Хранене според кръвната група – каква е връзката?

Обновена: 18.01.2024|
Хранене според кръвната група.

Кръвта е физическият носител на живота. Тя символизира духовния принцип и е това, което движи жизнената енергия на тялото. В нея е скрита мистерията на човешката еволюция и тази тайна няма как да бъде лесно разгадана.

Кръвта ни бележи за цял живот и е печатът, който определя принадлежността ни към даден род, народ и етнос, но и нашата уникална индивидуалност.

Освен наследствените фактори, нашата индивидуалност е и в пряка връзка с начина ни живот и дори хранителните ни навици. Ние сме това, което ядем и с което предците ни са се хранели.

На базата на тази идея през 90-те години на миналия век нашумяват режимите на хранене според кръвната група.

 

Какво представляват кръвните групи?

 

Хранене според кръвната група, Кръвните групи. Шарка. Кръвен тест. Нисък хемоглобин.

 

Още Аристотел казва, че чертите на личността се наследяват чрез кръвта, а Хипократ свързва четирите хумора в тялото с четирите темперамента.

Кръвните групи са материалното изражение на информацията, закодирана в нашето ДНК. Въпреки че кръвта при всички ни изпълнява една и съща роля, в нея се съдържа историята на нашия род, но и също така нашите уникални характеристики.

Това е и причината кръвопреливането не всеки път да е било успешно в миналото. В кръвта ни има специфични маркери, които проявяват толерантност или не, в зависимост от контакта си с друга кръв.

Това са захари – антигени, ескпресирани по повърхността на червените кръвни клетки, въз основа на нашата генетика.

Кръвните групи са установени на базата на един феномен, наречен аглутинация. Този процес е открит от двама бактериолози Хъбърт Едуард Дърам и Макс фон Грубер, които наблюдавали слепване на бактерии.

По-късно френският лекар Фернанд Видал намира приложение на този процес като маркер за коремен тиф, а австрийският лекар Карл Ландщайнер го прилага в установяването на кръвните групи, с което поставя началото на серологията.

 

Видове кръвни групи

Хранене според кръвните групи, Кръвните групи според АВО системата.

Ландщайнер е основоположник на серологичното тестване, като той е откривателят на кръвно-груповата АВО система.

Той демонстрира аглутинация, като взема кръвни проби от петима сътрудници и от себе си, отделяйки серума, който смесва с червени кръвни клетки.

На следващата година описва три основни групи: A, B и С (която по-късно е обозначена, като 0 от „Ohne“ – „без“ или „нула“), а неговите сътрудници Декастело и Стурли допълват откритието му с кръвна група АВ.

След това фундаментално откритие Ландщайнер продължава работата си, като заедно с Александър Вийнер откриват резус фактора, а през 1927 година установява още три кръвни групи – M, N и P.

Той получава Нобелова награда за откритието си, както и награда Ласкер за значителен принос в медицината (посмъртно), но за него самият принос към обществото е бил по-важен от наградите.

И наистина неговата скромна, но отдадена на науката личност допринася за намирането на безопасен начин на преливане на кръв и спасяването на много животи, така че той с право е признат като „бащата на трансфузионната медицина“.

За момента има 44 познати кръвногрупови системи, като най-важни от тях при кръвопреливане остават АВО и Rh-системите.

Според АВО системата, в зависимост от наличието или отсъствието на захари по повърхността на еритроцитите, наречени антигени А и В и антитела в плазмата (защитни протеини) имаме четири основни кръвни групи.

Те са следните:

 • А – има антигени А по повърхността на еритроцитите и анти-В антитела в плазмата.
 • В – има антигени В по повърхността на еритроцитите и анти-А антитела в плазмата.
 • 0 – няма антигени, но има анти-А антитела и анти-В антитела в плазмата.
 • АВ – има антигени А и антигени В, но няма антитела.

Според резус системата, в зависимост от наличието на антиген D тези четири основни групи се разделят на:

 • А+
 • А-
 • В+
 • В-
 • 0+
 • 0-
 • АВ+
 • АВ-

 

Диета според кръвната група – какво общо имат?

 

хранене според кръвната група

 

Учените са установили, че кръвните групи са възникнали в резултат на изменящите се условия на средата и контакта с различни микроорганизми.

Начинът на живот и диетата на предците също е бил ключов фактор, допринасящ за еволюцията на телата ни.

Храната, която приемаме, освен енергия носи и определена информация на нашия организъм и това води до съответна реакция на имунната ни система. Нашият начин на хранене е важен не само за здравето на тялото, но и за емоционалния баланс и дори за умствената ни дейност.

Храната ни носи кодове от информация, които нашите клетки дешифрират и това определя степента на усвояване на храната.

Алергиите и непоносимостите към определени вещества говорят, че клетките се затрудняват да дешифрират тази информация и това затормозява организма.

Диетата на хранене според кръвната група се основава на предположението, че на четирите основни кръвни групи действат най-благоприятно различни храни.

 

 

Хипотези за възникването на кръвните групи

В кръвните групи се крие биологичният шифър за човешката еволюция и несъмнено те са важен сигнификатор за това към какво се е адаптирал най-добре нашият организъм.

