Индрише – полезни свойства и 3 рецепти

Обновена: 21.08.2024|
Билката индрише.

Индрише е ароматна билка, която намира приложение в медицината, козметиката, кулинарията, билколечение и ароматерапията. На външен вид прилича на другите растения от семейството, към което принадлежи, например дъхаво мушкато, здравец и други.

Какво е индрише и откъде произхожда?

Индрише (Pelargonium roseum; Pelargonium Rosat Group) е вечнозелено, многогодишно растение, характеризиращо се с височина до 1.5 метра. Принадлежи към семейство Здравецови (Geraniaceae), отличава се с приятен аромат, изпълващ цялото растение. Известно е с благотворното си влияние върху съня и храносмилателната система, често наричано билка за здрав стомах и спокоен сън.

 

 

 

Индришето често се отглежда като саксийно растение и се адаптира добре в различни условия. Произхожда от Южна Африка, където само в Капската област се среща като диворастящo. Оттам към 1690 година растението е пренесено в Европа като декоративно.

Във Франция през 1819 година започва производството на етерично масло от него. Днес се култивира на различни места по света, включително в Южна и Средна Азия, Северна Африка, Южна Европа, Русия, Алжир, Япония, Испания, Палестина, Италия, Мароко, САЩ и още.

Въпреки че обикновено е до 1.5 м височина, има случаи, в които достига и 2 метра. Индришето се характеризира с дървесен, прав ствол и клони. Листата му, които са последователно разположени по клончетата, са полуразделени на до 7 дяла и имат заострени връхчета. Те често притежават дълги дръжки и варират от светло до тъмнозелено.

Цялото растение е покрито с къси, груби власинки. Цветовете му са малки и бели или бледорозови на цвят, разположени в съцветие на дълги дръжки. Плодчетата на индришето са сухи, петделни орехчета, като във всяка делчеста част се намира по едно семенце.

 

Използваема част на растението и съдържание

 

Билката индрише.

 

Предимно се използват надземните части на растението (цветове и листа), които се събират по време на цъфтежа, продължаващ от юни до септември-октомври месец. Най-добре е билката да се употребява в прясно състояние, тъй като при сушене губи част от своите активни и ароматни свойства.

Трябва да се вземе предвид, че билката индрише съдържа инсулиноподобни действия, което може да предизвика рязък спад в нивата на кръвната захар.

В младите листа на растението се съдържа до 1.35% етерично масло, познато у нас като тереше. Маслото се добива чрез дестилация с водна пара. Веществата, които съдържа, са подобни на тези на традиционната казанлъшка роза, откъдето идва и сходният им аромат. Индришето включва алкохоли като L-цитронелол, фенилетилов алкохол, линалоол, гераниол, както и терпинеол, ментон, борнеол, сесквитерпени и сесквитерпенови алкалоиди.

В цветовете на растението е открит пеларгонов хлорид (биозид), заедно с някои багрилни вещества. Също така, в състава на маслото присъстват киселините тиглонова, изомаслена, изовалерианова и пеларгонова. Растението има в състава си полифеноли, както и важните за организма – витамините A и Ц.

 

Ползи и употреба от билката индрише

Както споменахме в началото, билката има много приложения и може да я наречем дори мултифункционална. Ето и някои от тях.

Здравни ползи

 

Цвят на индрише.

 

Съставките в билката помагат за унищожаване на голяма част от вредните микроорганизми във въздуха в помещението + цигарения дим. Ароматът на индришето има както успокояващо, така и ободряващо действие, което го прави изключително полезно за отглеждане като стайно саксийно растение.

Индришето стимулира дейността на надбъбречната кора и регулира секрецията на андрогени и естрогени, особено по време на менопауза, подобно на босилека и розмарина.

Народната медицина използва индришето за лечение на различни заболявания като високо кръвно налягане, сърцебиене, аритмия, диабет, маточно и друго вътрешно кървене, диария, ревматизъм, артрит, кожни инфекции, трудно зарастващи рани, изгаряния, стрес и напрежение, кашлица, ларингит и грип, безсъние, умора.

Един от най-привлекателните факти за тази билка е, че бива препоръчана от Петър Димков – прочутият народен лечител. Една от рецептите, включващи индрише, се е използвала като профилактика при лечение на тумори и диабет.

От гледна точка на менталното здраве, индришето също проявява позитиви. Всичко неприятно, което се случва с ума ни, влияе на нашата психика. Състояния като депресия, тревожност, нервност или стрес могат да бъдат обуздани от маслото от индрише. Това, от своя страна, допринася и за поддържането на хормонален баланс.

Има различни добавки и растения на пазара, които могат да ни помогнат при по-горе изброените състояния – като цветната терапия на д-р Едуард Бах или продукти, създадени да облекчат неприятните симптоми на менопаузата.

