Чай от гъба Рейши е напитка, с която може да се пренесем в Азия и да усетим вкуса и полезното влияние на древната гъба. В Китай е наричана Ling Zhiдуховно растение, а в Япония – Mannentake, 10 000-годишната гъба.

 

Гъба Рейши

Гъбата Рейши e известна още като Lingzhi или Ganoderma lucidum. Това е вид лечебна гъба, която се използва от хиляди години в традиционната китайска медицина. Тя е високо ценена заради потенциалните си ползи за здравето и често бива наричана гъбата на безсмъртието или еликсирът на живота.

Гъбите Рейши имат добре изразено ветрилообразно калпаче с лъскава, червено-кафява повърхност и дървесна текстура. Обикновено може да ги намерим да растат върху гниещи трупи или пънове. Считат се за редки, а историята разказва, че били запазвани за кралски особи в древен Китай.

Докато гъбите Рейши могат да се консумират като хранителна съставка, те се приемат по-често под формата на екстракти, прахове или добавки. Тези продукти обикновено се правят чрез извличане на биоактивните съединения от гъбата и концентрирането им за по-висока ефективност.

Повече за самата гъба може да прочетем в статията ни за Гъби рейши – какви са ползите и употребата им.

 

История

Чаят от гъба Рейши има богата история в китайската традиционна медицина, както и в други азиатски култури. Известни са със своите лечебни свойства от повече от 2000 години, дори се смятат за най-отдавна използваната гъба в медицината.

През цялата история гъбите Рейши често са били изобразявани в изкуството, литературата и религиозните текстове като символ на здраве, изобилие и духовно просветление. Те били смятани за мощно лечебно средство и почитани заради потенциала им да възстановяват баланса и хармонията в тялото.

Днес гъбата Рейши се консумира в световен мащаб като естествен здравен тоник, а ние се радваме на нейните потенциални имуноподдържащи, противовъзпалителни и намаляващи стреса ефекти.

 

Състав

 

Чай от гъба Рейши и капсули.

 

Чай от гъби Рейши се консумира предимно заради потенциалните му ползи за здравето, а не заради хранителното му съдържание.

Гъбите Рейши са с ниско съдържание на калории и мазнини, но са богати на биоактивни съединения, които допринасят за техните лечебни свойства:

 • Полизахариди – те са сложни въглехидрати, които са свързани с различни ползи за здравето. Смята се, че тези полизахариди, особено бета-глюканите, допринасят за имуномодулиращия и противовъзпалителния ефект на гъбите Рейши.
 • Тритерпени – клас органични съединения, осигуряващи антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Тритерпените, като ганодеровата киселина, се считат за основните биоактивни съединения в гъбите Рейши.

 

Гъбите съдържат и протеини, но в малки количества и обикновено чаят от гъба Рейши не се консумира основно заради наличието си на протеин. Него може да си набавим от друг вид храни или да ги приемаме като добавка.

 

Чай от гъба Рейши – ползи

Чай от гъба Рейши е популярен начин да консумираме гъбата и да се насладим на потенциалните й ползи за здравето. Освен с терапевтичните си способности, чай от гъба Рейши може да ни бъде от полза за още няколко неща, свързани със здравето.

 

Подсилва имунитета

Чай от гъба Рейши е полезна напитка, известна със своите имуномодулиращи свойства. Те съдържат съединения като бета-глюкани и полизахариди, които могат да подобрят активността на имунните ни клетки.

Насърчавайки производството на цитокини, чай от гъба Рейши помага за укрепване на защитата на тялото ни срещу патогени.

 

Облекчават стреса

 

Чай от гъба Рейши за спокойствие.

 

Чаят от гъба Рейши е естествен лек, който се извлича от популярната гъба, известна със своите адаптогенни свойства. Адаптогените са вещества, които помагат на телата ни да се адаптират и да се справят по-ефективно със стресовите фактори.

Активните съединения, намиращи се в гъбите Рейши, взаимодействат с хормоните на стреса в тялото ни, помагайки за балансирането и регулирането на техните нива. Това може да доведе до по-спокойно и по-устойчиво състояние на ума, което ни позволява да се справяме по-добре с предизвикателствата и натиска от ежедневието.

 

Помага за черния дроб

Векове наред гъбите Рейши са били почитани в традиционната китайска медицина заради благоприятното им въздействие върху черния дроб.

Активните съединения в тях притежават свойства, които предпазват черния ни дроб от увреждания, подпомагат процеса на детоксикация и изхвърлянето на токсини от тялото, което е важно за цялостното благополучие и добра функция на черния дроб.

Биоактивните компоненти в чай от гъба Рейши взаимодействат с чернодробните клетки, потенциално стимулирайки техния растеж и възстановяване. Това може да бъде особено полезно за хора с чернодробни заболявания или тези, които искат да подобрят чернодробната си функция.

 

Бори се срещу възпалението

Чай от гъба Рейши е естествена напитка, която се използва от векове поради способността му да намалява възпалението в тялото. Активните съединения, намерени в гъбите Рейши, по-специално тритерпените, допринасят за тези му свойства.

Тези съединения помагат за облекчаване на симптомите, свързани с възпалителни състояния, осигурявайки облекчение и насърчавайки цялостното благосъстояние.

