Ефективна диета при колит: Какво трябва да знаете

Всички знаем за връзката между здравето на червата и това на цялото тяло. При наличие на чревно заболяване, като колит, комфортът, здравето и качеството на живот могат значително да се влошат. Затова е важно да сме запознати с това каква е ефективната диета при колит – тя е един от ключовите методи за подобряване на здравето на червата и на цялото тяло.
Колитът е хронично или временно възпаление на дебелото черво и за появата му може да има различни причини – инфекции, автоимунни реакции, нарушено кръвообращение и др. В зависимост от произхода на възпалението, колитът той може да бъде разграничен в различни типове – улцерозен, исхемичен, микроскопски и др. Най-често срещаните симптоми на колит са болка в корема, диария, подуване, отпадналост, отслабване и други.
Полезни храни при колит
Диетата при колит трябва да бъде питателна, но и да не дразни лигавицата. Важно е и да набавя полезните хранителни вещества – постни протеини, витамини, фибри и др.
Диетата при колит не може да замести лечението, но може значително да облекчи симптомите.
При колит е изключително важно да ядем плодове и зеленчуци. Те ни набавят необходимите вещества и са ключови за здравето. При колит е препоръчително да хапваме:
- ябълково пюре и печени ябълки
- банани
- круши
- пъпеш
- тиква
- картофи
- спанак
- моркови
- тиквички
Силно препоръчително е да следваме рецепти за колит – например плодовете и зеленчуците при колит е добре да са сварени или задушени, и пасирани. Приготвянето на храната е ключово за извличането на полезните вещества – полутечната и пасираната храна не затрудняват храносмилателната система.
Позволени храни при колит (а и важни) са постните протеини. Те осигуряват енергия на организма и играят ключова роля в успокояването на симптомите – аминокиселините от този макронутриент могат да помогнат за възстановяване на увредената тъкан и облекчаване на възпалението. Полезното вещество може да се открие в постно месо, като варено пилешко, в риба, яйца, бобови растения, ядки, соя и тофу.
Постните протеини са необходими, но е важно да отбележим, че на някои храни трябва да са преработени, за да се консумират.
И, разбира се, не трябва да забравяме за още един ключов макронутриент – въглехидрати. Например е препоръчително в диетата да са включени пълнозърнести храни, като киноа, кафяв ориз и ечемик.
Важно е да знаем, че по време или след обостряне може да дразнят лигавицата. В такива случаи рафинираните пълнозърнести храни, като бял ориз, или други въглехидрати, като картофи, може да са за предпочитане.
В диетата си също така може да въведем зелен, билков и слаб черен чай – те имат противовъзпалително действие и може да са полезни за червата.
Трябва да знаем, че няма универсална диета, която да е ефективна за всеки. Всеки организъм е индивидуален и има различна поносимост към храните. Преди започването на диетата, трябва да се имат предвид фактори като степента на заболяването, възможни алергии и други заболявания.
При организирането на режим за хранене при колит винаги трябва да търсим помощ от медицинско лице.
Какви храни да се избягват при колит?

Подходящата диета при колит в повечето случаи изключва много храни, защото може се да влошат симптомите.
Неразтворими фибри или голямо количество фибри
Когато става дума за фибри при колит трябва да знаем, че има два вида: разтворими и неразтворими. Разтворимите може да подобрят здравето на червата и да подпомогнат ремисията, ако са в умерени количества, но неразтворимите може да влошат симптомите или дори да доведат до проблеми с чревната подвижност.
Препоръчително е да се избягват неразтворимите фибри, както и храните с прекомерно количество фибри, като зеле, сурови ябълки, слънчогледови семки, брюкселско зеле, карфиол и аспержи.
Глутен
Глутенът е препоръчително да се избягва, защото може да влоши възпалението. Проучвания показват, че около две трети от пациентите, опитали безглутенова диета, съобщават за подобрение на симптомите.
По време на обостряне е препоръчително да се избягват хляб, тестени изделия и сладкиши с глутен и да се заменят с ориз, картофи и безглутенови алтернативи.
