвната захар.
- Пречистеното масло Гхи е незаменимо, тъй като е източник на здравословни мазнини и съдържа мастноразтворими витамини като A, D и E. Освен това придава невероятна мекота и наситен вкус.
- Какаовото масло и какаовата маса в глазурата носят автентичен шоколадов вкус и са богати на антиоксиданти, които предпазват клетките от оксидативен стрес.
- Подправките, които избрахме за тази рецепта (канела, карамфил, джинджифил и индийско орехче), добавят не само аромат, но и здравословни предимства. Те подобряват обмяната на веществата, имат противовъзпалителни свойства и допринасят за естествената регулация на кръвната захар.
- Еритритолът е идеалният подсладител за кето десерти – той е натурален, не съдържа калории и не повлиява гликемичния индекс.
Всички тези здравословни предимства, съчетани с хрупкавата текстура, богатия асортимент от подправки и приятната шоколадова глазура, превръщат тези кето меденки в малко бижу на вашата трапеза. А най-хубавото е, че няма да изпитате чувство на вина, защото сте избрали нещо вкусно, полезно и напълно съвместимо с вашите кето цели!
Още от здравословната ни кухня

Ако тази рецепта за кето меденки с шоколадова глазура ви е удовлетворила, можем да ви предложим още вкусни изкушения. Например:
- Бишкоти в кето стил
- Канелена кето торта с тиквички и глазура с крема сирене
- Рецепта за кето бисквитки “ден и нощ“ без захар
- Тирамису брауни с маскарпоне крем
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти и да почерпите вдъхновение от други кето ентусиасти. Абонирайте се и за нашия YouTube канал, в който ще може нагледно да видите как приготвяме някои от любимите ни ястия, както и съвети и насоки за кето диетата.
Най-различни кето предложения може да разгледате и в блога ни.
Сега ви пожелаваме приятен апетит и наслада от апетитните кето меденки!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
С това кето шоколадово барче със семена съчетаването на шоколадово удоволствие и кето режим никога не е било
Обожаваме този десерт – рецептата за джинджифилов крем брюле е лесна, а приготвена без захар и със специалния
Страхотни кето баунти барчета с кокосови стърготини, масло и мляко, с по-малко то 1 грам въглехидрати във всяко.