 

Антиоксидантни свойства

Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да причинят оксидативен стрес и да увредят нашите клетки. Този оксидативен стрес е свързан с различни хронични заболявания и ускорено стареене.

Чай от гъба Рейши е богат на антиоксиданти, които помагат на тялото за борбата срещу свободните радикали и намаляването на вредните им ефекти.

 

Дозировка и предпазни мерки

 

Чай от гъба Рейши - доза.

 

За да усетим „магията“ на чай от гъба Рейши, е препоръчително да го консумираме редовно от 4 до 12 седмици.  За стандартна дневна доза се счита количеството между 1 и 3 чаени чаши, в зависимост от това как тялото ни реагира.

В началото може да започнем с по-малки количества и постепенно да увеличаваме дозата до позволеното количество.

Независимо дали приемаме гъбата Рейши като чай, таблетки или добавка към друг продукт, трябва да сме наясно с няколко противопоказания:

 1. Храносмилателни проблеми – някои хора могат да изпитат лек храносмилателен дискомфорт, като разстроен стомах или диария след консумация на чай от гъба Рейши. Ако забележим стомашно-чревни смущения, е препоръчително да намалим дозата или да спрем употребата.
 2. Алергични реакции – макар и рядко, някои хора може да са алергични към гъбите Рейши. Алергичните реакции могат да се проявят като кожни обриви, сърбеж или затруднено дишане. Ако усетим някакви признаци на алергична реакция, като подуване или задух, трябва незабавно да потърсим лекарска помощ.
 3. Ефекти за разреждане на кръвта – гъбите Рейши могат да притежават леки свойства за разреждане на кръвта, което би било полезно за някои хора, но потенциално проблематично за тези, които приемат антикоагулантни лекарства или имат нарушения на кръвосъсирването. Ако приемаме лекарства за разреждане на кръвта, важно е да посетим здравен специалист, преди да консумираме чай от гъба Рейши.
 4. Понижено кръвно налягане – чаят от гъба Рейши може да има лек хипотензивен ефект, причинявайки лек спад на кръвното налягане. Ако имаме ниско кръвно налягане или приемаме лекарства за регулирането му, препоръчително е да се консултираме с медицинско лице, преди да пием чай от гъба Рейши.

Индивидуалните реакции може да варират и не всеки би могъл да изпита тези странични ефекти.

Ако имаме някакви основни здравословни проблеми, в състояния на бременност, кърмене или приемаме лекарства, е изключително важно да си уговорим час при лекар преди да включим чай от гъба рейши или каквото и да е ново билково лекарство в рутината си.

 

Рецепта за чай от гъба Рейши

 

Чай от гъба Рейши - рецепта.

 

Когато се приготвя като чай, биоактивните съединения в гъбата се екстрахират в горещата вода, което позволява на тялото лесно да ги усвои.

 

Необходими продукти:

 • 2 изсушени гъби Рейши
 • 4 ч. ч. вода (800 мл)

 

Начин на приготвяне:

 1. Ако използваме сушени гъби Рейши, започваме, като ги начупим на по-малки парчета, за да увеличим повърхността за екстракция. Ако имаме прах от гъби Рейши, пропускаме тази стъпка.
 2. В среден по големина съд изсипваме водата, заедно с гъбите или пудрата от тях.
 3. Оставяме водата да заври на средно силен огън.
 4. След като водата заври, намаляваме котлона на слаб огън и оставяме чаят да ври за още 1-2 часа, тъй като продължителното варене ще помогне за извличането на полезните съединения.
 5. След като заври, сваляме тенджерата от огъня и оставяме чая да се охлади много малко.
 6. Прецеждаме течността от останалите твърди частици гъба през ситна цедка или тензух.
 7. Сипваме чая в чаши и го сервираме топъл.

Не е проблем да заменим изсушените гъби Рейши с 2 с. л. такива на прах. В такъв случай просто пропускаме първата стъпка с рязането.

 

Заключение

Чай от гъба Рейши е популярен начин за консумиране на гъбата, тъй като под тази форма може да се насладим на вкуса на кралицата на изтока и в същото време да извлечем екстрахиралите се в горещата вода полезни съединения.

Както при консумацията на всеки билков чай или добавка, е препоръчително да се консултираме със здравен специалист или опитен билкар за по-конкретна информация и насоки въз основа на нашите индивидуални нужди и здравословни обстоятелства.

 

Какво е гъба Рейши?

Това е вид лечебна гъба, която се използва от хиляди години в традиционната китайска медицина. Тя е високо ценена заради потенциалните си ползи за здравето и често бива наричана гъбата на безсмъртието или еликсирът на живота.

Чай от Рейши ползи?

Консумира се поради биоактивните съединения, които съдържа. Чаят от гъба Рейши могат да помогнат за добрата функция на черния дроб, за облекчаването на стреса, борбата с възпалението и подсилването на имунната система и други.

Колко чай от гъби Рейши може да пием на ден?

За стандартна дневна доза се счита количеството между 1 и 3 чаени чаши, в зависимост от това как тялото ни реагира. В началото може да започнем с по-малки количества и постепенно да увеличаваме дозата до позволеното количество.

Обновена: 24 октомври 2023 в 13:37 | Публикувана: 25 септември 2023 в 15:11 | Категория: Хранене и видове храни