ЯМР – как да се подготвим?

Обновена: 18.01.2024|

Ядрено-магнитният резонанс е често срещана практика в медицината, която предоставя на лекарите ясни изображения на вътрешните органи. Не крие рискове за здравето, но има някои тънкости, които трябва да знаем, преди да направим това изследване.

 

Какво е ЯМР?

С това съкращение наричаме ядрено-магнитния резонанс, който създава триизмерни изображения на тялото. Използва се за диагностициране на заболявания и периодично наблюдение при лечение. С него могат да се открият тумори, увреждания на органите и тъканите и други проблеми в тялото.

Устройството за ядрено-магнитен резонанс представлява тунел, понякога сравняван с поничка, в който пациентът е поставен в легнало положение. Около тялото се генерира силно магнитно поле, което влияе на протоните в тъканите. Медицинските лица, които провеждат изследването, могат да различат различните тъкани и органи въз основа на различните магнитни свойства, които те проявяват под влиянието на силното магнитно поле.

В днешно време се използват и отворени ЯМР апарати, които да намалят притеснението и клаустрофобията у пациентите.

ЯМР показва най-добро изображение при меки тъкани на тялото и по-рядко се използва за костни изображения. Поради това е подходящ метод за наблюдение на мозъка, нервите, мускулите и сухожилията.

 

Кога е нужен ядрено-магнитен резонанс?

 

ямр, ядрено магнитен резонанс

 

ЯМР се прилага при наранявания, по-тежки разтягания или разкъсвания на връзки и сухожилия, диагностициране на тумори и аневризми в мозъка. Може да имаме нужда от ядрено-магнитен резонанс в 4 общи случая.

При тумор и ракови заболявания

ЯМР е подходящ метод за откриване на тумори в меките тъкани или костите и ставите. Ядрено-магнитният резонанс може да покаже дори малки тумори в начален стадий.

При проблеми със сърдечно-съдовата система

Контрастният ЯМР показва ясно изображение на сърцето, сърдечните камери, дебелината на сърдечните стени и артериите. Различни проблеми с аортата обикновено се диагностицират с помощта на ЯМР.

Запушвания на кръвоносните съдове се виждат ясно на ЯМР особено когато се използват помощни контрастни вещества.

При заболявания на гръбначния стълб

Уникалните свойства на ядрено-магнитния резонанс го правят особено подходящ за изображения на гръбначния стълб. Чрез ЯМР можем да наблюдаваме отделните сегменти от гръбнака и да открием проблеми като скъсани връзки.

Проблеми с гръбначния мозък също се диагностицират с помощта на ядрено-магнитен резонанс.

Различни костни инфекции, компресирани дискове и дискова херния, прещипани нерви и фрактури на гръбнака могат да се открият с този тип изображения.

При мозъчни травми

След инциденти и тежки наранявания можем да проследим състоянието на мозъка чрез ядрено-магнитен резонанс. Можем също да диагностицираме заболявания като инсулт, мозъчен аневризъм, инфекции, деменция и множествена склероза.

 

Кога се налага контрастно вещество за ЯМР?

 

ямр, ядрено магнитен резонанс

 

В някои случаи лекарите може да използват контрастни вещества, които подобряват изображението на ЯМР и ясно показват състоянието на органите и кръвоносните съдове. Най-често контрастни вещества се използват при изобразяване на главата и мозъка, врата, гръбначния стълб и кръвоносните съдове.

Това се случва чрез интравенозно вливане на специални химикали. Тези вещества се елиминират бързо от тялото и имунната система и обикновено се изхвърлят чрез урината в рамките на едно денонощие.

Химикалите за контраст рядко имат странични ефекти, но при някои пациенти се наблюдава главоболие, гадене или кожен обрив известно време след инжектиране. 

В редки случаи може да се появят по-сериозни алергични проблеми. По време на изследването някои пациенти изпитват леки неприятни усещания като затопляне и пулсации. Обикновено нежеланите реакции отшумяват бързо и не застрашават здравето.

При тежки бъбречни заболявания контрастното вещество може да повлияе отрицателно на бъбречните функции. В такива случаи се провеждат изследвания преди контрастния ЯМР, за да се прецени дали пациентът е подходящ за подобна процедура.

 

Колко време продължава ЯМР?

В зависимост от частта, която трябва да се изобрази, сканирането може да е по-кратко или по-дълго. ЯМР сканирането продължава от 15 до 120 минути. Самото сканиране отнема от няколко секунди до 4-5 минути, но се нуждаем от повече време за цялостната процедура.

Продължителността на ЯМР може да се увеличи според различни фактори:

 • Ако са нужни повече изображения
 • Ако се сканира по-голяма част от тялото
 • При използване на контрастно вещество

 

След като сме преминали през ядрено-магнитния резонанс, обикновено получаваме резултатите след 1-2 седмици. При спешни случаи готовите изображения се проявяват и анализират по-бързо.