Други
Освен гореописаните храни е препоръчително да се избягват и:
- Продукти с добавени захари и сладки храни: бисквити и сладкиши
- Изкуствени подсладители и захарни алкохоли
- Продукти с лактоза: мляко, сметана
- Храни с високо съдържание на мазнини: масло, пържени храни
- Пикантни храни
- Преработени меса: салам, шунка, наденица, кренвирш, бекон
- Алкохол
- Кофеин: Кафе, чай, енергийни напитки
- Газирани напитки, сокове
Често, за да намалим обострянията при колит, се налага да ограничим значително типа храни, които консумираме.
Хранителни добавки
Диетата при колит може да е много полезна за червата, но невинаги може да осигури достатъчно хранителни вещества. В такива случаи може да са необходими хранителни добавки, за да се избегнат здравословни проблеми като анемия, отслабване на костите или др.
В помощ при колит могат да бъдат:
- Витамин D – той играе важна роля в работата на имунната система, която е естествената защита на организма ни срещу микроби.
- Калций – ако в организма ни няма достатъчно калций, той бива извличан от костите, което предразполага към заболявания като остеопороза.
- Желязо – при улцерозен колит кървящите рани в дебелото черво могат да са причина за дефицит на желязо, което да прогресира в анемия.
- Фолиева киселина – тя е необходима за произвеждането на нови, здрави клетки. При колит понякога е трудно да се консумират тъмнолистни зеленчуци, богати на фолат, което може да доведе до дефицит на витамина.
Комбинирани с балансирана диета, добавките могат да подпомогнат възстановяването и да облекчат симптомите.
Пробиотици

Пробиотиците също са редовно препоръчвани, защото те са полезни „добри“ бактерии за чревната ни флора. Също така, според някои изследвания, те могат да помогнат за постигането на ремисия, ако колитът е по-лек или умерен.
Освен като добавки, те са в изобилие в някои видове кисело мляко и кефир. Включването им в диетата може да подобри храносмилането и да успокои симптомите на възпалението.
Фибри
Когато говорим за прием на фибри при колит, има много различни мнения. Една от причините за това е, че има два вида фибри: разтворими и неразтворими. Неразтворимите може да причинят усложнения, но разтворимите в умерено количество може да подобрят здравето на червата и да подпомогнат ремисията. Естествени източници са бананите, оризът, картофите, хускът, таханът и др.
Антиоксиданти
Антиоксидантите са много важни за здравето на организма – те неутрализират свободните радикали и намаляват оксидативния стрес, което може да намали възпалението.
Богати източници на антиоксиданти са черният шоколад, горските плодове (къпини, малини, боровинки), ядките (орехи, пекани), зеленият чай, артишокът, чушките (зелени, жълти, червени), кафето и други.
Тъй като някои от плодовете и зеленчуците – естествените източници на антиоксиданти, може да са ограничени от диетата, медицинско лице може да препоръча добавки.
Омега-3 мастни киселини
Омега-3 мастните киселини може да са много полезни за болни от колит, защото имат силно противовъзпалително действие. Някои проучвания показват, че консумирането им може да има ефект върху намаляването на възпалението в дебелото черво и за по-редки обостряния на колит.
Те се съдържат и в мазни риби като сьомга, скумрия и сардини, могат да бъдат набавени и чрез добавки с рибено масло.
Витамин D
Както споменахме, витамин D е необходим за здравето на организма – особено при чревно заболяване. Той подпомага усвояването на калция, нужен за здравето на костите и има и противовъзпалителен ефект.
По-ниските му нива се свързват с по-често обостряне на колита. Няма богат избор от храни, които да имат в състава си витамина, но естествени източници са слънчевата светлина и някои мазни риби. При дефицит на витамина, лекар може да препоръча допълването на диетата с хранителната добавка.
Как куркуминът влияе на възпалителните процеси при колит?

Почти всички сме използвали куркумата за овкусяването на някое ястие. Но яркожълтата подправка има и много полезни качества.
Куркуминът е активната съставка на подправката, която се характеризира със силно противовъзпалително и антиоксидантно действие върху организма. Освен това куркуминът може да има позитивен ефект на чревната флора и да намали симптомите.
