Хепатит А – какво трябва да знаем?

Обновена: 10.06.2024|
хепатит а. анимирана картинка на черен дроб.

Вирусът на хепатит А обикновено не е толкова опасен, колкото хепатитите B и C. Почти всеки, който се е заразил с хепатит A, се възстановява без последствия. Но тъй като може да отнеме известно време, докато изчезне, ще е необходима грижа междувременно да се погрижим за себе си.

 

Какво е хепатит А?

Хепатит А е вирусна инфекция, която причинява възпаление на черния дроб. Тя е много заразна. Предава се главно по фекално-орален път. Инфекцията се разпространява чрез приемане на замърсена храна или вода, съдържащи вируса, както и чрез контакт с инфектирани физически обекти или хора.

vitbcompl 400
kurk pep 600
vitbcompl 400
kurk pep 600

 

 

Хепатит А е форма на заболяването, причинено от вируса HAV (hepatitis A virus). Това е остър (краткотраен) тип хепатит, който обикновено не изисква специфично лечение.

Приблизително 1.5 милиона случая на хепатит А се срещат по света всяка година, като годишните нива се увеличават в Съединените щати. Тази силно заразна форма се разпространява предимно чрез замърсена храна или вода. Обикновено не е сериозно и не причинява дългосрочни ефекти.

Инфекцията с ХАВ обикновено изчезва от само себе си. При повечето хора, заразени с ХАВ, имунната система е способна да се справи с вируса и да го премахне от организма. Този процес на изчистване на вируса от тялото обикновено отнема няколко седмици до месеци.

 

Какво причинява хепатит А?

Хората развиват инфекция с хепатит А след заразяване с ХАВ. Този вирус обикновено се предава чрез поглъщане на храна или течност, замърсена с фекална материя, която съдържа вируса.

Веднъж предаден, вирусът се разпространява чрез кръвния поток до черния дроб, където може да се изрази под формата на възпаление и подуване. В допълнение към предаването от ядене на храна или пиене на вода, съдържащи ХАВ, вирусът може да се разпространи и чрез близък личен контакт с някой, който вече го има.

Можете да се заразите с хепатит А чрез:

 • ядене на храна, приготвена от човек с вируса на хепатит А
 • ядене на храна, обработвана от хора с ниска хигиена
 • ядене на замърсени с отпадни води сурови миди
 • сексуален контакт с партньор, който има вируса
 • пиене на замърсена вода
 • влизане в контакт със заразени с ХАВ фекални вещества

При придобит вирус човек може да стане заразен 1-2 седмици преди дори да се появят симптомите. Заразният период приключва около 1 седмица след появата на симптомите.

 

С какво се различава от останалите видове хепатит?

За разлика от хепатит Б и Ц, хепатит А обикновено не причинява хронично чернодробно заболяване и е самоограничаваща се инфекция, но в някои случаи може да причини инвалидизиращи симптоми и по-рядко фулминантен хепатит (остра чернодробна недостатъчност), който често е фатален.

Въпреки че фулминантният хепатит A е рядък, е важно да се знае, че индивидите в по-напреднала възраст или със слаба имунна система са най-уязвими. Сигнали за фулминантен хепатит са бързо напредваща жълтеница, остра болка в корема, сънливост и кома.

СЗО изчислява, че през 2016 г. 7134 души са починали от хепатит А по света (което представлява 0,5% от смъртността, дължаща се на вирусен хепатит).

Вирусът се среща спорадично и епидемично в световен мащаб, като се наблюдава тенденция за циклични рецидиви.

 

Симптоми и стадии на заболяването

 

Хепатит А жълтеница.

 

Инкубационният период на ХАВ обикновено може да е 14-28 дни.

Симптомите на хепатит А варират от леки до тежки и могат да включват:

 • Висока температура
 • Неразположение
 • Загуба на апетит
 • Диария
 • Гадене
 • Коремен дискомфорт
 • Тъмна урина
 • Жълтеница (пожълтяване на очите и кожата)

 

Не всеки, който е заразен, ще има всички симптоми. При възрастните признаците се появяват по-често, както и рискът от фаталните изходи, отколкото при децата.

Хепатит А понякога рецидивира, което означава, че човекът, който току-що се е възстановил, се разболява отново с друг остър епизод. Това обикновено е последвано от възстановяване.

При наличие на хепатит А е препоръчителна консултацията с лекар, който да даде насоки за промяна в диетата, приема на добавки, свързани с преодоляването на конкретни симптоми и други.