Колко време продължава ЯМР на коляното?

При изследване на коленната става ядрено-магнитният резонанс продължава между 30 и 60 минути. С негова помощ могат да се открият проблеми с коляното, свързани със слабост, подуване или кървене. Специфично за него е, че може да се сложат устройства и намотки върху крака, които да допринесат за получаване на по-ясно изображение.

Колко време продължава ЯМР на рамото?

Раменете изискват по-малко време за сканиране от други части на тялото – от 15 до 45 минути.

Колко време продължава ЯМР на мозъка и гръбнака?

Сканиране на главата или гърба може да продължи от 30 до 60 минути. Има случаи, в които по-ограничен ЯМР на мозъка се провежда и за 5 минути. Шийните гръбначни прешлени от своя страна изискват само 20 минути, ако няма нужда от заснемане на останалите части от гръбнака.

Ако се нуждаем от контрастно вещество при снимки на мозъка и гръбнака, времето може да се увеличи до 80 минути.

 

Как да се подготвим за ЯМР?

 

ямр, ядрено магнитен резонанс

 

Подготовката за ядрено-магнитен резонанс е както физическа, така и психическа. Възможно е лекарят ни да забрани хранене или консумиране на напитки 4 часа преди изследването, но не е задължително.

Преди самото сканиране попълваме декларация за съгласие и информираност.

 

Особено важно е да премахнем всички метални предмети от тялото си, тъй като магнитното поле на апарата е изключително силно. Ако имаме метални импланти в тялото си или пейсмейкъри, задължително трябва да предупредим лекарите преди ЯМР.

Магнитното поле е толкова силно, че може да премести тежки метални обекти в помещението, в което се намира апарата. Затова е нужно да помислим за всичко върху себе си, което може да има метални частици.

Това включва:

 • Бижута
 • Часовници
 • Пиърсинги
 • Перуки
 • Аксесоари за коса
 • Слухови апарати
 • Инсулинови помпи и монитори за глюкоза
 • Протези и ортодонтски апарати
 • Сутиен с метални частици (закопчалки, банели)
 • Дрехи с ципове, копчета и метални закопчалки
 • Колани и катарами
 • Някои дезодоранти, гелове и продукти за коса също съдържат метални частици

 

По време на сканирането обикновено се чува силен шум, както и многобройни почуквания. Това е нормална част от работата на апарата, но ако желаем, може да използваме силиконови тапи за уши. Възможно е да усетим потрепвания около себе си.

В някои случаи пациентите съобщават за парещо чувство върху татуирана кожа.

Ако страдаме от клаустрофобия или се притесняваме за ядрено-магнитния си резонанс, може да приемем леко успокоително, да прилагаме техники за дълбоко дишане по време на сканирането и да се стараем да запазим цялостно спокойствие.

ЯМР при деца

 

ямр, ядрено магнитен резонанс

 

Упойка не е нужна при възрастни пациенти, но понякога се използва за ЯМР при деца. Тази практика е нужна, тъй като е особено важно тялото да е неподвижно по време на заснемането, а това може да е невъзможно при бебета или малки деца.

 

Има ли рискове при ЯМР?

Не са открити рискове при провеждането на ядрено-магнитен резонанс. Ако следваме съветите на лекаря си и спазваме инструкциите преди, по време и след ЯМР изследването, няма повод да се притесняваме. 

 

Заключение

Ядрено-магнитният резонанс буди притеснение и тревога в много от пациентите. Въпреки че апаратът може да изглежда страшно, той не е опасен и не води до усложнения или увреждания в тялото. 

 

Какво е ЯМР?

Ядрено-магнитният резонанс създава триизмерни изображения на тялото. Представлява голям апарат, който създава силно магнитно поле около тялото на пациента.

Кога е нужен ядрено-магнитен резонанс?

Използва се за диагностициране на заболявания и периодично наблюдение при лечение. ЯМР изображенията позволяват внимателно преглеждане на меките тъкани и вътрешните органи.

Кога се налага контрастно вещество за ЯМР?

Контрастните вещества са интравенозни химикали, които подобряват изображението на ЯМР. Най-често се използват при изобразяване на главата и мозъка, врата, гръбначния стълб и кръвоносните съдове.

Как да се подготвим за ядрено-магнитен резонанс?

Подготовката за ядрено-магнитен резонанс е както физическа, така и психическа. Трябва да премахнем всички метални предмети от тялото и дрехите си и да се постараем да запазим спокойствие по време на сканирането.

Крие ли рискове?

Не са открити рискове при ядрено-магнитен резонанс. Ако следваме съветите на лекаря си, няма повод да се притесняваме. ЯМР се провежда и при деца без опасност.

Категории: Здраве|Публикувана: 28.11.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 18 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 28 ноември 2023 в 10:40 | Категория: Здраве