Миокардит – възпаление на сърдечния мускул

Обновена: 28.02.2024|

Възпалението на средния сърдечен мускулен слой се нарича миокардит.

Това възпаление може да засегне електрическата мрежа на сърцето, да причини аритмия (ускорен или необичаен сърдечен ритъм), както и отслабване на сърдечния мускул, водещо до кардиомиопатия.

 

Какво е миокардит и от какво се причинява?

Сърцето е кух мускулест орган, който се състои от 3 слоя – ендокард, миокард и епикард. Ролята на миокарда е свързана с неговото съкращение. По този начин се осигурява изтласкването на кръвта и се осъществява кръвообращението в човешкия организъм.

Възможните причинители на миокардит са няколко.

Вируси

Много вируси са свързани с миокардит:

 • Такива, които причиняват обикновена настинка (аденовирус)
 • COVID 19
 • Хепатит В и С
 • Парвовирус, който причинява лек обрив, обикновено при деца
 • Вируса на херпес симплекс
 • Стомашно-чревни инфекции (еховируси)
 • Мононуклеоза (вирус на Epstein-Barr)
 • Немска морбили (рубеола)

 

Миокардитът може да бъде причинен и от ХИВ – вирусът, който причинява СПИН.

Бактерии

Бактериите, които могат да причинят миокардит, включват стафилококи, стрептококи, причинителя на дифтерия – Corynebacterium diphtheriae, причинителят на Лаймска болест – Borrelia burgdorferi.

Паразити

Сред тях са Trypanosoma cruzi и токсоплазма. Trypanosoma cruzi причинява състояние, наречено болест на Шагас – много по-често срещана в Централна и Южна Америка.

Гъбички

Гъбичната инфекция може да причини миокардит, особено при хора с отслабена имунна система. Видовете, свързани с миокардит, са кандида, плесени като аспергилус, хистоплазма, често срещана в птичи тор.

Макар и по-често миокардитът да се предизвиква от инфекция, е възможно да възникне и по неинфекциозен механизъм – под действие на лекарства, физически и химически агенти, ухапвания от насекоми и влечуги.

Някои лекарства и наркотици (миокардит, предизвикан от лекарства)

Те включват лекарства, използвани за лечение на рак; антибиотици, като пеницилин и сулфонамидни лекарства; някои антиепилептични медикаменти; кокаин.

Химикали или радиация

Излагането на въглероден окис и радиация понякога може да причини възпаление на сърдечния мускул. Възпалителни заболявания, които водят до до това, могат да бъдат лупус еритематодес, саркоидоза, грануломатоза на Wegener, гигантоклетъчен артериит и артериит на Takayasu.

 

Кого може да засегне?

 

Миокардит.

 

Миокардитът може да засегне хора и от двата пола, във всички възрастови групи, включително деца. Изследвания са установили, че мъжете страдат по-често от жените от това заболяване, както и че средната възраст на заболелите е 33 години.

 

По какъв механизъм възниква възпалението?

Миокардитът може да възникне по няколко различни механизма.

Единият от тях е чрез директно въздействие на ноксата върху миокардните клетки.

Ако причинителят е бактерий или вирус, той посредством кръвообращението достига до сърцето, упражнява своето действие върху миоцитите и така предизвиква възпалителен отговор.

Наблюдават се инфилтрация с възпалителни клетки, ексудативни явления (възпалителен излив).

Другият патогенетичен механизъм включва участието на антителата. Такъв е механизмът при автоимунните заболявания. Когато в организма е попаднал микроорганизъм или вирус със структура, наподобяваща тази от човешките клетки, антителата, които се образуват срещу чуждата частица, реагират впоследствие срещу собствените клетки, носители на тези сходни елементи. Този механизъм се нарича антигенна мимикрия.

Физични фактори като високи, ниски температури, радиация, алкохол, медикаменти увреждат директно сърдечния мускул и предизвикват възпаление.

 

Какви са симптомите?

Много често възпалението протича незабелязано, тъй като обикновено се развива след вирусна инфекция, засягаща друг орган.

Възможни са следните симптоми:

 

 

Как се диагностицира?

 

Миокардит.

 

Обикновено прегледът при съмнение за миокардит започва с аускултация (преслушване) със стетоскоп.

Кръвните изследвания показват наличие на инфекция, освен това се изследват сърдечни маркери, за да се отдиференцира от други заболявания.

Ето и маркери, които идентифицират инфекция:

 • С-реактивен протеин
 • Прокалцитонин
 • Увеличени левкоцити и др.

Задължително се прави електрокардиограма за оценка на електропроводната функция на сърцето, която може да бъде нарушена вследствие на миокардит.

Невинаги кръвните изследвания и ЕКГ показват аномалии. Затова е необходим преглед с ехограф. Ехокардиографията е неинвазивно изследване, което намира широко приложение днес в кардиологията.

Компютърна томография и магнитен резонанс също могат да се използват за диагностициране на това състояние.

Сърдечната катетеризация е метод, който може да докаже наличието на миокардит, но не е метод на първи избор поради инвазивната си същност и възможните усложнения.

 

Диференциална диагноза

При диагностициране трябва да се имат предвид следните заболявания, чиято симптоматика наподобява миокардит:

 • Остър миокарден инфаркт – болката при ОМИ е по-силна, по-добре локализирана; освен това се наблюдават вегетативни прояви. За сигурното разграничаване е необходима коронарография.
 • Остър перикардит – при него болката е прекордиална и е свързана с положението на тялото и дишането.
 • Белодробна тромбемболия – в този случай началото е внезапно, настъпва тахидиспнея, кръвохрак, промени в кръвно-газовия анализ.

 

Как се лекува?

Когато протича леко, миокардното възпаление не изисква лечение. В тези случаи почивката и избягването на физическо натоварване са достатъчни за възстановяване.

В по-тежките случаи се налага лечение, което е насочено срещу причинителя – при вирусна генеза се използват антивирусни медикаменти, при бактериална – антибиотици.

Противовъзпалителни средства (кортикостероиди) се приемат, за да модулират възпалителния отговор и да намалят отока в сърдечния мускул, който се развива в отговор на инфекцията.

За подобряване на сърдечната функция могат да се приложат:

 • Бета-блокери
 • АСЕ-инхибитори (ангиотензин-конвертиращ ензим)
 • Диуретици

 

Настъпват ли усложнения?

 

Миокардит.

 

Обикновено миокардитът преминава без трайни усложнения. Тежкото протичане обаче може трайно да увреди сърдечния мускул.

Потенциалните усложнения на миокардита могат да включват:

 • Сърдечна недостатъчност – нелекуван, миокардитът може да увреди сърдечния мускул, така че той да не може да изтласква кръвта адекватно. В тежки случаи сърдечната недостатъчност, свързана с миокардит, може да изисква вентрикуларно помощно устройство или сърдечна трансплантация.
 • Инфаркт или инсулт. Когато кръвта не се изпомпва правилно, се нарушават нейните реологични свойства (на притока на кръв), което е предпоставка за нейното съсирване. Възможно е образуване на кръвен съсирек в сърцето или в кръвоносен съд, което води до оклузия (запушване). Инфаркт възниква при неадекватно кръвоснабдяване на миокарда, тоест при оклузия на коронарна артерия. Инсултът е резултат от обтурация на мозъчна артерия – съсирекът може да се придвижва с кръвта, когато е по-малък от диаметъра на съда, в който е образуван, и съответно да достигне до по-тесен съд, през чийто лумен не може да премине. Тогава настъпва блок на кръвотока през дадения съд.
 • Учестен или неправилен сърдечен ритъм (аритмии). Увреждането на сърдечния мускул може да промени начина, по който сърцето се съкращава и отпуска. Някои аритмии повишават риска от инсулт.
 • Внезапна сърдечна смърт. Някои сериозни аритмии могат да накарат сърцето да спре да бие (внезапен сърдечен арест). Смъртоносно е, ако не се лекува незабавно (внезапна сърдечна смърт).

 

Съществува ли профилактика?

Няма специфична превенция за миокардит. Важно е да се спазва добра лична хигиена, за да се избягват инфекции. Както и да се избягва рисково сексуално поведение с цел предпазване от полово-предавани болести.

Какво е миокардит?

Възпалението на средния сърдечен мускулен слой се нарича миокардит.

Какви са причините за миокардит?

Възможните причинители са бактерии, вируси, паразити, гъбички, някои лекарства и др.

Какви са симптомите?

Много често възпалението протича незабелязано, но са възможни нарушения в сърдечния ритъм, гръдна болка, главоболие и др.

Категории: Здраве|Публикувана: 24.04.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Михаела Романова
Д-р Михаела Романова завършва медицина в Медицински университет София. Знанията и опитът, които е придобила до момента, са натрупани благодарение на стажове и работа в различни клиники. Има познания в лабораторната работа, а също и в предоставянето на медицинска информация. Проявява интерес към детските и вътрешните болести.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 февруари 2024 в 16:36 | Публикувана: 24 април 2023 в 14:02 | Категория: Здраве