3 кожни заболявания на пениса

Обновена: 28.05.2024|
Кожни заболявания на пениса.

Кожни заболявания на пениса могат да възникнат както само в тази зона, така и поради дерматологични проблеми по цялото тяло. Поради тази причина се препоръчва профилактично посещение при здравни специалисти, когато се усетят неразположения в тази зона.

По този начин ще могат да се предотвратят или третират навреме евентуални кожни заболявания на пениса.

 

Кожата на пениса – на какви проблеми е уязвима?

Кожата на мъжките гениталии е често срещано място за кожни проблеми – например баланит, фимоза или генитални брадавици. Кожни заболявания на пениса могат да бъдат част от общо състояние на кожата, което засяга и други места по тялото, или да са специфични за кожата на гениталиите.

creatine 02 400
grifonia 600
creatine 02 400
grifonia 600

 

 

Една забележителна характеристика на кожата на пениса е нейната разтегливост, която се приспособява към промените в размера по време на ерекция и сексуална активност.

Въпросната еластичност се улеснява от специализирани колагенови и еластинови влакна в дермата, осигуряващи съответно структурна подкрепа и гъвкавост, необходими за нормалната ерекция и цялостната сексуална функция.

Гъвкавостта обаче може да направи кожата податлива на определени състояния, като по-горе споменатите баланит (възпаление на главичката) и фимоза (стегнат препуциум – тънката еластична кожа, намираща се в крайната част на пениса и покриваща неговата главичка). Те могат да възникнат от лоша хигиена или инфекции.

Освен това кожата на пениса е обект на същите дерматологични проблеми като други части на тялото, включително гъбични инфекции, придружени от сърбеж, полово предавани инфекции като генитални брадавици и херпес и възпалителни състояния като псориазис или контактен дерматит.

Правилната хигиена, редовните самопрегледи и навременната медицинска помощ за всякакви аномалии са от съществено значение за поддържане на здравето на кожата на пениса.

Консултацията със здравен специалист за точна диагноза и подходящо лечение гарантира запазване както на физическото здраве, така и на сексуалното благополучие.

 

Кожни заболявания на пениса

 

Мъж с кожно заболяване на пениса.

 

Кожата на мъжкия член е сложен и жизненоважен компонент от анатомията на силния пол, податлив на различни кожни заболявания на пениса.

Структурата му се състои от слоеве, богати на нервни окончания, кръвоносни съдове и специализирани тъкани, които са от решаващо значение за усещането и сексуалната функция.

Въпреки своята устойчивост, кожата на пениса е предразположена към няколко дерматологични заболявания, наричани общо кожни заболявания на пениса.

По-долу ще разгледаме 3 кожни заболявания на пениса и ще дадем съвети как може да ги предотвратим – баланит, генитални брадавици и фимоза.

 

Баланит

Баланитът може да възникне поради инфекция, алергична реакция или нараняване. Въпреки че е доста срещано и обикновено не е сериозно, възпалението често е придружено от други неприятни симптоми.

Може да се появи при всеки, който има пенис, но засяга най-вече тези, които не са обрязани, като често причинява и възпаление на препуциума (постит).

Баланитът е по-скоро симптом, отколкото състояние и следователно не може да се предава.

Въпреки това може да бъде причинено от инфекции, които се предават по полов път или чрез акари (група членестоноги организми, които паразитират върху кожата).

Причини за появата на баланит

Баланитът най-често се образува от гъбична инфекция, но бактериалните също могат да го причинят.

Това често се случва в резултат на неправилна хигиена,тъй като препуциума може да улови влагата, създавайки идеалната среда за размножаване на гъбички и бактерии.

Неправилната хигиена може да означава недостатъчно добро измиване, но и прекомерно такова, което да причини дразнене и подуване. Неизплакването на целия сапун от зоната след душ или използването на продукти, които съдържат дразнители като парфюми, също могат да предизвикат това кожно заболяване на пениса.

