Червено зеле – хранителен състав, ползи и 3 рецепти

Обновена: 12.04.2024|
Червено зеле.

Червеното зеле е основна храна в много кухни и е известно още като лилаво зеле, или, след като премине през процеса на готвене – синьо зеле. Смята се за суперхрана. Има компактна, заоблена глава и лилави или виолетови листа.

Ако искате да знаете повече за неговата история, ползи за здравето и креативни начини да го включите в менюто си, тази статия е за вас.

Към рецептите

 

Какво представлява червеното зеле?

Зеленчукът е от семейство Brassicaceae oleracea, което включва също броколи, карфиол и брюкселско зеле. Неговият цвят идва от два основни източника: нивата на рН на почвата и антоцианините, които придават този богат пигмент.

chrevno 400
meno 02 600
chrevno 400
meno 02 600

Червеното зеле е универсално растение и може да се отглежда през цялата година. Въпреки че има само един основен сорт червено зеле, то може да се намери в различни форми – например прясно и кисело.

 

Произход

Червеното зеле се култивира от хиляди години в Европа, като най-популярно е било в Древен Рим и Гърция. Сега се отглежда в северните части на Европа, Северна Америка, Азия и Африка. Заради лечебните си свойства често се е използвало за лечение на храносмилателни проблеми и възпаления.

Днес червеното зеле е популярна съставка в много кухни по света заради интересния си цвят, уникален вкус и многобройни ползи за здравето, за които ще разберете в следващите редове.

 

Хранителен състав

В 100 г червено зеле се съдържат следните макро- и микронутриенти:

  • Калории: 31 kcal
  • Нетни въглехидрати: 5,3 г
  • Фибри: 2,1 г
  • Захар: 3,8 г
  • Белтъчини: 1,4 г
  • Натрий: 27 мг
  • Витамин C: 57 мг
  • Витамин K: 38,2 мкг
  • Манган: 0,2 мг (9% DV)
  • Витамин А: 55,8 мкг
  • Калий: 243 мг
  • Фолат: 18 мкг
  • Желязо: 0,8 мг
  • Калций: 45 мг
  • Магнезий: 16 мг

 

Какви ползи има консумацията на червено зеле?

 

Червено зеле.

 

Списъкът с ползи за здравето от включването на червено зеле диетата може да бъде много дълъг. Вижте повече за полезните му ефекти върху имунната система, храносмилането, сърдечно-съдовото здраве и превенцията на рак.

Укрепва имунната система

Червеното зеле съдържа много витамин С, решаващ антиоксидант за силна имунна система. Имунитетът е изключително уязвим към оксидантния баланс, тъй като неконтролираното производство на свободни радикали може да наруши неговата функция.

Антиоксидантите обаче са перфектните защитни механизми за имунната система. Освен това витамин С е важен за образуването на колаген, който поддържа клетките ни здрави.

Допълнително червеното зеле съдържа витамин А, който е полезен за здравето на очите, имунната функция и растежа на клетките. Витамин А действа и като антиоксидант и поддържа здрава кожа.

 

Бори се с възпаление и артрит

Червеното зеле съдържа фитонутриенти, които могат да помогнат за намаляване на хроничното възпаление. Такова съединение е сулфорафанът, който се намира в много кръстоцветни зеленчуци.

Допълнително богати на антоцианин плодове и зеленчуци като червено зеле се препоръчва да бъдат част от ежедневното меню на пациентите с артрит. Те могат да подпомогнат естественото лечение и да предотвратят усложнения.

Помага за здрави кости и намалява риска от остеопороза

Червеното зеле е богата на витамин К суперхрана. Той увеличава количеството на специфичен протеин, необходим за поддържане на калций в костите, като по този начин намалява риска от остеопороза. Жените, по-специално, имат по-висока костна плътност, когато поддържат диета с високо съдържание на витамин К.

Някои изследвания показват, че витамин К може ефективно да предотврати костни фрактури и да помогне за поддържане на плътността на костите, поради което червеното зеле е добро допълнение към диета за остеопороза.

 

Бори се с хроничните заболявания

Смята се, че кръстоцветните зеленчуци и по-специално – червеното зеле и броколи, помагат на тялото да предотврати хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания и диабет. Те имат значителна антиоксидантна активност и успешно защитава срещу специфичен вид вътрешно увреждане на ДНК.

Помага за добро храносмилане

Пробиотичните храни осигуряват така необходимите добри бактерии за храносмилателната система. Чували ли сте за кимчи? Обикновено се приготвя от бяло зеле, но замяната му с червено става все по-популярна.

Кимчи е традиционна корейска ферментирала храна и е една от най-популярните зеленчукови пробиотични храни в света. Тя подпомага за растежа на здрави бактерии, предпазва от синдрома на пропускливите черва и повишава имунитета.

Червеното зеле е добър източник и на диетични фибри, които подпомагат храносмилането и насърчават редовността на червата.

Фибрите също помагат за:

  • Регулиране на нивата на кръвната захар
  • Понижаване на холестерола
  • Поддържане на здравословно тегло

 

Как да го съхранявате?

