Проантоцианидин e антиоксидант, който е обект на голям научния интерес заради своите ползи за здравето. В тази статия ще разберем повече за това какво представлява, как действа и защо е толкова нужен за поддържане на цялостното ни благосъстояние.

 

Какво представлява проантоцианидинът?

Проантоцианидините, известни също като олигомерни проантоцианидинови комплекси, са група от естествено срещащи се полифенолни съединения, открити в различни растения. Те се срещат в храни като грозде, ябълки, боровинки и шоколад, както и в напитки като червено вино и някои видове чай.

Най-често обаче могат да се набавят от кората на морския бор или от семената на гроздето.

Проантоцианидин е сред най-широкоспектърните антиоксиданти, открити до момента. Според някои изследвания, превъзхожда дори аскорбиновата киселина (витамин С), като в сравнение с нея е 20 пъти по-активен. Превъзхожда алфа-токоферол (витамин Е) в 50 пъти.

kolagen 02 400
kolagen 02 600

 

Как действа?

 

Проантоцианидин.

 

След като разбрахме какво представлява проантоцианидин, е време да разберем как точно действа и на какво се дължи неговата ефективност.

Почистване на свободните радикали

Едно от основните действия на проантоцианидин е свързано с неутрализирането на вредните свободни радикали в тялото. Като ги неутрализира, той помага за защитата на клетките от оксидативен стрес и намалява риска от клетъчно увреждане.

Хелатиране на метали

Той може също така да хелатира (свързва) метални йони като желязо и мед. Това е важно, защото тези метални йони могат да предизвикат производството на вредни свободни радикали в тялото.

Инхибиране на възпалителни медиатори

Съединението може и да инхибира (потисне) производството на провъзпалителни молекули като цитокини и ензими. Те играят ключова роля във възпалителния отговор на организма.

Модулиране на имунните отговори

Проантоцианидините имат роля и по отношение на модулирането на отговорите на имунната система и потискането на прекомерните имунни реакции, които водят до хронично възпаление. Това е особено важно при състояния, при които имунната система е свръхактивна.

Стабилизиране на колаген

Известно е, че тези съединения се свързват с колагена в тялото, който е основен протеин за структурната цялост на различни тъкани, включително кръвоносни съдове, кожа и стави.

Чрез стабилизиране на колагена те могат да насърчат по-здрава кожа, по-добра функция на ставите и да поддържат здравето на кръвоносните съдове.

 

 

 

Какви полза има?

Съединението проантоцианидин има множество потенциални здравословни ползи, на които ще се спрем.

 

Сърдечно-съдово здраве

 

Инфаркт. Омега-3 мастни киселини за сърцето. Целина. Див копър. Дъб. Витамини за сърцето. Ролята на Омега-3 за сърдечно-съдовото здраве.

 

Безспорно това е едно от най-важните действия на този антиоксидант.

Известно е, че той поддържа и защитава стените на кръвоносните съдове, като подобрява структурната им цялост и ги прави по-устойчиви.

Проантонианидинът се свързва с клетъчните мембрани и съединителните тъкани в съдовите стени, на което се дължи неговият укрепващ, вазопротективен ефект.

Подкрепяйки здравината на колагена, антиоксидантът подсилва съединителната тъкан и предпазва вътрешните органи и кръвоносните съдове.

Той действа за по-добра циркулация, потенциално намалявайки риска от сърдечно-съдови проблеми. Може да се отрази добре на кръвното налягане и да намали нивата на лошия холестерол. Насърчавайки добрия кръвен поток, той намалява риска от развиване на сърдечно-съдови проблеми.

Подобрената циркулация е полезна при разширени вени и хронична венозна и лимфна недостатъчност, тъй като подпомага движението на кръвта и лимфната течност. При такива проблеми се препоръчва приемането на екстракт от борова кора.

Съединението проантоцианидин може да инхибира натрупването на плака в артериите и да намали риска от развиване на атеросклероза, която може да доведе до инфаркти и инсулти.

 

 

Здрави стави

Друго приложение на антиоксиданта е свързано с третирането на състояния като артрит и насърчаване здравето и издръжливостта на ставите.

Проантоцианидин помага в производството на колаген, а колагенът е ключов протеин за здрави стави и съединителна тъкан.

 

Намалено възпаление

Едно от най-големите предимства, с които се популяризира проантоцианидин, е способността му да намали хроничното възпаление, което е свързано с различни заболявания.

Помага и за управлението на нивата на кръвната захар и намалява риска от усложнения на диабета чрез подобряване на инсулиновата чувствителност.

Въпреки че са необходими още изследвания, някои проучвания предполагат, че е важен за превенцията на рака.