Други причини за това кожно заболяване на пениса включват:

 • Алергична реакция към латексови презервативи и спермициди
 • Алергична реакция към определени лекарства, включително някои антибиотици и болкоуспокояващи
 • Полово предавани инфекции (ППИ), като гонорея и трихомониаза
 • Краста, която е заразяване с малки кожни акари
 • Определени медицински състояния, включително диабет и реактивен артрит
 • Наранявания на върха на пениса или препуциума

 

Видове баланит

ВИД ОПИСАНИЕ
Баланит на Зуун Той е основен. Засяга предимно хора на средна възраст с необрязан пенис. Приема се, че хроничното дразнене и лошата хигиена са провокиращи фактори. Състоянието се усложнява от бактериални и гъбични инфекции.
Circinate баланит Най-често се свързва с реактивен артрит. Основната причина за този баланит е автоимунна реакция, която обикновено се задейства от предшестваща инфекция. При този вид баланит възпалението е съпроводено и с малки ранички по главата на пениса.
Псевдоепителиоматозен кератотичен и слюден баланит Този рядък тип засяга мъже над 60 години. Може да е резултат от хроничната травма, автоимунно нарушение, генетични и други фактори. Причинява люспести, подобни на брадавици подутини по главичката.
Вследствие на лекарства Това е, когато кожна лезия се появи на участъци от кожата в резултат на определени лекарства или химикали.
Лихен планус Това е хронично болестно състояние на кожата, което причинява появата на обрив на една или повече части от тялото, включително гениталиите.

 

Мъже на всяка възраст могат да развият баланит, но тези с най-висок риск са деца под 4-годишна възраст и необрязани пораснали мъже на средна възраст. За хората с фимоза – стегнат препуциум, който не се прибира назад над пениса, също има повишен риск.

Симптоми и диагностика на баланит

 

Кожно заболяване на пениса - баланит.

 

 

Подуването и зачервяването на главата на пениса са най-честите симптоми и често засягат препуциума.

Други признаци се явяват:

 • Болка и дразнене около главичката
 • Стегнат, лъскав препуциум
 • Сърбеж по кожата на главичката
 • Необичайно изпускане на течности от пениса
 • Рани по главата на пениса
 • Гъст, бял секрет под препуциума (смегма)
 • Неприятна миризма от пениса
 • Болезнено уриниране
 • Подути лимфни възли в слабините

 

Това кожно заболяване на пениса може да бъде диагностицирано и по време на физически преглед, тъй като повечето симптоми са видими.

За да се установи причината може да се наложи да се вземат кръвни изследвания, локална проба с тампон от мъжкия член, анализ на урината, проба от уретралния отвор.

В зависимост от причината, третирането на това кожно заболяване на пениса може да бъде подобряване на хигиената на гениталиите чрез измиване и подсушаване под препуциума. Избягване на интимни продукти, съдържащи потенциални дразнители, като парфюми.

Противогъбични, стероидни, антибиотични кремове или такива против сърбеж по лекарско предписание също са вариант. Ако причината е диабетно състояние, лекарят индивидуално ще може да препоръча комбинация от медикаменти или добавки.

Обрязването също е опция при по-често повтарящи се моменти на това кожно заболяване на пениса.

 

Генитални брадавици (кондиломи)

 

Имам ли кожно заболяване на пениса?

 

Това са едни от най-разпространените кожни заболявания на пениса. Кондиломите са меки израстъци, които се появяват по гениталиите. Те могат да причинят болка, дискомфорт и сърбеж. Това кожно заболяване на пениса може да се развие при контакт с типове на човешкия папиломен вирус, които не са свързани с рак, т.е. при нискорискова ЧПВ инфекция.

Обикновено гениталните брадавици се предават от контакт кожа с кожа и затова спадат към ППИ. Гениталните брадавици се предават чрез сексуална активност, включително орален, вагинален и анален секс. Може да не започнете да развивате брадавици няколко седмици или месеци след заразяването.