В кулинарията

Индришето има доста свеж вкус, въпреки леката горчивина, която не пречи особено на този му плюс. Някои сортове притежават цитрусова, по-скоро лимоненa, жилка, а мирисът му наподобява този на мента, роза и плодова нотка. Често се прибавя към различни конфитюри, сладка, салати, в бъчвите за вино и тези за варене на ракия. Ароматното индрише също е популярна съставка в пайове.

В козметиката

 

Етерично масло от индрише.

 

Индришето, известно със своите ароматни свойства, е ценна съставка и в козметиката, благодарение на етеричното масло, което се извлича от него. То е с бледозелен цвят и мирис, сходен с този на казанлъшките ни рози. По магазините се среща под името тереше.

Това масло е богато на антиоксиданти и притежава противовъзпалителни и антисептични свойства, което го прави изключително полезно за грижа за кожата. Използва се често в кремове, серуми и лосиони, като помага за регулиране на себума, стягане на порите и подобряване на текстурата на кожата.

Индришето е подходящо за всички типове кожа, включително чувствителна, и е ефективно при лечение на акне, екзема и други кожни раздразнения. Освен това неговият свеж и приятен аромат често се използва в производството на парфюми и ароматерапевтични продукти, които действат успокояващо на ума и тялото.

Индришето също така се включва в продукти за грижа за косата, където помага за поддържане на здрав скалп и придава блясък на косата. Благодарение на трепените в състава на маслото от индрише, то е полезно и срещу комари.

 

Рецепти с индрише

Изброили сме 3 лесни за приготвяне и бързи рецепти, включващи билката. Препоръчваме при наличие на специфични здравословни състояния (като бременност, прием на лекарства със сходен ефект, ниско кръвно и т.н.) да се консултирате с лекар преди употреба.

1. За укрепване на имунната система и при усещане за умора

Ето как да си приготвим рецептата.

Необходими продукти:

  • 200 г мед или глюкоза
  • 4 лимона
  • 20 фино стрити листа от индрише
  • 30 бр счукани бадеми или орехи

 

Начин на приготвяне:

  1. Смесете меда или течната глюкоза с прясно изцедения сок и ситно настърганите кори от четирите лимона.
  2. Към тази смес добавете 20-те фино стрити листа от индрише и 30 счукани бадеми или орехи.
  3. Съхранявайте получената смес в затворен съд на прохладно място.
  4. Приемайте по една супена лъжица сутрин, около 30 минути преди закуска.

2. При високо кръвно налягане или тумори (рецепта на Петър Димков)

 

Рецепта с индрише.

 

Необходими продукти:

  • 400 г пчелен мед
  • 20 г фино смлени листа индрише, пресни
  • 20 бр бадеми, счукани

 

Начин на приготвяне:

  1. Разбъркайте заедно всички съставки, докато не се смесят добре.
  2. Приемайте по 1 с. л. два пъти дневно – сутрин и вечер, в продължение на три месеца.
  3. След този период – направете пауза и преустановете консумацията след 1 месец по същата схема.

3. При безсъние

В 250 мл вряла вода се запарват 5 листа от билката. Когато изстине, прецедете билковата течности и преди вечеря я изпийте на глътки.

 

Странични ефекти от билката

Хората с ниски нива на кръвна захар не трябва да прекаляват с продуктите от индрише, тъй като в състава си имат елементи с инсулиноподобно действие. При алергия към него или някое друго растение от групата на индришето, то също трябва да се избягва.

Спазването на препоръчителните дневни дози е желателно, тъй като, както при всяка билка, когато започне да се прекалява с нея, позитивите й се обръщат срещу нас. При бременност и кърмене се препоръчва консултацията с лекар или обучен билкар.

Част от страничните ефекти, които могат да се проявят, биват:

  • Виене на свят
  • Гадене
  • Лош сън
  • Изтръпване
  • Тахикардия

 

Заключение

Индришето е популярна билка, известна със своя аромат, наподобяващ казанлъшката роза. Рецепти с растението са били част от практиката на популярния лечител Петър Димков. Съставът на индришето е доста богат, затова билката се използва е козметиката, кулинарията, медицината, билколечението и ароматерапията.

Важно е да се спазват препоръките от професионалисти и при определени здравословни състояния – да се консултираме с лекар преди употреба.

 

Често задавани въпроси

За какво се използва индрише?

Индрише може да се приложи както в кулинарията - за овкусяване и аромат на сладка, алкохолни напитки и други. Използва се в медицината против при високо кръвно, рудно зарастващи рани, изгаряния, стрес и напрежение, кашлица, ларингит и грип, безсъние, умора и други. Има приложение в билколечението, ароматерапията и козметиката.

Какви са страничните ефекти от индришето?

Част от страничните ефекти, които могат да се проявят биват: виене на свят, гадене, лош сън, изтръпване, тахикардия.

Коя част от индришето се използва?

Предимно се използват надземните части на растението - цветове и листа.

 

Категории: Билки и чайове|Публикувана: 21.08.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар