Насладихме се на първия сняг и вече официално можем да кажем, че празниците наближават. Но коледният дух се прокрадва между нас още от средата на ноември.

Изглежда, че заради чисто маркетингови цели, празничното настроение ни се втълпява все по-рано и по-рано с коледната украса и музика. Навсякъде е украсено и се чуват коледни песни.

Няма лошо, ще кажете вие, тъкмо хората ще отворят сърцата си, ще станат по-спокойни и щастливи. Но наистина ли коледната музика и цялото суетене около празниците ни влияят по този начин?

Според последни изследвания коледната музика и цялата лудост около празниците преди официално да започне сезонът всъщност може да направи повечето хора по-тревожни и потиснати. Познато ли ви е чувството, че се намирате в капан, затрупани от задачи.

Всичко наоколо започва да напомня, че трябва да купувате подаръци, да организирате празненства, да довършите работни въпроси преди празниците и чак тогава евентуално да се насладите спокойно на това време.

Излиза, че вместо с нещо хубаво, хората започват да свързват коледните песни и украса със стрес и задаващи се проблеми.

 

Обратно броене

Коледната музика, заедно с богатата декорация, дава нещо като старт на празничния сезон. И така, щом чуем “All I want for Christmas” си знаем, че Дядо Коледа скоро ще почука на вратата или, както в последните години – след месец-два.

Всичко това задейства часовник на обратно броене в съзнанието ни и може да причини стрес и безпокойство относно количеството задачи, които трябва да завършим преди Коледа.

 

Ефектът за служителите

christmas table 1909796 1280

И ако вие чувствате безпокойство, представете си какво им е на хората, чиято работа е пряко свързана с разпръскването на коледен дух. Тяхното ментално здраве е най-застрашено, защото поне по 8 часа са изложени на облъчване с коледна музика, танци и декорации. Дотолкова, че когато настъпят същинските празници те нямат и капка останало коледно настроение и желание за забавление.

 

Коледните фобии

Всичко това може до такава степен да повлияе на човешката психика, че да доведе до развиване на определени фобии. За някои от тях може и да не сте предполагали, че съществуват. Най-разпространените са:

  • Кристоугениатикофобия

Хората може да имат смесени чувства към коледните празници, но някой с кристоугениатикофобия направо изпитва неописуем страх към тях. Обикновено фобията се развива в ранна детска възраст и може да се припокрива или да включва някои от следните фобии: Страхът от Дядо Коледа (сантафобия), страх от партита (симвосиофобия).

  • Габфобия

Кой не харесва подаръците? Човек с габфобия, ето кой. Той се характеризира със социална тревожност, мрази вниманието, което му се обръща, не обича да му подаряват подаръци, защото губи удоволствието в безпокойството, което го заобикаля.

  • Селафобия

Коледа е време на цвят и светлина, но това може да създаде проблеми за хората, които страдат от селафобия – страх от мигащи светлини. Фобиите понякога се развиват чрез негативна асоциация. Човек със селафобия може например да има мигрена или гърчове от мигащи светлини. Алтернативно мигащите светлини могат да предизвикат травматични спомени от детството. Следователно за тези хора, коледните празници са същински ад.

  • Фонофобия

Много хора изпитват отвращение към силните шумове по празниците, но фоерверките, пиратките, ракетите предизвикват истинските страх у хората с фонофобия. Фонофобията, наричана още лигирофобия или сонофобия, е страх от силни шумове. Затова не се изненадвайте, ако видите как фонофоб никак не се наслаждава на новогодишната заря, а бяга да се скрие някъде като уплашено куче.

  • Еклезиофобия

Ходенето на църква по празниците все още е традиция при много семейства. За съжаление, човекът с еклезиофобия не може да си позволи това, защото се страхува от църквата. Това може да е страх или от самата сграда, или от това, което представлява църквата. Може да има много причини за това, вариращи от изображения (Исус на кръста) до размер на сградата, миризми или асоциация на църквата с лоши спомени.

Как да се справите с натиска?

Всички ние се чувстваме задължени да се наслаждаваме на музиката и атмосферата, която ни създават, всъщност това не е така. Свободни сте да направите празника си по свой вкус, ако искате без музика и украса. Ако пък ви харесва възможността да покриете къщата си в светлини и гирлянди, тогава направете това. Но не позволявайте на маркетингови сюжети да ви карат да се чувствате неспокойни, ненормални и напрегнати.

За някои хора коледната украса предизвиква силните чувства от детството. В днешния свят, пълен със стрес и тревожност, хората обичат да се свързват с неща, които ги правят щастливи. В този смисъл декорациите са просто котва или път към онези стари вълшебни емоции. Разбира се, това трябва да се случва здравословно, не 4 месеца преди Коледа.

Във всички случаи решението е да се обградите с близки хора, нали в това е смисълът на празника? Когато сте заобиколени от семейството и приятелите си, ще забравите за всички притеснения и недовършени задачи. Помнете, че Коледа е точно това – домашния уют, вкусната храна и приятната компания, не коледната украса и музика.