Индрише – полезни свойства и 3 рецепти
Индрише е ароматна билка, която намира приложение в медицината, козметиката, кулинарията, билколечение и ароматерапията. На външен вид прилича на другите растения от семейството, към което принадлежи, например дъхаво мушкато, здравец и други.
Индришето често се отглежда като саксийно растение и се адаптира добре в различни условия. Произхожда от Южна Африка, където само в Капската област се среща като диворастящo. Оттам към 1690 година растението е пренесено в Европа като декоративно.
Във Франция през 1819 година започва производството на етерично масло от него. Днес се култивира на различни места по света, включително в Южна и Средна Азия, Северна Африка, Южна Европа, Русия, Алжир, Япония, Испания, Палестина, Италия, Мароко, САЩ и още.
Въпреки че обикновено е до 1.5 м височина, има случаи, в които достига и 2 метра. Индришето се характеризира с дървесен, прав ствол и клони. Листата му, които са последователно разположени по клончетата, са полуразделени на до 7 дяла и имат заострени връхчета. Те често притежават дълги дръжки и варират от светло до тъмнозелено.
Цялото растение е покрито с къси, груби власинки. Цветовете му са малки и бели или бледорозови на цвят, разположени в съцветие на дълги дръжки. Плодчетата на индришето са сухи, петделни орехчета, като във всяка делчеста част се намира по едно семенце.
Използваема част на растението и съдържание
Предимно се използват надземните части на растението (цветове и листа), които се събират по време на цъфтежа, продължаващ от юни до септември-октомври месец. Най-добре е билката да се употребява в прясно състояние, тъй като при сушене губи част от своите активни и ароматни свойства.
Трябва да се вземе предвид, че билката индрише съдържа инсулиноподобни действия, което може да предизвика рязък спад в нивата на кръвната захар.
В младите листа на растението се съдържа до 1.35% етерично масло, познато у нас като тереше. Маслото се добива чрез дестилация с водна пара. Веществата, които съдържа, са подобни на тези на традиционната казанлъшка роза, откъдето идва и сходният им аромат. Индришето включва алкохоли като L-цитронелол, фенилетилов алкохол, линалоол, гераниол, както и терпинеол, ментон, борнеол, сесквитерпени и сесквитерпенови алкалоиди.
В цветовете на растението е открит пеларгонов хлорид (биозид), заедно с някои багрилни вещества. Също така, в състава на маслото присъстват киселините тиглонова, изомаслена, изовалерианова и пеларгонова. Растението има в състава си полифеноли, както и важните за организма – витамините A и Ц.
Ползи и употреба от билката индрише
Както споменахме в началото, билката има много приложения и може да я наречем дори мултифункционална. Ето и някои от тях.
Здравни ползи
Съставките в билката помагат за унищожаване на голяма част от вредните микроорганизми във въздуха в помещението + цигарения дим. Ароматът на индришето има както успокояващо, така и ободряващо действие, което го прави изключително полезно за отглеждане като стайно саксийно растение.
Индришето стимулира дейността на надбъбречната кора и регулира секрецията на андрогени и естрогени, особено по време на менопауза, подобно на босилека и розмарина.
Народната медицина използва индришето за лечение на различни заболявания като високо кръвно налягане, сърцебиене, аритмия, диабет, маточно и друго вътрешно кървене, диария, ревматизъм, артрит, кожни инфекции, трудно зарастващи рани, изгаряния, стрес и напрежение, кашлица, ларингит и грип, безсъние, умора.
Един от най-привлекателните факти за тази билка е, че бива препоръчана от Петър Димков – прочутият народен лечител. Една от рецептите, включващи индрише, се е използвала като профилактика при лечение на тумори и диабет.
От гледна точка на менталното здраве, индришето също проявява позитиви. Всичко неприятно, което се случва с ума ни, влияе на нашата психика. Състояния като депресия, тревожност, нервност или стрес могат да бъдат обуздани от маслото от индрише. Това, от своя страна, допринася и за поддържането на хормонален баланс.
Има различни добавки и растения на пазара, които могат да ни помогнат при по-горе изброените състояния – като цветната терапия на д-р Едуард Бах или продукти, създадени да облекчат неприятните симптоми на менопаузата.
В кулинарията
Индришето има доста свеж вкус, въпреки леката горчивина, която не пречи особено на този му плюс. Някои сортове притежават цитрусова, по-скоро лимоненa, жилка, а мирисът му наподобява този на мента, роза и плодова нотка. Често се прибавя към различни конфитюри, сладка, салати, в бъчвите за вино и тези за варене на ракия. Ароматното индрише също е популярна съставка в пайове.
В козметиката
Индришето, известно със своите ароматни свойства, е ценна съставка и в козметиката, благодарение на етеричното масло, което се извлича от него. То е с бледозелен цвят и мирис, сходен с този на казанлъшките ни рози. По магазините се среща под името тереше.
