Бял шоколад: произход и производство

Обновена: 31.03.2024|
Бял шоколад.

Кремообразната текстура, сладкия вкус и финия аромат на обичания от мнозина бял шоколад са чудесна отправна точка, от която може да тръгне да творите с аромати и текстури. Именно какаовото масло придава аромата и вкуса на какаото, които носът и езикът ни откриват веднага.

Перфектно допълнение към белия шоколад са ядки, сушени плодове и цитрусови плодове, както и подправки като куркума и къри, копър и дори розмарин.

 

Какво представлява белият шоколад?

Белият шоколад се състои от захар, мляко и какаово масло. Съставките могат да варират (от различни подсладители до растителни алтернативи), но това трио е официалната основа за десерта.

Подобно на другите шоколади, магията и тук започва с какаови зърна. По време на процеса на рафиниране те се смачкват, смилат и разделят на какаово масло и какаова твърда маса, която е отговорна за характерния вкус на шоколада. Докато млечният и тъмният шоколад съдържат тази какаова маса, за белия се използва само какаовото масло.

Независимо от предпочитанията и креативността на шоколатиерите, белият шоколад не съдържа обезмаслени какаови частици.

Единствената част от какаовите зърна, която се използва в него, е какаовото масло. Но не се подлъгвайте. Това, че не съдържа ценните обезмаслени сухи вещества, не означава, че белият шоколад е направен с „отпадъците“ от производството на шоколад. Всъщност какаовото масло е много скъпа съставка. Другите съставки, като захар и мляко, се добавят за още по-голямо богатство и вкус. Това е и причината да съдържа повече мазнини и захари, отколкото всички останали видове шоколад.

 

История и произход

До 1828 г. не е било възможно да се отдели какаовото масло от обезмаслените твърди частици. Едва когато холандският химик и производител на шоколад Конрад Ван Хутен изобретява машина, която може да изстисква какаовото масло от предварително рафинирана какаова маса, шоколатиерите получават тази нова кремообразна съставка за работа и оттогава започва историята на белия шоколад.

Самото изобретяване на десерта се приписва на Нестле около 30-те години на миналия век. За първи път през 1936 г., сладкото изкушение се използва за шоколадови блокчета, бисквити, торти и други. И макар че вероятно е съществувал и в по-ранни години, белият шоколад за пръв път е бил масово произвеждан като начин за използване на остатъците от сухо мляко след Първата световна война.

 

Как се произвежда бял шоколад?

 

Бял шоколад.

 

Въпреки че белият шоколад се получава от същите какаови зърна като черния шоколад, той е бял, защото не съдържа какаов ликьор и има цвят, подобен на карамел.

Белият шоколад се произвежда от какаово масло, което се получава от какаови зърна. Какаовите зърна се събират, ферментират и изсушават, преди да бъдат транспортирани до производителите на шоколад. След това те се изпичат и смилат на каша, за да се получи така наречения какаов ликьор (или какаова маса). За производството на бял шоколад какаовата течност се поставя в много силна хидравлична преса, която изстисква какаовото масло от какаовата течност.

Това е същият начин, по който от маслините се изстисква зехтин. След като какаовото масло е пресовано, то се филтрира и после се смила със сухо мляко и захар до получаване на гладка консистенция.

Производителите на занаятчийски шоколад използват натурално висококачествено какаово масло, което е приятно ароматно и съдържа антиоксиданти и полезни масла. Според правилата на Европейския съюз белият шоколад трябва да съдържа най-малко 20% какаово масло, най-малко 14% сухо мляко и не повече от 55% захар или други подсладители.

 

Има ли ползи?

Белият шоколад не е особено здравословен, особено ако го сравнявате с черен и млечен шоколад. Полезните части на какаовите зърна, като например антиоксидантите, се намират предимно в какаовата маса, т.е. в зърната. Тъй като белият шоколад съдържа само какаово масло, ние пропускаме тези ползи.

Но какаовото масло съдържа някои полезни мастни киселини. Така че, макар да не блести със здравословни ползи, той все пак има своите предимства. Както всяко сладко лакомство, просто му се наслаждавайте в умерени количества.

Тъй като съдържа мляко на прах, белият шоколад е и много по-богат на калций и витамини В2 и В3 в сравнение с черния шоколад – вещества, които са полезни за нашия организъм и особено важни по време на растежа. Нещо повече, съдържанието на ретинол, съставка, използвана в много продукти за грижа за кожата, е мощен съюзник, който стимулира еластичността на епидермиса и производството на колаген, помага за поддържането на сияен тен и съживява меланина, за да противодейства на появата на тъмни петна.

Едно изследване установява, че добавянето на есенция от канела подобрява антиоксидантната активност на белия шоколад. Резултатите показват, че етеричното масло от канела е богато на канелен малдехид и проявява антиоксидантна активност.

 

За кого е подходящ и за кого не?

Въпреки че в белия шоколад липсва какао на прах, от което другият шоколад получава много от полезните си свойства, той не съдържа нервни стимуланти, така че е идеален за деца и хора, чувствителни към кофеин. Макар че белият шоколад има някои ползи за здравето, важно е да го консумирате умерено. Както беше споменато по-рано, той често е с високо съдържание на захар и наситени мазнини, които могат да имат отрицателни последици за здравето, ако се консумират в излишък.

