Какаовото масло – суперхраната на маите и ацтеките

Обновена: 28.02.2024|
Какаови зърна, над които е разположено какаово масло.

Какаовото масло e най-важната съставка в любимия на всички шоколад, но също етерично масло, което се класифицира като суперхрана, благодарение на разнообразните ползи за здравето.

Намира широко приложение и в козметиката като добавка на кремове и лосиони за тяло, a в кулинарията – за направата на неустоимо вкусни десерти.

 

Историята на какаото

Не отнело дълго време на хората в тропичните райони, където расте какаото, да открият благотворните му свойства.

Първоначално култивирано от племето олмек, първата голяма цивилизация в Мексико и част от Централна Америка, какаото е било използвано във важни ритуали, включително раждане, брак и смърт.

Доказателствата за отглеждането и използването на какаото са много преди пренасянето му в Европа от испански мореплаватели. Колумб е първият европеец, който открива какао и въпреки че изпраща проби на испанския крал Фердинанд, той не успява да разпознае богатите му свойства. Причината е, че Колумб мислел за какаото само като за разменна валута.

Всъщност латиноамериканските племена наистина го използвали като разменна монета, защото те знаели колко ценни са тези зърна.

 

Съдържание и полезни елементи в какаовото масло

 

Какаовото масло, ползи.

 

Латинското име на какаото е Theobroma cacao, което в превод означава „храна на боговете”. Минават десетилетия преди тайните на какаото да бъдат разкрити от европейците. Това се случило, когато доминиканските монаси донесли дарове от какао на испанския принц Филип.

Минал още един век преди лечебните свойства на този сладък еликсир да бъдат напълно разгадани и какаото да навлезе в широка употреба по света.

Какаото е добър източник на селен, калий и цинк, и зарежда организма с въглехидрати, протеини и фибри.

Какаовата мазнина, която се извлича от какаовите зърна, има високо съдържание на мазнини, сред които стеаринова киселина, палмитинова киселина, миристинова киселина, арахидна киселина и лауринова киселина.

Най-скъпото и висококачествено какаово масло и до днес се отглежда в Южна Америка, където още преди 3000 години маите и ацтеките открили и използвали тази суперхрана.

 

Как да познаем качественото какаово масло?

Истинската полза от продукта може да се почувства, ако използваме сурово, студенопресовано какаово масло. Ще познаете маслото от какаови зърна по неговия неустоим шоколадов аромат и леко горчив вкус. На цвят наподобява слонова кост, до бежов оттенък, и лесно може да се троши на едри парчета.

Студенопресованото масло остава твърдо на стайна температура и се топи при допир с кожата или при средна температура 36-37 градуса.

 

 

Употреба на какаовото масло

Какаовото масло помага при суха и чувствителна кожа, загуба на коса, дразнене на кожата, предпазва от появата на стрии и бори признаците на стареене.

  • Антиоксидант №1 в света

Какаото притежава повече антиоксиданти в сравнение със зеления чай, червената боровинка и дори виното. Именно затова суровото, студенопресовано какаово масло подобрява работата на сърцето и намалява риска от инфаркт и инсулт.

  • Натурално масажно масло

Какаовото масло може да се използва самостоятелно или в комбинация с други масла за релаксиращ масаж. Какаовото масло има лек шоколадов аромат, който ще ви остави усещане за свежест след масажа.

  • Здрава и красива коса

Освен вкусния си свеж аромат, какаовото масло може да помогне и за овлажняване на косата, като й помага да бъде здрава и силна. Какаовото масло също помага да се предпазите от пърхот, намалява загубата на коса и предотвратява оплешивяването.

 

Домашна маска за блясък и силна коса

 

Какаовото масло. Кето шоколадова торта без брашно. Какаови зърна, изваждани от плодовете. В натурална среда.

 

 

  • 2 ч. л. какаово масло
  • 2 ч. л. кокосово масло
  • 10-15 капки арганово масло
  • 1 с. л. уиски или ром
  1. Разтопете какаовото и кокосово масло на вода баня и добавете аргановото масло, накрая смесете алкохола. Алкохолът действа загряващо и активизира действието на маслата.
  2. Нанесете по цялата дължина на косата и наблегнете на корените и краищата, за да ги подхраните.
  3. Завийте с шапка за баня и кърпа за коса и останете така поне 1 час или цяла нощ за по-силен и бърз ефект.
  4. Измийте добре с топла вода и шампоан без сулфати.

