8 полезни храни за щитовидната жлеза

Обновена: 24.02.2025|
thyroidhekp

Има много полезни храни за щитовидната жлеза от различни хранителни групи. Хранителните вещества, които действат благоприятно на щитовидната жлеза, са антиоксиданти, йод, селен и цинк.

Съдържание

Полезни храни за щитовидната жлеза

Има полезни храни за щитовидната жлеза от различни хранителни групи. Сред тях са морските дарове и рибата, бразилският орех, яйцата, зелените листни зеленчуци и бери плодовете. Съдържанието им на полезни вещества като йод, селен и антиоксиданти ги прави изключително добри за щитовидната жлеза. 

 

 

 

Тези храни подкрепят здравословната функция на щитовидната жлеза и подобряват метаболизма.

Полезни храни за щитовидната жлеза наричаме тези, които съдържат не само йод, но и други ценни хранителни елементи, които подпомагат този така важен орган в тялото ни.

Водорасли

Водораслите са част от популярните полезни храни за щитовидната жлеза, тъй като са един от най-богатите естествени източници на йод – основен минерал, необходим за синтеза на хормоните тироксин и трийодтиронин. Тези хормони регулират метаболизма, количеството на енергията ни и растежа на подрастващите организми. 

Освен йод водораслите съдържат и антиоксиданти, витамини и минерали, които подпомагат функцията на щитовидната жлеза и намаляват риска от оксидативен стрес. Редовната консумация на водорасли под формата на нори, уакаме и комбу може да предотврати йодния дефицит и свързаните с него проблеми като хипотиреоидизъм.

Млечни продукти

 

полезни храни за щитовидната жлеза, млечни продукти

 

Млечните продукти като кисело мляко, сирене и прясно мляко са полезни храни за щитовидната жлеза, не само заради съдържанието си на йод, но и защото са богати на селен, калций и витамин D. Те подпомагат правилното функциониране на щитовидната жлеза и цялостното здраве на организма. 

Пробиотиците в киселото мляко подобряват чревната флора, което може индиректно да подпомогне усвояването на важни минерали. Консумацията на млечни продукти в умерени количества е особено полезна за предотвратяване на йоден дефицит и поддържане на метаболитния баланс.

Количеството йод в млечните продукти варира. Според проучване е установено, че проби от обезмаслено мляко съдържат между 38-59 мкг йод на чаша. Обикновеното, нискомаслено кисело мляко или гръцки йогурт се нарежда сред най-добрите полезни храни за щитовидната жлеза – то може да съставлява около 50% от необходимия ни дневен прием на йод.

Напитките на растителна основа, използвани като заместители на млякото, соеви и бадемови млека, съдържат относително малки количества йод и не могат да допринесат така, както млечните продукти от животински характер за пълноценното действие на щитовидната жлеза.

Едно проучване от 2013 г. установява, че хората с хипотиреоидизъм са по-склонни да имат дефицит на витамин D.

 

Месо

Цинкът е друго ключово хранително вещество, отговарящо за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Тялото ни се нуждае от цинк, за да произвежда хормоните на щитовидната жлеза. Според проучвания приемът на твърде малко цинк може да доведе до хипотиреоидизъм. 

Месото е сред разнообразието от полезни храни за щитовидната жлеза, тъй като съдържа цинк, желязо и селен. Червеното месо (говеждо и агнешко) е богато на желязо, което помага за транспортирането на кислород до тъканите, включително щитовидната жлеза. Пилешкото и пуешкото месо са отличен източник на цинк. Освен това месото осигурява висококачествени протеини, необходими за енергия и възстановяване на организма.

Умерената консумация на месо подкрепя правилното функциониране на щитовидната жлеза и общото здраве особено в комбинация с други балансирани храни.

Бразилски орех

 

полезни храни за щитовидната жлеза, бразилски орех

 

Разнообразието от полезни храни за щитовидната жлеза включва и някои ядки. Според изследвания бразилските орехи съдържат друго хранително вещество, което помага за регулирането на хормоните на щитовидната жлеза – селен. Селенът може да помогне за предотвратяване на дългосрочно увреждане на щитовидната жлеза при хора с проблеми, свързани с щитовидната жлеза, като Хашимото и болестта на Грейвс.

Една ядка бразилски орех съдържа между 68-91 мкг селен. Тъй като максималната горна граница на селен е 400 мкг на ден, не бива да прекаляваме с консумацията му. Прекомерната консумация на селен може да причини „чеснов дъх“, загуба на коса, обезцветени нокти и дори сърдечна недостатъчност.

Хубавото е, че може да закупим определено количество суров бразилски орех и да хапваме по един на ден като ежедневен ритуал за здраве.

Риба и морски дарове

Тъй като йодът се намира в почвите и морската вода, рибата е друг добър източник на това хранително вещество. Една порция печена треска от 100 г съдържа около 158 мкг йод. Това количество йод е достатъчно да задоволи необходимия дневен прием при възрастен човек. При бременни жени и кърмачки количеството на необходимия прием на йод се променя и повишава в повечето случаи. За тях е важно да приемат по-голямо количество полезни храни за щитовидната жлеза, за да поддържат хормоналния баланс и здравословното благоденствие. 

Омарите, скаридите и мидите също са сред полезни храни за щитовидната жлеза. Само около 4-5 броя скариди съдържат приблизително 10% от препоръчителния прием на йод дневно. Ракообразните също могат да бъдат добър източник и на цинк. 100 г омар съдържа съответно 6,5 и 3,4 мг цинк.