Прекомерната консумация на захар е свързана с повишен риск от затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

По тези причини не се препоръчва за хора с високи нива на триглицериди и холестерол в кръвта и, разбира се, не е подходящ за тези, които имат непоносимост към лактоза.

Ако сте на кето диета или друг нисковъглехидратен режим, също е препоръчително да се придържате към тъмния, богат на какаова маса, шоколад. В нашата секция „Кето рецепти“ ще откриете много предложения за шоколадови рецепти, както и сред страмиците на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ 1 и 2.

 

2 рецепти с бял шоколад

 

Бял шоколад.

 

За десерт предлагаме на вашето внимание две вкусни рецепти с бял шоколад.

 

Веган барчета без печене с бял шоколад и малини

Необходими продукти:

  • 1/2 чаша какаово масло (112 г)
  • 1/2 чаша крема сирене (128 г)
  • 1/2 чаша ванилов протеин на прах (60 г)
  • 1/2 чаша лиофилизирани малини (10 г)
  • 1 ч.л. стевиола шоколад

 

За украса:

  • разтопен бял шоколад без захар за поръсване
  • допълнителни замразени малини

 

Начин на приготвяне:

  1. Застелете с хартия за печене тавичка с приблизителни размери 23 на 13 см.
  2. Разтопете на водна баня какаовото масло, след което отстранете от огъня и добавете стевиолата шоколад, разбъркайте добре.
  3. Добавете крема сиренето и протеина на прах и разбъркайте, докато се получи гъсто, леко ронливо тесто.
  4. Месете до получаването на еднородна смес.
  5. Разпределете малините равномерно в сместа.
  6. Притиснете тестото върху хартията за печене в тавичката.
  7. Оставете да престои в хладилника за поне 2 часа, докато се стегне.
  8. Нарежете на 8 парчета.

Украсете по желание и сервирайте.

 

Шоколадови фъстъчени блокчета

Необходими продукти:

  • 100 г бял шоколад, без захар
  • 2 с.л. кремообразно фъстъчено масло
  • 50 г фъстъци, нарязани на ситно
  • 50 г пекан, нарязан на ситно
  • 1/4 ч.л. сол
  • силиконови формички (по избор)

 

Начин на приготвяне:

  1. Разтопете белия шоколад в малка купа, подходяща за микровълнова фурна, на интервали от 30 секунди, докато се разтопи, като разбърквате между тях. Запазете 1/2 от разтопения бял шоколад за по-късно.
  2. Смесете фъстъченото масло с половината от разтопения шоколад и бъркайте, докато текстурата стане гладка.
  3. Добавете ядките и солта и разбъркайте добре.
  4. Капвайте с лъжица от сместа с шоколад и фъстъчено масло върху застлана с хартия за печене тава. Ако използвате силиконова форма за бонбони, добавете малко количество от запазения разтопен бял шоколад (само колкото да покрие дъното).
  5. Добавете в малка купа от шоколадовата смес с фъстъчено масло. След това покрийте с останалия разтопен бял шоколад.

Поставете във фризера, докато блокчетата се втвърдят.

 

Заключение

 

Бял шоколад.

 

Заради цвета и сладкия си вкус белият шоколад често се използва при приготвянето на десерти и глазури. В кулинарията той се съчетава перфектно с по-кисели или солени продукти, като по този начин се постига нов, вкусен баланс между вкусовете. Сушени плодове, горски плодове и подправки са само някои от примерите. Една хапка от любимия шоколад може веднага да повдигне настроението ни.

Дори някои от твърденията за това, че шоколадът наистина подобрява здравето, да са малко съмнителни или да изискват много по-строги изследвания, това, което знаем, е, че повишаването на настроението всъщност е едно от най-добрите неща, които можем да направим за себе си. Така че седнете удобно, отпуснете се, успокойте ума си и наистина се насладете на разпускащо парче шоколад – с какъвто и вкус да е той, според нуждите ви.

Като цяло белият шоколад може да бъде вкусно лакомство, което има някои ползи за здравето. Важно е обаче да го консумираме умерено и да сме наясно с потенциалните рискове.

Какво е бял шоколад и как се различава от другите видове шоколад?

Белият шоколад е вид шоколад, направен от какаово масло, захар и млечни твърди вещества. За разлика от черния или млечния шоколад, той не съдържа твърди частици какао, което му придава различен вкус и текстура.

Какви е употребата на белия шоколад при готвене и печене?

Белият шоколад обикновено се използва при печене на различни десерти. Използва се и при приготвянето на ганаш, глазура и трюфели. Освен това може да се разтопи и напръска върху десерти или да се използва за приготвяне на бонбони и сладкиши.

Какви са хранителните предимства и недостатъци на белия шоколад?

Белият шоколад обикновено има по-високо съдържание на захар и мазнини и по-ниско съдържание на какао в сравнение с черния шоколад. Въпреки че осигурява известно количество калций и малко количество антиоксиданти от какаовото масло, обикновено се счита за по-малко питателен от черния шоколад.

Категории: Любопитно, Хранене и видове храни|Публикувана: 23.02.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Андреа Андреева
Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 31 март 2024 в 17:20 | Публикувана: 23 февруари 2024 в 17:27 | Категория: Любопитно, Хранене и видове храни