Кето горещ шоколад

Обновена: 07.03.2024|
Кето горещ шоколад.

Лицата на какаото по време на кето режим са много –  бисквитки, торти, ганаш, декорация. Днес ви споделяме рецепта за кето горещ шоколад, която е чудесна за студените месеци или за дните, в които имате нужда от нещо топло, което да ви създаде уют и настроение.

Приготвяме 2 рецепти – една класическа, с подсладител вместо захар, и една с бадемово мляко. Вижте какво ще ви е необходимо за приготвянето им.

 

Рецепта за кето горещ шоколад без захар

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
10 минути 2 4 г

Необходими продукти:

  • 1 с. л. неподсладено какао на прах + 1 с. л. за декорация
  • 2 ½ ч. л. стевиола на прах
  • 180 мл вода
  • 30 мл течна сметана
  • ¼ ч. л. стевиола ванилия
  • Разбита сметана, за сервиране

Изпълнение на рецептата:

  1. В малък съд на средна температура сложете какаото, стевиолата на прах и 2 с. л. вода. Разбърквайте, докато сместа стане хомогенна и съставките се разтворят.
  2. Увеличете температурата, добавете останалата вода и сметаната, и разбърквайте докато сместа стане гореща, но не я оставяйте да кипва. Свалете от котлона.
  3. Добавете ванилията, разбъркайте и налейте горещия шоколад в чаши. Сложете по 1 с. л. разбита на сняг сметана и поръсете с какао на прах.
keto baner 011
keto 01
keto baner 011
keto 01

Бъдете внимателни с добавянето на какао – то е високовъглехидратно: 100 г от него съдържат около 83 г въглехидрати. Тъй като е с интензивен цвят и вкус, се използват малки количества от него.

 

 

Кето горещ шоколад с бадемово мляко

Време за приготвяне: 10 минути

Порции:  3

Хранителна информация в 1 порция: 7 г въглехидрати, 173 калории

Необходими продукти:

  • 2 с. л. неподсладено какао на прах
  • 2 с. л. стевиола на прах
  • 90 мл течна сметана
  • 360 мл бадемово мляко
  • 1 ч. л. екстракт от ванилия

Изпълнение на рецептата:

  1. В малък съд разбъркайте какаото и стевиолата. Раздробете какаовите бучки, ако са се образували такива.
  2. На средна температура започнете да добавяте сметана бавно, по 1 с. л. на разбъркване, за да стане течността гъста.
  3. Бавно налейте бадемовото мляко, докато продължавате да разбърквате. Когато сместа стане гореща, отстранете от котлона и добавете ванилията. Не позволявайте на горещия шоколад да кипва.
  4. Налейте в чаши, сервирайте с разбита сметана и поръсете канела или какао, по желание.

 

В рецептата за кето горещ шоколад можете да използвате и лешниково мляко, а рецептата за домашно такова ще откриете в нашия блог, заедно с лешников кето мус.

За да намалите въглехидратите в чаша кето горещ шоколад, вместо какао използвайте разтопен на водна баня шоколад със стевиола. В 100 г от него има само 6 г въглехидрати.

 

По-малко известни факти за горещия шоколад

 

Кето горещ шоколад.

 

Макар и на пръв поглед съвсем обикновена напитка, горещият шоколад има необикновена история.

1. Невинаги е бил горещ…или сладък

Маите и ацтеките, които са възприели навика от олмеките, са пили горчива напитка, наречена „xocoatl“, обикновено приготвяна с лют червен пипер, вода и препечена царевица. Питието било сервирано хладко и пенливо.

Испанците подсладили нещата, като добавили канела, захар и други подправки към сместа. Това обаче все още не била сладката смес, която познаваме като горещ шоколад днес.

2. С възстановителни свойства

Чистото какаово питие в древността е било с високо съдържание на калории, антиоксиданти и кофеин. Затова те са имали основание да вярват, че има възстановителни свойства. Ацтекските воини често пиели какао, преди да влязат в битка. Има легенда, че Монтесума II изпивал около 50 чаши всеки ден. Напитката също спечели репутация като афродизиак. След като рецептата дойде в Испания през 16-ти век, монасите я забранили за известно време, за да предотвратят широко разпространеното хулиганство.

3. Предизвиква религиозен дебат

Тъй като шоколадовите напитки стават широко консумирани през 16-ти и 17-ти век, главно сред богатата класа, се появява дебат: Храна ли са или напитка? Изясняването на този въпрос щял да реши дали европейските римокатолици могат да ги консумират по време на религиозните пости през годината. Спорът стига чак до папа Григорий XIII (1572-1588), който постановява, че какаовите напитки могат да се приемат по време на пости.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Аранчини. Рецепти с Халуми. Рецепза за целувки без захар.

Чудесна „гарнитура“ към чашата горещ шоколад, са целувките – направени без захар и едва с половин грам въглехидрати.

 

Ако нашите предложения за кето горещ шоколад са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 17:46 | Публикувана: 22 октомври 2021 в 15:32 | Категория: Кето рецепти, Напитки - здравословни и кетонни - Фор Лайф