Билката решетка – приложение и действие

Обновена: 07.01.2024|

Билката решетка е позната под латинското име Carline thistle и е от ботаническото семейство на маргаритките и слънчогледите, на които наподобява на външен вид. Смята се, че името на това растението е посветено на Карл Велики. Легендата гласи, че ангел е показал на известния император билката, за да се използва за лек против чумата.

 

Какво представлява билката решетка?

Растението е многогодишно и има характерни бели и жълти цветове. Вътрешността на цвета представлява розетка от дребни жълти и лилави листа, докато външните части са бели.

Цъфти през лятото, а коренът му може да достигне до 1 метър. Решетката има специфични билкови свойства, които действат благоприятно на организма по разнообразни начини. Висока е между 30 и 60 сантиметра.

Цветовете на растението са често посещавани от пчели и пеперуди и са заобиколени от бодливи листа. Семената на решетката са храна на много птици.

Къде расте?

Решетката вирее предимно в планините на Централна и Южна Европа. Открива се по поляни и каменисти райони.

Растението не е широко разпространено, тъй като има сериозни особености при отглеждането му. То изисква добре дренирана почва с голямо количество пряка слънчева светлина, но не обича високите температури.

Активен химичен състав

 

решетка

 

В състава на решетката се откриват някои растителни съединения, които имат антибактериални, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Като например:

 • Флавоноиди: мощни антиоксиданти, които помагат на тялото да поддържа физическото си здраве и да се бори с вредителите.
 • Хидроксикортинолиди: естествени съединения, близки до стероидните хормони като кортизола. В медицината се използват за лекуване на възпаления, алергии и ревматични заболявания.
 • Сесквитерпеновите лактони: в някои изследвания тези съединения проявяват антибактериални и имуностимулиращи свойства, които може да са от полза на човешкия организъм.
 • Тритерпени: органични съединения, които се откриват в голям брой растения. Част са от състава на листата на билката. Те имат противовъзпалителни, антиоксидантни и противоракови свойства. Продължават проучванията за други потенциални терапевтични ползи.

 

От растението се извлича етерично масло, което съдържа висок процент карлинов оксид. Това естествено съединение има мощни антибактериални свойства. Този оксид проявява токсични ефекти в проучвания с лаври и риби зебра. Няма изследвания върху хора, но трябва да се внимава с приема.

В традиционната медицина

Билката и нейните екстракти са познати на много народи от хилядолетия насам. В Древна Гърция ботаникът Теофраст, наричан още ”бащата на ботаниката“, лекарят Педаний Диоскурид и ученът Плиний Стари са едни от големите имена, които са обърнали специално внимание на решетката в трудовете си и са отбелязали нейните лечебни свойства.

Плиний Стари нарича билката Chamaeleon (хамелеон), тъй като открива, че растението мени цвета на листата си спрямо състава на почвата. Той забелязва, че след поглъщане на части от растението животните имат обилно слюнкоотделяне. Плиний също добавял части от растението към вино като средство за лечение на туберкулоза.

Диоскурид се е обръщал към тази билка за облекчаване на силен зъбобол.

Според Теофраст термично обработените части на растението са подходящи за лекуване на инфектирани рани с гноен секрет. Сушената форма на билката се е приемала вътрешно за премахване на стомашно-чревни паразити. Известният ботаник е приготвял отвара от оцет и настърган корен от решетка, която се е консумира за лечение на проказа.

Древноримският лекар, хирург и философ Гален използвал екстракти и отвари, съдържащи решетка, за лечение на стомашна язва и за премахване на кожни белези. През Средновековието Авицена прилагал тази билка при отворени рани. 

През 15. век във Франция се е смятало, че екстракти от растението повишават значително мъжката сила и сексуалност и се е препоръчвало да се приема от млади момчета. Други лекари и фармацевти от Средновековието и Ренесанса често са се консултирали с древните текстове относно приложението и действието на билката решетка. 

През 19. век растението бързо губи популярност.

 

Терапевтични свойства

Традиционната медицина на европейските народи добре познава качествата на билката решетка. За момента има много малко научни изследвания за ползите от приема на решетката, но за нейните терапевтични свойства може да се обърнем към народните лекове. Няколко части на растението се използват с лечебни цели.

Подобрява храносмилането и насърчава изхвърлянето на вода

Решетката е често използвана за стомашни проблеми като действа на храносмилането отхрачващо и глистогонно. Може да облекчи подуване, запек и цялостен стомашен дискомфорт. Влияе благоприятно на целия стомашно-чревен тракт. Екстракти се откриват и под формата на хранителна добавка като таблетки или капсули за стимулиране на храносмилането и подобряване на функциите на чревния тракт.

Решетката е диуретик – стимулира уринирането и потенето. Тази функция на билката се отразява детоксикиращо на организма и може да подобри цялостния баланс и здравето на органите.

Помага при кожни проблеми, рани и хемороиди

 

решетка

 

Растението съдържа полезни съединения, които имат антимикробни и антисептични свойства. В традиционната медицина различни екстракти от решетка са се използвали при акне, пъпки, екземи.

За тази цел се използват екстракти от решетка, както и може да се правят периодични компреси с хладък чай от билката.

 

Популярни начини на употреба и дозировки

За лечебни цели се използва главно коренът на растението. Може да се открие тинктура от решетка, която да се приема вътрешно и външно. Ако използваме тинктура от корен на решетка, препоръчително е да следваме дозата, указана на опаковката.

За подрастващи и хора с по-слаба имунна система тази билка трябва да се приема на малки дози. Няма достатъчно научна информация за количеството решетка, което би се определило като твърде висока доза.

Сушените цветове и листа на растението могат да се използват за направата на билков чай.

Как да си направим чай от решетка?

 

решетка

 

Чаят се консумира топъл, като не бива да пием повече от 2 чаши на ден.

Време за приготвяне Порция
20 минути 1 чаша чай

Необходими продукти:

 • Чаша, буркан или друг подходящ съд
 • 1-2 ч.л. сушени листа и цветове от решетка
 • 200 мл вода

 

Начин на приготвяне:

 1. Оставяте водата да заври.
 2. Прибавяте към нея избраните листа и цветове от билката.
 3. Засичате 15 минути от началото на варенето.
 4. Прецеждате листата и оставяте само горещия чай от решетка.
 5. Пиете готовия чай топъл. Може да добавите захар, мед или подсладител по избор.

 

С охладен чай от решетка можем да правим компреси при повърхностни рани, обриви и други кожни наранявания. Някои лекарствени мазила за екзема и акне съдържат екстракти от билката решетка.

 

Предпазни мерки и противопоказания

 

решетка

 

Възможно е да взаимодейства с някои медикаменти. Ако приемаме лекарства, хубаво е да се консултираме с лекуващия си лекар преди да започнем приема на тинктура или екстракти от корен на решетка.

Поради откритите токсични ефекти при някои организми не се препоръчва приемът на екстракти, чайове и тинктури от бременни и кърмещи жени.

Интересни употреби

Сушени цветове от решетка можем да открием в някои цветарски аранжировки и декорации. Някои народи използват растението за различни ритуали и магически практики за защита. За него се вярва, че може да предпазва от недобронамерени духове и да защитава от зли сили и болести.

Смята се, че това растение може да предскаже какво ще бъде времето. То прибира цветовете си при висока влажност на въздуха, което често е показател за приближаващи дъждове и бури.

 

Заключение

Билката решетка е рядко срещано растение, но има някои полезни за здравето свойства. Използвало се е за различни магически ритуали и практики. Приема се предимно под формата на тинктура, екстракт, чай и хранителна добавка.

 

Какво е билката решетка?

Позната е под латинското име Carline thistle и е от ботаническото семейство на маргаритките и слънчогледите. Растението е многогодишно. Вътрешността на цвета има дребни жълти и лилави листа, докато външните части са бели.

Какви съединения има в растението?

Няколко растителни съединения допринасят за ползите от приема на решетка, като имат антиоксидантни, противобактериални и антиоксидантни свойства. В билката откриваме флавоноиди, хидроксикортинолиди, тритерпени, сесквитерпеновите лактони и други.

Какви лечебни свойства има билката?

Подпомага храносмилането, насърчава изхвърлянето на излишна вода от организма, помага за лекуването на кожни проблеми, рани и хемороиди.

Как се приема?

Вътрешно се приема под формата на чай, хранителни добавки и тинктури. За външна употреба се прилагат компреси с екстракт и охладен чай.

Категории: Билки|Публикувана: 07.02.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 7 февруари 2024 в 11:39 | Категория: Билки