Кръвните групи са фенотипни маркери, чрез които учените проследяват произхода на расите, тяхната миграция и смесване. Съществуват различни хипотези обаче коя кръвна група е най-древната и е родоначалник на останалите.

Една от първите теории е била, че кръвните групи са се появили в трите основни човешки раси, като кръвна група А е била в Европа, В е била характерна за Азия, а 0 се е срещала в Южна Америка, но във всеки континент са наблюдавани изолирани популации, които имат различни кръвни групи.

Според някои изследователи първата кръвна група е 0, поради това, че е най-просто устроената, а в резултат на мутации впоследствие са възникнали и другите кръвни групи.

 

Хранене според кръвната група от д-р Д’Адамо

Диетата на хранене според кръвната група съществува от 80-те години на миналия век. На базата на еволюционните хипотези, че кръвна група 0 е най-древна, д-р Джеимс Д’Адамо разработва четири режима на хранене според кръвната група.

Кръвна група 0 – месоядни

Според д-р Д’Адамо тази кръвна група е най-древна и е от времето на праисторическия човек-ловец. За да оцелява в суровите условия, той се е хранил с протеинова храна, чрез лов на дивеч.

Физически се е характеризирал с устойчива храносмилателна система и добре развити инстинкти, за да оцелее сред дивите зверове.

Той препоръчва представителите на този тип кръвна група да поддържат състояние на умерена кетоза, като наблягат на животинските протеини и избягват въглехидратите от зърнените, както протеините от бобовите храни.

Кръвна група А – растителноядни

В резултат на култивирането на растителните култури и развитието на селското стопанство се образувала нова кръвна група – А.

По този начин в диетата на хората настъпили изменения, като се появили повече растителни протеини и въглехидрати, а това е довело и до промени и в ДНК-то.

В режима на хранене според кръвната група д-р Д’Адамо препоръчва предимно зеленчуци и плодове, житни, зърнени култури и соев протеин.

Кръвна група В – всеядни

Впоследствие се е формирала и трета кръвна група сред номадските племена, която е съчетала най-доброто и от двете, затова в режима на хранене според кръвната група представителите й имат най-голям избор.

Освен месо, риба, морски дарове и растителна храна, д-р Д’Адамо препоръчва и млечните продукти.

Кръвна група АВ – комбинация от режима на А и В

Според хипотезите тази кръвна група е възникнала в резултат на смесването на А и Б, като е наследила някои от типичните им характеристики, но е придобила и свои индивидуални.

На хората с кръвна група АВ той препоръчва някои риби, яйца и млечни храни, зеленчуци и различни видове ориз.

Всъщност д-р Джеймс Д’Адамо първоначално се е опитал да предпише вегетарианска диета с ниско съдържание на мазнини на всички свои пациенти, но не на всички е било лесно да променят режима си и това го довело до предположението, че има връзка с кръвната група.

 

 

Какво казва науката относно храненето според кръвната група?

За щастие диетите на хранене според кръвната група насърчават повече физически упражнения и билки, но не са подкрепени със значителни научни доказателства.

Всъщност проучване, публикувано в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, показва, че за всички кръвни групи се оказва полезна вегетарианска храна, включваща плодове и зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни.

Науката върви по следите на първите хора и тяхната диета чрез кръвните групи, тъй като се оказва, че най-благоприятната храна е различна за всяка раса.

Друга хипотеза е, че генетичният родоначалник всъщност е А, като в тези времена древните са се хранели предимно с корени, плодове и семена.

Генетиците твърдят, че човечеството започва от кръвна група А, тъй тя е с алел (определена последователност в ДНК) от див тип, тоест – доминантен, а алелът на 0 е мутантен, тоест рецесивен, въпреки че е най-разпространената.

АВО системата включва три гена – А, В и О. Според учените изглежда, че от гена А са произлезли другите два, като при В се е случила замяна само на един нуклеотид с друг, докато при 0 напълно е отпаднал.

При кръвна група 0 липсват захари, тоест антигени, но пък има изработени антитела. Според д-р Питър Д’Адамо (лекар натуропат и син над-р Джеимс Д’Адамо) алелът А е генетичният прародител, но той се е изгубил и преди около 300 000 години отново се е „възкресил“.

Ключът към правилното хранене учените продължават да търсят в диетата на праисторическия човек.

 

Каква е била диетата на прародителя на човечеството?

 

хранене според кръвната група

 

Казва се, че човешкият мозък се е развил, когато неандерталецът е посегнал на месото. Д-р Реймън Дарт, анатом и антрополог, известен с участието си в откриването на първата вкаменелост на Австралопитекус африканус, през 50-те години популяризира образа на праисторическите хора-ловци, като ги описва с думите:

„хищни същества, които превземат жертвите си с насилие, пребиват ги до смърт… утолявайки ненаситната си жажда с горещата им кръв и лакомо поглъщайки гърчещата се плът.“

Някои от учените твърдят, че точно този тип на хранене ни е направил хора и е довел до еволюцията на човешкия мозък, а развитието на зърнени култури е било стъпка назад, тъй като е причинило кариеси и пародонтоза във фермерите и дефицит на желязо. Но това е само половината от историята.