 

Фазите за развитие на хепатит А биват:

 • Инкубационен период – вирусът се размножава и разпространява, без да причинява симптоми.
 • Продромална (предиктерична) фаза – появяват се неспецифични симптоми; те включват дълбока анорексия (изкривена представа за собственото тяло и силно изразен страх от напълняване), неразположение, гадене и повръщане, новоразвито отвращение към цигари (при пушачи) и често треска или болка в десния горен квадрант на корема. Понякога се появяват уртикария и артралгии (болки в ставите), особено при ХБВ инфекция.
 • Иктерична фаза – след 3 до 10 дни обикновено се получава потъмняване на урината, последвано от жълтеница. Системните симптоми често регресират и пациентите се чувстват по-добре въпреки влошаващата се жълтеница. Черният дроб обикновено е увеличен и чувствителен, но ръбът му остава мек и гладък. Лека спленомегалия се среща при 15 до 20% от пациентите. Жълтеницата обикновено достига своя пик в рамките на 1 до 2 седмици.
 • Фаза на възстановяване – през този период от 2 до 4 седмици жълтеницата избледнява.

 

Има по-тежки форми, които се виждат при хора, вече преболедували от други форми на хепатит като B и C. За момента е отчетено, че само в 1% от случаите на хората, преминали през хепатит А, може да се причини остра чернодробна недостатъчност, кома или смърт.

 

Рискови фактори и последици

 

Хепатит А черен дроб.

 

Човек е изложен на повишен риск от заразяване с вируса на хепатит А, ако е налице 1 или повече от тези рискови фактори:

 • Пътуване или работа в райони на света, където ХАВ е често срещано заболяване
 • Професионални фактори като работници в канализацията, работа в детски център или с животни като маймуни и горили
 • Пребиваване заедно с човек с хепатит А
 • Сексуални отношения с лице, което е заразено
 • ХИВ позитивен
 • Бездомност
 • Нарушение на кръвосъсирването
 • Употреба на наркотици
 • Лоши санитарни условия

 

Въпреки че хепатит А не причинява дълготрайно увреждане на черния дроб или хронично заболяване, в редки случаи може да причини неочаквана загуба на чернодробна функция.

Това е по-вероятно при по-възрастни хора или такива, които имат хронично чернодробно заболяване. При остра чернодробна недостатъчност човек трябва да остане в болницата под наблюдение и за лечение. При тежки случаи на някои от тях може да се наложи чернодробна трансплантация.

 

Какви са методите на лечение?

 

Хепатит А тест.

 

Според доверен източник на Световната здравна организация (СЗО), експертите все още не са намерили конкретно лечение за хепатит А. Обикновено имунната система може да изчисти вируса, така че черният дроб да може да се излекува без дълготрайно увреждане.

Съществуват ваксини срещу хепатит А. Лекар може да назначи подходящи такива. Някои други лечения и профилактични мерки могат да помогнат за намаляване на симптомите и за възстановяването.

Те биват:

 1. Повече почивка
 2. Избягване на алкохола
 3. Хидратация
 4. Болкоуспокояващи, предписани от лекар
 5. Носене на широки дрехи за облекчаване на сърбежа, ако има
 6. Хапване на по-малки порции
 7. Лекарства за облекчаване на повръщането и гаденето, предписани от лекар
 8. Прием на хранителни добавки, при невъзможност за нормално хранене

Лекарите обикновено назначават чести изследвания на нивата на чернодробните ензими, с които може да се следи възстановяването на черния дроб.

Доверен източник на СЗО отбелязва, че възстановяването от хепатит А може да е бавно и да варира от няколко седмици до месеци.

Според източник на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, много хора с хепатит А се възстановяват за по-малко от 2 месеца без усложнения, а около 10-15% от хората имат симптоми до 6 месеца.

Няма специфично лечение за ХАВ като терапия, която унищожава вируса. Тъй като това е краткотрайна вирусна инфекция, която може да изчезне сама, лечението обикновено е насочено към намаляване на симптомите.

 

Заключение

Хепатит А е вирусна инфекция, която причинява възпаление на черния дроб. Хепатит А е много заразен и се предава чрез храна или вода, съдържащи вируса. Някои хора могат да се възстановят в рамките на 6 месеца, без да се нуждаят от лечение. Малък брой индивиди с инфекцията развиват фулминантен хепатит.

При фулминантен хепатит функцията на черния дроб се нарушава толкова бързо, че тялото не може да компенсира за загубата на органа и има висок риск от смърт без извършване на чернодробна трансплантация. Възстановяването може да се подпомогне с повече почивка, прием на повече течности и избягване на алкохола. Лекарствата, предписани от лекар, и добавките могат да помогнат за намаляване на симптоми като болка или гадене.

 

Често задавани въпроси

Какво е хепатит А?

Хепатит А е форма на заболяването, причинено от вируса HAV (hepatitis A virus). Това е остър (краткотраен) тип хепатит, който обикновено не изисква лечение.

С какво се различава хепатит А?

За разлика от хепатит В и С, хепатит А не причинява хронично чернодробно заболяване, но може да причини инвалидизиращи симптоми и по-рядко фулминантен хепатит (остра чернодробна недостатъчност), който често е фатален.

Какви са фазите на хепатит А?

Инкубационен период, продромална (предиктерична) фаза, иктерична фаза и фаза на възстановяване.

 

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 10.06.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 10 юни 2024 в 11:59 | Категория: Хранене и видове храни