Кето безмлечен крем с авокадо

Обновена: 22.01.2025|
Крем с авокадо, кето

За тези, които са решили да се откажат от млечните продукти, рецептата за безмлечен крем с авокадо е отличен избор. Освен за хора с непоносимости този сладък десерт е подходящ и за тези, които спазват пости или просто предпочитат растителни алтернативи. Традиционните съставки са заместени с бадемов тахан и кокосово мляко на прах, без това да компрометира по какъвто и да е начин текстурата и вкуса.

 

Кето безмлечен крем с авокадо

Предложението ни за кето безмлечен крем с авокадо не само задоволява глада за сладко, но и се откроява с добра хранителна стойност благодарение на авокадото, което съдържа. Този плод е богат на фибри и мононенаситени мазнини, които са необходими на организма ни. Бадемовият тахан и кокосовото мляко добавят още здравословни мазнини и правят крема изключително питателен.

Време е да се запознаем с нужните съставки за направата на крем с авокадо, както и стъпките по приготвяне.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
20 мин. + 30 мин. за охлаждане 5 2 г нетни въглехидрати
190 калории
5 г фибри
4 г протеин

 

Необходими съставки:

  • 80 г вода
  • 1/2 ч.л. ксантанова гума
  • 85-90 г бленд еритритол и стевия
  • 80 г бадемов тахан
  • 35 г високомаслено сурово какао на прах
  • 30 г чисто кокосово мляко на прах
  • 100 г авокадо

 

Начин на приготвяне на безмлечен крем с авокадо:

  1. Разрежете авокадото наполовина, отстранете костилката и издълбайте месестата част. Поставете я в блендер или кухненски робот.
  2. Добавете 80 г бадемов тахан (или предпочитан ядков тахан) в блендера.
  3. В малка тенджера смесете водата, подсладителите и ксантановата гума.
  4. Разбийте добре сместа, докато ксантановата гума се разтвори напълно. Това ще помогне да се постигне гладка, гъста консистенция.
  5. Загрейте сместа на среден огън, като бъркате непрекъснато, докато започне да кипи. Намалете котлона и оставете да къкри леко за около 1 минута, за да позволите на съставките да се смесят. Свалете от котлона.
  6. Докато подсладената смес е все още топла, пресейте 35 г високомаслено сурово какао на прах и 30 г чисто кокосово мляко на прах. Разбъркайте добре, докато сместа стане гладка.
  7. Изсипете сместа в блендера при авокадото и тахана. Смесете съставките заедно, докато се постигне гладка, кремообразна консистенция. Може да се наложи да изстържете страните на блендера, за да сте сигурни, че всичко е равномерно смесено.
  8. Проверете текстурата на крема. Ако е твърде гъст, можете да го разредите с още малко вода или сметана, като смесите отново, докато достигне желаната консистенция.
  9. Охладете сместа, като я прехвърлите в купа и я оставете в хладилник за поне 30 минути. Тази стъпка помага на крема да стегне.
  10. След като кремът е охладен, напълнете с него пош (плик за шприцоване) със специален накрайник звезда.
  11. Сервирайте веднага или съхранявайте в хладилник до 2 дни.

Готовият шприцован безмлечен крем с авокадо може да се похапва самостоятелно или да бъде декоративен акцент към различни десерти и сладкиши.

 

Кога е добре да избягваме млечните продукти?

 

Лактозна непоносимост, крем с авокадо

 

Най-честите причини за избягване на млечните продукти включват лактозна непоносимост и алергия към млечен протеин. Понякога решение е част от специален хранителен план, тъй като тези стоки могат да предизвикат възпалителен отговор при някои хора.

Разбира се, млечните продукти често се избягват по време на пости, както и при специфични хранителни режими като кето или палео. В някои случаи етичните и екологични съображения също играят роля.

При хора с хормонални проблеми (като акне, поликистозни яйчници и ендометриоза) или хронични автоимунни заболявания изключването на млечните продукти понякога предлага облекчение и известно подобрение на оплакванията.

Дори при липса на изявена непоносимост, млечните изделия могат да причинят подуване или тежест. В такива случаи решението за ограничаване на консумацията може да подобри храносмилането, особено при индивиди с чувствителен стомах, синдром на раздразненото черво или други стомашно-чревни проблеми.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето парфе в чаша.

 

Ако тази рецепта за кето безмлечен крем с авокадо е грабнала сърцето ви, можем да ви предложим още вкусни изкушения:

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти. Абонирайте се и за нашия YouTube канал, в който ще може нагледно да видите как приготвяме някои от любимите ни ястия, както и съвети и насоки за кето диетата.

Най-различни кето предложения може да разгледате и в блога ни.

Сега ви пожелаваме приятно похапване на апетитния крем с авокадо!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова завършва "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар