Индийско орехче – 5 причини да го консумираме по-често

Обновена: 24.06.2024|
Индийско орехче.

Ако сте навлезли в света на готвенето, в една или в друга рецепта сте срещали наименованието индийско орехче. С тази статия ще ви дадем 5 причини да не оставяте празно бурканчето, предназначено за ароматната подправка.

Освен в бисквити, греяно вино, яйчен ликьор, подправката се използва за овкусяване на месо, зеленчуци, зеле.

В зависимост от националността на кухнята, употребата на подправката във видовете ястия е различна. Богатият вкус, който добавя към ястията, не е единствената причина да бъде толкова разпространено в различните култури. Стритата семка от индийско орехче, или още мускатово орехче, е била използвана в много народни медицини заради своите лечебни свойства.

 

Същност и история

 

индийско орехче на дърво

 

То е част от семейството Myristicaceae. Височината на дървото варира от 5 до около 15 метра, а плодовете му са малки и жълти, с месести костилки, които са в черупка и запълват по-голямата част от обема на плода.

Подправката индийско орехче навлиза в Европа през 16-ти век. Бързо се разпространява славата за нея и това довежда до дълги политически конфликти, както и икономически и културни последици.

Те следват от монополизирането на пазара от Холандската република чрез контрол над единствените острови, на които расте подправката – Банда островите. Това довежда до “златен век” в търговията им, но и до кървави конфликти и поробване на туземците.

От дървото най-широко разпространена е подправката, която е създадена чрез стриване на изсушената и отделена от орехчето костилка.

Освен нея за подправяне е използвана и черупката, която я обгражда. Тя е с подобен сладък вкус, но по-деликатен и често е използвана за подправяне на жълти на цвят ястия заради яркия цвят. От плода се прави сладко.

Дървото се оказва полезно по различни начини – освен подправката, стрита от семената на дървото, се набавя и етерично масло чрез ядката, листото или семето. От него се правят и смоли. В съвремието подправката индийско орехче продължава да намира широка употреба поради интересния си вкус и здравословното съдържание.

 

Употреба на индийско орехче в кулинарията и медицината

 

индийско орехче.

 

Екзотичната семка е използвана преди всичко като подправка. Като такава привлича вниманието на хората през вековете – от времето на римляните, през индусите и до днешно време, когато вече установеното индийско орехче се е нанесло в кухнята на кулинарните любители от всички националности.

Подправката е широко разпространена в света и е записана в рецептите на много традиционни национални кухни. Причина за широката употреба е специфичният вкус, който успява плавно да се съчетае със сладко и солено, с пикантно и кисело и хубаво овкусява супи и тестени изделия, основни ястия и десерти.

В индонезийската кухня подправката индийско орехче се използва за овкусяване на най-различни супи – конро, сото, супа от волска опашка и в традиционната им супа от ребра. Редовно в тези супи, както и в много други блюда, орехчето е съчетано с пикантни подправки. Освен че си върви със сладко, подхожда и на лютиви месни или зеленчукови яхнии.

В индийската кухня се употребява и в сладки, и в солени храни. Често е добавена към гарам масала – смес от подправки, която индийците свързват с усещането за дом и уют. За нея строго определена рецепта няма, но редовно я съставят подправки като кимион, кардамон, черен пипер, дафинов лист, индийско орехче и други.

Обикновено има сладко-пикантен вкус и с нея се овкусяват къри, бобови яхнии, ориз, месо.

На фона на европейските кухни италианците и холандците се нареждат на първи места по приспособяване към националните им ястия. В италианската кухня индийско орехче се използва за овкусяване на сос Бешамел, за подправяне на зеленчуци, както и за приготвянето на различни видове тестени изделия като равиоли, тортелини и канелони.

Традиционно в Европа хората използват подправката за картофени и месни ястия, комбинират я и със спанак. В Америка с нея подправят месните, зеленчуковите и сладките пайове.

Подправката обаче не се е използвала само за овкусяване. Вкусното индийско орехче под формата на прах, на етерично масло или под друга форма традиционно се е използвало и с медицински цели.

Стритото индийско орехче е било и продължава да бъде използвано в народни лечебни практики като индийската Аюрведа, Арабско-персийската Унани, както и китайската и индонезийската традиционна медицина. По различните части на света традиционно стритата семка е използвана за лекуване на ревматизъм, повръщане, стомашни проблеми, главоболие и т.н.

 

Ползи от индийското орехче

 

индийско орехче.

 

Ползите от подправката са много и въздействат на организма ни по най-различни начини. Една от тях е антиоксидантното действие.

1. Антиоксиданти

Ядката има силно антиоксидантно действие над организма, което от вкусна подправка го превръща във важна хранителна добавка. Химическите съединения, скрити зад ореховия вкус, защитават организма от свободните радикали – молекули, на които им липсва електрон, в резултат на което стават нестабилни. Антиоксидантите предотвратяват оксидативния стрес и предпазват организма от клетъчна повреда.