Ловът е трудоемък и когато е нямало плячка, „мъжът-ловец“ се е допълвал и подкрепял енергийно от „жената-събирач“ на храна.

Лесли Айело, палеоантрополог и почетен професор в Лондонския университет казва, че това, което ни е направило хора, не е вкусът ни към месото, а способността ни на адаптация към променящите се условия и това да комбинираме разнообразни храни в диетата си.

Все пак ние нямаме здрави и силни нокти и челюст, пригодена да разкъсва месото, както при хищниците, но сме дарени с нещо много важно – разум.

Според други изследователи, развитието на мозъчните структури се е случило именно благодарение на глюкозата, които прародителите ни са приемали чрез плодовете и корените, а не на животинските протеини.

Известно е, че през ембрионалното развитие е нужно голямо количество глюкоза, чрез което да се формира мозъкът на плода, като тя е нужна и в ранна детска възраст.

Мозъкът на възрастен индивид също е силно зависим енергийно от глюкозата. Гликолизата е най-древния метаболитен път, който е започнал още от анаеробните организми и глюкозата е основното енергийно гориво в човешкия организъм.

Мозъците на нашите предци са се удвоили по размер в периода между 2 милиона и 700 000 години, като ново проучване представя различна информация на взети бактерии от зъби на неандерталци, което показва, че всъщност преди 600 000 диетата им се е състояла предимно от нишестени храни.

 

Нужно ли е да спазваме диета?

Режимите на хранене според кръвната група са много общи и въпреки, че четирите кръвни групи се приемат за основни, има още множество други вариации и специфики в генетиката при различните хора.

Спазването на диета според кръвната група е показало положителен резултат при едни хора, но при други не. Всичко отново опира да индивидуалните характеристики и лични предпочитания.

Например за вегетарианците може да бъде много разочароващо, ако са кръвна група 0, а за тези, които обичат месото да са кръвна група А.

Хипотезите на учените коя е първата кръвна група, какво е причинило нейните разклонения и коя е диетата, довела до еволюция на праисторическия човек, са най-различни и дори напълно противоположни.

Това, което е сигурно, е, че той е живял в пряк контакт с природата и храната му е била напълно натурална. Това е главната причина организмът му да укрепне и да придобие устойчивост.

Разбира се, ако желаете и смятате, че ще е полезно за вас, може да опитате режима на хранене според кръвната група, но най-вече се доверете на органичната храна, както и д-р Д’Адамо препоръчва.

 

Кои храни е редно да избягваме?

Стремете се към възможно най-естествена и природна храна. Избягвайте пакетираните храни и индустриално обработените меса. Замразените продукти също са изгубили хранителната си стойност.

Десертите с добавени и обработени захари пък предизвикват хаос в мозъчната ни дейност. Твърде много фруктоза затормозява мозъка, като може да доведе до умора и дори до депресия.

Все повече учени препоръчват да се избягва червеното месо, тъй като ежедневната му консумация се свързва с най-разпространените заболявания – сърдечно-съдовите и онкологичните.

Всички видове меса всъщност предизвикват възпаление в тялото, тъй като организма ни метаболизира карнитина от месото на животните до ТМА.

Ако сте любители на месото и не можете да го намалите, стремете се да се снабдявате с дивечово месо или от животни, отгледани в условия, най-близки до естествената им среда.

Известно е, че животните също имат емоции и те оставят своя биохимичен отпечатък в тялото. Чрез месото, тази информация как са живели – щастливо или нещастно, се предава и въздейства и на нашите клетки.

 

Заключение

Истината е, че няма универсална диета, тъй като ние наистина сме много различни. Палеоантрополозите стигат до извода, че пещерните хора също са се хранели различно и това е довело до различието в сегашните раси.

Учените продължават да откриват нови и нови кръвни групи, защото еволюцията никога не е спирала и нашето ДНК продължава да се изменя и да се усъвършенства.

Може да следвате препоръките за хранене според кръвната група, но вие сте единственият човек, който да открие най-точния режим за вас, защото само вие сте в тялото си, а не някой друг.

Какво представляват кръвните групи?

Кръвните групи се различават по наличието или отсъствието на антигени, върху еритроцитите , включително и резус фактор. Въз основа на вида на антигена кръвта ви ще бъде категоризирана като тип А, тип В, тип АВ или тип 0.

Какво представлява начинът на хранене според кръвната група?

Режимите на хранене според кръвната група са базирани на генетичните специфики на всяка отделна кръвна група.

Какви са препоръките при хранене според кръвната група?

Ако кръвната ви група е А, трябва да се храните предимно с вегетариански храни. Ако е тип О, трябва да ядете месо и да избягвате зърнените храни. Ако сте група В, можете да ядете много видове храни включително млечни продукти, като избягвате ядки и семена. Кръвна група АВ може да включва някои видове риби, яйца, млечни продукти и много сортове ориз.

Категории: Любопитно, Хранене и видове храни|Публикувана: 21.02.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 18 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 21 февруари 2023 в 11:33 | Категория: Любопитно, Хранене и видове храни