9 интересни коледни фобии

Обновена: 29.03.2024|
Коледни фобии, страхове.

Нека си признаем, празничният сезон освен вълнуващ може да бъде много стресиращ и дори депресиращ. Това време от годината може да предизвика страхове, от които да не знаете, че страдате.

В тази статия ще ви разкажем за интересни коледни фобии, какво ги предизвиква и как можем да ги преодолеем.

 

Фобии – какво представляват?

Фобията е вид тревожно разстройство, ирационален и непреодолим страх от ситуация, обект, животно, място, чувство или време от годината. Най-често се срещат тези случаи:

 • Ситуация, която предизвиква фобия – например може да знаете, че е безопасно да сте на балкон в многоетажен блок, но да се чувствате ужасени да излезете на него. Може дори да не успявате да се насладите на гледката от прозорците вътре.
 • Обект, който предизвиква фобия – може да сте сигурни, че паякът не е отровен или че няма да ви ухапе, но това все пак не намалява безпокойството ви.

В по-тежки случаи можете дори да почувствате крайно безпокойство само ако мислите или говорите за ситуацията или обекта.

 

9 коледни фобии, за които вероятно не знаете

Ето и няколко фобии, с които можете да се сблъскате около Коледа.

 

 1. Кристоугениатикфобия – страх от Коледа

 

Коледни фобии, коледни страхове.

 

Хората с тази фобия живеят в страх от Коледа и всичко, което се очаква от този така наречен празничен сезон. Наблюдава се изключителна тревожност само при мисълта за Коледа. Докато за другите хора това е време на радост и трепет, за страдащите от кристоугениатикфобия тези дни са стрес и истинско мъчение.

Фобията може да се задейства още през ноември, когато започва общественият ентусиазъм преди празника. Смята се, че този страх се корени много рано в живота на детето. Обикновено се получава вследствие на травма, свързана с празника.

 1. Кристоугениатикодентрофобия – страх от коледната елха

Може да има различни причини да се страхувате от дървета. Може би те ви причиняват обрив, когато ги приближите, или пък сте претърпели сериозен инцидент и споменът ви е предизвикал страх.

Често страдащите от кристоугениатикодентрофобия имат натрапчиви мисли за хора, които умират поради запалване на коледни елхи или, че ще пострадат сериозно, ако дървото падне върху главата им.

Фобията може да се засили от идеята, че дървото е поставена вътре в дома. 

 1. Сантафобия – страх от Дядо Коледа

Децата невинаги разбират концепцията за Дядо Коледа и много от тях може да се уплашат при опита да се срещнат с него. Тази травма може да остави белег в подсъзнанието и да се развие в сантафобия в по-късни години.

Много деца вярват в добрия старец и се страхуват от това, че Дядо Коледа има силата да знае кога са били добри или лоши. Всъщност на възраст между 2-7 години сантафобията е нормална и често срещана.

 1. Коледни фобии: Хионофобия – страх от сняг

 

Коледни фобии, коледни страхове.

 

Продължаваме с още една от по-интересните фобии. Все по-рядко на Коледа вали сняг и за повечето от нас това е истинско събитие, но не и за хората, които страдат от хионофобия.

Страхът от сняг може да бъде предизвикан от различни ситуации, свързани с метеорологичните условия. Фобията може да се активира от травмиращо преживяване, свързано със снега – неприятно шофиране в снежна буря, болезнено падане или удар със снежна топка. 

Много хора, страдащи от тази фобия, предпочитат комфорта на собствения дом, докато навън вали сняг. 

 1. Агорофобия – страх от тълпи

Страхът от тълпи е сериозно тревожно разстройство, което често е пречка за воденето на нормален живот. Ако имате тази фобия, може да бъде особено трудно да се справите с големите събиранията по Коледа. Страдащите от агорофобия са склонни да се пазят от хора, ситуации или събития, при които има вероятност да почувстват неудобство или срам.

Фобията налага избягване на места и хора, които може да накарат страдащия да се чувства в капан и да се поддаде паника. Тъй като агорофобията засяга не само празничните дни, но и ежедневието, препоръчва се да се консултирате със специалист по психичното здраве.

Борбата с фобиите често е трудна и дори може да изглежда непосилна, но ирационалните страхове може значително да намалят качеството на живот. 

 1. Сингенезофобия страх от роднини

Страхът може да бъде породен от емоционален спомен. Каквото и травмиращо събитие да ви е накарало да не искате да прекарвате време с роднини, страхът е реален. По време на празниците срещата с тях обикновено е неизбежна.

В подобни случаи трябва внимателно да отсъдим дали страхът ни е обективен или е на ирационална основа. 

Може да изпитвате тревожност и други неприятни чувства, които я съпътсвтат – усещания за паническа атака като ускорен пулс и дишане, изпотяване, сухота в устата и отчаяна нужда да се измъкнете от ситуацията, в която се намирате.

Подобни симптоми са често срещани при проява на фобии от различен тип. Постарайте се да запазите самообладание, ако се налага да прекарате време с роднините, и да потърсите най-малко плашещ начин да прекарате празниците. 

 1. Доронофобия – страх от получаване и отваряне на подарък

Да, може да ви се стори невероятно, че някой може да изпитва подобна фобия, но тя е факт. Твърди се, че този страх също се корени в ранното детство. Възможно е детето да свързва подаръците с нещо плашещо, което му се е случило – шумна изненада, подарък, който изскача неочаквано от кутията, стряскащ или неподходящ подарък и т.н.

Всъщност страхът на получателя на подаръка е свързан именно с това, което може да има вътре в опаковката, не от самия жест на внимание. Ако имаме подобна фобия, може да помолим близките си да не опаковат подаръците ни, а да ни ги дават директно или поставени в торбичка. 

 1. Коледни фобии: Повлопсихофобия – страх да бъдеш сниман

 

Коледни фобии, страхове.

 

Празничните събирания с роднини и приятели често се запечатват чрез множество снимки и видеоклипове. Това обаче не е никак приятно за хората, страдащи от повлопсихофобия. Ако мисълта да застанете пред камерата ви изпълва с тревога, може учтиво да откажете да се снимате. 

Не забравяйте, че всяка снимка се нуждае от фотограф и вие може да заемете тази роля на следващото празнично събиране. 

 1. Хеортофобия – страх от празници

Хеортофобията може да е съвкупност от гореспоменатите страхове, но може и да се проявява като нещо съвсем различно. Както повечето други ирационални страхове, тази фобия най-често се корени в травмиращо събитие, което е запечатано като част от празника. 

 

В заключение

Е, припознавате ли някоя от тези коледни фобии като своя? Ако нещо не ви кара да се чувствате добре, не го правете, дори за да зарадвате близките. Смисълът на това време от годината е не само в споделянето на коледния дух, но и в хармонията вътре в нас. Запазете я!

Трябва да се има предвид, че всички тези фобии се проявяват с огромно количество тревога, която често е неконтролируема. Ако не успявате да се справите сами, потърсете помощ от специалист. 

Бъдете здрави и весели празници!

 

Какво представляват фобиите?

Фобията е вид тревожно разстройство, ирационален и непреодолим страх от ситуация, обект, животно, място, чувство или време от годината. Може да се предизвика от обект или ситуация.

Какви коледни фобии се отключват при някои хора?

Коледните фобии включват страх от самия празник Коледа (кристоугениатикфобия), страх от снега (хионофобия), от роднини (сингенезофобиа), от коледните елхи и др.

Категории: Любопитно|Публикувана: 23.12.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 март 2024 в 15:37 | Публикувана: 23 декември 2021 в 14:30 | Категория: Любопитно