Това масло е богато на антиоксиданти и притежава противовъзпалителни и антисептични свойства, което го прави изключително полезно за грижа за кожата. Използва се често в кремове, серуми и лосиони, като помага за регулиране на себума, стягане на порите и подобряване на текстурата на кожата.
Индришето е подходящо за всички типове кожа, включително чувствителна, и е ефективно при лечение на акне, екзема и други кожни раздразнения. Освен това неговият свеж и приятен аромат често се използва в производството на парфюми и ароматерапевтични продукти, които действат успокояващо на ума и тялото.
Индришето също така се включва в продукти за грижа за косата, където помага за поддържане на здрав скалп и придава блясък на косата. Благодарение на трепените в състава на маслото от индрише, то е полезно и срещу комари.
Рецепти с индрише
Изброили сме 3 лесни за приготвяне и бързи рецепти, включващи билката. Препоръчваме при наличие на специфични здравословни състояния (като бременност, прием на лекарства със сходен ефект, ниско кръвно и т.н.) да се консултирате с лекар преди употреба.
1. За укрепване на имунната система и при усещане за умора
Ето как да си приготвим рецептата.
Необходими продукти:
- 200 г мед или глюкоза
- 4 лимона
- 20 фино стрити листа от индрише
- 30 бр счукани бадеми или орехи
Начин на приготвяне:
- Смесете меда или течната глюкоза с прясно изцедения сок и ситно настърганите кори от четирите лимона.
- Към тази смес добавете 20-те фино стрити листа от индрише и 30 счукани бадеми или орехи.
- Съхранявайте получената смес в затворен съд на прохладно място.
- Приемайте по една супена лъжица сутрин, около 30 минути преди закуска.
2. При високо кръвно налягане или тумори (рецепта на Петър Димков)
Необходими продукти:
- 400 г пчелен мед
- 20 г фино смлени листа индрише, пресни
- 20 бр бадеми, счукани
Начин на приготвяне:
- Разбъркайте заедно всички съставки, докато не се смесят добре.
- Приемайте по 1 с. л. два пъти дневно – сутрин и вечер, в продължение на три месеца.
- След този период – направете пауза и преустановете консумацията след 1 месец по същата схема.
3. При безсъние
В 250 мл вряла вода се запарват 5 листа от билката. Когато изстине, прецедете билковата течности и преди вечеря я изпийте на глътки.
Странични ефекти от билката
Хората с ниски нива на кръвна захар не трябва да прекаляват с продуктите от индрише, тъй като в състава си имат елементи с инсулиноподобно действие. При алергия към него или някое друго растение от групата на индришето, то също трябва да се избягва.
Спазването на препоръчителните дневни дози е желателно, тъй като, както при всяка билка, когато започне да се прекалява с нея, позитивите й се обръщат срещу нас. При бременност и кърмене се препоръчва консултацията с лекар или обучен билкар.
Част от страничните ефекти, които могат да се проявят, биват:
- Виене на свят
- Гадене
- Лош сън
- Изтръпване
- Тахикардия
Заключение
Индришето е популярна билка, известна със своя аромат, наподобяващ казанлъшката роза. Рецепти с растението са били част от практиката на популярния лечител Петър Димков. Съставът на индришето е доста богат, затова билката се използва е козметиката, кулинарията, медицината, билколечението и ароматерапията.
Важно е да се спазват препоръките от професионалисти и при определени здравословни състояния – да се консултираме с лекар преди употреба.
Често задавани въпроси
За какво се използва индрише?
Индрише може да се приложи както в кулинарията - за овкусяване и аромат на сладка, алкохолни напитки и други. Използва се в медицината против при високо кръвно, рудно зарастващи рани, изгаряния, стрес и напрежение, кашлица, ларингит и грип, безсъние, умора и други. Има приложение в билколечението, ароматерапията и козметиката.
Какви са страничните ефекти от индришето?
Част от страничните ефекти, които могат да се проявят биват: виене на свят, гадене, лош сън, изтръпване, тахикардия.
Коя част от индришето се използва?
Предимно се използват надземните части на растението - цветове и листа.
Източници
- Carmen G et al. Antimicrobial and Antifungal Activity of Pelargonium roseum Essential Oils, Published online 2014 Dec 31
- Yohana R et al. Anti-mosquito properties of Pelargonium roseum (Geraniaceae) and Juniperus virginiana (Cupressaceae) essential oils against dominant malaria vectors in Africa, Article number: 219 (2022)
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Дъхаво мушкато е известно с дългия си сезон на цъфтеж. Това го прави популярен избор за декоративни цели.
В статията ви представяме 7 автентични рецепти на Петър Димков за най-често срещаните здравословни проблеми.
Дивият, познат и като кръвен, здравец е едно от най-разпространените растения у нас, както и употребата на гераниево