Подправката изобилства от най-различни видове антиоксиданти, като сред тях са фенилпропаноиди, терпени, цианидини и няколко фенолни киселини.

В резултат на това рискът от получаване на някои ракови и сърдечни заболявания намалява.

2. Подхранва организма

Освен че предпазва организма и е вкусна, семката индийско орехче изобилства от хранителни вещества. Богата е на фибри, което действа благоприятно върху кръвната захар и храносмилателната система.

Съдържа и много витамини. Част от тях са:

  • Цинк
  • Фосфор
  • Витамин А
  • Витамин Ц
  • Витамин Е
  • Магнезий
  • Манган
  • Мед
  • желязо

Набавянето на нужните вещества подсилва имунната система.

3. Увеличава позитивните емоции

 

индийско орехче. щастлива жена

 

В научните среди съществува и хипотезата, че консумацията на подправката индийско орехче може да доведе до повдигане на настроението и намаляване на негативните емоции. Хипотезата е подкрепена от проучване на промените, забелязани в плъховете и мишките, консумирали екстракт от индийското орехче. Открито е, че има ефект на антидепресант.

Въпреки че това не е доказателство за подобни промени в настроението на хората, съществува голяма вероятност да въздейства благоприятно и на човек.

4. Антибактериален ефект

Вкусното индийско орехче се разкрива като малък боец срещу вредни бактерии. Антибактериалните му свойства откриват много употреби. Една от тях е в полето на оралната хигиена.

Екстракт от семката се използва в много продукти за орална хигиена заради антибактериалното му действие. Бактериите Streptococcus mutans и Aggregatibacter actinomycetemcomitans, причинители на кариеси в добрите случаи и заболявания на венците в лошите, са едни от многото бактерии, които биват неутрализирани с помощта на екстракта.

Освен това етеричното масло бива често употребявано за облекчаване на зъбобол. Като цяло на маслото от индийско орехче е намерена редовна употреба в облекчаване на най-различни болки, включително и такива причинени от хронични заболявания.

5. Предположения за повишено либидо

Традиционно семката индийско орехче, освен за задоволяване на вкусовите рецептори и за лекуване, се е използвала и за повишаване на сексуалното желание. Резултатите от съвременно проучване, макар и да не доказват, подкрепят древните вярвания – на мъжки плъхове е даден екстракт от индийското орехче в различни дози – 100, 250 и 500 милиграма на килограм.

Проучването продължава седем дни, след които е доказано, че има значително увеличаване на сексуалното желание на мъжките плъхове. Това не доказва, че у хората екстрактът ще предизвика същия или подобен ефект, но е установена такава възможност. Все още няма конкретни хипотези в следствие на какво е този ефект, но едно от предположенията е, че въздейства на централната нервна система.

 

Странични ефекти

Въпреки че подправката има безброй благоприятни ефекти върху организма, в твърде големи количества става отровна и може да причини халюцинации, повръщане, диария и гадене. Пет грама са достатъчни за да се появи опасност от натравяне, а увеличена, дозата може да доведе до смъртни случаи.

 

Заключение

 

индийско орехче.

 

Подправката индийско орехче има богат вкус. В продължение на векове е използвана, за да овкусява най-различни храни – сладки, солени, кисели или пикантни. Но освен богатия си вкус, тя предлага и много здравословни ползи на организма при консумация – дали чрез похапване на нещо вкусно, или чрез съзнателната употреба на хранителна добавка или етерично масло.

 

Често задавани въпроси

Какво представлява индийското орехче?

Подправката е създадена от семената на вечнозеленото дърво Myristica fragrans – дърво, растящо насред тропическите гори, пръснати по индонезийските острови Банда. Индийското орехче има сладък, топъл и дори леко пикантен вкус, който го прави особено подходящ за сладкиши, десерти, напитки, а и за основни ястия.

Как се използва индийско орехче?

Дървото се оказва полезно по различни начини – освен подправката, стрита от семената на дървото, се набавя и етерично масло чрез ядката, листото или семето. От него се правят и смоли. В съвремието подправката индийско орехче продължава да намира широка употреба поради интересния си вкус и здравословното съдържание.

Има ли ползи за здравето?

Ползите от подправката са много и въздействат на организма ни по най-различни начини. Има силно антиоксидантно действие, зарежда тялото ни с ценни витамини и минерали, има антибактериален ефект.

Може ли да ни навреди?

Въпреки че подправката има безброй благоприятни ефекти върху организма, в твърде големи количества става отровна и може да причини халюцинации, повръщане, диария и гадене. 5 грама са достатъчни за да се появи опасност от натравяне, а увеличена дозата може да доведе до смъртни случаи.

 

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 24.06.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2d56f590f2544a1a7fc9fc582e14e408?s=96&d=mm&r=g

Яна Петрова завършва семестриално специалност “Българска филология”. Професионално се развива сферите на литературата и езикознанието, а свободното си време запълва с готвене, тренировки, планински преходи и каране на ролери.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 24 юни 2024 в 11:32 | Категория: Хранене и видове храни