Тази инфекция е причинена от нискорискови щамове на човешкия папилома вирус (HPV или ЧПВ). Тези щамове, HPV 6 и HPV 11, са различни от високорисковите щамове, които могат да доведат до цервикална дисплазия (предракова промяна в клетките на шийката на матката) и рак.

Според източник на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), ЧПВ е най-често срещаната от всички полово предавани инфекции (ППИ). Всеки, който е сексуално активен, е уязвим към усложнения от ЧПВ, включително генитални брадавици.

Високорисковите щамове на ЧПВ също могат да причинят рак на шийката на матката и вулвата.

Лечението е ключово при управлението на тази инфекция.

Симптоми на генитални брадавици

Те не винаги са видими за човешкото око. Могат да бъдат много малки и с цвета на кожата или малко по-тъмни. Върхът на израстъците може да прилича на карфиол и да се усеща гладък или леко неравен на допир.

Това кожно заболяване на пениса на мъжете и гениталиите на жените може да се появи като група брадавици или само една на брой.

При мъжете, гениталните брадавици могат да се появят в следните области:

 • Пенис
 • Скротум
 • Слабините
 • Бедрата
 • Вътре или около ануса

 

При жените също е възможно развитието на генитални брадавици. Забелязват се:

 • Вътре във вагината или ануса
 • Извън вагината или ануса
 • На шийката на матката

 

Гениталните брадавици могат да се появят на устните, устата, езика или гърлото на човек, който е имал орален сексуален контакт със страдащ от човешки папилома вирус.

Дори гениталните брадавици да не са забележими, те могат да предизвикат симптоми като:

 • Вагинално течение
 • Сърбеж
 • Кървене
 • Парене

 

Ако гениталните брадавици се разпространят или се увеличат, състоянието може да бъде некомфортно или дори болезнено. Има обаче и случаи, в които вирусът изчезва сам, без да причинява здравословни проблеми.

Третиране на генитални брадавици

Според Американския национален институт за ракови заболявания около 90% от гениталните брадавици са причинени от нискорисковите ЧПВ типове 6 и 11.

Гениталните брадавици обикновено се причиняват от щамове на ЧПВ, които се различават от щамовете, които причиняват брадавици по ръцете или други части на тялото.

При съмнения за кондиломи консултацията с лекар е силно препоръчителна, за да може да се вземат навременни мерки за лечение или операция.

Оперативните мерки обикновено включват:

 • Електрокаутеризация или изгаряне на брадавици с електричество
 • Криохирургия или замразяване на брадавици
 • Лазерни лечения
 • Специално изрязване на брадавици

 

Важно е да не предприемаме действия за самолечение на това кожно заболяване на пениса или женските гениталии преди консултацията с лекар.

 

Фимоза на пениса

 

Обрязване при кожно заболяване на пениса.

 

Фимозата е кожно заболяване на пениса, при което препуциума не може да се прибере (издърпа назад) от върха на члена. Стегнатият препуциум е често срещан при бебетата, които не са обрязани, но обикновено престава да бъде проблем до 3-годишна възраст.

Фимозата може да се появи естествено или не. Младите момчета може да не се нуждаят от лечение за фимоза, освен ако това кожно заболяване на пениса не затруднява уринирането или причинява други симптоми.

Симптоми на фимоза

Основният симптом на фимозата е невъзможността на препуциума да се прибере до 3-годишна възраст. Той обикновено се разхлабва с течение на времето, но този процес може да отнеме повече време при някои момчета.

Около 17-годишна възраст едно момче трябва да може вече лесно да прибира препуциума си. Друг често срещан симптом на фимозата е подуването на тази част от мъжкия член при уриниране.

Причини

Състоянието може да възникне ако препуциума е насилствено прибран, преди да е готов. Това може да навреди на кожата и да причини белези, което прави по-трудно прибирането му по-късно.

