Нека си признаем, празничният сезон, освен вълнуващ, може да бъде и много стресиращ и дори депресиращ. Това време от годината може да предизвика страхове, от които да не знаете, че страдате.

В тази статия ще ви разкажем за интересни коледни фобии, какво ги предизвиква и как можем да ги преодолеем.

 

Фобии – какво представляват?

Фобията е вид тревожно разстройство, ирационален и непреодолим страх от ситуация, обект, животно, място, чувство или време от годината. Най-често се срещат тези случаи:

 • Ситуация, която предизвиква фобия – например може да знаете, че е безопасно да сте на балкон в многоетажен блок, но се чувствате ужасени да излезете на него. Може дори да не успявате да се насладите на гледката от прозорците вътре.
 • Обект, който предизвиква фобия – може да сте сигурни, че например паякът не е отровен или че няма да ви ухапе, но това все пак не намалява безпокойството ви.

В по-тежки случаи можете дори да почувствате крайно безпокойство само ако мислите или говорите за ситуацията или обекта.

 

9 коледни фобии, за които вероятно не знаете

Ето и няколко фобии, с които можете да се сблъскате около Коледа.

 

 1. Кристоугениатикфобия – страх от Коледа

 

Коледни фобии, коледни страхове.

 

Хората с тази фобия живеят в страх от Коледа и всичко, което се очаква от този така наречен празничен сезон. Наблюдава се изключителна тревожност само при мисълта за Коледа. Докато за другите хора това е време на радост и трепет, за страдащите от кристоугениатикфобия е стрес и истинско мъчение.

Фобията се задейства още през ноември. Смята се, че този страх започва много рано в живота на детето, обикновено вследствие на някаква травма, свързана с празника.

 

 1. Кристоугениатикодентрофобия – страх от коледната елха

Може да има много причини да се страхувате от дървета. Може би те ви причиняват обрив, когато ги приближите, или пък сте претърпели сериозен инцидент и споменът ви е предизвикал страх.

Често страдащите от кристоугениатикодентрофобия имат натрапчиви мисли за хора, които умират поради запалване на коледни елхи или, че ще пострадат сериозно, ако дървото падне върху главата им.

 

 1. Сантафобия – страх от Дядо Коледа

Децата не винаги разбират концепцията за Дядо Коледа и много от тях са травмирани от опита да се срещнат с него и да седнат на коляното му. Тази травма може да се развие в сантафобия в по-късни години.

Много деца вярват и се страхуват от това, че Дядо Коледа има силата да знае кога са били добри или лоши. Всъщност на възраст между 2-7 години сантафобията е нормална и често срещана.

 

 1. Коледни фобии: Хионофобия – страх от сняг

 

Коледни фобии, коледни страхове.

 

Продължаваме с още една от по-интересните фобии. Все по-рядко на Коледа вали сняг и за повечето от нас това е истинско събитие, но не и за хората, които страдат от хионофобия.

Страхът от сняг може да бъде предизвикан от всичко.

Може да се случи по време на шофиране през виелица или след като ледена снежна топка ви удари в окото.

Най-добро облекчение е просто да си стоите вкъщи, когато вали.

 

 1. Агорофобия – страх от тълпи

Страхът от тълпи всъщност е сериозно тревожно разстройство. Ако имате тази фобия, може да бъде особено трудно да се справите със събиранията по Коледа. Страдащите от агорофобия са склонни да се пазят от хора, ситуации или събития, при които има вероятност да почувстват неудобство или срам.

Фобията налага избягване на места и хора, които да накарат страдащия да се почувства в капан и да изпадне в паника. Вместо да преминете през всичко това, по-лесно е просто да избягвате коледни събирания и страховете, които могат да донесат.

 

 1. Сингенезофобия страх от роднини

Страхът може да бъде породен от емоционален спомен. Каквото и травмиращо събитие да ви е накарало да не искате да прекарвате време с роднини, страхът е реален. По Коледа и други празници срещата с тях е неизбежна

Може да изпитвате тревожност и всички ужасни чувства, които идват с нея – усещания за паническа атака като ускорен пулс и дишане, изпотяване, сухота в устата и отчаяна нужда да се измъкнете от ситуацията, в която се намирате.

 

 1. Доронофобия – страх от получаване и отваряне на подарък

Да, може да ви се стори невероятно, че някой може да изпитва подобна фобия, но тя е факт. Твърди се, че този страх също започва в детството. Малко дете може да отвори подарък като кутия или нещо друго, което бързо и силно излиза от пакета и да получи шок и да развие доронофобия.

Всъщност страхът на получателя на подаръка е свързан именно с това, което може да има вътре в опаковката, не от самия жест на внимание. Така че бъдете снизходителни към хора с това тревожно разтройство.

 

 1. Коледни фобии: Повлопсихофобия – страх да бъдеш сниман

 

Коледни фобии, страхове.

 

Какво правят хората по празниците? Снимат се! И това не е никак приятно за страдащите от повлопсихофобия. Може да се изживее този страх, ако цялото ви семейство не се е събирало заедно от години и всички настояват да се снимате с подарените коледни пуловери, които хич не са ви по вкуса.

Ако мисълта за подобна снимка ви отвращава, значи може би сте жертва на тази фобия, как да решите проблема? Ами просто не се снимайте.

 

 1. Хеортофобия – страх от празници

Празниците са време, когато хората се събират заедно и празнуват. Често се приготвят големи ястия, разменят се подаръци, вдига се много, правят се снимки и видеоклипове. Домът е пълен с членове на семейството и приятели.

Всичко това може да помрачи настроението на човек, който страда от хеортофобия. Всъщност този страх може да събере всички фобии, споменати по-горе. Може би най-лошата комбинация, както за страдащия, така и за неговото обкръжение.

 

Е, припознавате ли някоя от тези коледни фобии като своя? Ако нещо не ви кара да се чувствате добре, не го правете, дори за да зарадвате близките. Смисълът на това време от годината е не само в споделянето на коледния дух, но и в хармонията вътре в нас. Запазете я! Ако не успявате да се справите сами, потърсете помощ от специалист.

Бъдете здрави и весели празници!

Какво представляват фобиите?

Фобията е вид тревожно разстройство, ирационален и непреодолим страх от ситуация, обект, животно, място, чувство или време от годината. Може да се предизвика от обект или ситуация.

Какви коледни фобии се отключват при някои хора?

Коледните фобии включват страх от самия празник Коледа (кристоугениатикфобия), страх от снега (хионофобия), от роднини (сингенезофобиа), от коледните елхи и др.