Зеленчуците, които намаляват риска от рак на дебелото черво

Обновена: 13.10.2025|
5 мин. четене
риска от рак на дебелото черво

Ракът на дебелото черво е третият най-разпространен рак в света и втората водеща причина за смъртни случаи, свързани с ракови заболявания, като е отнел над 900 000 живота през 2022 година. През същата година в България от рак на дебелото черво умират 16 301 души, според данни на Националния статистически институт (НСИ). Въпреки че генетиката и начинът на живот играят основна роля, диетата остава един от най-мощните и контролируеми фактори за намаляване на риска от рак на дебелото черво.

Това е рубриката „Здравен бюлетин“ на forlife.bg, в която всеки понеделник ви запознаваме с най-новите и интересни изследвания от света на медицината, науката и здравословното хранене.

Съдържание

Какво представлява ракът на дебелото черво?

Ракът на дебелото черво се развива от полипи (образувания) във вътрешната лигавица на дебелото черво. Ако не се лекува, ракът на дебелото черво може да се разпространи в други части на тялото. Благодарение на тестове, скринингови лечения и ранното лечение, по-малко хора умират от рак на дебелото черво.

 

Как изглежда ситуацията с риска от рак на дебелото черво в България?

 

риска от рак на дебелото черво

 

Ракът на дебелото черво е вторият най-често срещан рак при жените след рак на гърдата, и третият най-често срещан при мъжете – след рак на простата и на белия дроб, в световен мащаб. Около 10 процента от всички ракови заболявания на света са рак на дебелото черво.

По данни на Здравния профил на България за 2023 г., изготвен от Европейската комисия, България е сред страните с най-висока смъртност както от предотвратими, така и от лечими заболявания. За разлика от спада в целия Европейски съюз, в България процентът на лечимата смъртност се е увеличил между 2018 и 2020 г., като колоректалният рак съставлява 10% от смъртните случаи по лечими причини.

Тази неблагоприятна статистика увеличава риска от рак на дебелото черво и се дължи на липсата на ефективни програми за превенция и скрининг в страната. Процентът на скрининг за рак на дебелото черво сред населението в България на възраст 50-74 години е вторият най-нисък в ЕС – 3,6%, в сравнение със средния за ЕС от 33,4%.

 

Симптоми и причини за рак на дебелото черво

 

риска от рак на дебелото черво

 

Може да имаме рак на дебелото черво и без симптоми.

Симптоми на рак на дебелото черво

Може да имаме симптоми, но да не знаем, че те са знак за рак на дебелото черво. Това е така, защото симптомите за този вид рак са подобни със симптомите на не толкова опасни заболявания.

Симптомите на рак на дебелото черво включват:

  • Кръв в изпражненията
  • Чести промени в честотата на изхождане
  • Болки в коремната област
  • Подут стомах
  • Необяснимо отслабване
  • Повръщане
  • Отпадналост и задъхване

Тъй като подобни симптоми могат да бъдат индикатор на много различни заболявания или на обикновено неразположение, превенцията и редовните прегледи при лекар са от изключителна важност за намаляване на риска от рак на дебелото черво.

Причини за рак на дебелото черво

 

риска от рак на дебелото черво

 

Както всички видове рак, ракът на дебелото черво се получава, когато клетките ни растат и се делят неконтролируемо. Всички клетки в тялото ни постоянно растат, делят се и умират. Така тялото ни остава здраво и функционира както трябва. При рак на дебелото черво клетките, покриващи дебелото черво и ректума, продължават да растат и да се делят, дори когато би трябвало да умрат. Тези ракови клетки могат да произхождат от полипи в дебелото черво.

Рисковите фактори за развитие на рак на дебелото черво включват наследствени заболявания и начина ни на живот.

Вредни навици, които увеличават риска от рак на дебелото черво:

  • Пушене
  • Прекомерна употреба на алкохол
  • Наднормено тегло
  • Прекомерна консумация на червено месо и преработени меса
  • Липса на упражнения

Добрата новина е, че всякакъв вид физическа активност може да намали риска от рак на дебелото черво.

Медицински състояния, риска от рак на дебелото черво:

  • Възпалителни чревни заболявания, като болест на Крон
  • Наследствени болести, като синдром на Линч
  • Наследствена обремененост от рак на дебелото черво или други видове рак
  • Случаи на полипи в семейството
  • Много на брой полипи, включително аденоми, назъбени полипи или други видове полипи

При наличие на един или повече рискови фактори не означава автоматично, че ще развием рак. Просто означава, че повишаваме риска от рак на дебелото черво. Опасността от развитие на рак на дебелото черво се повишава значително след 50-годишна възраст.

 

Какво показва новото проучване за връзката между кръстоцветните зеленчуци и риска от рак на дебелото черво?