Хидратирайте сухата кожа

Какаовото масло е чудесно за естествено лечение на суха, чувствителна кожа. Нанесете го директно върху кожата като втриете с нежни, кръгови движения. Ще видите, че при допира с кожата маслото се втечнява и се абсорбира веднага.

То не просто отлично овлажнява кожата, но хидратира в дълбочина, като така помага да се преборим със сухата кожа отвътре навън. Изключително подходящо за чувствителна кожа, тъй като чистото какаово масло е свободно от добавки, аромати и оцветители, използвани в повечето търговски козметични продукти.

Можете  да го смесите с други полезни продукти като етерични масла от арган, кокосово масло или масло от жожоба.

Забавете остаряването на кожата

Какаовото масло съдържа съединения, наречени полифеноли, които намаляват признаците на стареене, както и успокояват чувствителната кожа, страдаща от дерматити или обриви.

Използвайте сутрин и вечер, за да се предпазите от бръчки или да заличите вече появилите се бръчки. Какаовото масло възвръща еластичността на кожата и я прави мека и здрава.

Какаовото масло в борбата с целулита и стриите

Какаовото масло помага за връщане еластичността на кожата, което е сред основните причини за образуването на стрии. Изключително ефективно е при новопоявили се стрии. Нанесете на мокра кожа след душ, за да запазите влагата в кожата и да помогнете на ценните съставки на какаовото масло да проникнат дълбоко в кожата.

Тъй като то е натурален и чист продукт може да се използва от бременни, за да предотвратят появата на отпусната кожа и стрии.

Шоколадов тен

 

Какаовото масло. Пролетна умора. Витамини за лятото. Млада дама, облечена в бяло. тичаща по плажа, на фона на морето.

 

Какаовото масло помага да придобием така мечтания шоколадов загар на плажа. Маслото притежава малка естествена слънчева защита SPF5 и едновременно с това подхранва и хидратира кожата, която се изсушава от жарките слънчеви лъчи и солената морска вода.

Също така какаовото масло богато на витамин С, мед и мастни киселини омега 6, които допринасят за успокояващите и защитни свойства. Самостоятелно или в комбинация с кокосово масло помага за изравняване на тена, както и да придобиете златист загар на кожата.

Използвайте при вече натрупан тен или след нанасяне на слънцезащитни продукти за лице и тяло.

 

Красиви и изкусителни устни

Напуканите устни са сериозен проблем, с които повечето жени се борят през студените зими дни или при излагане на силно слънце. Доста от балсамите за устни са на основата на какаово масло, заради подхранващите и овлажняващите му свойства.

Лесно можете да си направите сами домашен балсам за устни с лъжичка какаово масло и малко кокосово масло.  Домашно приготвеният балсам ще ви очарова с неустоим вкус и аромат. Какаовото масло тонизира кожата, като я подхранва и помага за задържане на влагата в нея.

 

Суперхрана

Вълшебното масло се използва не само за разкрасяване, но и в кулинарията. Какаовото масло е изключително подходящо за приготвянето на здравословни сурови десерти, домашен шоколад, вкусна добавка към смутита и кремове. Прието като храна, маслото действа тонизиращо и стимулира производството на ендорфин, известен още като „хормона на щастието“.

 

Бонус: Рецепта за натурален течен шоколад

  • 50 г какаово масло
  • 30 г с. л. кокосово масло
  • 100 г лешников тахан
  • 50 г сурово какао на прах
  • стевиола на вкус

Можете да приготвите домашен течен шоколад , който е не само ароматен и вкусен, но и много здравословен. За приготвянето му са ви необходими само 10 минути.

Започнете с какаовото масло, което не е издръжливо на високи температури, тъй като губи голяма част от полезните си свойства. Най-лесният начин да го втечните до какаова мазнина е да го загреете на водна баня. След това добавете кокосовото масло, тахана и какаото. Разбъркайте сместа в бурканче, подсладете на вкус и поднесете с любимите ви палачинки.

Приятен апетит!

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 31.05.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Богомил Василев

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 февруари 2024 в 15:11 | Публикувана: 31 май 2019 в 11:01 | Категория: Хранене и видове храни