Кето меденки с шоколадова глазура

Обновена: 30.05.2025|
4 мин. четене
Кето меденки

Днешната рецепта за кето меденки е не само удоволствие за небцето, но и начин да заменим бялата захар, рафинираното брашно и всички други врагове на нисковъглехидратния режим. Сладкото, но здравословно изкушение е подходящо както за задоволяване на глада за сладко в ежедневието, така и за почерпка за специални поводи. Не се колебайте да го споделите с близки и приятели, защото то ще впечатли всеки, който го опита!

 

Кето меденки с шоколадова глазура

Богатият вкус на орехите и нежното какао се комбинират перфектно с ароматните подправки, създавайки неустоими кето меденки, които са едновременно хрупкави отвън и меки отвътре. Шоколадовата глазура е черешката на тортата, която придава завършеност и прави всяка хапка още по-изкушаваща.

Най-хубавото е, че всяка порция съдържа само 2 г нетни въглехидрати, което я прави идеалния десерт за кето диетата.

Време на приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
40 минути + ок. 20 мин. за стягане 9 270 калории
2 г нетни въглехидрати
3 г белтъчини

 

Необходими продукти:

  • 65 г еритритол
  • 80 г краве масло Гхи
  • 130 г орехи
  • 20 г кокосово брашно
  • 10 г натурално какао на прах (без захар)
  • 1 ч. л. канела на прах
  • 1 ч. л. карамфил на прах
  • 1 ч. л. джинджифил на прах
  • 1/2 ч. л. индийско орехче

 

За шоколадовата глазура:

  • 65 мл какаово масло
  • 40 г какаова маса
  • 40 г еритритол

 

Начин на приготвяне:

  1. Смелете орехите на ситно и ги сложете в дълбока купа. Към тях добавете сухите съставки и подправките, като блендирате преди това еритритола. Добавете и маслото.
  2. Замесете до получаване на лепкаво, хомогенно тесто. Ако ви се струва прекалено сухо, омесвайте малко по-дълго – топлината от ръцете ще помогне на маслото да се разпредели по-добре.
  3. Откъснете малки парченца тесто (около 20 г всяко) и започнете едно след друго да оформяте топчета. След това леко ги сплескайте, за да добият форма на меденки.
  4. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене, като оставите малко разстояние между тях (около 1 см). Печете в предварително загрята фурна на 180°C с горен и долен реотан за 15 минути. Целта е меденките да станат леко златисти.
  5. Извадете тавата от фурната и оставете кето меденките да изстинат напълно върху решетка или друг подходящ съд.
  6. За да приготвите шоколадовата глазура, в малка тенджерка комбинирайте останалите съставки.
  7. Разтопете ги на умерена температура и бъркайте непрекъснато с шпатула, докато получите гладка и хомогенна смес.
  8. Използвайте лъжица, за да полеете всяка меденка с шоколадовата глазура. За по-декоративен ефект може да експериментирате с различни шарки. Ако желаете по-дебел слой глазура, може да потопите горната част на всяка меденка директно в шоколада.
  9. Поставете готовите кето меденки в хладилник за поне 3 часа, за да стегнат добре.

 

Защо тази рецепта е перфектна за кето?

 

Какаово масло, кето меденки

 

Тези кето меденки съдържат внимателно подбрана комбинация от режимни алтернативи. Всяка съставка е съобразена с целите на диетата, като крайният резултат е подходящ както за задържане, така и за сваляне:

  • Кокосовото брашно е отличен заместител на традиционното брашно. То е богато на фибри, като подпомага храносмилането, стимулира усещането за ситост и поддържа стабилни нивата на кръвната захар.
  • Пречистеното масло Гхи е незаменимо, тъй като е източник на здравословни мазнини и съдържа мастноразтворими витамини като A, D и E. Освен това придава невероятна мекота и наситен вкус.
  • Какаовото масло и какаовата маса в глазурата носят автентичен шоколадов вкус и са богати на антиоксиданти, които предпазват клетките от оксидативен стрес.
  • Подправките, които избрахме за тази рецепта (канела, карамфил, джинджифил и индийско орехче), добавят не само аромат, но и здравословни предимства. Те подобряват обмяната на веществата, имат противовъзпалителни свойства и допринасят за естествената регулация на кръвната захар.
  • Еритритолът е идеалният подсладител за кето десерти – той е натурален, не съдържа калории и не повлиява гликемичния индекс.

 

Всички тези здравословни предимства, съчетани с хрупкавата текстура, богатия асортимент от подправки и приятната шоколадова глазура, превръщат тези кето меденки в малко бижу на вашата трапеза. А най-хубавото е, че няма да изпитате чувство на вина, защото сте избрали нещо вкусно, полезно и напълно съвместимо с вашите кето цели!

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето лазаня с пилешко. Кето бишкоти с шоколад.

 

Ако тази рецепта за кето меденки с шоколадова глазура ви е удовлетворила, можем да ви предложим още вкусни изкушения. Например:

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти и да почерпите вдъхновение от други кето ентусиасти. Абонирайте се и за нашия YouTube канал, в който ще може нагледно да видите как приготвяме някои от любимите ни ястия, както и съвети и насоки за кето диетата.

Най-различни кето предложения може да разгледате и в блога ни.

Сега ви пожелаваме приятен апетит и наслада от апетитните кето меденки!

Категории: Десерти при кетогенен режим, Кето рецепти|Публикувана: 30.05.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

626479756011e81a92bc0c4a19b2896f81316c16492851e232a61563755651d7?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова завършва "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар