Какво е берберин – добавка с вълшебно действие

Обновена: 27.02.2024|

Берберинът може да помогне за облекчаване на симптомите на различни заболявания и да подпомогне цялостното здраве на организма. Това полезно съединение може да е още една правилна стъпка към постигането на здравословен и балансиран начин на живот. 

 

Какво е берберин?

Това е съединение от растителен произход, което откриваме в растения като берберис, или кисел трън, коптис, орегонско грозде, златна пръчица и други. Най-често се употребява под формата на берберин добавка за набавяне на този елемент, тъй като хранителните източници не са толкова лесно откриваеми и съединението е в малко количество. Може да помогне за облекчаване на редица заболявания и цялостно поддържане на физическото здраве.

Произход и история

Растенията, от които извличаме берберин, са добре познати в традиционната медицина на Китай и Индия. В историята са използвани за лечение на различни заболявания на очите и кожата, редица възпаления в черния дроб и храносмилателната система. Съвременната фармация открива противовъзпалителни свойства, които намират приложение в различни медикаменти.

berb 02 400 02
berb 02 600 02

В днешно време най-използваната форма на съединението е хранителна добавка с берберин, но има случаи в медицината, при които се прилага и интравенозно.

berb 02 400 02
berb 02 600 02

 

Какво действие има върху организма?

Различни проучвания показват благоприятното влияние на берберин добавка върху здравето при диабет, затлъстяване, синдром на поликистозните яйчници и висок холестерол.

Действието му е широкоспектърно и може да засегне различни системи и органи:

 • В стомашно-чревната система: има свойството да промени състава на бактериите в червата и стомаха, като подсилва растежа на полезните чревни бактерии и балансира количеството на съществуващите микроорганизми. 
 • За имунната система: берберинът има противовъзпалителни свойства и действа като антиоксидант в борбата със свободните радикали и оксидативния стрес.
 • За метаболизма: активира вътреклетъчни ензими, които повишават нивата на енергия в тялото и забързват естествените процеси на метаболизма.
 • За теглото: голям брой пациенти съобщават за бързо понижаване на теглото след редовен прием на берберин добавка.
 • При чернодробни заболявания: берберинът забавя растежа и производството на мастни клетки, което го прави подходяща хранителна добавка за хора с алкохолни и неалкохолни мастни чернодробни заболявания.

Понижава холестерола и нивата на кръвната захар

Хранителната добавка с берберин се използва за намаляване на холестерола и за балансиране на кръвната захар. При хора с диабет тип 2 това съединение подобрява различни показатели и помага за нормализиране на физическото състояние на тялото.

С понижаването на холестерола се намалява рискът от сърдечни заболявания и инсулт.

Ако приемаме медикаменти за понижаване на кръвната захар, трябва да внимаваме с приема на берберин добавка, за да не навлезем в прекалено ниски нива, които може да са опасни за здравето. Препоръчва се консултация с лекар преди да започнем да приемаме хранителни добавки с берберин.

Берберин при диабет тип 2

Инсулин-независимият хипогликемичен ефект на берберин е свързан с инхибиране на митохондриалната функция, стимулиране на гликолизата и активиране на AMPK  (аденозин монофосфат активирана протеин киназа) – ензим, открит в нашите клетки, който играе критична роля в енергийния метаболизъм .

В допълнение, антиоксидантната и инхибиторната активност на берберина спрямо алдозоредуктазата – ключовият ензим в полиолния път, чиято повишена активност е в основата на диабетната невропатия.

Проучване стига до заключението, че прилагането на берберин (0,5 г, три пъти дневно) в началото на всяко хранене е в състояние да намали кръвната глюкоза на гладно и постпрандиалната кръвна глюкоза (PBG) при пациенти с новодиагностициран диабет тип 2. Нивата на хемоглобин A1c (HbA1c) са спаднали с 2,0%.

Все още обаче са необходими широкомащабни, дългосрочни клинични изпитвания, за да се оцени ефикасността на берберин при лечението на диабет.

Укрепва здравето на сърдечно-съдовата система

 

Какво е берберин добавка.

 

Влиянието на берберина върху кръвната захар и холестерола има благоприятен ефект върху общото състояние на сърцето и кръвоносните съдове. Заздравяването на сърдечно-съдовата система се отразява добре на цялото тяло и е от помощ при борба с други заболявания.

Забавя растежа на раковите клетки

Приемът на берберин добавка действа на клетките и процесите в тях по различни начини. В няколко проучвания се наблюдава значително забавяне на развитието на ракови клетки под въздействието на съединението.

Берберин добавка може да има благоприятно влияние върху:

 • Рак на белия дроб
 • Рак на яйчниците
 • Рак на дебелото черво
 • Рак на простата
 • Рак на черния дроб
 • Рак на маточната шийка

 

Тези проучвания са правени в лабораторни условия, но не и при живи участници. Преди да започнем да приемаме берберин добавка при онкологични заболявания, препоръчително е да се консултираме с лекуващия си лекар.

Действие на берберин при синдром на поликистозни яйчници (СПКЯ)

Синдром на поликистозните яйчници е ендокринно, често срещано състояние при жени в детеродна възраст. Наред с други симптоми, СПКЯ може да доведе до нарушения на менструалния цикъл, бързо наддаване на тегло или метаболитни заболявания.

Терапията на синдрома на поликистозните яйчници се основава на синтетични хормони, свързани с промени в начина на живот, но тези терапии не могат да се приемат непрекъснато, особено от жени, които искат да забременеят.

По този начин различни хранителни съединения са изследвани като възможни средства за лечение на СПКЯ. Съществуват проучвания, които установяват, че берберинът е ефективен срещу инсулинова резистентност и затлъстяване, особено срещу висцерална мастна тъкан.

Поради тези свойства, изследователите теоритизират, че берберинът може да бъде ефективен при лечението на СПКЯ.

 

Препоръчителен прием

 

Какво е берберин добавка.

 

Не бива да се прекалява с приема на берберин добавка, за да се избегнат страничните ефекти и нежеланите реакции на тялото. Не се препоръчва да приемаме повече от 1,5 грама за денонощие – обикновено дозата се разделя на няколко равни части през деня.

Хранителните добавки с берберин се приемат по време на хранене – най-често 3 пъти на ден.

Съществуват и гелове с берберин, които се използват за намаляване на болката и подуването при афти, кожни наранявания и изгаряния. Те се предписват от лекар и се използват според лекарските указания.

 

Има ли противопоказания?

Хранителните добавки с берберин са безопасни за прием, но не бива да се превишава дневната препоръчителна доза. Не е желателно да се приема от бременни и кърмещи жени, както и от деца, тъй като няма достатъчно проучвания по темата.

В някои случаи може да се наблюдават слаби до умерени странични ефекти:

 • Гадене
 • Запек
 • Диария
 • Газове
 • Повръщане

 

Когато започнем приема на берберин добавка, трябва да се консултираме с лекуващия си лекар, тъй като може да доведе до нежелано взаимодействие с други медикаменти. Особено внимание трябва да се обърне на други лекарства, свързани с кръвта, диабета, нивата на кръвната захар и нервната система.

 

За кого е подходящ?

 

Какво е берберин добавка.

 

Берберинът е подходяща добавка за хора с диабет, наднормено тегло и висок холестерол. За лекуване на определени заболявания берберин може да бъде предписан от лекуващ лекар с точна цел и специфично приложение.

Като всяка хранителна добавка не бива да е заместител на разнообразното хранене. Ако имаме здравословни проблеми и нарушения, препоръчва се да се консултираме с лекар преди да започнем приема на хранителни добавки с берберин.

 

Заключение

Берберинът е естествено съединение, откриваемо в някои растения, което се използва в традиционната медицина на Китаи и Индия. Действието на съединението е широкоспектърно и влияе добре на общото физическо здраве. Под формата на хранителна добавка тази активна съставка може да помогне за облекчаването на някои симптоми и заболявания.

 

Какво представлява берберинът?

Това е растително съединение, което откриваме в растения като берберис, или кисел трън, коптис, орегонско грозде, златна пръчица. В историята е използвано за лечение на различни заболявания на очите, храносмилателната система, черния дроб и кожата.

Какво действие има върху организма?

Действието му е широкоспектърно и може да засегне различни системи и органи – храносмилателната, сърдечно-съдовата, нервната, половата. Балансира нивата на кръвна захар и повишава чувствителността към инсулин.

Колко берберин трябва да приемаме на ден?

Препоръчителната доза е до 1,5 грама дневно. Обикновено се разделя на няколко равни дози през деня.

Има ли рискове и странични ефекти?

Хранителните добавки с берберин са безопасни за прием, ако не се превишава дневната препоръчителна доза. Не бива да се приема от бременни и кърмещи жени, както и от деца.

Кой трябва да приема берберин добавка?

Берберинът е подходяща добавка за хора с диабет, наднормено тегло и висок холестерол. За лекуване на определени заболявания берберин може да бъде предписан от лекар с точна цел.

Категории: Витамини и минерали|Публикувана: 23.11.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

 1. КИРИЛ 28.02.2024 at 7:00 - Отговор

  Може ли да се комбинира с екзогенни и малинови кетони едновременно? И ако може каква е схемата за дневен прием?

  • Верджиния Георгиева 28.02.2024 at 9:07 - Отговор

   Привет, може, да. Препоръчително е две капсули екзогенни на обяд и две малинови – вечер. :)

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 17:13 | Публикувана: 23 ноември 2023 в 11:03 | Категория: Витамини и минерали