В проучване от 2022 г., публикувано в Националната медицинска библиотека на Съединените щати и озаглавено „Старо, но модерно: Куркумин при улцерозен колит – актуален преглед„ се обобщава, че се натрупват данни за противовъзпалителния ефект на куркумина при пациенти с улцерозен колит, макар да са необходими още изследвания.
Ползите от хранене с ниски FODMAPs
FODMAP е съкращение на ферментиращите въглехидрати – олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. Това са късоверижни сладки въглехидрати, тоест захари, които по-трудно се абсорбират, което може да причини дискомфорт на червата.
Тази диета изключва храни, които се усвояват трудно, като лук, чесън, ябълки, бобови растения и някои млечни продукти. В резултат на това диетата намалява болката, дискомфорта, подуването на корема, метеоризма и диарията.
Освен за колит този хранителен режим може да е полезен и за лекуването на други чревни проблеми. Например този хранителен режим при IBS (синдром на раздразненото черво) е много ефективен за намаляване на симптомите.
Въпреки ползите си това този режим се препоръчва само в краткосрочен план и под наблюдението на специалист.
Хранителни навици, които трябва да избягвате при колит
При колит е препоръчително да избягваме да се храним нарядко и на големи порции или с прекалено студена или гореща храна, защото това може да влоши симптомите.
Също така трябва да се избягваме да се храним с мазни, пикантни и пържени храни и да пием газирани напитки.
Много е важно и да се откажем от навика да не обръщаме внимание на храненето си. Например ако водим хранителен дневник можем по-лесно да спазваме диетата и да следим как ни влияят конкретните продукти, което улеснява и лекарят, с който се консултираме.
Изключително важно е и да избягваме да се дехидратираме. Водата при колит може да има много здравословен ефект.
Заключение
Ефективната диета при колит трябва да се състои от всички необходими полезни вещества и да щади храносмилателната система. Това я прави много полезна, защото може да намали симптомите и да подобри общото здраве. Въпреки това не трябва да забравяме, че тя не може да замести лечението.
Често задавани въпроси
Каква закуска мога да си направя, ако съм болен от колит?
Добър избор при колит са овесените ядки - вкусна, бърза и лесна за смилане закуска. Може да комбинирате половин чаша сварени овесени ядки с чаша неподсладено соево или бадемово мляко. За допълнителен вкус добавете и малко канела или ябълково пюре.
Какви сладки храни мога да ям, ако имам колит?
Може да хапвате печени ябълки и круши с мед, ябълково пюре, сладки картофи, безлактозно кисело мляко с плодове и мед, безлактозни сметита (с бадемово или соево мляко), плодов шербет и др.
Източници
- MaryAnn De Pietro, CRT; Medically reviewed by Kelsey Trull, PA-C. Is there a link between vitamin B12 deficiency and ulcerative colitis?
- Sebastian S, Hernández V, Myrelid P. et al. Colorectal cancer in inflammatory bowel disease: results of the 3rd ECCO pathogenesis scientific workshop (I)
- Monash University. FODMAPs and Irritable Bowel Syndrome
- Ashley Zlatopolsky; Medically reviewed by Saurabh Sethi, M.D., MPH. What to Know About Ulcerative Colitis and Fiber
- Adacyte Therapeutics. Five keys to a proper diet if you have ulcerative colitis
- Ashley Welch; Medically reviewed by Yuying Luo, MD. Ulcerative Colitis Diet: What to Eat and Avoid, 7-Day Meal Plan, and More
- Becky Upham; Medically reviewed by Yuying Luo, MD. Top Supplements for Ulcerative Colitis
- Pituch-Zdanowska A, Dembiński Ł, Banaszkiewicz A. Old but Fancy: Curcumin in Ulcerative Colitis-Current Overview. Nutrients. 2022 Dec 9
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Улцерозен колит е хронично възпалително увреждане, причиняващо язви в дебелото и правото черво. Това заболяване води до хранителни
Днес ще ви разкажем за патогенните щамове на ешерихия коли, които причиняват цистит и колит. Продължете да четете,
FODMAP въглехидрати са специален вид открити в определени храни, включително в пшеницата и боба. Особено голяма е връзката







