Драконов плод – 5 ползи от екзотичната питая

Обновена: 23.02.2024|
Драконов плод.

Въпреки че екзотичният драконов плод може да не присъства редовно в списъка ни за пазаруване, той ще внесе разнообразие в дневното ни меню, както и множество ползи за организма ни.

Той е интересен на вкус, изключително хранителен, пълен с фибри и антиоксиданти. Оказва благоприятно влияние върху здравето на червата, сърцето и мозъка. С удоволствие ще ви разкажем малко повече за него.

 

Какво представлява драконовият плод?

Може да го срещнете и с наименованията ягодова круша и питая/питахая. Това е тропически плод, който произхожда от вид кактуси (Hylocereus и Stenocereus). Предлага се навсякъде по света, но произхожда от Мексико и Южна Америка.

Някои хора сравняват вкуса на драконовия плод с комбинация от киви и круша. Така че, ако сте почитатели на тези видове плодове, има доста голяма вероятност да се влюбите в него.

magnezii 01 400
mgnezii 01 600
magnezii 01 400
mgnezii 01 600

Предвид уникалния външен вид на драконовия плод и неговите бодлички, може да се колебаете дали да го опитате. Но не позволявайте това да ви изплаши. Имайте предвид, че плодът вероятно ще се хареса на небцето ви, ако предпочитате сладки, а не кисели плодове.

 

Произход и състав

 

Драконов плод.

 

Драконов плод се отглежда предимно в Азия, Мексико, Централна и Южна Америка. Историците смятат, че произхожда от Централна Америка. Древна китайска легенда разказва, че е създаден преди хиляди години от дракон в битка, който изпуснал огнен взрив, съдържащ плода.

Ако се притеснявате за талията си и искате да намалите приема на калории, ще се радвате да научите, че 100 грама драконов плод съдържа само около 60 калории.

В 100 грама драконов плод откриваме още:

  • 1,2 г протеин
  • 0 г мазнини
  • 13 г въглехидрати
  • 2,9 г фибри
  • 18 мг калций
  • 2,5 мг витамин C
  • 0,74 мг желязо
  • 6,3 мг магнезий
  • 60,2 мг фосфор

 

Драконовият плод е отличен източник на фибри. Препоръчителната дневна доза влакнини за възрастни е поне 25 грама, а той съдържа 5-6 грама в една порция от около 250 г.

Съдържанието на фибри е важно за поддържането на полезните бактерии в стомашно-чревния тракт и помага за движението на червата.

В допълнение, драконовият плод съдържа няколко различни вида антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали:

  • Витамин С – помага на организма да усвои желязото и укрепва здравето на имунната система.
  • Каротеноиди – намаляват риска от рак.
  • Ликопен – вид каротеноид, може да подобри здравето на сърцето и също да намали риска от злокачествени образувания.

 

Видове

Сезонът му е от лятото до началото на есента. Съществуват различни видове драконов плод. Всички те се състоят от кора с различен цвят, месеста вътрешност и черни семена.

Изброяваме трите основни вида:

  • Hylocereus undatus (pitaya blanca) има розова или червена кора и бяла вътрешна част. Това е най-известният, но и най-малко сладък, вид.
  • Hylocereus polyrhizus (pitaya roja) – с розово-червена кора и червена месеста част. По-голям и по-сладък от горния вид.
  • Hylocereus guatemalensis (pitaya amarilla) – с жълта кора и бяла вътрешност. Най-труден за намиране, но най-сладък.

 

Приложение

 

Драконов плод.

 

Като цяло ползите за здравето от драконовия плод го правят продукт, който си струва да бъде проучен. Затова се забавлявайте и разнообразете закуската си, хапнете между основните хранения или опитайте екзотичен десерт с него.

Макар че драконовият плод може да се консумира суров, той намира и други разнообразни приложения в кухнята. Дори може да се изпече.

Насладете му се самостоятелно или го добавете към:

  • Коктейли
  • Десерти
  • Риба – особено треска, риба тон и махи-махи
  • Салати
  • Смутита

Както виждате, може да ядете драконов плод по доста начини. Добавете го в плодова салата заедно с други тропически плодове като ананас и манго или го направете на сладолед.

Дори просто да го изстискате в сок или вода – резултатът пак ще ви хареса. Става и за добавка към кисело мляко, а ако го замразите, се превръща в чудесна съставка за смути.

 

Какви ползи има консумацията му?

Даконовият плод е пълен с витамини и хранителни вещества и предлага антиоксиданти, които потенциално могат да се борят с болестите. Затова не е изненада, че редовната му консумация може да окаже положително влияние върху здравето и благосъстоянието ни.

Изброяваме 5 ползи за организма, които ни носи всяка вкусна порция драконов плод.

1. Повишава мозъчната функция

Редовната консумация на драконов плод е чудесно решение за намаляване на риска от нервна дегенерация. Проучване върху животни установява, че екстрактът от червен драконов плод помага за подобряване на паметта и способността за учене след излагане на олово.

