ЯМР – как да се подготвим?

Обновена: 23.05.2024|
Ядрено-магнитен резонанс, ЯМР.

Ядрено-магнитният резонанс е често срещана практика в медицината, която предоставя на лекарите ясни изображения на вътрешните органи. Не крие рискове за здравето, но има някои тънкости, които трябва да знаем, преди да направим това изследване.

Обща подготовка преди ЯМР

Възможно е лекарят ни да забрани хранене или консумиране на напитки 4 часа преди изследването, но не е задължително.

Преди самото сканиране попълваме декларация за съгласие и информираност.

meno 02 400
meno 02 600
meno 02 400
meno 02 600

 

Особено важно е да премахнем всички метални предмети от тялото си, тъй като магнитното поле на апарата е изключително силно. Ако имаме метални импланти в тялото си или пейсмейкъри, задължително трябва да предупредим лекарите преди ЯМР.

Магнитното поле е толкова силно, че може да премести тежки метални обекти в помещението, в което се намира апарата. Затова е нужно да помислим за всичко върху себе си, което може да има метални частици.

Това включва:

 • Бижута
 • Часовници
 • Пиърсинги
 • Перуки
 • Аксесоари за коса
 • Слухови апарати
 • Инсулинови помпи и монитори за глюкоза
 • Протези и ортодонтски апарати
 • Сутиен с метални частици (закопчалки, банели)
 • Дрехи с ципове, копчета и метални закопчалки
 • Колани и катарами
 • Някои дезодоранти, гелове и продукти за коса също съдържат метални частици

 

По време на сканирането обикновено се чува силен шум, както и многобройни почуквания. Това е нормална част от работата на апарата, но ако желаем, може да използваме силиконови тапи за уши. Възможно е да усетим потрепвания около себе си.

В някои случаи пациентите съобщават за парещо чувство върху татуирана кожа.

Ако страдаме от клаустрофобия или се притесняваме за ядрено-магнитния си резонанс, може да приемем леко успокоително, да прилагаме техники за дълбоко дишане по време на сканирането и да се стараем да запазим цялостно спокойствие.

ЯМР при деца

 

ямр, ядрено магнитен резонанс

 

Упойка не е нужна при възрастни пациенти, но понякога се използва за ЯМР при деца. Тази практика е нужна, тъй като е особено важно тялото да е неподвижно по време на заснемането, а това може да е невъзможно при бебета или малки деца.

 

Какво е ЯМР?

С това съкращение наричаме ядрено-магнитния резонанс, който създава триизмерни изображения на тялото. Използва се за диагностициране на заболявания и периодично наблюдение при лечение. С него могат да се открият тумори, увреждания на органите и тъканите и други проблеми в тялото.

Устройството за ядрено-магнитен резонанс представлява тунел, понякога сравняван с поничка, в който пациентът е поставен в легнало положение. Около тялото се генерира силно магнитно поле, което влияе на протоните в тъканите. Медицинските лица, които провеждат изследването, могат да различат различните тъкани и органи въз основа на различните магнитни свойства, които те проявяват под влиянието на силното магнитно поле.

В днешно време се използват и отворени ЯМР апарати, които да намалят притеснението и клаустрофобията у пациентите.

ЯМР показва най-добро изображение при меки тъкани на тялото и по-рядко се използва за костни изображения. Поради това е подходящ метод за наблюдение на мозъка, нервите, мускулите и сухожилията.

 

Кога е нужен ядрено-магнитен резонанс?

 

ямр, ядрено магнитен резонанс

 

ЯМР се прилага при наранявания, по-тежки разтягания или разкъсвания на връзки и сухожилия, диагностициране на тумори и аневризми в мозъка. Може да имаме нужда от ядрено-магнитен резонанс в 4 общи случая.

При тумор и ракови заболявания

ЯМР е подходящ метод за откриване на тумори в меките тъкани или костите и ставите. Ядрено-магнитният резонанс може да покаже дори малки тумори в начален стадий.

При проблеми със сърдечно-съдовата система

Контрастният ЯМР показва ясно изображение на сърцето, сърдечните камери, дебелината на сърдечните стени и артериите. Различни проблеми с аортата обикновено се диагностицират с помощта на ЯМР.

Запушвания на кръвоносните съдове се виждат ясно на ЯМР особено когато се използват помощни контрастни вещества.

При заболявания на гръбначния стълб

Уникалните свойства на ядрено-магнитния резонанс го правят особено подходящ за изображения на гръбначния стълб. Чрез ЯМР можем да наблюдаваме отделните сегменти от гръбнака и да открием проблеми като скъсани връзки.

Проблеми с гръбначния мозък също се диагностицират с помощта на ядрено-магнитен резонанс.

Различни костни инфекции, компресирани дискове и дискова херния, прещипани нерви и фрактури на гръбнака могат да се открият с този тип изображения.

