Ферментиралите храни са не само вкусни, но и много полезни. Те са богати на пробиотици и подпомагат храносмилането и имунитета. Сред най-любимите от тях на българската трапеза е киселото зеле.

В следващите редове ще ви разкажем как да си приготвите кисело зеле, какви чудотворни свойства има и как да го хапвате, за да се възползвате от тях.

 

Какво представлява киселото зеле?

Най-просто казано киселото зеле е ферментирало зеле. Подобно на култивирани млечни продукти като кисело мляко и кефир, процесът на ферментация на киселото зеле произвежда полезни пробиотици, които са изключително полезни.

Ферментацията се използва, за да се запазят зеленчуци и други нетрайни храни за дълги периоди от време. Това е метаболитен процес на превръщане на въглехидрати, като захари, в алкохоли и въглероден диоксид или в органични киселини.

Микробната ферментация възниква, когато бактериите или дрождите са лишени от кислород (поради което ферментацията е описана за първи път като „дишане без въздух“ от френски микробиолози).

Типът ферментация, който прави повечето храни „пробиотични“ (богати на полезни бактерии), се нарича млечнокисела ферментация. Млечната киселина е естествен консервант, който инхибира растежа на вредните бактерии.

 

Произход

Киселото зеле съществува от хиляди години.

Въпреки че се свързва най-вече с немската, полската, българската и руската кухни, то произхожда от древен Китай. Някои записи показват, че древното китайско население е мариновало (ферментирало) видове зеле преди повече от 2000 години.

Днес е обичано навсякъде заради своя характерен вкус, хранителен профил и ползи за здравето.

 

Хранителни стойности

Само една вилица кисело зеле ще бъде достатъчна, за да получите всичките му полезни хранителни вещества, включително витамин К, витамин С, калций, калий, фосфор и, разбира се, пробиотици. Но първо го изплакнете бързо, за да отмиете излишното съдържание на сол.

100 г кисело зеле съдържа:

 • Калории – 20 калории
 • Мазнини – 0,2 г
 • Въглехидрати – 3,4 г
 • Фибри – 2,5 г
 • Белтъчини – 1,6 г
 • Протеини – 1,1 г
 • Фибри – 4 г
 • Витамин С – 11 мг
 • Витамин К – 10 мг
 • Желязо – 1 мг
 • Манган – 1 мг
 • Витамин B6 – 1 мг
 • Фолат – 17 мг

 

Опитайте да използвате непастьоризираната форма, вместо да използвате пастьоризираната. Процесът на пастьоризация убива всички бактерии, присъстващи в киселото зеле, включително всички пробиотици.

 

Какви ползи имa за здравето?

 

Кисело зеле, пробиотици.

 

Подобрява храносмилането

Първо и най-важно, живите и активни пробиотици в киселото зеле имат благоприятен ефект върху здравето на храносмилателния тракт – а следователно и върху целия организъм.

Това е така, защото много голяма част от имунитета зависи от чревната флора. Микробният дисбаланс се свързва с повишен риск от различни заболявания, но за щастие получаването на полезни микроорганизми от пробиотични храни като кисело зеле го намалява.

Специално за храносмилането помага чрез:

 • Намалено общо възпаление (както в, така и извън стомашно-чревния тракт).
 • Подобряване на храносмилателни разстройства, като синдром на пропускливи черва, улцерозен колит, синдром на раздразнените черва и др.
 • По-добро усвояване на хранителните вещества.
 • Профилактика и лечение на диария.
 • Превенция и намаляване на симптомите на хранителни алергии.
 • Защита срещу инфекция с H. pylori.

 

Микроорганизмите, присъстващи в киселото зеле, включително тези от рода на лактобацилус бактериите, по същество „хранят“ добрите бактерии в червата.

Изследванията показват, че в киселото зеле Lactobacillus plantarum е преобладаващият бактериален щам, който се ражда по време на ферментация.

 

Помага за подобряване на имунната функция

Полезните бактерии могат да активират и поддържат имунната система. Ролята на пробиотиците е много важна част от здравословната диета, която може да осигури бариера срещу много видове микробни инфекции.

Изследванията показват, че пробиотиците могат да бъдат ефективни в борбата с антибиотична резистентност, различни инфекции, възпалителни заболявания и дори рак.

Щамовете Lactobacillus rhamnosus са доказано полезни за чревния имунитет и могат да увеличат броя на IgA и други имуноглобулини в чревната лигавица.

 

Може да намали възпалението и алергиите

Автоимунитетът е една от основните причини за възпаление, при което тялото атакува собствените си тъкани, защото подозира, че е увредено от външен „нашественик“.

Това може да е храна, към която сте чувствителни или алергични, токсини от домакински и козметични продукти, лошо качество на въздуха, водата и др.

Полезните пробиотици на киселото зеле помагат за увеличаване и регулиране на NK клетките, които контролират възпалителните пътища на тялото и предприемат действия срещу инфекции или алергични реакции.

Това, от своя страна, може да намали риска от развитие на почти всяко хронично възпаление, от сърдечно заболяване до рак.

