16 храни, убиващи ракови клетки

Обновена: 07.03.2024|

Съществуват ли храни, убиващи ракови клетки? Ако отговорът е „да“, кои са те и как да ги консумираме?

 

Има ли противоракова диета?

Не може да се каже, че има храни, напълно убиващи ракови клетки, но има някои храни и напитки, които можем да консумираме за по-добро здраве и за предотвратяване на появата на ракови заболявания. Тъй като има голям брой причини за развитието на ракови клетки, храненето може само да намали риска от заболяването.

В комбинация с общоприетата онкологична терапия можем да подобрим шансовете си за излекуване.

vitk2 400
vitk2 600

Най-важните хранителни продукти, които могат да понижат риска от ракови заболявания, са:

vitk2 400
vitk2 600
 • Плодове и зеленчуци
 • Пълнозърнести храни
 • Ядки и семена
 • Растителни източници на белтъчини

 

Храненето трябва да е балансирано, да включва естествени и пълноценни храни, като сведем до минимум пакетираните рафинирани храни, алкохола, тютюнопушенето и другите вредни навици.

Антиоксидантите, фитохимикалите, полифенолите, витамините и минералите, които се откриват в храните от растителен произход, са веществата, отговорни за благоприятното им влияние върху тялото ни.

 

Топ 16 храни, които убиват раковите клетки

Разнообразие от храни подлежи на лабораторни изследвания и по този начин можем да проверим тяхното въздействие върху различните видове туморни клетки. Важно е да знаем кои храни и растения могат да влияят на раковите клетки, за да можем да укрепим здравето и да подпомогнем организма в борбата срещу раковите заболявания.

1. Броколи и други кръстоцветни

В графата на броколите като храни, убиващи ракови клетки, влизат и други кръстоцветни зеленчуци – зеле, карфиол, брюкселско зеле, бок чой. Те са богати на витамин Ц, витамин К и манган.

Тези зеленчуци съдържат съединение от растителен произход, наречено сулфорафан. То има потенциални противоракови свойства и намалява растежа на раковите клетки в дебелото черво. За борба с рака на гърдата се откриват положителни резултати в комбинация с генистеин – съединение, което можем да открием в соевите зърна.

В изследвания върху гризачи сулфорафанът успява да намали обема на туморите на 50%.

2. Моркови

 

храни убиващи ракови клетки

 

Тези хрупкави оранжеви зеленчуци съдържат няколко важни за здравето вещества – витамин К, витамин А и редица антиоксиданти. Проучвания показват добри резултати за намаляване на риска от рак на дебелото черво чрез повишаване на приема на моркови. Проучванията показват най-добри резултати при консумацията им във сурова форма, без да са преминали през термична обработка. 

Може да помогне да се предпазим от:

 • Рак на белия дроб
 • Рак на панкреаса
 • Левкемия

 

3. Гъби шийтакe

В съвременната азиатска медицина се използва разнообразие от гъби за подпомагане на стандартните терапии за лекуване на рак. Шийтаке гъбите са част от тези терапевтични медикаменти и са най-популярният вид в нашите ширини. Освен тях може се използват други гъби – майтаке, рейши, пуешка опашка и други.

Разнообразни терапевтични медикаменти и добавки съдържат екстракти от гъби под формата на капсули, прахчета, таблетки, сиропи.

4. Черен шоколад

Качественият черен шоколад с голям процент какао подлежи на много изследвания, които го нареждат сред най-популярните потенциални храни, убиващи ракови клетки. Този вид шоколад съдържа полезни съединения като полифеноли, флавоноиди и много антиоксиданти, които ефикасно могат да помогнат за предотвратяването на раковите заболявания.

Какаовите флаваноли, които можем да открием в този шоколад, имат противовъзпалителни свойства и защитават клетките от увреждане.

5. Куркума

Полифенолът куркумин, който откриваме в тази подправка, има силни противовъзпалителни, антибактериални и антиоксидантните свойства. Жълтата подправка може да потисне растежа на туморите и да предизвика клетъчна смърт в раковите клетки. Приемът на куркумин може да защити здравите клетки от ефектите на радиация и химиотерапия по време на лечение на рака.

6. Малини, ягоди и боровинки

 

храни убиващи ракови клетки

 

В тези вкусни плодове се открива фитохимикалът, наречен „елагова киселина“. Този антиоксидант може да потисне развитието на раковите клетки и да спре растежа им. Антоцианините, които се откриват в изобилие в тези плодове, също имат антиоксидантни свойства и са свързани с намаляване на риска от рак.

7. Домати

Тези любими зеленчуци са богати на уникалния антиоксидант, наречен ликопен. Той придава червения цвят на домата и има силни антиоксидантни свойства. Антиоксидантите са известни със своите противоракови ефекти и можем да ги открием в повечето храни, убиващи ракови клетки.

Открива се понижаване на риска от появата на рак на простатата след редовна консумация на доматен сос, който е естествено богат на ликопен.

8. Грозде

Лилавото и червеното грозде съдържат мощен антиоксидант в обелката си, който може да се използва за борба с рака. Този антиоксидант се нарича „ресвератрол“, а освен него можем да открием редица други важни съединения, които да помогнат за предотвратяването на страшното заболяване.

Като например:

Тъй като повечето полезни съединения се откриват в обелката, е хубаво да консумираме плодове и сокове, съдържащи цели зърна.