При мозъчни травми

След инциденти и тежки наранявания можем да проследим състоянието на мозъка чрез ядрено-магнитен резонанс. Можем също да диагностицираме заболявания като инсулт, мозъчен аневризъм, инфекции, деменция и множествена склероза.

 

Кога се налага контрастно вещество за ЯМР?

 

ямр, ядрено магнитен резонанс

 

В някои случаи лекарите може да използват контрастни вещества, които подобряват изображението на ЯМР и ясно показват състоянието на органите и кръвоносните съдове. Най-често контрастни вещества се използват при изобразяване на главата и мозъка, врата, гръбначния стълб и кръвоносните съдове.

Това се случва чрез интравенозно вливане на специални химикали. Тези вещества се елиминират бързо от тялото и имунната система и обикновено се изхвърлят чрез урината в рамките на едно денонощие.

Химикалите за контраст рядко имат странични ефекти, но при някои пациенти се наблюдава главоболие, гадене или кожен обрив известно време след инжектиране. 

В редки случаи може да се появят по-сериозни алергични проблеми. По време на изследването някои пациенти изпитват леки неприятни усещания като затопляне и пулсации. Обикновено нежеланите реакции отшумяват бързо и не застрашават здравето.

При тежки бъбречни заболявания контрастното вещество може да повлияе отрицателно на бъбречните функции. В такива случаи се провеждат изследвания преди контрастния ЯМР, за да се прецени дали пациентът е подходящ за подобна процедура.

 

Колко време продължава ЯМР?

В зависимост от частта, която трябва да се изобрази, сканирането може да е по-кратко или по-дълго. ЯМР сканирането продължава от 15 до 120 минути. Самото сканиране отнема от няколко секунди до 4-5 минути, но се нуждаем от повече време за цялостната процедура.

Продължителността на ЯМР може да се увеличи според различни фактори:

 • Ако са нужни повече изображения
 • Ако се сканира по-голяма част от тялото
 • При използване на контрастно вещество

 

След като сме преминали през ядрено-магнитния резонанс, обикновено получаваме резултатите след 1-2 седмици. При спешни случаи готовите изображения се проявяват и анализират по-бързо.

Колко време продължава ЯМР на коляното?

При изследване на коленната става ядрено-магнитният резонанс продължава между 30 и 60 минути. С негова помощ могат да се открият проблеми с коляното, свързани със слабост, подуване или кървене. Специфично за него е, че може да се сложат устройства и намотки върху крака, които да допринесат за получаване на по-ясно изображение.

Колко време продължава ЯМР на рамото?

Раменете изискват по-малко време за сканиране от други части на тялото – от 15 до 45 минути.

Колко време продължава ЯМР на мозъка и гръбнака?

Сканиране на главата или гърба може да продължи от 30 до 60 минути. Има случаи, в които по-ограничен ЯМР на мозъка се провежда и за 5 минути. Шийните гръбначни прешлени от своя страна изискват само 20 минути, ако няма нужда от заснемане на останалите части от гръбнака.

Ако се нуждаем от контрастно вещество при снимки на мозъка и гръбнака, времето може да се увеличи до 80 минути.

 

Има ли рискове при ЯМР?

Не са открити рискове при провеждането на ядрено-магнитен резонанс. Ако следваме съветите на лекаря си и спазваме инструкциите преди, по време и след ЯМР изследването, няма повод да се притесняваме. 

 

Заключение

Ядрено-магнитният резонанс буди притеснение и тревога в много от пациентите. Въпреки че апаратът може да изглежда страшно, той не е опасен и не води до усложнения или увреждания в тялото. 

 

Често задавани въпроси

Какво е ЯМР?

Ядрено-магнитният резонанс създава триизмерни изображения на тялото. Представлява голям апарат, който създава силно магнитно поле около тялото на пациента.

Кога е нужен ядрено-магнитен резонанс?

Използва се за диагностициране на заболявания и периодично наблюдение при лечение. ЯМР изображенията позволяват внимателно преглеждане на меките тъкани и вътрешните органи.

Кога се налага контрастно вещество за ЯМР?

Контрастните вещества са интравенозни химикали, които подобряват изображението на ЯМР. Най-често се използват при изобразяване на главата и мозъка, врата, гръбначния стълб и кръвоносните съдове.

Как да се подготвим за ядрено-магнитен резонанс?

Подготовката за ядрено-магнитен резонанс е както физическа, така и психическа. Трябва да премахнем всички метални предмети от тялото и дрехите си и да се постараем да запазим спокойствие по време на сканирането.

Крие ли рискове?

Не са открити рискове при ядрено-магнитен резонанс. Ако следваме съветите на лекаря си, няма повод да се притесняваме. ЯМР се провежда и при деца без опасност.

 

Категории: Здраве|Публикувана: 28.11.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 май 2024 в 16:36 | Публикувана: 28 ноември 2023 в 10:40 | Категория: Здраве