Хронично увеличени тонзили – каква може да е причината?

Обновена: 29.03.2024|
Тонзили, хроничен тонзилит.

Tонзилите (сливиците) са едни от първите препятствия от страна на имунната система, които болестотворните микроорганизми трябва да преминат, за да постъпят и да се развият в респираторната ни система. Съответно при контакт с патогените възниква локално възпаление, наречено тонзилит.

На всички ни е известно какъв е дискомфорта при „болно гърло“. За щастие, в по-голямата част от случаите това неприятно чувство преминава за кратък период от време, но съществува и вероятност тонзилитът да хронифицира.

 

Същност на хроничния тонзилит

Както беше споменато, тонзилите са част от имунната система и това, че са увеличени, по принцип означава, че се борят с инфекциозни причинители. Те са най-често вируси и бактерии. Децата са по-уязвими в сравнение с възрастните, след пубертета имунната защита от страна на тези лимфни органи се понижава и съответно те вече не са толкова реактивни. Сливиците могат да бъдат само увеличени, без наличие на инфекция или възпаление, като в този случай се търси съпътстващо заболяване или вреден фактор.

Хроничен е този тонзилит, който е с давност повече от 2 седмици. Увеличените сливици са или резултат от упорита инфекция, или от повтарящи се (рекурентни) възпалителни процеси, които са толкова чести, че органът няма възможност да се възстанови и се възпалява отново и отново.

По последни данни, при хората с хроничен тонзилит съществува биофилм от микроогранизми на повърхността на сливиците. Предполага се, че именно на него се дължи честото обостряне на състоянието, защото той е резервоар за причинители на ангина. Съответно всяко понижаване на имунитета, например простуда, би довело до активирането на този биофилм.

Това явление се открива при около 70% от хората с непрекъснато увеличени тонзили. Освен това се наблюдава и при някои други заболявания от УНГ-практиката като хроничния синуит и отит.

 

Причини за хронично увеличени тонзили и по кои симптоми да ги различим

 

Тонзили, хроничен тонзилит.

 

Болестотворни микроорганизми

Вирусите и бактериите са първата причина, за която се сещаме, когато става дума за проблемно гърло. Най-често, освен увеличени, сливиците са и зачервени, както и небните дъги. Понякога се наблюдават също различни налепи – белезникави, бели, дори по-тъмни, които с излющването си могат да причинят кръвоизливи.

Болният чувства сухота, болка в гърлото, трудности при преглъщане. Дискомфортът в устната кухина може да бъде съпроводен с повишена температура, увеличени шийни лимфни възли, проблеми с дишането по време на сън и болки в ухото.

Обичайно тези тонзилити преминават бързо – за около седмица, с антибиотично лечение за бактериалните и симптоматично такова за вирусните. В някои случаи обаче това време на оздравяване може да се забави и симптомите да продължат или да се облекчат само в известна степен.

Това е често срещано явление при Епщайн-Бар вируса, който причинява заболяването инфекциозна мононуклеоза. То има естествен ход и трудно се повлиява от приложената терапия. Острите симптоми с фебрилитет и силни болки преминават за няколко седмици, но увеличените тонзили могат да се задържат месеци, дори години наред.

Друг пример е хроничната стрептококова инфекция. Ако се съмняваме за такава, е необходимо да се изследва гърлен секрет и специфичен показател AST (антистрептолизинов титър) за доказване на причинителя и превенция на риска от ревматична болест.

PHAPA синдром

PHAPA  е синдром, който се наблюдава предимно в детска възраст. Той включва периодични фебрилитети, афтозен стоматит, фарингит и аденит, които се повтарят често. Обичайно започва в детството – между 2 и 5-годишна възраст, много по-рядко в зряла възраст.

Наблюдава се активация на имунната система без да има адекватен дразнител. Тази абнормна активация води до възпаление на гърлото, както и до останалите, типични за PHAPA симптоми:

  • Висока температура – между 38°C и 40°C, която се появява внезапно и спира рязко
  • Афти в устата
  • Увеличени шйни лимфни възли и други оплаквания.

 

Децата получават възпаление на тонзилите, което преминава за около 7 дни като след няколко седмици отново идва епизод с тонзилит. Често между тези периоди сливиците остават увеличени и не успяват да възвърнат нормалните си размери.

Обичайно след 10-годишна възраст състоянието преминава и епизодите на обостряне се разреждат. Диагнозата е комплексна, тъй като симптомите на PHAPA са сходни с тези на други заболявания и няма конкретно изследване, което да докаже синдрома.

Тютюнопушене

 

Тонзили, хроничен тонзилит, цигари.

 

Освен всички останали вреди за здравето, тютюневият дим засяга и тонзилите. Пушенето влияе върху здравето на тези лимфни органи по няколко начина. Един от тях е промяната в нормалния слюнчен поток, което оставя сухота в устата и съответно в лигавицата, която покрива сливиците.

Тютюнът понижава мукозният имунитет (защитните механизми на лигавиците) и затруднява регулирането на възпалителните процеси. Освен това вредните химикали, които се съдържат в цигарата, влияят неблагоприятно на оралната микрофлора.

Всичко това може да доведе до образуване на абсцеси и поява на рекурентни и хронични тонзилити.

Камъни в тонзилите (тонзилолити)

Тонзиларните камъни са образувания от втвърдени остатъци от храна, мукус и отлюпопаднали в сливиците през техните крипти. Обикновено те не са болезнени, но могат да причинят други неприятни симптоми като лош дъх и дискомфорт.

