Бял шоколад: произход и производство
Единствената част от какаовите зърна, която се използва в него, е какаовото масло. Но не се подлъгвайте. Това, че не съдържа ценните обезмаслени сухи вещества, не означава, че белият шоколад е направен с „отпадъците“ от производството на шоколад. Всъщност какаовото масло е много скъпа съставка. Другите съставки, като захар и мляко, се добавят за още по-голямо богатство и вкус. Това е и причината да съдържа повече мазнини и захари, отколкото всички останали видове шоколад.Независимо от предпочитанията и креативността на шоколатиерите, белият шоколад не съдържа обезмаслени какаови частици.
История и произход
До 1828 г. не е било възможно да се отдели какаовото масло от обезмаслените твърди частици. Едва когато холандският химик и производител на шоколад Конрад Ван Хутен изобретява машина, която може да изстисква какаовото масло от предварително рафинирана какаова маса, шоколатиерите получават тази нова кремообразна съставка за работа и оттогава започва историята на белия шоколад. Самото изобретяване на десерта се приписва на Нестле около 30-те години на миналия век. За първи път през 1936 г., сладкото изкушение се използва за шоколадови блокчета, бисквити, торти и други. И макар че вероятно е съществувал и в по-ранни години, белият шоколад за пръв път е бил масово произвеждан като начин за използване на остатъците от сухо мляко след Първата световна война.Как се произвежда бял шоколад?
Има ли ползи?
Белият шоколад не е особено здравословен, особено ако го сравнявате с черен и млечен шоколад. Полезните части на какаовите зърна, като например антиоксидантите, се намират предимно в какаовата маса, т.е. в зърната. Тъй като белият шоколад съдържа само какаово масло, ние пропускаме тези ползи.Тъй като съдържа мляко на прах, белият шоколад е и много по-богат на калций и витамини В2 и В3 в сравнение с черния шоколад – вещества, които са полезни за нашия организъм и особено важни по време на растежа. Нещо повече, съдържанието на ретинол, съставка, използвана в много продукти за грижа за кожата, е мощен съюзник, който стимулира еластичността на епидермиса и производството на колаген, помага за поддържането на сияен тен и съживява меланина, за да противодейства на появата на тъмни петна. Едно изследване установява, че добавянето на есенция от канела подобрява антиоксидантната активност на белия шоколад. Резултатите показват, че етеричното масло от канела е богато на канелен малдехид и проявява антиоксидантна активност.Но какаовото масло съдържа някои полезни мастни киселини. Така че, макар да не блести със здравословни ползи, той все пак има своите предимства. Както всяко сладко лакомство, просто му се наслаждавайте в умерени количества.
За кого е подходящ и за кого не?
Въпреки че в белия шоколад липсва какао на прах, от което другият шоколад получава много от полезните си свойства, той не съдържа нервни стимуланти, така че е идеален за деца и хора, чувствителни към кофеин. Макар че белият шоколад има някои ползи за здравето, важно е да го консумирате умерено. Както беше споменато по-рано, той често е с високо съдържание на захар и наситени мазнини, които могат да имат отрицателни последици за здравето, ако се консумират в излишък.По тези причини не се препоръчва за хора с високи нива на триглицериди и холестерол в кръвта и, разбира се, не е подходящ за тези, които имат непоносимост към лактоза. Ако сте на кето диета или друг нисковъглехидратен режим, също е препоръчително да се придържате към тъмния, богат на какаова маса, шоколад. В нашата секция „Кето рецепти“ ще откриете много предложения за шоколадови рецепти, както и сред страмиците на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ 1 и 2.Прекомерната консумация на захар е свързана с повишен риск от затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечни заболявания.
2 рецепти с бял шоколад
Веган барчета без печене с бял шоколад и малини
Необходими продукти:- 1/2 чаша какаово масло (112 г)
- 1/2 чаша крема сирене (128 г)
- 1/2 чаша ванилов протеин на прах (60 г)
- 1/2 чаша лиофилизирани малини (10 г)
- 1 ч.л. стевиола шоколад
- разтопен бял шоколад без захар за поръсване
- допълнителни замразени малини
- Застелете с хартия за печене тавичка с приблизителни размери 23 на 13 см.
- Разтопете на водна баня какаовото масло, след което отстранете от огъня и добавете стевиолата шоколад, разбъркайте добре.
- Добавете крема сиренето и протеина на прах и разбъркайте, докато се получи гъсто, леко ронливо тесто.
- Месете до получаването на еднородна смес.
- Разпределете малините равномерно в сместа.
- Притиснете тестото върху хартията за печене в тавичката.
- Оставете да престои в хладилника за поне 2 часа, докато се стегне.
- Нарежете на 8 парчета.
Шоколадови фъстъчени блокчета
Необходими продукти:- 100 г бял шоколад, без захар
- 2 с.л. кремообразно фъстъчено масло
- 50 г фъстъци, нарязани на ситно
- 50 г пекан, нарязан на ситно
- 1/4 ч.л. сол
- силиконови формички (по избор)
- Разтопете белия шоколад в малка купа, подходяща за микровълнова фурна, на интервали от 30 секунди, докато се разтопи, като разбърквате между тях. Запазете 1/2 от разтопения бял шоколад за по-късно.
- Смесете фъстъченото масло с половината от разтопения шоколад и бъркайте, докато текстурата стане гладка.
- Добавете ядките и солта и разбъркайте добре.
- Капвайте с лъжица от сместа с шоколад и фъстъчено масло върху застлана с хартия за печене тава. Ако използвате силиконова форма за бонбони, добавете малко количество от запазения разтопен бял шоколад (само колкото да покрие дъното).
- Добавете в малка купа от шоколадовата смес с фъстъчено масло. След това покрийте с останалия разтопен бял шоколад.
Заключение
Често задавани въпроси
Какво е бял шоколад и как се различава от другите видове шоколад?
Белият шоколад е вид шоколад, направен от какаово масло, захар и млечни твърди вещества. За разлика от черния или млечния шоколад, той не съдържа твърди частици какао, което му придава различен вкус и текстура.
Какви е употребата на белия шоколад при готвене и печене?
Белият шоколад обикновено се използва при печене на различни десерти. Използва се и при приготвянето на ганаш, глазура и трюфели. Освен това може да се разтопи и напръска върху десерти или да се използва за приготвяне на бонбони и сладкиши.
Какви са хранителните предимства и недостатъци на белия шоколад?
Белият шоколад обикновено има по-високо съдържание на захар и мазнини и по-ниско съдържание на какао в сравнение с черния шоколад. Въпреки че осигурява известно количество калций и малко количество антиоксиданти от какаовото масло, обикновено се счита за по-малко питателен от черния шоколад.
Свързани публикации
Едва ли има някой, който да не обича шоколада. Всички си похапваме от този вкусен десерт, който ни
Лицата на какаото по време на кето режим са много – бисквитки, торти, ганаш, декорация. Днес ви споделяме
Изключително лесно и бързо можем да си приготвим домашен кето шоколад. Можем да го използваме за приготвяне на