9. Нар

Тропичният плод може да окаже съдействие при борбата с рака и предотвратяването му. Нарът проявява противовъзпалителни свойства, както и съдържа естествени съединения, които потискат растежа на туморни клетки. В лабораторни изследвания се наблюдават добри резултати при прилагане на екстракти от плода върху ракови клетки.

За целта можем да консумираме части от плода, сока и олио от него.

10. Зехтин

 

храни убиващи ракови клетки

 

Зехтинът съдържа мастни киселини, които се отразяват благоприятно на здравето на цялото тяло, намаляват риска от сърдечно-съдови и други хронични заболявания. В географски райони, в които се консумира по-голямо количество зехтин, се забелязват по-ниски нива на рак на дебелото черво.

Зехтинът може да помогне за предотвратяването на:

 • Рак на храносмилателната система
 • Рак на гърдата
 • Рак на отделителната система

 

11. Бобови култури

Бобовите култури са често срещани в диетата на повечето хора, но също влизат в категорията на потенциалните храни, убиващи ракови клетки. Високото съдържание на фибри в храни като боб, леща, грах, нахут и други предотвратява появата на някои видове рак. Някои изследвания показват понижаване на риска от рак на гърдата при повишаване на приема на фибри от диетата.

12. Мазни риби

Рибите, богати на мазнини, съдържат голямо количество омега-3 мастни киселини. Тези съединения са много важни за здравето на тялото и съществуват множество проучвания за тяхното влияние върху раковите клетки и възможността да се предотврати появата и растежа им. Въпреки че задълбочените изследвания все още не са достатъчно, честото хапване на мазна риба може да понижи риска от хронични болести, да укрепи тялото и по този начин да му помогне в борбата с рака.

Омега-3 помага за намаляването на риска от:

Това важно съединение можем да открием също в зеленолистни зеленчуци, ленено семе, орехи, храни, обогатени с мастни киселини, и хранителни добавки.

13. Ядки

Някои ядки са особено полезни за здравето на тялото ни и може да имат и допълнителни противоракови свойства. Орехите са най-изследваните ядки, които доказано могат да помогнат тази цел. Те съдържат съединения, които взаимодействат с естрогенните рецептори в тялото, и могат да намалят риска от появата на рак на гърдата.

Изследвания показват потенциал на някои ядки да потискат растежа на раковите клетки при пациенти с рак на гърдата.

14. Ленено семе

В тези семена се съхраняват комбинация от методи да предотвратим рака – високо съдържание на фибри заедно с полезни естествени мастни киселини. След редовна консумация на ленено семе се наблюдава понижаване на характерните тестови маркери за туморен растеж и се насърчава смъртта на раковите клетки. Тези семена могат значително да забавят разпространението на раковите клетки.

15. Водорасли

Водораслите, предназначени за хранителна консумация, проявяват някои полезни за здравето ефекти. Те имат имуномодулиращи свойства, с чиято помощ се стимулират естествените методи на тялото да се пребори с туморните клетки. Във водораслите се съдържат голямо количество феноли и полизахариди, които се отразяват благоприятно на организма ни. 

16. Зелен чай

 

храни убиващи ракови клетки

 

Населението на държави, в които често и редовно се консумира зелен чай, има значително по-нисък процент на ракови заболявания в сравнение с други народи и култури. В лабораторни условия зеленият чай значително забавя растежа на ракови клетки.

Най-добре се отразява при клетки на:

 • Рак на дебелото черво
 • Рак на черния дроб
 • Рак на гърдата
 • Рак на простата
 • Рак на белия дроб
 • Рак на кожата

 

Други храни, убиващи ракови клетки

Смята се, че може да потиснем растежа и разпространението на раковите клетки, като се храним с нисковъглехидратна диета. Въпреки че са нужни още изследвания, някои проучвания показват потенциала на тази диета, тъй като раковите клетки се хранят предимно с глюкоза.

Екстракти от канела показват добри резултати в лабораторни изследвания. Успяват да намалят размера и значително да забавят разпространението на туморите. Канелата също така помага за регулирането на кръвната захар и намалява възпалението в тялото. Изискват се още проучвания, които да я поставят сред полезните храни, убиващи ракови клетки, но си заслужава да хапваме канела по-често.

 

Заключение

Въпреки че няма специфични храни, убиващи ракови клетки, съществуват някои естествени източници на антиоксиданти и други съединения, които да забавят растежа на раковите клетки и да предотвратят появата им. Балансираната диета и консумирането на пълноценна храна са правилният път към здраво и жизнено тяло. 

 

Съществуват ли храни, убиващи ракови клетки?

Не може да се каже, че има храни, напълно убиващи ракови клетки, но има някои храни и напитки, които можем да консумираме за по-добро здраве и за предотвратяване на появата на ракови заболявания. Тъй като има голям брой причини за развитието на ракови клетки, храненето може само да намали риска от заболяването.

Кои храни могат да убият раковите клетки?

За предотвратяване на ракови заболявания трябва да се храним пълноценно и балансирано, като залагаме на чисти растителни източници. При някои храни обаче се наблюдава значително влияние върху раковите клетки – броколи, моркови, зелен чай, някои гъби, нар, малини, ягоди и други.

Какво е влиянието на храните, убиващи ракови клетки?

Повечето от тях са богати на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждания. Могат също да намалят растежа на туморните клетки и да забавят разпространението на рака в тялото.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 07.03.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 7 март 2024 в 13:48 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни