Коксартроза: причини, симптоми, лечение

Обновена: 08.03.2024|
Коксартроза, лечение, стави.

Коксартроза е заболяване, което се проявява с отслабване, деформиране и разрушаване на хрущяла в тазобедрената става. Процесът се развива постепенно и при липса на лечение се стига до състояние на пълна неподвижност.

Коксартрозата засяга предимно хора, преминали четвъртото си десетилетие. Среща се по-често при жените.

Когато тазобедрената става е здрава, главата на бедрената кост и съответната й ямка в тазовата кост са покрити с хрущялна тъкан, осигуряваща безпроблемно движение. Триене възниква, ако хрущялът омекне и се напука. Състоянието се определя като износване на ставата.

 

 

Какво провокира тазобедрената артроза?

Проблемът е многофакторен. За появата му допринасят:

 • фамилна предразположеност към ставно износване
 • възпалителни увреждания
 • автоимунно заболяване, при което защитната система на тялото атакува здравите тъкани
 • нарушения във функцията на хипофизата и щитовидната жлеза
 • многократни наранявания и фрактури на кости в областта на тазобедрената става
 • стесняване на ставните компоненти, поради поява на костни израстъци
 • наднормено телесно тегло и затлъстяване
 • физическа работа, свързана с тежки натоварвания
 • спортове с интензивно въздействие върху тялото
 • нездравословен начин на живот и др.

 

Основни симптоми

Проявите на коксартроза зависят от факторите, които я провокират и стадия на болестното състояние. В ранните си фази артрозата протича почти безсимптомно. Движенията са свободни, но при продължителна физическа активност възниква дискомфорт.

Във втория етап болките се появяват не само при натоварване, но и в покой като пълзят към бедрото и кръста. Сутрешната скованост на ставата е все по-забележима и затруднява движенията. Техният обхват постепенно намалява. Често при промяна в позицията се чуват хриптящи звуци.

В следващите стадии на коксартроза умората е постоянна. Хрущялната тъкан е тежко увредена и целият обхват на движение е нарушен. Болката се появява по всяко време на деня и се задържа с часове.

Мускулите на крака от страната на проблемната става са тежко засегнати и този крайник изглежда по-къс от здравия.

 

Как се открива болестта?

 

Коксартроза. Манган. Колаген и глюкозамин.

 

Типичните й прояви често са достатъчни за първоначалната диагноза. Освен от ортопедичен преглед за установяване степента на увреждане, пациентите се нуждаят от лабораторни изследвания. Прави се тест, за да се оцени биохимичният състав на кръвта, като се търсят сигнали за настъпила инфекция или автоимунна реакция.

При необходимост се извършва пункция на ставата, за да се извлече от нея течност, която се подлага на анализ.

Рентгенографията е класическият метод за визуализиране на костните дефекти. Получените изображения позволяват да се прецени размерът на ставното пространство, степента на увреждане, причината за дискомфорт и общото състояние на ставата.

Рядко се налагат допълнителни тестове като ултразвукови изследвания, компютърна или магнитно-резонансна томография. Чрез тези методи се постигат детайлни изображения, които гарантират по-прецизна оценка за състоянието на ставата и околните й тъкани.

 

Лечение при коксартроза

 

Коксартроза, лечение, стави.

 

То е насочено към предотвратяване на по-нататъшно увреждане на ставата, околните й тъкани и целия организъм.

 • Болкоуспокояващи

За облекчаване на болката се предписват нестероидни противовъзпалителни средства. Продължителната им употреба налага периодични проверки относно функциите на черния дроб, стомаха и бъбреците, за да се избегнат възможни странични ефекти.

Локално се предписват болкоуспокояващи медикаменти под формата на мехлеми и гелове. Добре влияят и т.нар. хондропротектори. Тези лекарства могат да спрат развитието на коксартроза в ранния й стадий.

За външно приложение често се ползват кортикостероидни продукти, които намаляват болката и възпалението. Препарати от тази група понякога се инжектират директно в ставата.

Същият подход се прилага и за въвеждане на хиалуронова киселина. Тя подобрява вискозитета и еластичността на вътреставната течност, подпомага възстановяването на тъканите и улеснява движението.

 • Терапии

Многообещаваща при коксартроза е терапията с плазма, обогатена с тромбоцити. За целта се взема кръв от пациента и се преработва по специална технология. Лечебният ефект се дължи на тромбоцитните фактори, под чието влияние се увеличава образуването на колаген, който е съставка на хрущялната и костната тъкан.

Напоследък се въвежда и лечение със стволови клетки. Те се извличат от костния мозък и коремната мазнина на пациента.

След подходяща обработка, стволовите клетки се превръщат в продукт, който се инжектира в болната става. Той възстановява увредените й структури и освен това има противовъзпалителен ефект.

Друг подход е терапията със звукови вълни, които стимулират процесите на регенерация. С помощта на вълните се насочва приток от кръв към определена зона от тялото и се ускорява клетъчната обмяна.

Експерти твърдят, че по този метод се постигат значителни резултати при лечението на ставни заболявания.

Разчита се още на озонотерапия, която намалява дискомфорта и активира растежа на хрущялната тъкан. Това се дължи на предварително подготвена озон-кислородна смес с доказани стимулиращи свойства.

 • Операции

Оперативната намеса е препоръчителна при тежка форма на коксартроза.

В увреденото място се поставя изкуствена става. Нейната ефективност зависи от възможността да се изгради стабилната връзка между небиологичния материал и костта на пациента.

В повечето случаи хирургичната интервенция позволява на пациентите да подобрят значително качеството си на живот, след като преминат рехабилитационен курс, включващ физиотерапия и упражнения за раздвижване.

 

Предпазването

 

Коксартроза. Функции на магнезия. Как да бъдем тонизирани. Витамини и минерали за енергия.

 

Както всяко друго заболяване, така и ставното увреждане е по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува в продължение на много месеци. Ето най-важните профилактични мерки:

 • Хранете се балансирано, с достатъчно витамини и микроелементи. Наблегнете на млякото, сиренето и изварата, чиито калций укрепва костната система. Освен това млечните продукти са богати на протеини, необходими за възстановяване на тъканите. С полезни белтъчни може да се снабдите и от някои видове месни и рибни продукти. Добре е да включите във всекидневното си меню растителни протеини, които се съдържат в много варива. Имайте предвид, че за възстановяване на костната тъкан и хрущяла е необходим колаген.
 • Движете се умерено, но всекидневно, за да укрепвате кръвоносните съдове и мускулите си. Ако сте пушачи, откажете се от този вреден навик.

Изследвания показват, че три месеца след спиране на цигарите се подобрява кръвоснабдяването на ставите.

 • Поддържайте нормално телесно тегло. Всеки излишен килограм е натоварващ и разрушителен за ставите.
 • Носете удобни, стабилни обувки, с ток, който не надминава 2 см.
 • Пазете се от падания и наранявания. В случай на травма не мислете, че състоянието ви ще се нормализира от само себе си – консултирайте се незабавно с лекар, тъй като видимите леки поражения понякога са свързани с тежки последици.

Имайте предвид, че здравословният живот, самонаблюдението и своевременната висококвалифицирана ортопедична помощ могат да отдалечат максимално опасностите от коксартроза и ставни поражения като цяло.

Категории: Здраве|Публикувана: 04.04.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Владимир Блажев 03.01.2023 at 9:19 - Отговор

  Страните с най – високо потребление на мляко и млечни продукти имат и най -много остеопороза.
  Галактозата от лактозата остава завинаги в организма – катаракта , целулит , по ставите се отлага .
  Холестерола в млякото е окислен – пълен е със свободни радикали
  Казеинът в млякото е белтък , който не може да се разгради на аминокиселини и предизвиква реакция на имунната система – антиген/антитяло и диабет тип 1.
  Казеина закислява организма и за да се оправят щетите организма ползва калция в млякото , но той не стига и се дърпа калций от костите , зъбите
  В сусама има 10 пъти повече калций от млякото и не уврежда организма.

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 11:56 | Публикувана: 4 април 2022 в 10:44 | Категория: Здраве