Яйца

 

полезни храни за щитовидната жлеза, яйца

 

Едно яйце с размер Л съдържа около 16% от необходимия йод за ден и 20% селен, от който се нуждаем на ден. Смята се, че яйцата са суперхрана за щитовидната жлеза. По-голямата част от полезните вещества в яйцето се намират в жълтъка му, но е препоръчително да се консумира цялото яйце, защото яйцата са сериозен източник на белтъчини

Протеините са необходими за възстановяване и правилно функциониране на организма. Най-ефикасните полезни храни за щитовидната жлеза са богати на белтъчини и доставят необходими витамини на тялото. Яйцата съдържат и витамин D, който може да повлияе положително на имунната система и това ги прави полезни храни за щитовидната жлеза.

Зеленолистни зеленчуци 

Зеленолистните зеленчуци са полезни храни за щитовидната жлеза, защото са богати на антиоксиданти, витамини и минерали, които подпомагат нейната функция. Те съдържат желязо и витамин С, който помага за усвояването на желязото. Най-полезните зеленолистни зеленчуци са спанак, кейл и манголд.

На 100 г от тези зеленчуци се съдържа около 2 мг желязо. Спанакът и манголдът са богати на магнезий, а кейлът на калций. Тези зеленчуци предпазват щитовидната жлеза от оксидативен стрес и поддържат метаболитния ни баланс.

Плодове

 

полезни храни за щитовидната жлеза, ябълки

 

Най-полезните плодове за щитовидната жлеза са черните малини, боровинките, ябълките и сливите. Тези плодове са полезни храни за щитовидната жлеза, тъй като са богати на антиоксиданти. Ябълките съдържат пектин, който помага за изхвърлянето на токсини като тежките метали, които могат да увредят щитовидната жлеза. Сливите съдържат в себе си селен, а боровинките и черните малини са богати на витамин С, който помага за намаляването на оксидативния стрес и предпазват тъканите на щитовидната жлеза.

Храни, които да избягваме

 

вредни храни

 

Глутенът, обработените храни и бързите храни могат да бъдат особено вредни за щитовидната жлеза, тъй като влияят негативно на нейната функция и цялостното здраве.

Глутенът може да предизвика автоимунен отговор при хора с целиакия или непоносимост към глутен, като увеличи риска от развитие на автоимунни заболявания на щитовидната жлеза като Хашимото или болестта на Грейвс.

Възпалението, предизвикано от глутен, може да наруши абсорбцията на важни минерали като йод и селен, които са ключови за производството на хормони на щитовидната жлеза.

Обработените храни често съдържат високи нива на трансмазнини, добавени захари и химикали, които стимулират възпалителни процеси в тялото ни. Те са бедни на хранителни вещества като селен, цинк и витамин D, от които щитовидната жлеза се нуждае, за да функционира правилно.

Бързите храни, богати на наситени мазнини и сол, могат да допринесат за хормонален дисбаланс и натоварване на щитовидната жлеза. Те често водят до наднормено тегло, което е свързано с влошаване на метаболизма и функциите на жлезата.

 

Заключение

Здравословната функция на щитовидната жлеза зависи от правилния хранителен режим, богат на основни минерали и витамини. Полезни храни за щитовидната жлеза като морските водорасли, бразилските орехи, морската риба, млечните продукти и зеленолистните зеленчуци осигуряват ключови елементи като йод, селен, цинк и антиоксиданти. Те подпомагат производството на хормоните тироксин и трийодтиронин.

Плодовете като боровинките и ябълките допринасят за защита на жлезата от оксидативен стрес, а източници на здравословни мазнини като ядките и семената подобряват метаболизма. Балансираният хранителен режим, богат на полезни храни за щитовидната жлеза, съчетан с намаляване на стреса и редовна физическа активност, е ключът към поддържането на цялостен хормонален баланс. 

 

Често задавани въпроси

Кои плодове са най-полезни за щитовидна жлеза?

Сред най-полезните плодове за щитовидната ни жлеза се нареждат черните малини, боровинките, ябълките и сливите. Всички плодове са полезни, тъй като са богати на антиоксиданти.

Яйцата полезни ли са за щитовидната жлеза?

Яйцата са суперхрана за щитовидната жлеза.

Вредно ли е да пием кафе, ако имаме проблеми с щитовидната жлеза?

Консумацията на кафе може да има различен ефект върху хора с проблеми на щитовидната жлеза в зависимост от състоянието им и начина на живот. В умерени количества кафе не трябва да бъде вредно за повечето хора със здрава щитовидна жлеза. Въпреки това при някои състояния като хипотиреоидизъм кофеинът може да затрудни усвояването на лекарствата за щитовидната жлеза, като намали тяхната ефективност. 

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 17.02.2025|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

311829625c9a8348aa5e9f59678ee329351a13e933e510175606bbf6512c3953?s=96&d=mm&r=g

Санита Куцарова завършва специалност “Драматургия” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има интереси в различни области на изкуството, но писането е най-голямата ѝ страст. Обича да съчетава здравословния начин на хранене с ежедневни тренировки и да прекарва свободното си време в природата или в четене на книги.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Ваня 22.02.2025 at 13:06 - Отговор

    Моля ви,без гръцки йогурт!Българско кисело мляко с ценните бактерии!!!
    Гърците имат по-добър маркетинг и да,на запад то е по-популярно,но нашето е по-полезно,богато на пробиотици!

Оставете коментар