Здраве на кожата

Проантоцианидин има потенциални ползи и за кожата, като я предпазва от UV увреждане, намалява признаците на стареене и насърчава производството на колаген.

Подобрено храносмилане

Може да стимулира растежа на полезни чревни бактерии, действащи като пребиотици. Здравият микробиом на червата, от своя страна, е свързан с подобрено храносмилане и цялостно благосъстояние.

Здраве на пикочните пътища

Проантоцианидин е известен и с потенциала си да предотвратява инфекции на пикочните пътища (UTI), като инхибира адхезията (прилепването) на бактериите към лигавицата на пикочните пътища.

Когнитивно здраве

Тези антиоксиданти могат да помогнат за защитата на мозъчните клетки от оксидативен стрес, като потенциално поддържат когнитивната функция и намаляват риска от свързан с възрастта когнитивен спад.

Облекчаване на алергия

Някои проучвания показват, че проантоцианидин може да помогне за облекчаване на симптомите на алергия. Това става, като намалява освобождаването на хистамин и потиска алергичния отговор на организма.

Здраве на очите

Подпомага здравето на очите, като предпазва от окислително увреждане и намалява риска от състояния като катаракта и макулна дегенерация.

 

Кои храни съдържат проантоцианидин?

 

Проантоцианидин.

 

Проантоцианидините могат да бъдат намерени в различни храни, особено в растителни източници.

Някои от най-добрите хранителни източници включват:

 • Плодове – боровинки, ягоди, червени боровинки, къпини и др.
 • Грозде. Както червеното, така и черното грозде съдържат проантоцианидини и са основен източник на ресвератрол – друго съединение с потенциални ползи за здравето.
 • Ябълки
 • Нарове
 • Какао и черен шоколад. Какаовите зърна, използвани в черния шоколад, съдържат проантоцианидини. Тъмният шоколад с високо съдържание на какао е източник на тези съединения.
 • Червено вино
 • Ядки – например фъстъци, лешници и пекан
 • Черен и зелен чай
 • Канела
 • Бобови растения – например леща
 • Червен лук
 • Червено зеле
 • Гинко билоба. Тази билкова добавка се използва за различни здравни цели, включително когнитивна подкрепа.

 

Имайте предвид, че концентрацията на проантоцианидин може да варира в зависимост от различните видове храни и начина, по който се обработват.

 

Препоръчителна дневна доза

Препоръчваната дневна доза проантоцианидин не е добре дефинирана, тъй като може да варира в зависимост от индивидуалните здравни нужди и източника.

Общата препоръчителна доза варира от 25 до 300 мг. Средната доза е 100 мг на ден.

Препоръчително е да се консумират различни, богати на флавоноиди, храни като част от балансирана диета.

Стремете се да консумирате широка гама цветни плодове и зеленчуци всеки ден, тъй като те съдържат различни флавоноиди, включително проантоцианидини. Добавките не са задължителни, ако поддържате здравословна и балансирана диета, богата на храни на растителна основа.

Ако обмисляте приемането на добавки с проантоцианидин по специфични здравословни причини, важно е да се консултирате със здравен специалист, като лекар или регистриран диетолог. Те могат да предоставят насоки за подходящи дози и потенциални взаимодействия с други добавки или лекарства.

 

Заключение

Проантоцианидин е мощен антиоксидант, който се открива в различни растителни източници като грозде, ябълки, горски плодове и черен шоколад. Тези съединения действат чрез пречистване на свободните радикали, хелатиране на метални йони, инхибиране на възпалителни медиатори и модулиране на имунните отговори.

Една от най-големите ползи е за подобряване устойчивостта на капилярите и предпазване от сърдечно-съдови заболявания. Освен това подпомага здравето на ставите и на кожата, намалява възпалението и засилва когнитивната функция.

Въпреки че няма точно установена дневна доза придържането към разнообразна диета, богата на храни, съдържащи флавоноиди, е най-добрият начин да се възползвате от неговите ползи. За специфични здравословни проблеми или добавки е препоръчително да се консултирате със здравен специалист за насоки.

Какво е проантоцианидин?

Представлява група от естествено срещащи се полифенолни съединения, открити в различни растения.

Как да си го набавим?

Среща се в храни като грозде, ябълки, боровинки и шоколад, както и в напитки като червено вино и някои видове чай. Най-често обаче може да се набави от кората на морския бор или от семената на гроздето.

Защо е важен?

Една от най-големите ползи е за подобряване устойчивостта на капилярите и предпазване от сърдечно съдови заболявания. Освен това подпомага здравето на ставите и на кожата, намалява възпалението, засилва когнитивната функция.

Публикувана: 17 ноември 2023 в 11:24 | Категория: Здраве