 

риска от рак на дебелото черво

 

Новият метаанализ, публикуван в BMC Gastroenterology през август 2025 година, установява, че консумацията на повече кръстоцветни зеленчуци – като броколи, зеле, карфиол и брюкселско зеле – може да намали риска от рак на дебелото черво с 20%. Изследователите са анализирали данни от над 639 000 участници в 17 проучвания, включително близо 100 000 случая на рак на дебелото черво, за да оценят защитния ефект на тези зеленчуци.

Проучването разкрива връзката между дозата консумирани зеленчуци и най-позитивния изход за пациента, като най-силни ползи се наблюдават при консумация между 20 и 40 грама на ден – приблизително няколко хапки броколи или брюкселско зеле. Оптималното количество консумация на кръстоцветни зеленчуци за намаляване на риска от рак на дебелото черво е 40-60 грама на ден. След 40 грама ползите срещу риска от рак на дебелото черво се стабилизират, което предполага, че дори малки дневни порции могат да имат съществено значение.

Защо кръстоцветните зеленчуци са толкова ефективни и как намаляват риска от рак на дебелото черво?

 

риска от рак на дебелото черво, кръстоцветни зеленчуци

 

Кръстоцветните зеленчуци са богати на глюкозинолати, съединения, които се разграждат на биоактивни молекули, като сулфорафан. Това съединение помага за защитата на клетките, като блокира ензими, които активират канцерогени, задействайки самоунищожението на злокачествените клетки и предотвратявайки развитието на нови кръвоносни съдове от туморите.

Интересното е, че защитният ефект изглежда най-силен в проучвания от Северна Америка и Азия и по-малко постоянен в Европа и Австралия. Вероятно разликата в риска от рак на дебелото черво при консумация на кръстоцветни зеленчуци отразява разликите в диетата или начина на живот.

Заболеваемостта в Европейски съюз е сред най-високите в света – 47,3 на 100 000 души страдат от рак на дебелото черво, а около 24,1 на 100 000 са диагностицирани с рак на ректума. Това означава, че на всеки хиляда души има по 0,47 случая на рак на дебелото черво и 0,24 случая на рак на ректума, сочат данни от 2022 година. Процентите на заболеваемост при мъжете са по-високи, отколкото при жените. В България заболеваемостта е сходна със средната за Европейски съюз, но смъртността е по-висока – 32/100 000 мъже и 18/100 000 жени.

Високите нива на заболеваемост от рак на дебелото черво в Европа се дължат на характерните за западния начин на живот диети с високо съдържание на червено и преработено месо и ниско съдържание на фибри, съчетани с повишени нива на затлъстяване, физическа неактивност и потенциално градско замърсяване, както и масовата употреба на антибиотици.

По-високата продължителност на живота в тези развити региони също допринася за увеличение на риска от рак на дебелото черво, тъй като той се среща по-често при възрастните хора.

Смъртността от рак на дебелото черво е най-висока в Европа, Австралия и Нова Зеландия, като най-високите нива на смъртност на Стария континент се наблюдават в Източна Европа. Според данни на Световната здравна организация (СЗО) през 2040 година смъртните случаи от рак на дебелото черво ще достигнат до 1,6 милиона на година, което е увеличение с около 75% от регистрираните под милион загубени живота през 2022 г.

 

Заключение

Въпреки че откритията изискват допълнително потвърждение за това как този вид зеленчуци намаляват риска от рак на дебелото черво, те подчертават една проста, практична стъпка: добавянето на кръстоцветни зеленчуци към вашата чиния може да помогне за предпазване от един от най-смъртоносните видове рак в света.

 

Често задавани въпроси

Къде боли при рак на дебелото черво?

При рак на дебелото черво най-често се усеща болка в коремната област, която прилича на газове.

Как да разберем, че имаме рак на дебелото черво?

Част от симптомите за рак на дебелото черво приличат на симптоми на други по-леки заболявания, затова най-ефикасният начин за намаляване на риска от рак на дебелото черво е редовно посещение при лекар.

Каква е продължителността на живота при рак на дебелото черво?

Процентът на пациенти, които живеят пет и повече години с диагноза рак на дебелото черво и рак на ректума в Европейския съюз, е съответно 57% и 55%. Резултатите за България са значително по-ниски – 45,2% с рак на дебелото черво и 38,4% с рак на ректума.

Категории: Здравен бюлетин|Публикувана: 13.10.2025|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

2606a831d1d61524f5327595007bea32dc1197ffcbc7b65f05d814226290cc92?s=96&d=mm&r=g

Любомир Найденов е завършил журналистика в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Има богат опит като автор и редактор в онлайн медии. Основните му интереси са в сферата на здравословния начин на живот и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар