Мистериозен хепатит при децата – как да ги защитим?

Обновена: 08.03.2024|
Хепатит при деца, лечение.

Непознато досега възпаление на черния дроб засяга децата от различни страни на света. Какво го възбужда? Има ли връзка с Covid-19? Как се проявява този мистериозен хепатит при децата? Какви са възможностите за профилактика?

Ето отговорите.

 

Какво се случва?

По данни на СЗО, към 20 май т. г., в света са диагностицирани над 450 случая на неизвестен хепатит при децата на възраст от 1 месец до 16 години, като значителна част от малките пациенти са под 5 години.

 

zdrav sun 400
chrevno 600
zdrav sun 400
chrevno 600

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, 11 от заболелите не са успели да преодолеят мистериозното заболяване, а други 10 са били спасени чрез чернодробна трансплантация.

 

Търсят се причините за детския хепатит

Първоначално генетици се насочват към проучвания за настъпили промени в структурата на вирусите, провокиращи известните пет вида хепатит – А, В, С, D и Е. В хода на тестовете възникват различни хипотези за появата на мистериозната зараза.

 • Връзка с изолацията по време на пандемията от Covid-19

Част от изследователите допускат, че във времето, през което децата са били поставени в изолация заради Covid-19, всъщност са били лишени от обичайните срещи с малки количества микробни болестни причинители. Това е създало условия, при които имунната система е реагирала свръхактивно, когато пострадалите са срещнали по-агресивния хепатитен вирус.

 • Комбинация от микроскопични болестни агенти

Според друга теория чернодробното възпаление е настъпило поради комбинация от микроскопични болестни агенти (най-често – съчетание на хепатитен вирус и коронавирус). Доказано е, че в такива случаи микробите могат да действат разрушително, като взаимно се подсилват.

 • Чернодробно възпаление

Не е изключен и отдавна известен фактор за чернодробното възпаление – влияние на токсини, приети с храна или лекарства. В тази насока се лансира трета теория.

 • Аденовирус

Четвърта хипотеза свързва избухването на хепатит при децата с инфекция, провокирана от аденовирус, който води до повишаване на телесната температура, възпаление на гърлото и грипоподобни симптоми.

 • Преболедуване с Covid-19

 

Хепатит при децата. Ковид след ваксинация. Шлемове за лице. Най-честите лабораторни изследвания. Микоплазмена пневмония. Как да предпазим детето от вируси.Повторното носене на еднократна защитна маска.

 

В неотдавнашна публикация на списание „The Lancet“ английски и американски изследователи допускат, че огнищата на хепатит вероятно се дължат на факта, че децата първоначално са боледували от COVID-19. След това протеини от вируса SARS-CoV-2 са се задържали в тялото на малчуганите.

По-късно при среща с аденовирус (от щам 41), в присъствие на тези протеини, имунната система на децата е реагирала прекалено бурно с отделяне на голямо количество вещества на възпалението, които са увредили черния дроб.

Хипотезите са възможно обяснение на проблема, но не означават, че е намерен окончателен отговор на въпроса какво причинява тайнствената болест.

Проведените в света епидемиологични, микробиологични и токсикологични проучвания показват следните факти:

 • няма ясна епидемична връзка между случаите на мистериозен хепатит при децата
 • не е установен общ източник на инфекцията
 • лабораторните изследвания за хепатит А, B, С, D и Е са отрицателни
 • част от пострадалите деца са прекарали COVID-19 и са се оказвали с положителен резултат за SARS-CoV-2
 • при значителен брой от заболелите е изолиран аденовирус

 

Трябва ли родителите да се притесняват?

 

Хепатит при децата. Запек при бебетата. Колики.

 

Няма съмнение, че звучат заплашително данните за зараза с непознат причинител, която в момента засяга деца от различни страни на света. Но медиците са категорични, че болестта е преодолима.

„Трябва да се притесняваме в рамките на нормалното – заяви наскоро от ефира на „Bulgaria ON AIR“ известният вирусолог доц. Любомира Николаева-Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести в София.

„Паниката и прибързаните действия не са добър съветник. Щом едно заболяване го има някъде, България не е остров – ще го има и у нас. Мерките са взети, организацията е направена, ние трябва да бъдем подготвени“, подчерта доц. Гломб.

Много важно е проблемът да се диагностицира навреме и срещу него да се приложи лечение.

 

Какви са проявите на мистериозния хепатит при децата?

Типични за новия хепатит са следните симптоми:

 • пожълтяване на кожата, лигавиците и склерите
 • потъмняване на урината
 • загуба на апетит
 • гадене
 • повръщане
 • избледняване на фекалиите, които започват да наподобяват хума
 • стомашно-чревно разстройство
 • повишаване на телесната температура

Установено е, че някои от децата са се оплаквали от коремни болки, диария и повръщане в продължение на седмици преди да развият инфекцията и да бъдат хоспитализирани. Разумно е родителите още при първите симптоми да търсят медицинска помощ.

 

Какво се изследва?

 

Маймунска шарка, пандемия.

 

От малкия пациент се вземат кръвна и фекална проба, както и фарингеален секрет. Лабораторните изследвания показват силно завишени стойности ( над 500 IU/L) на чернодробните ензими – аспартат аминотрансфераза/аспартат трансаминаза (AST) или аланин аминотрансфераза/аланин трансаминаза (ALT).

При възможен или потвърден случай на хепатит при деца с неизвестна причина лекарят или лечебното заведение трябва да се свърже с Националната референтна лаборатория „Хепатитни вируси“, отдел „Вирусология“ на НЦЗПБ, бул. „Ген. Столетов“ 44А в София. Там се провеждат допълнителни специализирани изследвания.

Всеки общопрактикуващ медик, педиатър, терапевт или специалист по инфекциозни болести може да получи необходимата му информация за тези тестове от регионалните здравни инспекции.

 

Мистериозен хепатит и ваксина срещу COVID-19 – имат ли връзка?

 

Хепатит при деца, лечение.

 

Експерти от САЩ, Израел и Италия заявяват категорично: няма пряка връзка между ваксинациите срещу SARS-CoV-2 и новия хепатит. Голяма част от регистрираните случаи на мистериозната зараза са при деца, които са твърде малки, под 5-годишна възраст, така че те не биха могли да бъдат ваксинирани при никакви обстоятелства.

 

Какъв е изходът?

Отдавна е известно – черният дроб е устойчив орган. Дори при увреждания дълго време изпълнява жизненоважните си функции, необходими за храносмилането и обмяната на веществата в организма.

При повечето пациенти заболяването е завършило с пълно възстановяване чрез симптоматично лечение.

Клинични наблюдения в Обединеното кралство, от април т.г. показват, че рядко при мистериозния хепатит е било необходимо черният дроб да се подпомогне, за да пречисти кръвта от отпадъчни продукти за определен период от време.

 

Поставете акцент върху личната хигиена!

 

Хепатит при децата. Ешерихия коли. Вирусен гастроентерит, стомашен грип.

 

Тя е една от основните мерки за превенция на хепатит при децата. Много важно е редовното измиване на ръцете със сапун и вода. Също – миене и дезинфекция на повърхности, с които болното дете влиза в контакт. То трябва да има собствени прибори за хранене.

Задължително е помещенията, където пребивава малкият пациент, да се почистват всекидневно и да се проветряват по няколко пъти на ден.

Разумно е да се избягва близък контакт с болни хора. Всички, които обслужват пострадалото дете са длъжни да мият ръцете си, особено при смяна на пелени и дрешки.

За дезинфекция могат да се ползват и мокри кърпички с хлорхексидин. Необходимо е да се покриват устата и носа с кърпа при кихане и кашляне.

Внимание изисква и детското хранене, което следва да е насочено към укрепване на имунната защита.

Категории: Здраве|Публикувана: 27.05.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 12:13 | Публикувана: 27 май 2022 в 17:23 | Категория: Здраве