 

Поддържа когнитивното здраве и настроението

Не само настроението ви може да повлияе на храносмилането, но се оказва, че здравето на храносмилателната ви система също може да повлияе на нервната система, мозъчната функция и настроението.

Всичко това е възможно благодарение на блуждаещия нерв, един от 12-те черепни нерви, който помага за формирането на първичния канал за информация между нервните клетки в чревната система и централната нервна система.

Комуникацията през блуждаещия нерв се влияе от различните популации бактерии в червата. В зависимост от това какъв вид бактерии присъстват в стомаха, могат да се задействат различни химически съобщения, които влияят върху способността за учене, запомняне и сортиране информация.

Пробиотиците са едно от естествените лекарства за разстройство на настроението, като депресия например. Според многобройни проучвания добавянето на пробиотични храни като кисело зеле води до подобряване на настроението и намаляване на симптомите на депресия.

 

Богато е на антиоксиданти

Витамин С не е единственият антиоксидант, който можете да получите, ако хапвате кисело зеле. То е чудесен хранителен източник на антиоксидантни съединения, включително индол-3-карбинол, аскорбиген, сулфорафан и алил изотиоцианат.

Антиоксидантите помагат да се отблъснат свободните радикали, които могат да увредят ДНК и да доведат до признаци на стареене и болести като рак, сърдечни заболявания и Алцхаймер.

Имайте предвид, че топлинната обработка на киселото зеле може леко да промени неговия антиоксидантен профил.

 

Вредна ли е редовната консумация?

 

Кисело зеле, пробиотици.

 

Киселото зеле е много полезно за здравето. Всичко обаче може да има странични ефекти, ако не се консумира правилно. Например прекомерната консумация на кисело зеле може да причини запек, газове и подуване на корема.

Трябва да го приемате с други храни, за да избегнете прекомерна консумация.

Можете дори да го хапнете сутрин със закуската. Може да ви се струва странно, но това е най-полезното време за консумация на кисело зеле.

Хората с чувствителен стомах също трябва да избягват да го ядат в големи количества, защото може да доведе до коремни спазми.

И последно, високото съдържание на сол в киселото зеле може да доведе до високо кръвно налягане и проблеми с бъбреците.

Но спокойно, ако хапвате с мярка, няма да имате проблеми.

 

Как да си приготвим кисело зеле?

 

Кисело зеле, пробиотици.

 

Преди да пристъпим към рецептата, ще ви кажем кога е най-подходящото време за приготвяне на кисело зеле.

Киселото зеле обикновено се слага от края на октомври до средата на ноември по българска традиция, за да е готово за Коледа.

Когато избирате зелето, гледайте да е твърдо, но не прекалено, и да няма наранени или изгнили части.

Необходими продукти:

 • Зеле
 • Морска сол
 • Хрян
 • Клонки сминдух
 • 1 глава червено цвекло (по избор)

 

Подберете съд, в който да приготвите киселото зеле (каца, бидон, кофа, голям буркан), решетка и тежест.

 

Начин на приготвяне:

 1. Измийте много добре съда, в който ще слагате зелето.
 2. Почистете зелките от външните листа и направете не много дълбок разрез на кръст на всяка.
 3. Подредете плътно първият ред зеле в съда. Там, където има празно пространство, сложете половинки или четвъртини зеле.
 4. Ако слагате червено цвекло, обелете го и го разрежете на две или четири.
 5. Сложете клонките сминдух и хрян между зелките.

 

Как да приготвите саламурата?

Важно! Саламурата трябва да покрива минимум 10 см зелето! Затова оставете място в съда.

Саламурата се приготвя, като на 1 литър вода се слага 40 г морска сол. Преварете разтвора, охладете го и тогава залейте зелето с него.

Отгоре трябва да сложите плътно решетка, за да не изплуват зелките. Затова можете да добавите и тежест върху нея.

 

Заключение

Най-добрият начин да се възползвате от всички свойства на киселото зеле, е като си го направите сами. Опитайте различни видове, за да намерите този, който ви харесва най-много. Сигурни сме, че с удоволствие го консумирате на зимната трапеза у дома.

Можете да намерите и страхотни рецепти с кисело зеле в нашия кулинарен блог. Да ви е вкусно!

Как се слага кисело зеле?

Киселото зеле се прави чрез процес на естествена ферментация, като се залива със саламура, която се приготвя, като на всеки 1 литър вода се слага 40 г морска сол. Може да се направи кисело зеле в бидон, каца, буркан.

Какви са познатите от кисело зеле ползи?

Първо и най-важно, живите и активни пробиотици в киселото зеле имат благоприятен ефект върху здравето на храносмилателния тракт – а следователно и върху целия организъм. Това е така, защото много голяма част от имунитета зависи от чревната флора.

При слагане на кисело зеле колко сол се добавя?

Саламурата се приготвя, като на 1 литър вода се слага 40 г морска сол. Преварете разтвора, охладете го и тогава залейте зелето с него.

Публикувана: 10 октомври 2023 в 11:46 | Категория: Хранене и видове храни