Хранителен режим след празниците – как да възстановим организма?

Обновена: 11.03.2024|
Диета след празниците.

Ето че пиршествата най-после приключиха. А това значи, че вече е време да обърнем внимание на тялото и организма си, мислейки за хранителен режим след празниците. Колко и с какво сме го претоварили от трапезите в последните седмици и как да му помогнем да се възстанови.

Един от методите за това е чревното пречистване. Върху това как да го постигнем с минимални усилия и природни методи ще акцентираме днес.

 

Функцията на червата като част от храносмилателната система

Още от детските си години започваме да изучаваме устройството на храносмилателната система и нейната важност за организма ни. В най-общ смисъл тя се състои от горен и долен храносмилателен тракт. Горната част от системата включва устата и устната кухина, фаринкса, ларинкса, хранопровода и стомаха.

След тях долният храносмилателен тракт продължава с червата: тънко, дебело и право черво, които завършват с отделителната част от храносмилателната система. Всяка част от нея е внимателно балансирана и работи в хармония с останалите, когато сме здрави и се храним с мисъл за веществата, които приемаме.

vitc 400 1
vitc 600 1
vitc 400 1
vitc 600 1

Това обикновено обаче не е така по празниците и зимният сезон е може би най-тежък в това отношение. След постите преди Коледа следват големите празнични трапези, Новогодишните чествания, поредицата именни дни до средата на януари и всичко това – с ефект върху храносмилателната ни система.

И докато на стомаха се пада ролята да поеме храната след първоначалното й попадане в тялото ни и раздробяването й от зъбите, при червата е отговорността за това тя да бъде доразградена правилно и докрай. Заедно с това, хранителните вещества биват усвоени и поемат по пътя си към системите в тялото, които имат нужда от тях.

Червата имат отделна структура и последователност. Първи от тях е дванадесетопръстникът. Той е началото на тънкото черво и храната се разгражда посредством ензими до съединения. Именно там се разграждат и мазнините.

Окончателното разграждане обаче става след това – в тънките и дебелите черва. Тънките черва са празното и хълбочното черво, а дебелите: сляпо, свободно и право. След тях протича оформянето и изхвърлянето на остатъчните материали от тялото.

 

Какво представлява чревното пречистване?

 

Хранителен режим след празниците. жена и схема на чревната флора

 

След като разбрахме повече за устройството на стомаха и как работят за нас червата, е време да поговорим за това как трябва да се грижим за него.

Много често в ежедневието си, особено около празниците, забравяме, че системата, свързана с храносмилането ни, е в крехък баланс. Осъзнаваме го едва когато я претоварим с тежка, обикновено мазна и пълна със захари и рафинирани продукти, храна. И то неведнъж за кратки периоди от време.

Затова и един от най-подходящите моменти за чревно пречистване е именно през късната зима и преди началото на пролетта – след сериозните преяждания и точно след решенията за новогодишен етап в живота ни.

Само по себе си чревното пречистване има за цел да подобри здравето на организма. Освен това се смята, че то е най-добрата превантивна мярка за предпазване от някои заболявания на стомашно-чревния тракт.

Заедно с това, чревното пречистване ни помага да се освободим от натрупаните в организма с храната токсини, вредни вещества и застояли храни. Известен е и ефектът му при запек и нередовен стомах.

 

Хранителни добавки за чревно пречистване

Можете да включите във вашия хранителен режим след празниците и комплекс за чревно пречистване. Комбинация от 11 натурални съставки, той предлага бързо и ефективно прочистване – без нужда от прием на допълнителни пробиотици.

 

Хранителен режим след празниците, спомагащ чревното пречистване

Готови сте да започнете процеса по детокс на червата след празниците? Разказваме ви за най-популярните ефективни начини за прилагане на процедурата.

Един от методите, които редица хора опитват, е чрез хидратиране на организма чрез прием на повече вода.

Освен че е полезна за цялото тяло и еластичността на кожата, водата подпомага храносмилането.

Количествата, които специалистите препоръчват за чревен детокс, са шест до осем чаши.

В случай, че бихте искали да се справите с нередовен стомах след преяждане, можете да направите прочистването и със солена вода. Добавете 1 чаена лъжичка хималайска или морска сол в 1 литър вода. Изпивайте по 200 мл от нея на празен стомах половин час преди закуска и още толкова два часа и половина часа след закуска.

Този метод ще ви накара да забравите за токсините и ще прочисти ефективно червата ви без да променя баланса на чревната флора. Не забравяйте, че той е точно толкова важен, колкото и детоксикацията.

Друг популярен метод за чревно прочистване е чрез различни видове сокове и смутита. Извлечени от даровете на природата, те ще ви дадат витамини, но и фибри, които ще раздвижат ефективно стомаха ви. Именно така ще помогнат на червата да се освободят от застояли токсини и отпадъци.

Нека не забравяме и за това, че витамин C, който се намира в определени количества в множество плодове и зеленчуци, от които се правят смутита, е незаменим помощник на дебелото черво по пътя на пречистването.

 

Чай и кафе

Обичате чай и кафе? Последното е естествен диуретик и ще помогне да изчистите от организма си всички вредни вещества. С него обаче е добре да внимавате – то има ефект и върху нервната система. Чаят, от своя страна, има множество полезни свойства – включително и пречистващо за организма.

Подходящи за чревно пречистване чайове са зеленият чай и топлите напитки с алое вера, джинджифил, ружа, бряст.

 

 

Хранителен режим след празниците: Храни за по-добро здраве на червата

 

Хранителен режим след празниците. Хранене без глутен. Кето храни. Смути от зеленчуци. Омега-3: ползи за вегетарианци.

 

Какво се случва обаче, след като прочистим червата си от нежеланите, натрупани в тях токсини след празниците? Време е да помогнем на метаболизма си и да добавим някои храни за здрав стомах.

Сред тях са:

  • Кефир – подобен на киселото мляко, той съдържа полезни бактерии, които обогатяват чревната флора и поддържат веществата в баланс.
  • Кисело зеле – здравословен продукт, богат на така нужните на целия организъм фибри.
  • Чесън – повишаващо имунитета средство с изключителни антибактериални свойства за стомаха.

 

А ако искате да се справите с подутия стомах, вижте нашето предложение за 5 ефективни билки.

Бъдете здрави!

 

Защо е важен хранителният режим след празниците?

Много често в ежедневието си, особено около празниците, забравяме, че системата, свързана с храносмилането ни, е в крехък баланс. Осъзнаваме го едва когато я претоварим с тежка, обикновено мазна и пълна със захари и рафинирани продукти, храна.

На какво да наблегнем за чревно прочистване след празниците?

Хидратацията и храни, богати на фибри, са важна част от прочистващата диета. Зеленчукови и плодови сокове, богати на витамин С, както и билкови добавки за чревно пречистване помагат на организма бързо да се възстанови.

Кои храни са полезни за чревното здраве?

Храните за здраво стомах са пробиотичните такива, като кисело зеле, кефир, както и чесънът – хилядолетното лекарство.

Категории: Хранене и видове храни, Kрасота и грижа за тялото|Публикувана: 21.12.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 12:33 | Публикувана: 21 декември 2020 в 13:37 | Категория: Хранене и видове храни, Kрасота и грижа за тялото