В допълнение, драконовият плод съдържа магнезий, който е съюзник при лечението на депресия и допълнително стимулира мозъчната функция.

2. Може да помогне за потискане на болката при артрит

Традиционно плодът се предлага като средство за лечение на хора, които страдат от възпалителни заболявания като артрит и болки в ставите.

Той има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Богат е на антиоксиданти като флавоноиди, фенолна киселина и бетацианин. Именно благодарение на тях облекчава възпалителната болка, причинена от артрит.

Тези естествени вещества предпазват клетките ни от увреждане и от свободните радикали – молекули, които могат да доведат до заболявания като рак и преждевременно стареене.

3. Намалява риска от диабет

 

Драконов плод, кръвно.

 

Драконовият плод може да се похапва, когато търсите храни, които не повишават рязко нивата на кръвна захар. Това е изключително полезно за хората с преддиабетно състояние или диабет.

Голямото количество фибри, което се съдържа в плода, поддържа нивата на кръвната захар и предотвратяват скоковете й. Редовната консумация на драконов плод спомага за балансиране на нивата на кръвната захар и предотвратява неблагоприятните по-нататъшни медицински последствия сред диабетиците.

4. За добро чревно здраве

Отново главно действащо лице тук са влакнините.

Пребиотичните фибри помагат за развитието на добри бактерии (пробиотици) като лактобацили и бифидобактерии в организма.

Тези бактерии ни снабдяват с важни съединения, които тялото ни не може да синтезира.

В червата ни тези и други полезни бактерии могат да унищожават вирусите и бактериите, причиняващи заболявания. Чудесна подкрепа и за имунитета. Те също така помагат за храносмилането.

Също така подобряват движението на червата и лекуват състояния като запек, синдром на раздразнените черва (IBS) и стомашно-чревни проблеми.

5. Понижава холестерола и подобрява здравето на сърцето

Семената на драконовия плод са богат източник на незаменими ненаситени мастни киселини, като линолова и линоленова киселина. Тези добри мазнини успешно понижават нивата на лошия холестерол в организма. Излишният липопротеин с ниска плътност (LDL)  може да втвърди артериите и да доведе до сърдечни заболявания.

Наличието на фитонутриенти като ликопен също може да помогне за подобряване на сърдечносъдовото здраве.

 

Как се съхранява?

Преди да купите драконов плод, го натиснете внимателно. Той трябва да се поддава малко, без да е прекалено мек или кашкав. Избягвайте плодове, които имат натъртвания или сухи листа – това са признаци, че плодът е презрял. Ако е твърд, когато го натиснете, оставете го да доузрее за няколко дни, преди да си го хапнете.

Както и другите плодове, можете да държите драконовия плод на стайна температура няколко дни, стига да не е нарязан. А как се яде? За да приготвите плодовете, нарежете ги на четвъртинки. Обелете кората или извадете месестата част с помощта на лъжица. Кората не се яде.

След като го разрежете, изяжте го веднага или го съхранявайте в хладилника за около ден, докато започне да покафенява. Ако искате да забавите зреенето на неразрязан драконов плод, приберете го в хладилника в найлонов плик, за да не попива вкусове и миризми от други храни.

 

Заключение

Според проучванията редовната консумация на драконов плод може да помогне за справяне с диабета, да подобри здравето на сърцетo, да контролира холестерола, да окаже благоприятно влияние върху състоянието на кожата и стомашно-чревния тракт, както и да подсили имунитета.

Няма как да пропуснем и ползите за контролиране на теглото.

Драконовият плод е сред богатите на фибри храни, които ни карат да се чувстваме сити, тъй като организмът ни не може да усвои влакнините веднага.

Те остават по-дълго в стомаха и ни карат да се чувстваме сити за по-дълго време и също така осигуряваме здравословни хранителни вещества на организма.

Така че, когато искате да добавите екзотичен вкус към диетата си, може би един от най-добрите варианти е да включите драконов плод в менюто си. Той е перфектната следобедна закуска с невероятен вкус. Допълнителен бонус е, че лесно се прилага в различни рецепти.

Какъв вкус има драконовият плод?

Някои хора сравняват вкуса на драконовия плод с комбинация от киви и круша

Какво съдържа драконовият плод?

В 100 грама драконов плод откриваме 1,2 г протеин, 0 г мазнини, 13 г въглехидрати, 2,9 г фибри, 18 мг калций, 2,5 мг витамин C и др.

За какво е полезен драконовият плод?

Подпомага мозъчната функция, облекчава артритни болки, за добро чревно здраве и понижаване на холестерола, и др.

Категории: Любопитно, Хранене и видове храни|Публикувана: 25.04.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Андреа Андреева
Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 16:38 | Публикувана: 25 април 2023 в 10:16 | Категория: Любопитно, Хранене и видове храни