Възпаление или инфекция на препуциума или главата на пениса може да причини фимоза при момчета или мъже. Такова например е баланитът, който споменахме по-горе.

Една от инфекциите, които могат да доведат до баланит, се нарича лихен склерозус. Това е състояние на кожата, което може да бъде предизвикано от необичаен имунен отговор или хормонален дисбаланс.

Симптомите могат да включват бели петна по препуциума, вследствие на което кожата може да стане сърбяща и податлива на разкъсване.

Кога да потърсим помощ?

 

Консултация при кожни заболявания на пениса.

 

Някои случаи на това кожно заболяване на пениса могат да останат нелекувани, особено сред младите момчета. Ако няма симптоми и усложнения, може да се изчака да се види дали проблемът ще се разреши от само себе си, когато детето порасне.

Въпреки това консултацията със здравен специалист винаги е препоръчителна. Ако фимозата обаче пречи на здравата ерекция, уриниране или ако има други симптоми, човекът трябва да отиде на лекар.

Признаците на инфекция могат да включват:

 • Промени в цвета на главичката или препуциума
 • Наличието на петна или обрив
 • Болка
 • Сърбеж
 • Подуване

 

Физическият преглед и този на симптомите на момче/мъж обикновено са достатъчни за диагностициране и назначаване на лечение на фимоза или основно кожно заболяване на пениса, като баланит.

В по-сериозни случаи може да се наложи обрязване или подобна хирургична процедура.

Фимоза срещу парафимоза

Състояние, наречено парафимоза, също може да възникне, когато препуциума е прибран, но не може да бъде преместен обратно в нормалното си положение. Това обикновено изисква спешна медицинска помощ.

Едно усложнение на парафимозата е намаляване на притока на кръв към края на пениса.

Възможностите за лечение на това кожно заболяване на пениса са подобни на тези за фимоза. Смазването на главичката и препуциума може да помогне за плъзгането на препуциума обратно нагоре. Преди да се опита това лечение у дома, трябва да се обсъди с лекар.

Цялостното обрязване или частичното такова може да елиминира притесненията от прибиране на препуциума. Също така необрязването може да изложи мъжа на по-висок риск от ХИВ и други инфекции.

Други кожни заболявания на пениса са:

 1. Екзема на пениса
 2. Генитален псориазис
 3. Видове лишеи и други.

 

Заключение

Кожни заболявания на пениса обхващат набор от състояния, които могат да повлияят на здравето и благосъстоянието на мъжете. От баланит до генитални брадавици и гъбични инфекции, тези заболявания могат да причинят дискомфорт, болка и психологически стрес.

Правилната хигиена, редовните самопрегледи и търсенето на медицинска помощ при симптоми са от решаващо значение за превенцията на кожни заболявания на пениса.

Освен това практикуването на безопасен секс и общуването със сексуални партньори може да помогне за намаляване на риска от полово предавани кожни заболявания на пениса.

Консултацията със здравен специалист за точна диагноза и подходящо лечение гарантира оптимална грижа и минимизира потенциалните усложнения.

 

Често задавани въпроси

Какви са кожните заболявания на пениса?

Има много кожни заболявания на пениса, които могат да се образуват от неправилна хигиена, ППИ, бактерии и гъбички.

Как се предават генитални брадавици?

Генитални брадавици се получават пи контакт кожа с кожа - най-често при анален, вагинален или орален секс с човек, заразен с определени щамове ЧПВ.

Как да се предпазим от баланит?

Баланитът е по-скоро симптом, отколкото състояние и следователно не може да се предава. Може да възникне от различни бактериални или гъбични инфекции, получени от неправилна хигиена.

 

Категории: Здраве|Публикувана: 09.05.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 май 2024 в 14:19 | Публикувана: 9 май 2024 в 10:58 | Категория: Здраве