 

Червено зеле.

 

За да запазите червеното зеле свежо, съхранявайте го на хладно и тъмно място, като килер или чекмедже на хладилник. Прибирайте зелето цяло и увито в найлон или торбичка за многократна употреба, за да запазите влагата. При правилно съхранение червеното зеле може да издържи до две седмици.

 

Има ли противопоказания?

Като цяло червеното зеле се счита за безопасно. Но, ако прекалите с неговата консумация, може да станете жертва на някои стомашно-чревни нежелани реакции, включително газове и подуване на корема или диария.

Големите количества фруктоза в него могат да причинят проблеми с усвояването на въглехидратите. Именно на това се дължат неприятните симптоми. Така че е най-добре да ядете червено зеле в умерени количества заедно с други храни с високо съдържание на фибри.

 

3 рецепти с червено зеле

Обещахме ви интересни приложения на червеното зеле в кулинарията. Затова ще ви предложим няколко страхотни рецепти с тази суперхрана, които задължително да опитате. Те са подходящи и за хора на кето режим, но са една идея високовъглехидратни заради високото съдържание на фруктоза в червеното зеле, така че трябва да се внимава с порциите.

Червено зеле с подправки

 

Червено зеле, сготвено.

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
50 минути 2 14,4 г нетни въглехидрати
303,5 калории
3,8 г протеин
25,3 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 50 г краве масло Гхи
  • 500 г червено зеле, нарязано на тънки ленти
  • 75 мл вода
  • 3 с. л. подсладител, стевиола или еритритол
  • 15 мл оцет
  • ½ ч. л. канела
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Поставете маслото в тенджера и отстранете от котлона, след като се разтопи.
  2. Добавете цялото червено зеле и водата в нея, разбъркайте и я поставете отново на котлона на слаб огън. Захлупете с капака.
  3. След 3 минути, когато започне да цвърчи, разбъркайте зелето и го правете регулярно, за да не загори.
  4. Добавете останалите съставки (с изключение на солта) към зелето.
  5. Варете на много слаб огън 20-30 минути, като непрекъснато разбърквате, докато зелето омекне.
  6. Посолете на вкус накрая.

 

Пържено червено зеле с бекон

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
40 минути 1 14,8 г нетни въглехидрати
255,2 калории
13,6 г протеин
14,9 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 2 парчета бекон, нарязан
  • 1 ч. л. краве масло Гхи
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 2 стръка зелен лук
  • 200 г червено зеле, настъргано
  • 1⁄2 с. л. пармезан, настърган
  • Сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте тиган на среден огън, добавете бекона и гответе 3-4 минути, като разбърквате от време на време, докато беконът стане златист. Оставете бекона настрана.
  2. Увеличете котлона до средно висока температура, добавете зелето, маслото, лука и чесъна. Запържете, докато зелето омекне, около 25-30 минути.
  3. Изключете котлона, добавете бекона, пармезана, сол и черен пипер и сервирайте топло.

 

Азиатска салата с червено зеле

 

Червено зеле, салата.

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
5 минути 2  8,5 г нетни въглехидрати
140 калории
5,7 г протеин
8 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 280 г червено зеле, нарязано на ситно
  • 4 стръка пресен магданоз (~20 г)
  • 2 стръка зелен лук (~25 г)
  • 30 г бадеми, натрошени на ситно
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. дижонска горчица
  • Морска сол на вкус
  •  

Начин на приготвяне:

  1. В приготвянето няма нищо сложно. Просто смесете съставките в подходящ съд.

Да ви е вкусно!

 

Заключение

Червеното зеле има изобилие от ползи за здравето, които можем да извлечем, като го включим в диетата си. Те включват намаляване на възпаленията, укрепване на здравето на костите и предотвратяване на развитието на различни видове рак.

Твърди се също, че този сорт зеле увеличава продължителността на живота, тъй като е с ниско съдържание на калории и помага да поддържаме здравословно тегло и храносмилане.

Има и много начини лесно да се насладим на червеното зеле като част от здравословна, балансирана диета и според нашите вкусови предпочитания, независимо дали в сурово, варено, кисело или ферментирало състояние.

Какво придава живия цвят на червеното зеле?

Червеното зеле получава своя наситен лилаво-червен цвят от пигменти, наречени антоцианини, които се намират и в други червени и лилави плодове и зеленчуци.

Червеното зеле по-хранително ли е от зеленото зеле?

Червеното зеле има тенденция да бъде малко по-хранително от зеленото зеле поради по-високите нива на антоцианини, които имат антиоксидантни свойства. Освен това съдържа повече витамин С и витамин К.

Какви ползи за здравето има яденето на червено зеле?

Червеното зеле е с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, което го прави полезно за храносмилането и управлението на теглото. Освен това е богат на витамини C и K, които поддържат имунната функция и съответно здравето на костите.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 11.04.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 април 2024 в 17:24 | Публикувана: 11 април 2024 в 11:14 | Категория: Хранене и видове храни