Въпреки че в повечето случаи не са големи по размер, те стават причина за увеличението на тонзилите. Обичайно се забелязват с просто око и са бели на цвят.

Гастро-езофагиална рефлуксна болест (ГЕРБ)

Рефлукса на киселини от стомаха нагоре по хранопровода може да предизвика дразнене на лигавицата в носа и устата. Тези тъкани не са пригодени да контактуват с толкова киселинен продукт и реагират със зачервяване, оток и понякога болка.

Основният симптом, по който можем да различим това заболяване, е паренето зад гръдната кост след хранене. Яденето късно вечер, непосредствено преди лягане, е рисков фактор за поява на раздразнено гърло при ГЕРБ. Отокът на локалната лигавица, както и увеличените тонзили могат да персистират (задържат) дълго време, без да се открие инфекциозен причинител и без да се заподозре ролята на стомашната киселина.

Алергии

Проявите на една алергична реакция могат да бъдат ринит, конюнктивит, кашлица, оток и хиперемия (кръвонапълване, зачервяване) на горните дихателни пътища – включително и гърлото. Алергичните реакции често протичат остро след прием на храна, медикамент или среща с друг агент, към който организмът проявява свръхчувствителност. Алергиите обаче могат да бъдат и хронични – например за цял сезон, години наред.

Пример за алергия, която би могла да доведе до хронично увеличаване на тонзилите, е тази към полени. Болният не е в състояние да спре контакта си с алергена и лигавиците му се сблъскват с този дразнител. Други възможни алергени, които могат да причинят хроничен тонзилит, са домашният прах и животни, които живеят съвместно с чувствителния индивид.

 

Лечение на хроничния тонзилит

 

Тонзили, хроничен тонзилит.

 

Обичайно повечето от причините и/или проявите от страна на хронично увеличените тонзили не заплашват сериозно здравето и живота, но създават дискомфорт. Подходът е различен при определените състояния и затова е важно да се открие конкретната причина.

Ако това е микроорганизъм, причиняващ упорита и трудно повлияваща се инфекция, вариант е по-агресивното и продължително антибиотично лечение. То обаче трябва да бъде целенасочено – срещу конкретна, доказана бактериална инфекция, и да бъде оправдано със сериозни симптоми от страна на пациента.

Когато се наблюдават рекурентни, повтарящи се многократно инфекции или остатъчна тонзиларна хипертрофия, в резултат на вирус (Епщайн-Бар) може да се помисли за подсилване на локалния и общия имунитет. Подходящи за тази цел са витамини, имуномодулатори, както и специално създадени препарати, които подпомагат имунитета на фаринкса.

По отношение на PHAPA, както беше споменато, децата „израстват“ синдрома на около 10-годишна възраст. Дотогава най-често използваните медикаменти в периодите на обостряне са кортикостероидите. Те потискат имунната система и овладяват възпалителните процеси, което води до облекчаване на симптомите.

За алергичните реакции се използват антихистамини и симптоматични средства. Отстраняването на алергена, ако е възможно, остава най-добрият метод. Същото важи и за тютюнопушенето – премахването на вредния навик е най-добрият вариант за раздразненото гърло.

Ако се подозира като причина гастро-езофагеалната рефлуксна болест, на първо време се препоръчва правилен режим на хранене и прием на антиацидни медикаменти. Могат да се проведат и допълнителни иследвания, които да докажат заболяването.

Като метод за справяне с много от причините за хроничен тонзилит стои тонзилектомията. Като решение за повечето проблеми, свързани с уголемените сливици, стои тяхното оперативно отстраняване. Индикациите за тонзилектомия обаче трябва да бъдат сериозни и основателни.

Все пак тези лимфоидни органи са важна преграда между външния свят, изпълнен с микроорганизми и вътрешната среда на организма. За предпочитане е да се разгледат останалите възможни методи и, при липса на ефект, да се пристъпи към по-инвазивния метод.

Какви са често срещаните симптоми на хронично уголемени тонзили (сливици)

Честите симптоми включват възпалено гърло, затруднено преглъщане, постоянен лош дъх, хъркане, нарушен сън и повтарящи се ушни инфекции.

Какво причинява хронично уголемяване на сливиците?

Хроничното уголемяване на сливиците може да бъде причинено от повтарящи се инфекции, като бактериални или вирусни, алергии или други основни здравословни състояния като обструктивна сънна апнея или нарушения на имунната система.

Какви са възможностите за лечение на хронично уголемени сливици?

Възможностите за лечение могат да включват консервативни мерки като антибиотици за бактериални инфекции или управление на алергия. В случаите, когато консервативното лечение е неуспешно или сливиците значително възпрепятстват дишането или причиняват повтарящи се инфекции, може да се препоръча хирургично отстраняване (аденотонзилектомия).

Категории: Здраве|Публикувана: 03.03.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

9ef7510827619c124f8b14fc0fac6536?s=96&d=mm&r=g

Петя Михнева е стажант-лекар и завършва медицина в Медицински университет, гр. София. През годините на обучението си натрупва опит в клиники по реанимация, педиатрия, родилна зала и COVID-19. Това я запознава с работата с различни групи пациенти. Проявява интерес към работата с деца.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 март 2024 в 14:44 | Публикувана: 3 март 2024 в 22:13 | Категория: Здраве